Kehitysvammaisten kaste

Kohdassa Luuk. 22:14-23 malja on aterian jälkeen. Leivästä niin taas ei sanota.
Löytyy myös 1.Kor. 11:25.

1 tykkäys

Lusikalla ammentamista, nää näkemykset on aika miten sen nyt sanois, vähän sama kuin Jeesus ei muotoillut kristologian hienouksia, joten se on toissijainen asia. Tällä foorumilla klassista kristinuskoa, jota edustaa mm. Ortodoksinen kirkko ja usko saa vissiin laittaa halvalla mennen tullen. Hävettää kyllä luterilaisena.Ei paranna foorumin henkeä. Tätä jatkuu ja jatkuu…

Kyllä. Maljoja oli useita aterian aikana. Ajatus siitä, että ehtoollinen olisi alunperin pääsiäisaterian jälkeinen salainen tapahtuma, ei saa tukea Raamatusta.

Timon kanssa on ennenkin tästä aiheesta väännetty. Laitoin viimeksi kirjallisuusvinkkejä ja alkutekstiä. Siellä ne on jossakin foorumilla. Raamatullinen matsku on joskus helppoa kiertää perinnäissäännöillä.

D

1 tykkäys

Hieno rinnastus. Eroja on muitakin. Happamaton vs hapatettu leipä. Kyse on ehtoollisesta annetusta salaisesta opetuksesta tai siitä, onko sitä ollenkaan.

Häpeä rauhassa.

D

Jos tuossa on aihetta ainahan niitä voi kysyä kunnioittavasti.

Se ei ollut kysymys, vaan toteamus.

D

Tuosta löydät tietoa ortodoksisesta ehtoollis käytännöistä.

https://peda.net/eura/perusopetus/kiukaistenyhteiskoulu/oppiaineet/ue/kurssi-2/8b/ortodoksinen-kirkko

Törmäsin kerran netissä videoon, jossa esiteltiin ortodoksien ehtoollista. Ikonostaasin takana olevassa tilassa pappi jakoi ehtoollisleivän ensin kahtia, sitten toisen puolikkaan vielä kahtia. Toinen puolikas pyhitettiin Kristuksen muistolle, seuraava neljännes Marian muistoksi ja viimeinen neljännes pyhimysten muistolle. Hämmästelin tätä, koska Jeesus sanoi leivästä:" Tämä on MINUN ruumiini… syökää se MINUN muistokseni." Mariasta ja pyhimyksistä hän ei maininnut mitään.

Meni vähän pääaiheesta sivuun, mutta kun Leijonalla oli linkki ort.ehtoolliskäytäntään, eikä siinä mainittu tästä mitään.

3 tykkäystä

Ehtoollinen merkitsee ortodokseille syntien anteeksi antamista ja ortodoksi kohtaa kristuksen ja toiset kristityt. Ehtoollista edeltävät tapahtumat ovat paasto ja itsetutkiskelu. Pappi jakaa ehtoollisessa osallistujalle leivän ja viinin sekoituksen lusikalla. Ehtoollisen lopussa suudellaan ristiä. Ortodoksien täytyy osallistua ehtoolliseen vähintään kerran kuukaudessa. Ehtoollisen jälkeen osallistujat onnittelevat toisiaan sanomalla ‘‘Sielun ja ruumiin parannukseksi’’ ja siihen vastataan ‘‘Jumalan kunniaksi’’.

Siinä se on salaisuus, mysteerio selvitetty. Onko tämä jonkun pyhän tai muun hurskaan teksti? Olisiko selkokielistä versiota? Nuo peruskoulujutut on aika vaikeita.

Joudun odotellessa turvautumaan Konstantinopolin patriarkan Jeremias II:n vastineeseen Augsburgin tunnustukseen ja sen kohtaan 10. Herran Ehtoollinen vertailuun. Jeremias käy aika kattavasti läpi ortodoksisen käsityksen ehtoollisesta, mutta ei tietenkään vedä vertoja peruskoulumallillesi. Laitan kuvan tekstin otsikosta, koska tekijänoikeuksien takia en voi laittaa enempää. Jeremias on kyllä ihan hakoteillä kun vertaa tuohon laittamaasi (kanoninen?) tekstiin!

vastaus2

Noin. Siinä se on! Todiste kerrassaan! Jeremias ei puhu edes lusikasta mitään. Jeremias kirjoittaa esim. hapatetun leivän käytöstä:

"Hän (Jeesus) ei sanonut että “Tämä on happamaton leipä tai ruumiini symboli.” Hän (Jeesus) sanoi “Tämä on minun ruumiini ja vereni” Ollaksemme varmoja, niin Herran lihaa, jota hän kantoi, ei sillä hetkellä annettu apostoleille ruoaksi, eikä vertaan juotavaksi. Olisi jumalanpilkkaa ajatella niin.
Pelikan & Hotchkiss: Creeds and Confessions of Faith in the Christian Tradition, Vol I: s. 420.

Jeremiaan logiikka menee siis siten, että se mitä ei Raamatussa sanota, voidaan korvata traditiolla. Vaikka esim. Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan (Raamatussa) mukaan kyseessä oli happamattoman leivän juhla.

D

Tässä ketjussa on ollut tarvetta keskustella monista asioista, yksi olivat nämä mysteeriot ja Jumalan valtakunnan salaisuudet. Tässä eräs näkökulma Jumalan valtakunnan salaisuuksiin, ihmeisiin joita ei voida selittää. Video kohdasta 2:39:14 eteenpäin, tämän luennon lopussa on kolme ihmeellistä tapauskertomusta, jotka kuvaavat Jumalan valtakunnan mysteeristä luonnetta.

Minusta tällainen videon tuijottelu on jo asymptoottista elevaatiota proselytismille, ja se ei oikein istu ekumeeniselle foorumille.

Kuuntelin tuon videon ääninauhan takaperin levysoittimella ja olin kuulevinani äänen “Lutter on oikeassa, olkaamme vaa’at” Kenellä on äänelläpuhumisen armolahjan mysteeri lainassa kapitulista, voisi tsekata asian.

Ortodoksinen oppi ei löydy 4 tunnin (ihme on kyllä jos jaksaa tuon katsoa) videolta vaan elämällä. Luterilaisen opin saa vaikka ei halusisikaan. Tuossa videossa on muuten sama tohtori jota oikaisin yhdellä luennolla väärästä opetuksesta luterilaisesta ehtoolliskäsityksestä.

D

En puutu enää ortodoksien ehtoolliskäytäntöön, mutta ehtoollisen viettotapa kiinnostaa, joten aloitan siitä uuden ketjun, kun tässä aiheena on Kehitysvammaisten kaste.

Käsitykseni mukaan, luterilaisuudessa kastetaan kehitysvammaiset, niin kuin muistisairaatkin (Dementia). Ihan sen perusteella, että “ihmisen täytyy syntyä vedestä ja Hengestä”(Joh.3:5). Ainoastaan kasteessa synnytään vedestä ja Hengestä.

Veljeni on kehitysvammainen. Vamma ilmeni vasta n. vuoden ikäisenä. Kaikki kastetaan joiden vanhemmat haluavat kastettavan.

D

Luterilaisuuden ja oman käsitykseni mukaan ehtoollista ei anneta pikkulapsille, koska ehtoollinen pyhityksen sakramentti, jossa ihminen tutkii itseään |[2. Kor. 13:5 |Koetelkaa itseänne, oletteko uskossa; tutkikaa itseänne. Vai ettekö tunne itseänne, että Jeesus Kristus on teissä? Ellei, niin ette kestä koetusta.|
Sensijaan kaste on syntymisen sakramentti (Tiit.3:5). Ei siis syntyneen sakramentti. “pelasti hän meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta”

Hieman kerron. Raamatun ja myöskin Luterilaisen käsityksen mukaan, pikkulapset eivät ole luonnostaan Jumalan valtakunnassa. Nimittäin jo ns. lasten evankeliumeissa, Jeesus sanoi: “Joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niinkuin pikkulapset”. Ef.2:3, mielestäni kertoo tästä: “…Olimme luonnostamme vihan lapsia, niin kuin muutkin…”

4 viestiä yhdistettiin ketjuun: Uudestisyntyä ja/vai tulla uskoon

Luulen, että tässä on alkamassa vuoropuhelu, joka ei johda lopulta mihinkään. Yhteisymmärryksen löytyminen on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta.

1 tykkäys

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Offtopic-aarrearkku

Pysytään ketjujen aiheessa, tässä keskustellaan; Kehitysvammaisten kasteesta.