Keskustelua reliikeistä

http://www.ortodoksi.net/index.php/Pyhän_Johanneksen_reliikkien_siirto_Konstantinopoliin

Eilen oli pyhän Johannes Krysostomoksen reliikkien v. 438 Konstantinopoliin siirtämisen muisto. Rukoile puolestamme, pyhä isä esipaimen!

Linkin takana päivän lyhyt synaksaari.

1 tykkäys

31 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Väittely reliikkien raamatullisuudesta ja apostolisuudesta

Ajattelin kysyä: mikä on nykytila, onko pyhä Henrikin reliikit Turun tuomiokirkossa? Olen käymässä pikana Turkussa tulevina päivinä. Tiedän, että Hemmingin reliikkiarkku on siellä.

PS. yksi pappi kehoitti aikoinaan lukemaan lut.-kat- dialogi: Communio Sanctorum kohdat 250-252 .

Pyhän Henrikin reliikkejä on ainakin Helsingissä pyhän Henrikin katedraalin alttarissa.

1 tykkäys

Reliikit palautettiin Turun tuomioseurakunnalle kymmenisen vuotta sitten, ne oli toimitettu 1920-luvulla Helsinkiin tutkittavaksi ja jääneet sille tielleen museoviraston haltuun.
Henrikin pääkallo ja kyynärluu ovat säilyneet. Kyynärluu on deponoituna Helsingin P. Henrikin katedraaliin. Muut reliikkit ovat käsitääkseni Turun tuomioseurakunnan hallussa, mutta en tiedä, missä niitä säilytetään.

1 tykkäys

Kiitos vastaus! Se on surullista, että emme tiedä asiasta. Hemmingin kirstun lisäksi en löytänyt ainakaan maininta. Ei edes Turun tuomiokirkon museossa, jossa nyt kävin.

Kiitos! Suomalaistaustainen koska olen, minulle ne ovat tärkeä. Toki Uppsala domkyrkanissa myös monen minulle tärkeä pyhän reliikit. Joskus H:forsisssa käydessä kävin niiden äärellä rukoilemassa Jumalaa. On hienoa, että pidätte ne esillä. Toivoisin, että Åbo domkyrkanin pääalttarin laitettaisiin myös Henrikin reliikit, meille kaikille esille ja rukousten äärelle.

1 tykkäys

Turun tuomiokirkon reliikeistä on ollut tutkimusprojekti meneillään pitkään. Niitä on ajoitettu nykyaikaisin tutkimusmenetelmien avulla. Esimerkiksi pääkallo on todella ensimmäisen ristiretken ajoilta. Tutkijat kertovat myös sulotuoksusta, jota reliikeistä on voitu havaita!

http://skr.fi/toden-ja-tarun-rajamailla

Kysyitkö reliikeistä museon henkilökunnalta? Voi varmaan olla niin, että ne ovat tutkijoiden hallussa tällä hetkellä.

Suurin osa P. Henrikin luista katosi isonvihan aikana, kun niitä oltiin kuljettamassa Venäjälle. Mitähän niille on mahtanut tapahtua.

1 tykkäys

Ainakaan tapaamani ihmiset eivät tieneet…

Yle on tehnyt sävyltään peruspositiivisen jutun pyhistä reliikeistä.

Toki tuossa olisi voinut kertoa, että ei kivenmurikka Golgatalta ole reliikki, vaan matkamuisto. Pyhältä peräisin olevan esineen tai vaatteen kappale on ennemminkin ns. fylakto kuin varsinainen reliikki.

Video, jossa on runsaasti kuvia reliikeistä.

1 tykkäys

Eetu Manninen kirjoittaa Hapatusta-sivustolla reliikeistä. Pääpaino Torinon käärinliinassa ja Kristuksen ristin kappaleissa (näitä viimeksi mainittuja partikkelejahan meillä on Suomessakin).

Mannisen esittämään reformaatioajan reliikkikritiikkiin tulee muistaa suhtautua myös siten, että siinä on varmasti mukana hyperbolaa - vaikka sitten varmasti myös aiheellista kritiikkiä. Kaikenmaailman lohikäärmeenluita ja muita on esillä.

Maamme tärkein ristireliikki Hattulan kirkosta on toki ryöstetty ja kadonnut, kuten niin monet muutkin - reformaatio ei näihin tuhoihin ole ollut syyllinen, vaan aivan toinen taho.

2 tykkäystä

Pitää paikkansa, että se keskiaikainen Hattulan reliikki on iäksi kadonnut perivihollisen tuhotöiden jäljiltä. Mutta kyllä meidän hiippakunnallamme yhä Pyhän Ristin kappaleita on. Nykymuotoisessa Hattulan pyhiinvaelluksessa 14. syyskuuta paitsi kannetaan ristiä kirkon ympäri myös kunnioitetaan Pyhän Ristin reliikkiä, joka on (ellen väärin muista) dominikaaniemme hallussa. Viimeksi olin Hattulassa isä Martti Voutilaisen vielä eläessä (olisiko vuosi ollut 1999?) ja hän toi Helsingistä mukanaan reliikin, joka sitten upotettiin tilapäisesti ristiin kunnioitettavaksi. Se oli ihan vaikuttava kokemus. Pitäisi vaivautua Hattulaan useamminkin, sinne kun on vaivainen parin tunnin ajomatka meiltä päin.

Kun linkittämään alettiin, niin tässä lisää aiheesta:

Nyt on mahdollisuus tutustua Turun tuomiokirkon reliikkeihin näyttelyssä.

2 tykkäystä

Torinon käärinliinasta (josta tässä ketjussa on jo aiemmin mainittu, niin laitan tämän tänne, kun alkuperäinen käärinliinakeskustelu on suljetulla kriittisellä puolella) tällainen uutinen:

Suhtaudun melko skeptisesti liinan aitouteen, mutta eivät nuo tuossakaan mainitut argumentit vakuuta. Onhan näet mahdollista, että Jeesus on roikkunut vielä ristillä, kun hänen ympärilleen on alettu kääriä käärinliina, häveliäisyyssyistä. Niinpä vainaja on ollut “seisovassa asennossa”. Sitten kädet ja jalat on irrotettu ristiltä, ja ruumis on otettu alas. Sen jälkeen ruumista on kantaa retuutettu, jolloin se on ollut luultavasti makuuasennossa. Ensin on ehkä kannettu käsipelillä, jolloin ruumis on voinut olla lähes missä asennossa tahansa. Sitten se on ehkä laitettu kärryihin, hevosen tai aasin selkään, ja vasta ihan lopuksi vainaja on aseteltu selin makuulle hautaluolaan, ja käärinliinat on siinä vaiheessa korjattu lopulliseen asentoonsa. Verta on siten voinut tahriintua liinoihin mitä mielikuvituksellisimmissa asennoissa. Tutkijat ajattelevat käärinliinojen asettamistilanteen liian kliinisesti. He vaikuttavat olettavan, että liinat on kääritty vasta siinä vaiheessa, kun vainaja on maannut selällään haudassa. Ei ole kuitenkaan pakko olettaa niin, vaan on ihan tarkoituksenmukaista olettaa, että opetuslapset halusivat kääriä vainajan liinoihin niin pian kun se oli mahdollista ja suojata vainajaa kaikissa tilanteissa.

2 tykkäystä

Ei liene mielekästä tutkiaa relliikki-, ehtoollis- tai oikeastaa mitään teologian alaa luonnotieteellisillä menetelmillä.

1 tykkäys

Oli maksumuurin takana, joten viitsisitkö referoida.

Aamen, juuri näin, reliikit tulee palauttaa kirkolle! Suomen oloissa ainutlaatuisen pyhäinjäännöskokoelman viime vuosikymmenten vaiheet ovat ainutlaatuiset. Itse asiassa reliikit olivat pitkään Museoviraston hallussa Helsingissä poissa suuren yleisön silmistä ja mielistä.
Reliikkikokoelmassa on muun muassa pääkallo ja luunpaloja.

  • Pyhän Henrikin pääkallo ja yksi erillinen luunsiru. Pääkallosta puuttuu alaleuka.

  • Pyhän Birgitan kalotti.

  • Pääkallon muotoiseksi muovailtu pyhäinjäännös, joka sisältää alaleuan luun pyhän Henrikin pääkallosta.

  • Piispa Hemmingin arkusta talteen otetut luut.

  • Pyhäinjäännöspussi piispa Hemmingin pyhimysarkusta sekä kaksitoista pientä pyhäinjäännöstä, kaikki niitä varten tehdyssä matalassa puurasiassa.

  • Kaksi hammasta.

  • Pääkallon luita kahdeksan kappaletta.

Piispa Henrikiä pidetään Suomen kirkon perustajana. Henrikistä on tietoja lähinnä vanhoissa legendoissa. Perimätiedon mukaan Henrik vaikutti Suomessa 1150-luvulla, ja talonpoika Lalli surmasi hänet. Niin Henrikin kuin Lallinkaan olemassaoloa ei kuitenkaan ole voitu todistaa. Eräiden tutkijoiden mukaan molemmat saattavat olla keksittyjä henkilöitä.

https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/156355-pyhainjaannokset-palasivat-turun-tuomiokirkkoon

Reliikit protestantin käsissä kieltämättä on kuin heittäisi helmiä sioille. Katolilainen / ortodoksi antaa niille toisen, korkeamman arvon.

Itselläni on tallella äitini hiuksia ja viimeisimmän koirani karvoja. Pieni luu- / nikamalöydös koirieni haudasta. Nämä ovat itselleni rakkaita, mutta voisi sanoa: enemmänkin pakanallisia reliikkejä.:tulip:

Näiden kautta voin kuitenkin ymmärtää myös katolilaisten asenteen pyhien reliikkeihin.