Kirkko Suomessa FB

No niin, Kirkko Suomessa on taas puhunut Facebookissa. Tässäpä lainaus koko tekstistä:

Yhteenveto

Vielä 1900-luvulla suomalainen lähetystyöntekijä saattoi puhua radiossa afrikkalaisten poppamiesten hokkuspokkuksista. Pilkallinen ja rasistinen suhtautuminen lähetyskenttien asukkaisiin on pitkälti jäänyt historiaan, mutta tietokirjailija Olli Löytyn mukaan ”valkoisen pelastajan stereotypiasta” on vaikea päästä eroon.

Jään odottamaan, kuka piispoista ensiksi ehättää pyytämään anteeksi pahojen entisaikojen lähetystyöntekijöiden puolesta.

1 tykkäys

Kuka tai mikä org.kirjoittaja!? Saanko paremman lähteen. En ole fasessa tms.

1 tykkäys

Kyseessä ei ole kirkon virallinen ääni. Siinä merkityksessä että jos kysyy vaikka edustaako Sadinmaan käsitys virallista oppia, niin vastausta ei tod. näk. tule.

Kyseessä on enemmänkin kirkon tiedotuksen sivut.

D

Jassoo. Miten ihmeessä noista asioista pitäisi puhua? Jos ns. “poppamiehen” konstit aiheuttavat vakavia terveyshaittoja taikka kuolemia, niin mikä on oikea tapa puhua?

Luultavasti esim. Lähetysmuseon lakkauttaminen on johtunut tällaisista syistä. Ne jutut eivät sovi intersektuaaliseen maailmankuvaan, joten parempi siivota kaikki pois. Lähetystalolla oli siis kauan aikaa ns. “Lähetysmuseo”. Se lakkautettiin, mutta sitten meni koko Lähetystalo kun sen ylläpito tuli liian kalliiksi.

Toinen juttuhan on se, että kuten Diakoni sanoi, kyseessä on tiedotuksen sivut. Ilmeisesti tiedotushommiin profiloituu aivan tietynlaista porukkaa (intersektionaalisesti ajattelevia…?)

Minulla herää kaikenlaisia ajatuksia näistä jutuista. Alkuperäisessä Kirkko ja Kuponki-lehden artikkelissa viitataan Tuulikki Jantuseen ja saneihin. JOS ajatellaan että työtä pitäisi tehdä juuri kaikkein vähimpien parissa, silloinhan sanit olisivat tärkein työn kohde. San-kansojen entinen, nykyään poliittisesti epäkorrekti nimi on “bushmannit”. Toisaalta ehkä on niin, että “san” on laajempi termi kuin bushmannit ja siihen kuuluu myös muita kansoja.

Etiopiassa ja Tansaniassa SLS teki työtä kuurojen parissa. Kuurojenkoulut paransivat kuurojen elämänlaatua valtavasti. Toisaalta silläkin työllä tavoitettiin vain hyvin pieni osa Etiopian ja Tansanian lukuisista kuuroista.

4 tykkäystä

Varmaankin kuten sanoit. Näin tahdon riitauttamatta ymmärtää.

En vaan hitto soikoon tajua, miksi tiedotuspuolen jehut tuolleesti ryntäilee ymmärtämättä, että ev.lut.kirkollakin on oma, suhteellisen orgaaninen ja evankeelinen oppiin ja historiaan kytkeytyvä näkemys itsestään, jota BML tms. ei muuta heidän päivityksellään. Vai siihenkö he “ulkokirkollisesti” pyrkivät?

2 tykkäystä

Ei aavistustakaan. Minä en ole pitkään aikaan saanut mistään mitään selvää.

Nyt jos ottaisin askeen taaksepäin - ymmärrän tietenkin, että myös kritiikki on tarpeen. Se on joskus vain yllättävän vaikea ottaa vastaan. Totta kai lähetystyötä saa ja pitää myös kritisoida. Tällä foorumilla pitäisi minunkin osata ottaa vastaan kritiikkiä, varsinkin kun täällä on niin fiksua ja lukenutta porukkaa.

Minun pitäisi päästä eroon tästä aiheesta. Tehkööt Lähetysseurassa mitä lystäävät. Lähetystyössä vallitsee kumminkin melkoinen vapaa kilpailu, ja ulkomaillakin he saavat kilpailla kymmenien taikka satojen muiden lähetysjärjestöjen ja muiden aatteellisten puljujen kanssa.

Tässä Kirkon viestinnän Facebook-sivuilta löytynyt linkki, joka on ollut artikkelin taustalla tai päinvastoin. Kyllähän sellaisiakin kommentteja jossain Horisontin esittelyssä heiteltiin, että Suomenkin lähetystyö on ollut verrattavissa siirtomaapolitiikkaan, vaikka oikeasti ketkä muut kuin lähetystyöntekijät ja järjestöt olisivat vieneet sairaaloita, terveydenhuoltoa ja koululaitosta noihin kohteisiin. Ja nämä ovat kaiken kehityksen perusta evankeliumin ohella, sillä ennen kristinuskon tuloa maissa valitsivat juurikin luonnonuskonnot, poppamiehet ja jatkuvat heimosodat.

1 tykkäys

Tuossa aloituksen yhteenvedossa spoilerin alla lukee se facen teksti.

Varmaan TA kyseli, että (a) kenen tekstistä on kyse, (b) missä se tarkalleen on julkaistu, © Canada, ja ehkä (d) jos se on jonkin kirkkokunnan nimissä julkaistu, millä valtuuksilla kirjoittaja edustaa tuota kirkkokuntaa.

1 tykkäys

Tuossa kirkkojakaupunki.fi -jutussa on kohta " Muutos on ollut nopeaa ja mennyt hyvään suuntaan ainakin Suomen Lähetysseuran kohdalla." Rohkenen olla eri mieltä Suomen Lähetysseuran kehityksestä. Toki tilanne on nyt eri, mitä se on ollut 1800-1900 -luvuilla, mutta nykyään SLS:n jutuissa näyttää evankeliumin asia lähes piilossa. He tekevät kyllä hyvää avustustyötä, mutta en sanoisi sitä enää lähetystyöksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

3 tykkäystä

Olen itse lopettanut SLS:n tukemisen pari vuotta sitten. Etenee poliittiseksi agentiksi sellaista vauhtia, etten koe sen toteuttavan lähetystyön periaatetta. KUA on vieläkin enemmän puoltaan valitseva ja muita tuomitseva ja täysin politisoitunut putiikki.

Näissä räikeimmin näkyy se kirkon sisällä leviävä politiikan syöpä, jossa hyvää tekevät ja ahkerat (ja kirkon pääasiaan keskittyvät) hissukat ovat päästäneet vallanhimoiset poliittiset tahot soluttautumaan ja ottamaan valtaa/vallan. Menee ihan käsikirjoituksen mukaan.

3 tykkäystä

Vielä mietin TA:n kysymystä. Onko niin, että kirkon sisällä on liberaali kapinaliike, joka on reaktio perinteisiä juttuja vastaan. He itse ymmärtävät miksi he tekevät, minä ymmärrän jotain, mutta asia ei enää aukeakaan TA:lle taikka esim. Jori Mäntysalolle. Liberaali kapinaliike määrittelee itsensä negaation kautta. Jos muuta määritelmää ei löydy, se tulee ajan mittaan liukenemaan pois. Tämä negaatio ei juuri voi aueta muille kuin sisäpiireille. Itse voin rehellisesti todeta olleeni lapsena asian ytimessä, joten tiedän enemmän aiheesta kuin Katolinen taikka Ortodoksi.

Toinen sana, joka tulee mieleen on antiteesi.

Löysin aiemmin mainitsemieni kahden kundin lisäksi sellaisen nimen kuin Nickey Iyambo. Iyambo oli suomalaisten kouluttama ja eteni urallaan kuuden ministerinpaikan kautta varapresidentiksi. Tässä wikisivu:

Sitten wikisivut aiemmille kahdelle jätkälle, Nahas Angula sekä Nangolo Mbumba:

Ministereitä, pääministereitä ja varapresidenttejä. Olkoon niin että paljon virheitä tehtiin vanhaan aikaan, mutta eikö jotain mennyt putkeenkin? Oppilaista tuli lopuksi korkeampia kuin opettajista.

Kappas vaan, en älynnytkään että Nangolo Mbumba on juuri tällä hetkelläkin varapressa. Linkki tässä:

http://www.op.gov.na/the-vice-president

Onko nyt järkevää pyydellä anteeksi vanhojen lähettien tekemisiä, kun oppilas on varapresidenttinä?

Sama mies Isonkyrön herättäjuhlilla vuonna 2012:

https://herattajajuhlat.fi/719-nangolo-mbumba

2 tykkäystä

Ehkä, ikävä kyllä, jotain pahempaa. Antiteesi liittyy keskusteluun, missä vastakkaisilla mielipiteillä pyritään löytämään alkuperäistä teesiä parempi, oikeampi totuus, ehkä yhdistämällä osia molemmista (=synteesi).

Meneillään on “pehmeä” aseeton vallankumous, missä pyritään ottamaan valta ja muuttamaan koko yhteiskuntajärjestelmä. Keinona on rapauttaa ja tuhota ne yhteiskunnan tukipylväät, minkä varassa koko elämäntapamme ja järjestelmämme pysyy: avioliitto(koti), kirkko(uskonto) ja hallinta alueella, jolla sukumme ovat vuosituhannen asuneet (isänmaa).

Nuo arvot ja perusta: koti, uskonto, isänmaa, ovat nyky-Suomessa jo (muinoin sloganinaankin käyttäneen) kokoomuksenkin hylkäämät, koska ne eivät enää tuota maksimaalisia taloudellisia voittoja globalisaatiokoneen mukana hyppelevässä EU:ssa.
Kuitenkin nuo arvot ovat se arkinen perusta, minkä varassa Suomi on ollut ja pärjännyt itsenäistymisestään asti, ankarissakin hyökkäyksissä. Ne ovat se arkinen, mutta välttämätön ja paras perusta, missä lapset syntyvät ja kasvavat ja ihmiset elävät ja saavat raamit olemassaololleen. Kaikki se on siis tuhottava (“uudistajien” mielestä), sitten koittaa paratiisi. Ja koska ihminen on heidän korkein jumaluutensa, ihminen jumaloituu kun hylkää kristittyjen Jumalan ja ottaa oppinsa siitä “pyhästä kirjasta”, minkä Marx kirjoitti, ja mihin vallankumouksella ja kaiken entisen valtarakenteen tuholla uskovat yrittivät jo 1917 paratiisinsa perustaa Venäjällä. Luulisi sitäkin historiasta näkevän, onnistuiko? Koittiko paratiisi.

Tuossa hiljaisessa vallankumouksessa, mikä nyt on meneillään, uudella yhteistoimintajoukolla: yhtyneet suurkapitalistit (globalisaatiovoittojensa ahneudessa), ylikouluttautuneet sivistyneet pääkaupunkiseudun liberaalit (apurahoilla tai perinnöillä elävät) ja elämästä mitään (kokemattomuuttaan) ymmärtämättömät, mutta viattomat nuoret, ovat siinä vallankumouksen huumassa, että kun kaikki vanha arvokas tuhotaan, niin sitten…

Ehkäpä se aseellinen vallankumous 1917 olisi tuottanut paremman maailman, jos olisi ollut jonkinlainen suunnitelma siitä, miten se uusi paratiisi uusien uljaiden jumalihmisten toimesta rakennetaan? Mutta ei ollut, näille vallankumouksille on niin tyypillistä, että keskitytään vain siihen vanhan tuhoamiseen.

Kirkko on tässä vain työrukkanen, hyödyllinen aasi, joka saadaan kyllä vetämään vallankumouksen vankkureita, kun vain varovasti ja pehmeästi puhutaan kauniita, heilutetaan rakkauden koria ja saarnataan ihmisoikeuksista ja yksilön vapaudesta määrittää kaikki, sopivasti tulkiten myös Jumala ja hänen tahtonsa. Näitä voimia solutetaan papeiksi ja kirkon hallintoelimiin. (Tarvitseeko mainita nimiä?)

Media on jo vallattu, ja se estää poikkeavat ajatukset helposti, koska eduskuntaan. hallitukseen ja okeuslaitoksemme korkeimalle tahollekin on saatu riittävästi vallankumouksen, korjaan näitä “rakkauden” voimia, jotka ovat valmiita jo tuomitsemaan vihapuheista ja rasismista ja ties mistä vanhalla kunnon Tshekan periaatteella: kunhan riittävästi tutkitaan ja kuulustellaan, niin jokainen saadaan syylliseksi! (Re. Räsänen, Kenttäpiispa…)

Niin Valtiovalta ja Oikeuslaitos. Ks. yllä tai lue lehtiä.

Mutta miten käy Suomen, kun se paremmintietävänä hylkää, ja siirtää Jeesuksen saattohoitoon?

Siis kyseessä on kirkkohallituksen ja kirkon viestinnän sivut. Ne eivät ole mikään opillisen julistamisen sivu. Teknisesti sivulla voi olla opillisesröti tulkinnanvaraisia juttuja. Sivuilla voisi olla esim. viesti kirkon osallistumisesta prideen, mutta se ei tarkoita kirkon opillista muutosta. Se on pienen kollegion tyhmä ja ajattelematon päätös.

D

Minusta kirkon virallisten tiedotussivujen pitäisi julistaa kirkon oppia. On lähinnä skandaali, jos kirkko sallii omien tiedottajiensa poiketa kirkon opista.

3 tykkäystä

Kirkko ja Kupongin artikkeli julistaa: “Valkoisen pelastajan stereotypiasta on vaikea päästä eroon”.

Jos stereotypiasta päästäisiin eroon, niin mikä tulee tilalle? Tietenkin Valkoisen Pelastan rooli. Miten Suomen Lähetysseura mukamas ei olisi Valkoinen Pelastaja?

Huomatkaa, että kyse on itsepetoksesta. Lähetysseuralla on tietenkin arvomaailma, jota se haluaa levittää ympäri maailmaa. Nykyään Seuralla ei ole enää lähetysjohtajaa, vaan pelkkä toiminnanjohtaja. Lähetystyöstä ei enää puhuta juurikaan, vaan puhutaan “kirkollisesta työstä”.

Uusi julistusmuoto on jokin sellainen, jota kutsutaan vaikuttamistyöksi. Valkoinen pelastaja tietää taas, mitkä ovat oikeat arvot. Valkoinen pelastaja haluaa levittää näitä uusia hienoja arvoja vaikuttamistyön kautta.

Tässä linkki Seuran työmuotoihin:

Sieltä löytyy Kehitysyhteistyö, Kirkollinen työ, Rauhan ja Sovinnon työ, Vaikuttamistyö sekä Katastrofityö.

Valkoinen Pelastaja ei siis enää tee lähetystyötä. Mutta Valkoinen Pelastaja, White Saviour, on keksinyt tilalle vaikuttamistyön ja tekee sen lisäksi kaikenlaista muuta ylevää, kuten Rauhan ja Sovinnon työtä. Alkuasukkaat eivät kykene elämään sovinnossa, joten Valkoinen Pelastaja tuo tuliaisina Rauhaa ja Sovintoa.

6 tykkäystä

Juuri tätä tarkoitin sillä kun sanoin poliittisten “hyvää tekevien” toimijoiden soluttautuvan kirkkoon ja työntämään Jeesuksen ja evankelioinnin syrjään. Tästä näkyy niin ilmiselviä esimerkkejä kirkoissa ja lähetys- ja avustusjärjestöissä.

Haukkukaa vain salaliittoteoreetikoksi.

2 tykkäystä

Jep, kyllä minäkin niin mieleni pahoitin, kun pyhä Jaakob tuomitsee epistolassaan rikkaat ihan ihmisryhmänä, tekemättä mitään eroa hyvien rikkaiden ja pahojen rikkaiden välillä. Tai kun neitsyt Maria kehtasi ottaa poliittista kantaa Magnificatissaan. Tai kun kirkkoisät ottivat poliittista kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Tämä mädättäjien soluttautuminen on alkanut tosiaan jo ihan sieltä alkukirkosta asti.

Haukkukaa vain salaliittoteoreetikoksi!

Kumpiko sinä olet? Sehän on selvää, että kaikki me näissä rikkaissa länsimaissa kuulumme tuohon rikkaiden joukkoon. Hyviin tai pahoihin tai joihinkin siltä väliltä.