Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen - evl.fi:n kirkolliskokousaloite 2017

Nooo, tosiasiassa kyllä perinteisissä katolisissa maissa on vauhdikkaasti kasvava joukko siviilivihkimisen (ja usein myös kirkon ulkopuolisen elämän) valitsevia katolilaisiksi kastettuja nuoria. Osassa maita siviilivihkiminen on lain edessä pakollinen ja kirkollinen vihkiminen sitten lisänä halukkaille. Pelkän siviilivihkimisen käyttö antaa toisaalta kätevän takaportin myöhemmälle, kirkossa tapahtuvalle vihkimiselle, koska katolinen kirkko ei pidä tällaisia liittoja avioliittoina ollenkaan.

Vastaavasti esimerkiksi Venäjällä vihkiminen Siviilisäätyvirastossa (ЗАГС) on pakollinen kaikille ja hyvin harvat vaivautuvat kirkkoon kruunattaviksi.

Kiinassa systeemi näkyy olevan sellainen, että pari käy arkipäivänä ja arkivaatteissa hakemassa punaiset kirjaset Väestövirastosta (民政局), mikä tarkoittaa että he ovat jo laillisesti naimisissa. Hääjuhlia usein aletaan vasta suunnitella tämän jälkeen. Mutta tämä nyt toki on aiheen sivussa, koska vihittävät yleensä eivät ole edes paperilla kristittyjä. Kuitenkin: uskallatteko arvailla, mikä on morsiamen asun perinteinen väri kiinalaisissa häissä?