Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen - evl.fi:n kirkolliskokousaloite 2017

Ihmettelen kauhiasti, miksi kirkkojen kieltäytyminen vihkimästä joitain pareja avioliittoon on muka niin suuri asia. Maassa on ollut siviiliavioliiton solmimismahdollisuus jo kohta sata vuotta. Kaikki parit vihitään avioliitoon, mutta ei kirkkojen tarvitse vihkiä kaikkia. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on ensisijaisesti uskonnollinen toimitus ja vasta toisisjaisesti virallinen avioliiton solmimistapa. Samansukupuolisten avioliittoon vihkimiskaava on mahdotonta luoda, koska Raamattu ja kristillinen traditio yksiselitteisesti tuomitse samansukupuoliset seksuaaliset suhteet. Mistä muka löytyisi evankeliumiteksti ja epistola tällaiseen toimitukseen?

Luterilaislle sanoisin. Pitäkää pintanne tässä asiassa, älkääkä mukautuko tämän maailman menoon.

10 tykkäystä

Kuten on todettua, asia ei taida olla riviluterilaisten käsissä, vaan kirkolliskokouksen, jossa toki on myös maallikkojäseniä.
Itselleni tämä asia on jo kynnyskysymys pysyä siinä kirkossa, jossa olen ikäni ollut ja olenkin tainnut mainita, että nuorimman tyttäreni kanssa olen asiasta keskustellut hyvin vakavsti, hän on lupautunut kummikseni, mikäli päädyn vaihtamaan ortodokseihin.

2 tykkäystä

Sikäli on, että ensi vuonna on seurakuntavaalit, joissa valitut luottamushenkilöt valitsevat kirkolliskokouksen maallikkoedustajat. Mutta siinä onkin sitten oma haasteensa löytää lista, jota äänestämällä ääni varmasti menee oikealle asialle, ainakin pienemmillä paikkakunnilla nuo listat kun ovat yleensä poliittisia.

2 tykkäystä

Näin menetellen olen toki toiminut aikaisemmin, mutta joo, haasteita löytyy.
Viimeiksi taisi olla jo vaikeaa, vaikka vaalikoneet jotain toki auttavat.
En haluaisi jättää isieni kirkkoa, mutta en myös halua lähteä sille tielle, jossa soditaan selvästi Jumalan sanaa vastaan.

1 tykkäys

On timo_k:lla kuitenkin pointti sanomassaan. En väitä etteikö näissäkin keskusteluissa esitettäisi ihan vakavia, kristillisesti luteriliaisia kantoja, mutta kun keskustelu yleisesti liikkuu tasolla, jossa kirkkoa ajatellaan jonkinlaiseksi virastoksi, jonka on vain päätettävä minkälaisia avioliittoja se hyväksyy ollakseen madollisimman kiva ihmisille, niin jossain on menty pieleen. Ja tarkoitan siis ihan mediassa käytävää keskustelua.

Vaikutelma on se, että luterilainen kirkko on lakannut julistamasta ja opettamasta. Varsinkin pappis- ja piispatasolla omaa uskoa ja oppia näytetään jopa häpeävän, eikä kysyvä saa koskaan mitään suoraa vastausta mihinkään. Jos kyse on siitä, että piispat olettavat ihmisten tuntevan kristinopin perusasiat, eikä niistä tarvitse puhua, niin he olettavat väärin.

8 tykkäystä

7 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Hengellinen sukulaisuus

Minusta asiaan liittyvät seikat tulisi ensisijassa mahdollisimman selvästi muotoilla opillisesti (mukaan lukien moraalioppi). Sen jälkeen sielunhoidollista otetta tarvitaan niiden suhteen, jotka eivät pysty tuon opin mukaan elämään.

Utopiaahan tämä on nykyevlutissa.

3 tykkäystä

Kyllä kaiken omasta mielestään paremmin tietävät rummuttavat evl:ä täältä maailman tappiin, jos sen vaan annetaan tapahtua. Heidän sisältään tulleet ei kun kaikki saavat olla omaa mielipidettään on vain sitä samaa kuin aina maailmanhistoriassa. Valtaan janoavat toisista välittämättömät alkavat myllyn jossa muuta ei salita heti kun vaan niskanpäälle pääsevät.

Johan se nähtiin virkakysymyksessä, kuinka hyvin kaksi vastakkaista käsitystä voivat elää rinnakkain samassa kirkossa.

4 tykkäystä

Tästä olen täysin samaa mieltä @timo_k :n kanssa. Vaikka kuvittelen, että suurin osa papeista ei haluaisi vihkiä homopareja, niin silti julkisuudessa harva uskaltaa sanoa sitä suoraan. Papin- ja piispanvaaleissa pitää ehdokkaiden aina vastata kysymykseen sukupuolineutraalista avioliitosta. Vaikuttaa siltä, että jos kielteisen kannan ilmaisee, niin ei ole mitään asiaa avoinna olevaan virkaan. Olenpa törmännyt semmoiseenkin ajatukseen, että ei kannata edes rukoilla asian puolesta, koska joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin kirkossa aletaan vihkiä homopareja.

Miksi ihmeessä me perinteisellä kannalla olevat emme voi pitää yhtä? Jos emme vastusta uudistusta, niin silloinhan olemme itsekin syypäitä muutokseen.

7 tykkäystä

Edustaja-aloite avioliittokäsityksen laajentamiseksi ei vielä täysistunnon käsittelyyn

Piispainkokouksen mukaan kirkon on nykyisessä tilanteessa syytä säilyttää vihkioikeutensa. Piispainkokouksen mukaan Helanderin selvitys on syytä ottaa huomioon, kun kirkolliskokous käsittelee edustaja-aloitetta kirkon avioliittokäsityksen laajentamiseksi.
Edustaja-aloite avioliittokäsityksen laajentamiseksi ei kuitenkaan tule kirkolliskokouksen täysistunnon käsittelyyn vielä tänä syksynä. Aloitteen työstäminen jatkuu valiokunnissa. Perustevaliokunta valmistelee asiasta mietintöä. Asiaa käsittelee myös yleisvaliokunta, joka antaa perustevaliokunnalle lausunnon.
Viime keväänä jätetyssä aloitteessa esitetään, että kirkolliskokous ryhtyisi valmistelemaan tarvittavia muutoksia kirkon avioliittokäsityksen laajentamiseksi myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevaksi. Perinteisellä tavalla avioliittoon suhtautuville pitäisi aloitteen mukaan turvata mahdollisuus olla ja toimia kirkossa tasavertaisesti. Aloitteen allekirjoitti 22 kirkolliskokousedustajaa.
Allekirjoittajien mukaan sovittelevalla aloitteella etsitään ratkaisua kirkkoa pitkään hiertäneeseen kysymykseen. Heidän mukaansa Raamattua voidaan tulkita eri tavoin, ja erilaisia näkemyksiä on kunnioitettava.
Tavoitteena on, että erilaiset avioliittokäsitykset voisivat elää kirkossa rinnakkain eikä asia hajottaisi kirkkoa.
– Piispainkokouksen esityksen lähetekeskustelussa aloitetta varmaan sivutaan, vaikkei se varsinaisesti asialistalla olekaan, Katri Kuuskoski sanoo.

https://www.kotimaapro.fi/artikkeli/syksyn-kirkolliskokous-puhuu-taas-avioliitosta/

Asian ruotiminen jatkukoon …

Edit: Asiasta on vireää keskustelua myös Jouni Turtiaisen omalla facebook -seinällä.

Aika asenteellinen kirjoitus mielestäni, esim. tässä;

“Hyvä ensin. Kirkolliskokouksessa orasti kompromissihenki. Edellinen täysistunto järjestettiin keväällä. Sen jälkeen papit ovat vihkineet kymmeniä homopareja. Se motivoi ratkaisuihin, mikä on hyvä, sillä tulehtuneessa tilanteessa jokaiselle sillanrakennusyritykselle on nostettava hattua.”

Vaikkei asia tietenkään mikään uutinen ole, mutta nyt jo hehkutetaan tulevaa, (?) tavallaan yllytetään rikkomaan kirkon traditioita ja Raamatun hyvinkin selkeää kantaa tässä asiassa.

2 tykkäystä

Poistin viestin ja yritän löytää sille oikean ketjun.

Leif Nummela kritisoi Turtiaisen kompromissiesitystä: https://uusitie.com/konservatiivivaikuttajat-kompromissin-tiella/

Ikävää, että myös Eero Junkkaala on kannattanut Turtiaisen ehdotusta. Junkkaala kovasti haluaisi olla siltoja rakentava konservatiivi, mutta käytännössä hän pelaa itseään yhä enemmän liberaalille laidalle. Kirjoituksessa mainittu Anna-Mari Kaskinen muuten ei sinänsä kuulu samaan joukkoon muitten samassa yhteydessä mainittujen kanssa, sillä hänhän kannattaa avioliittokäsityksen muuttamista. Ehkä hän nyt sitten on liberaalipuolelta se, joka näkee Turtiaisenkin mallin mahdollisena.

En ole ihan varma, olisivatko henkilöseurakunnat ratkaisu, vaikka Nummela niitä ehdottaakin. Tarjoaisiko se muuta kuin konservatiiveille omat getot, joissa voi elää oman mielensä mukaan kunhan ei sitten enää häiritse muita? Nousevaa separatismihenkeä on nähtävissä loppukaneetissa “Ellei tätä vapautta anneta, se on pakko itse ottaa, muuten herätyskristityt itsekin luopuvat avioliittokäsityksessään Jumalan sanasta.”

1 tykkäys

Sellainen asia tuntuu täysin jääneen unholaan, että asiassa on jo tehty kompromissi, nimittäin rukoushetki rekisteröidyn parisuhteen solmineiden kanssa ja puolesta. Kompromisseille tyypillisesti se ei ole ollut oikein kenenkään mieleen, mutta siinä mentiin niin pitkälle, ja jo reunoja vahvasti kolistellen, kuin kirkon on nähdäkseni mitenkään mahdollista toimia tällaisten parisuhteiden kanssa.

7 tykkäystä

Tämä oln minulle uusi tieto, onko Anna-Mari Kaskinen muuttanut kantaansa. Mihin tieto perustuu?

1 tykkäys

Ei kompromissi synny tuon pohjalta koska uudistajille se ei kelpaa. Kestää vielä vuosia että kirkolliskokous päättää vihkimisestä.

En tiedä täsmällistä kannanottoa, mutta sellainen käsitys minullakin on, että Kaskinen hyväksyy ko. liitot. Asia taisi tulla joitakin vuosia sitten keskustelunaiheeksi siltä kannalta, että lauluntekijäduo Simojoki-Kaskisen tiet tässä aiheessa ovat eronneet tai eroamassa. Muistelen myös, että Kaskinen oli aloitteellinen sillanrakentajiksi ilmoittautuneissa, ja siinä yhteydessä kirjoitti jotain omasta kannastaan Kotimaassa.

1 tykkäys

Tuo kompromissiehdotus on kuitenkin jo itsessään ikävä merkki “rintaman” repeämisestä. Turtiainenhan jo kutsuikin ehdotustaan vastustaneita konservatiiveja “äärikonservatiiveiksi”.