Hengellinen sukulaisuus

Lol, olen aina luullut sinua mieheksi. Ehkä en ole lukenut viestejäsi tarpeeksi tarkkaan. :smiley:

Voitko perustella ?
Aikuiset lapseni ovat kaikki ortodokseja, sekä heidän lapsensa.

Miehellä pitää olla mieskummi, naisella naiskummi.

1 tykkäys

Ok, sitä en tiennyt, tosin en tiedä ortodoksisuudesta muutakaan.
Meidät on ainoastaan vihitty avioliittoon joskus siellä.

Lisäyksenä vielä, nuorimman tyttäreni vanhimman lapsen (tyttö), kummina oli mies.

Mauriina jo vastasikin. Ort. kirkossa kummin tulee olla samaa sukupuolta kuin kirkkoon liitettävä. Tällä pyritään estämään mm. se, että kummin ja kummilapsen välille muodostuisi sopimaton lihallinen suhde. Kysymyksessähän on hengellinen sukulaisuus, joka on yksi avioliiton esteistä. Tuntuu kaukaa haetulta, mutta ehkä joskus kirkon historiassa tuollaisetkin tapaukset ovat aiheuttaneet jotain ongelmia ja sen takia on linjattu, että kummin tulee olla samaa sukupuolta kummilapsen kanssa.

Mielestäni omaa lasta ei ehkä muutenkaan kannattaisi valita kummiksi. Kummisuhde tarjoaa mahdollisuuden myös uuteen syvälliseen ihmissuhteeseen, jos onnistuu löytämään sellaisen kummin, jonka kanssa on helppoa ja luontevaa keskustella hengellisistä asioista, kilvoittelusta, kirkon elämästä jne. Olisi hyvä, että kummi olisi aktiivinen seurakuntalainen ja osaisi neuvoa tarvittaessa - ja myös hillitä väärää intoa tai rohkaista, jos kirkkoon liitettävä sellaista tarvitsee.

Olisiko oma lapsi sopiva keskustelukumppani silloin, jos omat hengelliset huolet tai ongelmat liittyisivät esim. omaan perhe-elämään tai rooliin vanhempana? Ehkä sellaisessa tapauksessa olisi luontevampaa keskustella jonkun muun kuin oman lapsen kanssa? Parhaimmillaan kummisuhteesta tulee hyvä keskustelusuhde - on joku, jonka kanssa voi puhua asioista nimenomaan hengellisestä näkökulmasta. Omien perheenjäsenten kanssa näkökulma on usein hieman toinen - arkisempi.

3 tykkäystä

Ollakseni stereotyyppinen raamatunpalvojaprotestantti, totean, että Raamattu ei tunne sellaista käsitettä kuin hengellinen sukulaisuus tai sen aiheuttamaa estettä avioliitolle. Toki nykyään useimmissa tapauksissa kummit ovat kummilastaan reilusti vanhempia, ainakin vauvakasteen kohdalla, ja/tai kummilapsen biologisia sukulaisia, joten asia varmaankin tulee varsin harvoin esille. Mutta silti.

1 tykkäys

Kanoneissa kummisuhde rinnastetaan muistaakseni ihan lähisukulaisuuteen, joten kyllä se on kirkon perinteessä nähty avioliiton esteenä. Tässä englanninkielinen blogiteksti ortodoksisen avioliiton esteistä. Siitä nähdään, että avioliiton sakramenttiin suhtaudutaan ortodoksisessa kirkossa paljon tarkemmin kuin esim. luterilaisissa yhteisöissä, joissa isoserkutkin vihitään:

Tuossa blogitekstissä kohta D käsittelee hengellistä sukulaisuutta avioliiton esteenä. Siinä luetellaan seuraavat tapaukset:

  1. A godfather (or his carnal son) may not marry his goddaughter, i.e., any girl that he has baptized.

  2. A godfather (or his carnal son) may not marry the mother or daughter of his godchild.

  3. None of the godfather’s children may marry the mother of their father’s godchild

  4. Nor may any child marry a daughter of his father’s goddaughter.

  5. If perchance two children, one male and the other female, happen to be baptized by one and the same godfather, they may not marry each other.

  6. A man may not marry the widow of his spiritual brother.

  7. If the husband baptizes one child, and his wife another, these children may not intermarry.

  8. A son-in-law may not marry the goddaughter of his father-in-law.

En oikein tajua tuota kahdeksatta kohtaa - onkohan siinä jokin virhe?

Lisäksi blogissa siteerataan p. Nikodemos Athosvuorelaisen (St. Nikodemos the Hagiorite) opetusta:

This relationship results when one sponsors a child at the ceremony of Holy Baptism. For the man who undertakes this sponsorship is making the child in question his spiritual son or daughter, as the case may be; accordingly, he in fact becomes a closer and more intimate relative and father of the child than is its carnal father, because just as much as the spirit is higher than the body the relationship of the spirit is higher than that of the flesh.

On niitä poikkeuksiakin. Itselläni esimerkiksi. Papille tuntui kelpaavan.

Juu, hätätilassa tai ehkä sinulla on kaksi kummia mieskummi ja naiskummi, niin kuin lapsille usein laitetaan. Aikuisena kirkkoon liittyvä ei tarvitse kuin yhden kummin, jonka tulee olla samaa sukupuolta kuin kummilapsensa ja mieluummin vähän vanhempi kuin tämä.

Minulla on vain yksi kummi, joka sattuu olemaan vastakkaista sukupuolta. Ei toki varmaan mikään perinteinen tai ihanteellinen tilanne, mutta aina ei mene niinkuin strömsöössä.