Ortodoksisessa kirkossa munkkipiispoilla on munkkinimi piispanimenään. Leskipiispat, joita ei ole vihitty munkeiksi, käyttävät piispoinakin alkuperäistä ristimänimeään. Niinpä arkkipiispa Hermanin nimi oli aluperinkin Herman (sukunimi Aav) ja Leon Leo…
Eikö olisi selvempää aina liittää siviilinimi mukaan. Sen nimisiä he kuitenkin todellisuudessa ovat. Erikoinen tapa ortodoksisuudessa häivyttää oikea nimi.
Ortodoksisessa todellisuudessa heidät tunnetaan vihkimyksessä saadulla nimellä. Osa on vaihtanut sen etunimekseen ihan virallisestikin.
Ainakin Wikipedian mukaan se on hyvin, hyvin harvinaista. Tuo vaihdettu etunimi.
Mikä on harvinaista? Luostarikilvoitusko vai etunimen vaihto maailmassa? Suomessa etunimensä vaihtoi n. 5000 viime vuonna.
En muuten ymmärrä tätä nimenvaihtoa. Sanotaanhan Raamatussakin “Nimeltä olen sinut kutsunut…”
D
Nimenvaihdosta on hyviä, apostolisia esimerkkejä.
Niin on, pari muunnosta. Saako niistä kamonisen ohjeen, on eri asia En vain ymmärrä logiikkaa. Kaikkien nimeä ei muuteta.
Ei ihmisen elämästä katoa sekuntiakaan nimenmuutoksen myötä.
Eikä vissiin DVV muuta mitään henkilötietoja pappissäätyjen vuoksi.
D
Etunimen vaihto, kuten kirjoitin. Ja erityisesti ortodokseilla, siitä puhuttiin.
Niin, eihän se Suomessa( kaan) harvinaista ole kansan keskuudessa.
Alle 1 promille on kyllä aika harvinaista. Ja sitten vielä ortodoksien osuus tuosta on murto-osa.
D
Nimi muttuuu kasteessa. Jos aikuisella kastettavalla ei ole kristillistä etunimeä ennestään niin hän saa kastettaessa sellaisen. Nimi muuttuu yleensä, muttei aina, myös munkkivihimyksessä.Tämä on yleiskristillinen käytäntö, myös katolisessa kirkossa noudatetaan sitä. Ei siinä ole mitään merkillistä.
Kummalllista mielestäni sen sijaan on,että luterilaisessa kirkossa ei kastettavalle aina anneta kristillistä nimeä. Minulla oli noin 10 vuotta sittten luokka-avustajana nuori turkkilaissyntyinen Mehmed, joka oli Suomessa kääntynyt kristityksi ja liittynyt evlut kirkkooon. Hänellä oli kuitenkin edelleen musliminimi.Mehmed. Kysyin eikö nimeä vaadittu muutettavaksi, koska sehän tulee Muhammad nimestä. Hän sanoi, ettei vaadita.
Ihminen kutsutaan nimeltä, ei niin että ensin kaste ja sitten nimi. Kaikki nimet ovat samanarvoisia, eikä nimi tee ihmisestä kristittyä, vaan kutsu ja kaste.
Mutta maassa maan tavalla ja kirkoissa kirkkojen tavalla.
Olen itsekin muslimin kastanut eikä tullut mieleenkään nimeä muuttaa.
D
Tietysti ensin annetaan nimi ja sitten vasta kastetaan. Sehän on selvä asia. Yhtä selvää pitäisi olla se,että kristityksi käännyttäessä saadaan kristillinen nimi jonkun pyhän ihmisen mukaan.
Joo no tällaisesta ei ole mainintaa Raamatussa. Onko kaanoneissa?
D
Kanoneissa käsitellään vain sellaisia asioita, joista joskus on ollut jotain kiistaa. Tämä ei ole sellainen.
Nimenvaihdosta itselleni tulee mieleen se kun penkkiurheilijana olen huomannut miten kenialaisia tms juoksijoita hankkivat rikkaat arabimaat, lähinnä Bahrain ja Qatar. Kansalaisuuden vaihtumisen lisäksi vaihtuu usein nimi.
Olen pohtinut että se merkinnee myös uskonnon omaksumista. Musliminimillä lienee sama idea kuin Raamattuun pohjautuvilla eli nimellä on merkitys, syvempi kuin vain kiva soundi tai suvun perinne - joka lienee nykyisin Suomessa ja lännessä yleisin ajatus.
Kuuntelin yhtenä päivänä pätkän Aristoteleen kantapäätä radiosta. Asiantuntija kertoi almanakan uusista nimistä. Useimmat edelleen Raamatun nimistä, jopa moternit kuten Jare (Jaakobista). Ilahduttavaa että tutkija myös mainitsi mitä kukin nimi merkitsee. Ilja kuulostaa venäjältä mutta pohjana kuulemma Elia, eli Herra on Jumala… Mikael, enkelin nimi, “Kuka on Jumala?” jos oikein kuulin. Sen uusin almanakkaversio kuulemma on Miki.
Ei-kristillisistä uusista nimistä jäi mieleen Kevin (“soma”) joka edustaa uutta suuntaa: nimiä otetaan meillä brittiläisestä ja kelttiläisestä perinteestä. Ruotsissa on näitä kuulemma paljon.
Kevin on kyllä ihan kristillinen nimi. Pyhä Kevin Glendaloughilainen oli irlantilainen munkki ja luostarinperustaja. Eli 498-618. Ennen suurta skismaa eläneet pyhät ovat pyhiä sekä ortodoksisessa että katolisessa kirkossa.
Okei, kiitos tiedosta. Kristillinen ei toki tarkoita nimen yhteydessä Raamatun nimeä, pelkästään.
Miten lienee, kuinka yleistä on muissa kirkkokunnissa, että kasteessa tai ennen kastetta nimi vaihtuu?
Muhammad tai Muhammed näyttää olevan monilla kristityillä joko etu- tai sukunimenä.
Kun ensimmäinen tällainen Muhammad kärsii kristittynä marttyyrikuoleman hän pyhittää nimensä kristilliseksi nimeksi. Uusia nimiä on saatu siten, että jonkun pyhän ihmisen vanha pakanallinen nimi on jäänyt käyttöön. Esim Pyhä Olga oli kastenimeltään Helena, mutta Olgana hänet tunnettiin siitä huolimatta. Nyt Olga on suosittu kristillinen nimi.