Kysely uskonnosta päiväkodissa

Tältä palstalta saanee hyvää näkökulmaa. Linkkiä sopii myös levittää muille kristillisille palstoille.

Näkökulmaa varmaan joo mutta tuskin vastauksia, jos ei halua oman kuntansa joutuvan suurennuslasin alle. Joku pieni alustus olisi voinut olla paikallaan siitä, miten lait ovat muuttuneet ja miten niiden oletetaan vaikuttaneen päiväkodin arkeen.

1 tykkäys

Ei tässä nyt oikeastaan yksittäisiä kuntiakaan haeta. Enemmän vertailua esim. maaseutu-kaupungit, ja muutosta viime vuosilta.

Alustus tosiaan olisi ollut hyväksi. Toisaalta en tiedä vaikuttaisiko se sitten vastauksiin.

Tämä on samalla kokeilu, jatkossa voidaan kysellä vaikka kouluista ja osata sitten paremmin.

En vain ymmärrä miksi tuollaiseen kyselyyn pitäisi kenenkään vastata. Jos ulkopuolinen taho kyselee, niin eihän asia heille kuulu.

1 tykkäys

Kyselläänhän sitä paljon muutakin tässä maailmassa. Ja jos tarpeeksi moni vastaa, saa vastausten perusteella jonkinlaista kuvaa siitä millainen oman lapsen päiväkoti on verrattuna päiväkoteihin yleensä.

Meillä lapset ovat käyneet yksityistä päiväkotia. Tämä alkaa olla kaupungeissa melko yleistä. Yksityisissä päiväkodeissa myös uskonnollisen kasvatuksen suhteen tehdään erilaisia valintoja kuin kunnallisissa, ja näin on ihan sallittua tehdä.

1 tykkäys

Ihan hyvä kysely. Esimerkiksi ruokarukoukset, seurakunnan järjestämät hartaushetket ja kirkkovierailut kertovat, että uskonnonvapaus toteutuu hyvin. On vapaus harjoittaa uskontoa. Jos niihin annetaan kielteisiä vastauksia, on syytä olla huolissaan, että uskonnonvapaus ei toteudu päiväkodissa. Se onkin kasvava ongelma nykyään, kun saa kuulla jatkuvasti juttuja, jossa lapsien uskonnonvapautta pyritään rajoittamaan.

1 tykkäys

Joo, mutta miksi uskontoja vastustavalle Vapaa-ajatterlijoiden liitolle pitäisi antaa mitään tietoja päiväkotien uskonnollisesta ohjelmasta?

Voittehan te sitten tulosten perusteella keskittää voimia erityisesti sinne, missä on vähiten uskontoa nyt?

Joo, mutta kun vapaa-ajattelijat eivät ole mikään viranomaistaho, niin heillä ei ole oikeutta saada tietoja päiväkotien ohjelmasta.

Ööh? Ei mikään laki kiellä vanhempia eikä henkilökuntaakaan kertomasta meille mitä päiväkodissa tehtiin. Yksilönsuojaakaan ei riko tilastollinen tieto, jos se on riittävän epämääräistä tai riittävän isoista luvuista.

Jos taas tarkoitat mitä tietoja voimme vaatia, menee monimutkaisemmaksi. Ainakin kaikki viranomaisohjeet ovat julkisia ellei ole erikseen perustetta miksi eivät olisi.

3 tykkäystä

Ai tuo onkin jokin uskonnonvastainen juttu. Miksi se sitten on nimetty uskonnonvapaus .fi

Vapaa-ajattelijat ovat varanneet itselleen osoitteen uskonnonvapaus.fi. Nimi on tietysti harhaajohtava. Vapaa-ajattelijat eivät pyri suurempaan uskonnonvapauteen, vaan nimenomaan uskonnonvapauden vähentämiseen, siihen, ettei uskonto saa millään tavalla näkyä yhteiskunnassa.

1 tykkäys

Koska tuohon on kerätty vain uskonnonvapauteen liittyvät asiat. Va-liitto kyllä julkaisee myös uskontokritiikkiä (no, pitäisi ainakin…), mutta se menee sitten eri sivustolle. Miten sivusto olisi sinusta pitänyt nimetä?

Niinpä. Toisille uskonnonvapautta on se, että ei tarvitse pakolla osallistua uskonnonharjoittamiseen. Toisille taas se, että saa pakottaa toiset uskonnonharjoitukseen. Siinäpä pulma. Ennekuin puhutaan mitään uskonnonvapaudesta, pitäisi sanoa, kumpaa uskonnonvapautta tarkoittaa…

Minusta uskonnovapautta on se, että kukin saa harjoittaa uskontoaan vapaasti, mutta ei pakottaa muita siihen. Uskonnon harjoituksen järjestäminen on kunkin uskonnon oma asia, ei kuntien eikä valtion yhteisillä verovaroilla toteutettava asia.

Ei se ole mitään pakottamista, jos kirkkoon kuuluvien oppilaiden kanssa toimitetaan kristillinen päivänavaus, rukoillaan ruokarukous ja pidetään tunnustuksellisia uskonnontunteja, lauletaan hengellisiä veisuja sekä käydään tutustumassa kirkkorakennuksiin ymv. Koulun tulee tukea hengellistä kehitystä samalla tavalla kuin se tukee esim. kielellistä kehitystä äidinkielessä, matemaattista kehitystä, liikunnallista ja musikaalista kehitystä jne.

Edelleen: kirkkoon kuulumattomien ei tarvitse osallistua noihin, vaan heille järjestetään jotain korvaavaa toimintaa. Uskonnonvapaudessa lähtökohtana on tietysti vapaus harjoittaa uskontoa todeksi yhteiskunnassa, kaikilla tasoilla.

5 tykkäystä

Näin juuri. Ja heidän vanhemmillaan on oikeus vaatia verojensa vastineeksi, että koulussa tuetaan lapsen tasapainoista kehitystä, mukaan lukien uskonnollinen kasvatus.

1 tykkäys

Vastaavasti on toimittava myös muiden, kuin uskovaisten lasten suhteen. Se on sitä uskonnonvapautta.

Ei ole kysymys muiden pakottamisesta, muiden kuin ehkä ateistien taholta. Ateistit pyrkivät siihen, ettei kouluissa ja päiväkodissa ole uskonnonvapautta. He kun häiriintyvät kovasti jo tietäessään, että joissain päiväkodeissa tai kouluissa harjoitetaan uskonnollista toimintaa eli siis lähinnä kerrotaan pienille lapsille kristillisten juhlien aiheista, vaikka heillä ei olisi lapsia siinä päiväkodissa tai koulussa, tai vaikkei ko koulussa olisi yhtään uskonnottoman perheen lasta. Jos joku haluaa kasvattaa lapsensa uskonnosta täysin tietämättöminä ateistisessa pussissa, niin siitä vaan. Valtaosa haluaa lapsilleen myös uskonnollista tietoa ja kasvatusta.

Uskonnottomaan elämään pakottaminen on nykyään paljon yleisempää kuin uskonnonharjoittamiseen pakottaminen. Koska ateistit klieltävät kaiken uskontoon vivahtavankin, niin sitten jouluna monissa päiväkodeissa vain tonttuleikkejä ja tonttuaiheisia askarteluja, mutta ei jouluseimeä eikä lauleta kristillisiä joululauluja. Pääsiäisenä taas on vain kevätohjelmaa, pahimmassa tapauksessa "pääsiäis"noitia, mutta varsinaista pääsiäisaihetta -Kristuksen ylösnousemusta- ei muisteta mitenkään.

Uskonto tuntuu ateisteja häiritsevän vain, jos kyseessä on kristinusko. Tonttukin on supranormaali olento, johon ennen uskottiin. Kun raamatunkertomuksetkin ovat ateistien milestä satuja, niin miksi niitä ei voisi olla samalla tavalla kuin tonttu- ja joulupukkisatujakin? Ei kovin johdonmukaista.

3 tykkäystä

Jos et viitsisi tuollaisia törkeyksiä levitellä… Eikös se uskontosi sano jotain väärän todistuksen antamisesta.