Lapsiasiavaltuutettu ehdottaa uskonnollisten yhdyskuntien säännöllistä arviointia

Tämä on todella omituinen uutinen. Tuollainen käytäntö avaisi mahdollisuuksia todelliseen vainoon ja on erittäin omituinen vaatimus juuri nyt, kun avioliittolain säätämisessäkään ei katsottu lapsivaikutusten selvittämistä tarpeelliseksi.

6 tykkäystä

Uskonnollisten yhdyskuntien ja sellaisia muistuttavien valvontaelin kuulostaa ihan ehdalta Neuvostoliitolta. Tietysti pitää puuttua minkä tahansa yhteisön toimintaan, jos ne rikkovat lakia ja nykyäänkin lakia rikkova uskonnollinen yhdyskunta voidaan oikeuden päätöksellä lakkauttaa.

Uskonnonvapaus, yhdistymisvapaus, mielipiteenvapaus ja sananvapaus ovat keskeisiä ihmisoikeuksia.

1 tykkäys

Huomasittehan että Nuori kirkko ry piti asiaa hyvänä. Ei kai lasten edun valvonta koskaan voi olla lähtökohtaisesti huono ja pelottava asia. Mitä aikaisemmin puututaan vääryyksiin sitä parempi. Onhan monessa yhteydessä puhuttu siitä kuinka aivan liian myöhään lasten huonoon kohteluun on puututtu.

1 tykkäys

Kuka määrittelee lasten edun? Miksi juuri uskonnollisia liikkeitä pitäisi erityisesti valvoa? Nykyään lakkauttamiseen vaaditaan laittomuus. Ehdotuksen mukaan yhteisön oppi voisi johtaa lakkauttamiseen. Eikö tämä ole mielestäsi aika vaarallista? Lasten asia on äärettömän tärkeä. Sitä on syytä ajaa, mutta myös muut perusoikeudet ovat tärkeitä, mm. vanhempien oikeus kasvattaa lapsiaan.

5 tykkäystä

HAjatteletko että Nuori kirkko ry, joka jutussa mainitaan, ei ymmärtäisi sitä että kyseessä onkin mahdollinen salajuoni kirkkoja ja uskoa vastaan? Eiköhän kyseinen seuranta kohdistuisi juuri pienliikkeisiin joissa kautta aikojen on ollut myös sellaisia joissa kaikki ei ole kohdallaan. Mieleen tulee vaikkapa Koivuniemen uskonyhteisö ja yleensäkin tiukat pienet yhteen johtajaan perustuvat liikkeet.

Salajuoni on nyt ihan omakeksimääsi. Vähän tylsää leimata tuolla tavalla.

Ei varmasti ole mikään tuntematon asia, että on erilaisia liikkeitä, joissa on erilaisia ongelmia. Yleistä uskonnonvapautta kaventamalla tällaiseen ei voida kuitenkaan tehokkaasti puuttua. (Hum. itse olit täällä tuota lahko-sanaa kieltämässä, miksi nyt sitä käytät?)

Englannissa tehtiin taannoin joku laki tai ohjeistus tms. uskonnollisten koulujen valvomista varten, mm. islamilaisen ääriliikehdinnän suitsimiseksi. Sen jälkeen on alettukin pääosin kurmuuttaa kristillisiä kouluja, esim. katolisia kouluja perinteisten katolisen perhe- ja seksuaalieettisten kantojen opettamisesta.

Minusta on vaarallinen tie perustaa neuvostoja, jotka päättäisivät uskontojen opillisten tai eettisten kantojen sopivaisuudesta. Laittomuudethan tälläkin hetkellä voivat johtaa toiminnan lakkauttamiseen, olipa sitten rek. usk. yhdysk tai rek. yhd. Ja se, mitä ihmiset vaikkapa yksityiskodeissa kokoontuen keskustellen uskonnosta on mahdotonta valvoa. Vai haluatko takaisin konventikkeliplakaatin ja luoda itäsaksalaisinspiroidun valvontayhteiskunnan?

1 tykkäys

Siis omituista ja huonoa tuossa on kohdistaa se joihinkin rajattuihin yhteisöihin. En tiedä mikä Nuori kirkko ry on, mutta sen tiedän, että evankelisluterilaisen kirkon piirissä on paljonkin halua hyökkäillä eri herätysliikkeiden kimppuun.

Miten esimerkiksi kansanlähetys tai lestadiolaiset järjestöinä eroavat tässä suhteessa urheiluseuroista ja vastaavista?

Lisäksi tuossa mainittiin se, että opettavatko nämä uskonnolliset yhteisöt jotain lain vastaista. Katolinen- ja ortodoksinen kirkko tietenkin ovat suojassa tuollaiselta, mutta eri herätysliikkeet eivät välttämättä ole.

Aloitteessa viitataan yhdyskuntien lakisääteiseen velvollisuuteen varmistaa perusoikeudet ja ehdotetaan oikeutta rekisteröinnin jälkeen tapahtuvaan valvontaan. Minusta tämä on ihan ok. Viranomaisilla on oikeus lain valvontaan.

Mutta säännöllinen? Millä logiikalla? Ei uskonto ole epäilyttävää oletusarvoisesti. Haluaako joku lobbariporukka itselleen rahaa lakisääteisellä kokousrumballa vai mistä näitä juttuja revitään?

1 tykkäys

Katsokaas vain, mikä tämä Tuomas Kurttila on miehiään, niin tässä alkaa olla paljonkin logiikkaa.

http://www.heseta.fi/hesetan-uutiskirje-heinakuu-2014

Korjasin lahko sanan pois vaikka tuo liike tunnetaan nimenomaan lahkosanalla vaikkapa wikipediassa. En ole ajamassa mitään itäsaksalaista tai konventikkelimallia tänne. Monesti vain puhutaan ja uutisoidaan siitä, kuinka viranomaiset eivät puutu asiaan ennenkuin liian myöhään lastensuojelukysymyksissä. Tässä olisi ollut yksi paikka puuttua ehkä riittävän varhain. Mutta jos ei niin ei.

”Huolta ovat herättäneet esimerkiksi näissä yhteisöissä annetun opetuksen sisältö, niiden ihmiskuvat ja lapsissa pelkoa herättävien asioiden käsittely. Kyse on sekä henkisistä että sosiaalisista ongelmatilanteista.”

Kurttilan mukaan Suomessa uskonyhteisöjen toimintaan puuttuminen ollut liiankin varovaista.

”Meiltä on puuttunut dialoginen kulttuuri. Pohdittava olisi, ovatko yhteisöjen toimintatavat ja opetussisällöt sellaisia, että ne tukevat lapsen kehitystä ja persoonallisuuden kirjoa.”

ASIANTUNTIJALAUTAKUNNAN tulisi Kurttilan mukaan voida nostaa esille konkreettisia kysymyksiä lasten ja nuorten elämästä uskonyhteisöissä. Lautakunnassa tulisi olla lastensuojelun ja lapsitutkimuksen osaamista.

”Lapsen edun turvaamisen pitäisi olla ongelmia ennalta ehkäisevää työtä, jossa hyvän sään aikana puututaan lapsen arkeen vaikuttaviin asioihin. Nytkin välineitä puuttumiseen on, mutta ne ovat viimesijaisia, esimerkiksi rikostutkintaan liittyviä.”

En kyllä nähdyn perusteella aivan täysin uskalla liputtaa ehdotuksen puolesta. Mielestäni boldaamani kohdat on helppo myöhemmin tulkita perinteisiä käsityksiä vastaan. Lapsille ei tietenkään kannata puhua liikaa helvetistä saati sillä pelotella, mutta jos kirkkokunta siihen uskoo, onko se epäilyttävää opetuksen sisältöä? Rikkooko perinteinen opetus avioliitosta “lapsen kehitystä ja persoonallisuuden kirjoa”, kun homoavioliitot ovat yhteiskunnassa hyväksytty ja koulussa opetetaan “suvaitsemaan”? Nämä vain esimerkkeinä.

Lautakunnassa tietenkin tarvittaisiin lastensuojelun ja lapsitutkimuksen osaamista, mutta eikö myös juridiikkaa ja uskonnollista tietämystä? Uskonnonvapaus on yksi länsimaisen yhteiskunnan perusoikeuksista, ja siinä mielessä uskonnollisten yhdyskuntien elämään puuttumisella pitää olla todella korkea kynnys. Siksi en myöskään pidä tuosta ilmauksesta “hyvän sään aikana”, koska sillon ajaudutaan uskontokunnan opista mahdollisesti syntyvien seurausten spekulointiin. Ennaltaehkäisy on tietenkin tärkeää ja tottakai pitää mielummin toimia ennen kuin mitään vakavaa tapahtuu. Mutta on siinä sitä “nousevan myrskyn säätä” myös hyvän ja huonon sään välillä.

Okei ja jos Kurttila vielä on setalainen, niin ei nämä pelot perinteisen opetuksen kieltämisestä aivan tuulesta temmattuja ole. Kurttila on myös teologian maisteri, mikä on mielenkiintoista.

3 tykkäystä

Öö…ei. Ei ala. Se että toimii Setassa ei tarkoita, että vihaa uskontoa, haluaa tehdä lapsista homoja eikä muutakaan pölhöä.

1 tykkäys

Uskonnollisissa yhteisöissä esiintyy varmasti todellista lasten kaltoinkohtelua. Mutta ei siihen kukaan puutu, enkä usko, että jatkossakaan. Näin Suomessa jokin aikaa sitten noin kolmevuotiaan tytön puettuna päästä varpaisiin mustaan kaapuun, vain silmille oli avoin luukku. Nuorelle tytölle opetetaan jo pienestä, ettei tämä ole kelvollinen ja arvokas. Mutta puuttuisiko mikään elin tähän?

Minä luulen, että olisi helppo puuttua juuri vaarallisiin Kansanlähetyksen kaltaisiin liikkeisiin, jotka esim antavat nuorten naisten itse tehdä videoita seksuaalisuudestaan ja sen muutoksista, silloin kun nämä käsitykset poikkeavat ainoasta sallitusta tavasta puhua seksuaalisuudestaan. Tuskin myöskään puuttuisivat siihen, miten julkisuudessa tämän nuoren naisen henkilökohtainen avautuminen tuomittiin aika julmalla tavalla.

8 tykkäystä

Mitäs tuohon nyt puuttumaan; kulttuurimme rikautta ompi tämä vain… Sitä paitsi pienestä se on vitsa väännettävä.

Öö… kyllä alkaa, jos uskaltaa päätellä.

1 tykkäys

Mulle ei tule lasten kehitykselle vahingollisista opeista mieleen ensisijaisesti suhtautuminen homoihin, vaan helvetti ja maailmanloppu. Näiden asioiden vääränlainen esillä pitäminen liian pienille lapsille voi ihan oikeasti olla traumatisoivaa. Tulee kuitenkin mieleen, voidaanko tällaisilla pykälillä periaatteessa kieltää mikä tahansa uskontokunta, jonka oppeihin kuuluu, että kaikki eivät pelastu?

On oikeasti tosi tärkeä asia, miten lapsia opetetaan. Siinä on myös usein ongelmia, joista pelottavuus on yksi. Ongelmat ovat kuitenkin yleensä käytännön tasolla, eivät opin. Opinkohtien lukeminen ei kerro asiantuntijalautakunnille yhtään mitään siitä, mitä lapsille käytännössä opetetaan.

1 tykkäys

Näin. 14 vuotta kirkon lapsityötä tehneenä tätä on läpikäyty useaan otteeseen, teorian ja käytännön tasolla. Joku voisi kieltää pääsiäiskertomuksen sisällön perusteella siitä puhumisen lapsille kokonaan, mutta se on mahdollista läpikäydä siten, että traumoja ei jää ja painajaisia ei tule.
Pääsiäisvaellukset omasta lapsuudesta muistan, eivätkä olleet pelottavia.

Tosin nyt vapaaehtoistyötä pyhäkouluopena tehneenä on kyllä sanottava, että vapaissa suunnissa jotkut aiheet ovat lapsille kerrottuna jo vähän sillä rajoilla, että olisiko parempi jättää aihe käsiteltäväksi vähän isompien kuin 3-5 -vuotiaiden kanssa.

Omalle vuorolle sattui viime talvena aihe “Saul kysyy neuvoa tietäjältä”, ja “Samuelin haamun” ilmestymisestä olisi pitänyt kertoa. Ohjeistuksessa oli myös mainittu “okkultismi ja siitä varoittaminen…”

1 tykkäys

Eikös jossain kielletty/ehdotettu kiellettävän tai ainakin paheksuttu krusifiksin esittelyä lapsille tjsp. On niin väkivaltainen. Lähteenä nyt vain erittäin hämärä muistikuva.

No, päiväkerhossa itse käytin materiaalina pelkkää ristiä. En Jeesusta ristille naulittuna. Ja tarina kerrottiin mutta rankimmat yksityiskohdat ohittaen.

Joissakin hengellisissä lasten kuvakirjoissa Jeesus on kyllä kuvattu ristiinnaulittuna, mutta kuvat ja taiteilijan ratkaisut ovat eriasteisesti ahdistavia.

Mitä vikaa krusifiksissä on? Ei se vielä mikään Passion of the Christ ole. Ja vaikka nyt jälkiprotestanttisessa maassa olemmekin, niin kyllä lapset niitä krusifikseja varmaan jossakin näkevät jos vanhemmat seurakunnan toimintoihin kuljettavat.