Lapualla piispanvaali marraskuussa 2021

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli päätti istunnossaan 16.6.21 piispanvaalin ehdokasasettelun aikataulusta. Ehdokasasettelu alkaa 17.6. ja kestää 17.8. kello 16 saakka.

Lapuan hiippakunnan hiippakuntadekaani, teologian tohtori Terhi Kaira , 47, on antanut suostumuksensa ehdokkuuteen Lapuan hiippakunnan piispanvaalissa.
Aiemmin vaaliin on ilmoittanut lähtevänsä Lapuan tuomiorovasti Matti Salomäki . Ehdokkuutta ovat kertoneet harkitsevansa Lapuan tuomiokapitulin lähetys- ja kansainvälisen työn asiantuntija, rovasti Jukka Jämsén ja Kauhajoen kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä .

Nyt kädet ristiin, että menisi kaikin puolin hyvin tämän vaalin tulos.

3 tykkäystä

Jukka Jämseniä kannatan, vaikka sitten menee hyvä mies byrokratian pyörittelyyn. Mutta kumminkin. Hieno mies, tehnyt paljon yhteistyötä lähetysjärjestöjen kanssa Lapuan hiippakuntasihteerinä. Olen ollut hänen rukouskoulutuksessaan Ryttylässä ja Vuosaaressa. Kiertelee Pekka Simojoen ja evankelista Ilkka Puhakan kanssa Majataloilloissa eri puolella Suomea.

3 tykkäystä

3 viestiä siirrettiin ketjuun: Hurmahenkisyys, Herzogit ja muut vastaavat

Piispaehdokas Jukka Jämsen on avannut vaalisivunsa.

https://www.jukkajamsen.fi/vaalit/

1 tykkäys

Kuuntelin eilen illalla ennen yhdeksää Jukka Jämsenin haastattelun ohjelmassa:


Se tullee uusintana maanantai-iltana seitsemän jälkeen, jos jotakuta kiinnostaa. En löytänyt mahdollisuutta kuunnella arkistosta.

Joka tapauksessa Jämsen valottaa erittäin kiinnostavasti rukoustoimintaansa ja uskoaan. En ehtinyt kuulla ohjelman alkua, vain viimeiset 20 minuuttia, mutta se jo vakuutti miehen olevan oikealla asialla.

2 tykkäystä

Ehdokasasettelu päättyi 17.8. ja ehdolla ovat edelleen samat 4 hakijaa eli lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä, hiippakuntadekaani Terhi Kaira, tuomiorovasti Matti Salomäki ja lähetys- ja kansainvälisen työn asiantuntija Jukka Jämsen. Piispanvaali toimitetaan 2.11.2021

Ylen artikkeli ehdokkaista: Lapuan hiippakunta saa kaitsijan neljän erilaisen ehdokkaan joukosta – tällaisia he ovat arvomaailmaltaan | Yle Uutiset | yle.fi

Huomaan, että diskurssia on siirretty yhä enemmän niin, että samaa sukupuolta olevien vihkimistä haluavien omantunnonvapaus on maltillinen eikä liberaali kanta (mitä se todellisuudessa on). Tämän perusteella toivon kovasti joko Jämsenin tai Salomäen voittavan.

2 tykkäystä

Sanoisin, että samaa sukupuolta olevan parin kirkollisen vihkimisen avioliittoon vaatiminen on radikaali, jopa vallankumouksellinen kanta. Ajaahan se rajua muutosta, ja parituhatvuotisen kristinopin ja Raamatun ymmärryksen kääntämistä päälaelleen tässä asiassa.

Puhua jostakin “maltillisesta” on kielipeliä aseenaan käyttävää propagandaa, millä pyritään kuvaamaan perinteisellä kannalla olevia joiksikin kiihkoilijoiksi.

1 tykkäys

Korvaan särähtää aika pahasti muoto “sovittelevia uudistajia”. Parempi muoto olisi innokkaita väärentäjiä.

.

1 tykkäys

Katsokaas, kun meillä on näitä kunnon kristittyjä, ja sitten niitä kauheita homonhakkaajia!

Facebookista huomasin, että tänään klo 18 on ollut toinen vaalikeskustelu liittyen Lapuan piispanvaaliin. Tässä on ensimmäinen keskustelu, jonka huomasin vasta nyt.

En katsonut tuota kokonaan, joten minulla ei ole tarkkaa käsitystä ehdokkaista. Ihan mututuntumalla tuli semmoinen olo, että Matti Salomäki näyttää noista eniten piispalta. Odotan mielenkiinnolla vaalin tulosta.

Matti Salomäki
www.mattisalomaki.fi

”Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä”.

Ote Matti Salomäen haastattelusta

AVIOLIITTOON VIHKIMINEN

Ihmisen elämä on lyhyt. Jokaisen pitäisi saada viettää se sen ihmisen kanssa, jonka kanssa haluaa. Jos sinut valitaan piispaksi, oletko valmis puolustamaan jokaisen ihmisen oikeutta tähän?

Olen sitoutunut Raamatun ja kirkon opetukseen sekä kirkolliskokouksen päätöksiin. Niiden perusteella Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi ja asettanut avioliiton heille lahjaksi ja tehtäväksi.

Mikä on suhtautumisesi samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen? Kuuluuko Jumalan kasvojen edessä solmittu liitto homopareille. Perustele!

Viittaan edelliseen vastaukseen. Olen sitoutunut Raamatun ja kirkon opetukseen avioliitosta miehen ja naisen välisenä suhteena.

Kuinka keskeiseksi tässä piispanvaalissa on noussu kysymys, mikä on suhtautumisenne tasa-arvoiseen avioliittoon/samaa sukupuolta olevien vihkimiseen tai siunaamiseen? Jos em. Kysymys on noussut usein esille, kuinka ärsuttävää on se, että tämä kysymys esitetään niin usein?

Mielestäni tämän kysymyksen käsittely on saanut suhteettoman suuren tilan kirkossa, kun ottaa huomioon, kuinka pientä ihmisryhmää se koskettaa. Se vääristää mittasuhteet ilmiön yleisyydestä. Tässä piispanvaalissa tätä asiaa on kysytty tai sivuttu lähes poikkeuksetta jokaisessa haastattelussa.

Oletko valmis nykyisessä pappisvirassasi vihkimään kristilliseen avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja tai siunaamaan? Kyllä tai ei. En ole.

Jos sinut vihitään piispaksi, aiotko lipsua sukupuolineutraalin avioliittoon vihkimisasioissa? Noudatatko kirkon virallista kantaa, vai katsotko läpi sormien niitä pappeja jotka vihkii homopareja?

Noudatan kirkolliskokouksen päätöstä enkä hyväksy, että sitä kukaan muukaan mitätöi toimimalla sitä vastoin.

Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen hiertää nyt kirkossa. Teologiset perustelut on moneen kertaan kerrottu puolesta ja vastaan. Mikä on oleellisinta tässä? Miten ratkaisisit ristiriidan?

Kirkon tulee jo oman olemuksensa mukaisesti perustaa kaiken oppinsa ja elämänsä Raamatun opetuksiin. Sen takia en pidä hyvänä ratkaisuna sitä, että avioliittoasiassa ratkaisu tehdään lähinnä yleisen mielipiteen ääntä ja siihen liittyvää painostusta kuunnellen. Ristiriita ratkeaa sitoutumalla Raamatun opetuksiin.

Pitääkö sateenkaaripareja vihkiviä pappeja rankaista? Jos ei, niin miksi ei jos kuitenkin kirkon tunnustuksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen?

Ajattelen, että rankaisu on viimeinen ja usein huonoin vaihtoehto, mutta toki joskus ainut ratkaisu ellei mikään muu keino ”tehoa”. Tärkeämpää olisi kuitenkin etukäteen tapahtuva keskustelu ja yhteisen linjan etsiminen.

Jouko Ala-Prinkkilälle: Sanoit videollasi: ”Tervetuloa kaikille, mutta ei tervetuloa kaikelle.” Mitä tarkoitat tällä? Mihin kaikkeen jokainen ei ole tervetullut? Ja miksi se ole merkityksellistä sanoittaa noin?
Kysymys oli suunnattu Joukolle, mutta kommentoin sen verran, että tuo oli aika osuvasti sanoitettu. Ajattelen sen tarkoittavan sitä, että esimerkiksi jumalanpalvelukseen ja seurakunnan toimintoihin on ovet auki aivan kaikille, mutta ei kaikelle eli ei kaikenlaisille opetuksille ja ideologioille, vaan kirkko on sitoutunut Raamatun ja tunnustuskirjojen opetuksiin.

Mikä on tärkein teologinen kirja, jonka olet lukenut?
En osaa nimetä Raamatun ohella mitään yksittäistä kirjaa ylitse muiden, paljon on hyviä kirjoja ja uusiakin syntyy jatkuvasti. Yhtenä mieleen jääneenä viime vuosilta on esimerkiksi Boris Salon kirja ”Unohdettu aarre”, joka opastaa käytännöllisesti hengellisen elämän harjoittamiseen luterilaisen perinteen ja esimerkiksi katekismusta hyödyntämällä. Kirjalla olisi annettavaa myös tämän ajan hengelliseen etsintään.

Kuulostaa kyllä aika lupaavalta ehdokkaalta.

6 tykkäystä

Tässäpä tämä toinen lähetys.

Huomenna se ratkeaa. Voi että jännittää etukäteen. Tahtoisin niin, että Salomäki tai Jämsen voittaisi vaalit.

1 tykkäys

Kiitos muistutuksesta. Itse toivon Salomäen voittoa, mutta enpä ole saanut aikaiseksi edes rukoilla asian puolesta. Pitääpä tehdä se tänään.

Etkö asukaan Oulun hiippakunnan alueella?
Minua ei jostain syystä jännitä yhtään vaikka Lapuan piispa jossain määrin jopa vaikuttaa työpaikkani asioihin. En vissiin jaksa enää surra kirkon tilannetta. On suurempiakin murheita ja melko selvää on että koko ajan kirkon maallistuminen etenee. Jos sitä joku piispa jarruttaa, se voi auttaa pysymään seurakuntatyössä. Mutta voihan sitä muutakin tehdä. Jumalanpalvelusyhteisö löytyy muualtakin tarvittaessa.

1 tykkäys

Jukka Jämsen lupailee eniten muutosta eli uutta vettä putkistoon tms ja elämää jähmeään kirkkoon.

Tavallaan hän olisi raikas tuulahdus eikä toki ole kovin liberaali ainakaan avioliiton suhteen. Vaikea sanoa mitä piispuus tekisi hänelle. Olisiko edessä sopeutuminen joukkoon…

Mutta Jukkaa ei valita. Pohjalaiset valitsevat jommankumman kirkkoherran. Eli mies jatkaa piispana. Keskisuomalaiset äänet eivät riitä Jukalle ja monet täälläkin äänestävät muita…

Salomäki ajattelee, että myös vanhavirkakantaisille pitäisi löytyä tilaa, Jämsen käytännössä ei. Tämän suuntaisesti muistan yhdestä haastattelusta lukeneeni. Siksi toivon Salomäkeä, vaikka eri hiippakunnan alueella asunkin.

Salomäki kuuluu tosiaan tuohon joukkoon. Kuten Heikki Sariola jne. Hänellä on tukijoita Etelä-Pohjanmaalla ehkä juuri tuonkin takia. Toisaalta se saattaa aiheuttaa reaktion nimenomaan olla äänestämättä häntä. Monillehan tuo on punainen vaate, että tilaa pitäisi antaa nykyistä enemmän.
Luulen kuitenkin että Salomäki ei piispana paljonkaan voisi tähän asiaan vaikuttaa. Vanhauskoiset on ajettu järjestöihin, mikäli heillä tarkoitetaan niitä joiden vakaumus vaikuttaa käytäntöönkin. Kun vuoroja ei saa järjestellä, niin mitä se tilan antaminen olisi käytännössä? No, ehkä jumalanpalvelusyhteisöjen suhteen myötämielisyyttä… Vaikea ennustaa mitään.