Myllynkivi ja syntiin vietteleminen

Ihan hyviä ajatuksia.
Meitä kristittyjä pannaan kyllä aikanaan luokalle:

Ajattelen usein sitä vastuuta, joka koituu näistä lapsista ja vähän isommistakin, jotka on kasteessa otettu Jumalan yhteyteen. Usein huomaa, että tietyssä iässä alkaa veto myös toiseen suuntaan.

Matt. 18:7 - Voi maailmaa viettelysten tähden! Viettelysten täytyy kyllä tulla; mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta viettelys tulee! …
Mutta joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren …

Moderaattorihuomio: Tässä ketjussa keskustellaan tästä Matteuksen evankeliumin kohdasta ja siihen liittyvistä kysymyksistä.

Keille ihmisille nykyään mielestäsi kuuluisi noin tehdä ?

Atte, tuo ei ole Yxinkertasen esittämä toivomus vaan sitaatti Raamatusta (Matt.18:6). Sitaatti on vieläpä hyvin tunnettu, ja useimmat ymmärtävät sen tarkoituksen: Jumala pitää erityisenä syntinä sitä, että pieniä vietellään syntiin.

2 tykkäystä

Niin. Mutta kyllä kait jokin tarkoitus oli laittaa tuo sitaatti tähän. Ei kai niitä miten sattuu vain huiskita.

Haluaisin siis tietää keihin ihmisiin hän siis haluaa tällä sitaatilla viitata.

Keitä hän tässä yhteydessä nykyään pitää sellaisina ihmisinä joille tuo kohtalo oilisi toivottava ?

Kukin vastaa puolestaan, mutta aika selvältä näyttää tämä kanta: nuorisoa ei pitäisi vietellä harjoittamaan sellaisia seksuaalisia tekoja, jotka ovat syntiä. Tällä foorumilla yleensä ajatellaan niin; ja se, mikä on “syntiä”, on kristillinen, ei maallinen kysymys.

Niin. Ymmärrän kyllä. Ketkä sellaista tekevät? Tarkoitetaanko tässä nyt mahdollisesti niitä eräitä katolisia pappeja ?

Ai niitä, jotka hyväksikäyttävät pikkupoikia? Toivottavasti sulle @atte ja kaikille muillekin on selvää, että seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole uhrin syytä. Siinä ei ketään vietellä syntiin, koska uhri ei tee syntiä. Toivottavasti et siis myöskään tosissasi kuvitellut, että kristittyjen mielestä hyväksikäytetyksi tuleminen olisi tai voisi olla syntiä. Toki kaikenlaisia yksityisajattelijoita löytyy myös kristittyjen joukosta, mutta tällainen näkökanta ei ole mitään yleisesti hyväksyttyä mainstream-kristillisyyttä, ja jos joku pitää seksuaalisen hyväksikäytön uhria jotenkin syntisenä, on väärässä ja vieläpä pahasti vahingollisella tavalla.

4 tykkäystä

Aivan. Ei siis myllynkiveä, noille katolisille papeille. Ketähän siinä sitten tarkoitettiin ???

Kysyn tätä ihan siksi, että en ala itse kuvittelemaan mitä tarkoitettiin ja arvostele sitten toista omista kuvitelmistani. Tähän olen joskus syyllistynyt, mutta nyt olen oppinut varulta tarkistamaan aina asian.

Voi kyllä esiintyä sellaistakin seksuaalista hyväksikäyttöä, jossa hyväksikäytön uhrille voidaan myös omistaa oma vastuunsa. Se ei vähennä eikä poista toisen väärää tekoa, tietystikään.

Toki useimmiten näin ei varmasti ole eikä luonnollisesti pikkulasten ollessa kyseessä lainkaan.

1 tykkäys

Tarkoitatko näitä tapauksia joissa puolustetaan syyllistä sillä, että lapsi vietteli? Minusta kyllä vastuu on aina aikuisella. Vaikka lapsi miten saarnamiestä “viettelisi”.

Tarkoitan sitä, että tietyn ikäinen kyllä voi ihan tarkoituksella suostua viettelyyn ja jopa vietellä. Eivät ne kyvyt ilmesty tyhjästä sinä päivänä, jolloin henkilö täyttää kahdeksantoista.

Taisin kirjoittaa, että aikuisen osapuolen vastuu tai syyllisyys ei katoa tai vähene. Kyllä aikuisen pitää tietää asiat paremmin. Ja mikäli henkilö on hengellisessä tehtävässä, sitä suuremmalla syyllä, samoin jos hän on tehtvissä, joissa pitää toimia alaikäisten kanssa. Ei puolusteluille saa olla sijaa.

Aivan. Eikä sijaa lapsen syyllistämiselle.

En ole syyllistänyt ketään. Sen sijaan sanoin, että jokaisella on moraalinen vastuu teoistaan. Myös alaikäisellä.

Piilotettu myös yksi @cymbus:ksen viesti. Jos viestin koko sisältö on sanoa ja yhä uudelleen hieroa toisen naamaa vastaan sanoja “et lue mitä kirjoitin”, niin se on turha viesti.

Lisäksi jaoin ketjun uuteen aiheeseen.

Joskus lapsena tai nuorena hyväksikäytetyistä tulee itsestään hyväksikäyttäjiä. Itse asiassa tutkimusten mukaan valtaosa pedofiileistä on joutunut lapsena seksuaalirikoksen kohteeksi.

Ei tietysti tuo ollut viestin tarkoitus.

Eikös Suomessa suojaikäraja ole 16v. Mutta niin tai näin, niin vaikka alaikäinen itse suostuisikin viettelyyn, ei hänellä ole siinä samanlaista valinnanvapautta kuin aikuisella. Hyväksikäyttäjä on usein sellainen, jolla on valta-asema uhriinsa nähden, ja vaikka ei olisikaan, ei nuoren välttämättä ole yhtä helppoa sanoa aikuiselle ei kuin mitä kahden aikuisen välisessä tilanteessa on. En tarkoita tässä sellaista tilannetta, jossa 15v ja 18v nuorten seurustelu menee seksin puolelle, vaan ihan varsinaista hyväksikäyttöä.

Toinen esittämäsi tilanne, eli että alaikäinen voi vietellä, pitää sekin paikkansa. Ei ole lainkaan harvinaista, että teini tai nuorempikin ihastuu esim. opettajaansa ja voi jossain tilanteessa ilmaista sen suoraankin. Mutta ei normaali aikuinen ole edes kiinnostunut jostain yläastelaisista, ja vaikka olisikin, niin ymmärtää ettei sellaiseen voi ryhtyä vaikka teini kuinka lähentelisi. On aivan eri asia olla lapsellinen ja ymmärtämätön kuin käyttää toisen lapsellisuutta ja ymmärtämättömyyttä hyväkseen.

3 tykkäystä

@Anskutin Ei se pelkkään ihastumiseen välttämättä jää. Mitä muistelen omaa teini-ikääni niin osalla on syystä tai toisesta ihan tarve kokeilla sitä omaa seksuaalista voimaansa käytännösä. Mutta kuten todettua, aikuisen vastuuta toimia moraalisesti oikein se ei poista sitten millään, jos teinillä itsellään ei ihan pysy järki mukana kaikessa.

Minä niin toivon kaikille tyttölapsille rakastavaa ja hyvää isä-tytär-suhdetta. Se vähän suojannee lasta kaikenlaiselta törppöilyltä omalta osaltaan, ainakin se auttanee terveen itsetunnon ja -kunnioituksen kehityksessä. Unohtamatta sitä, miten vanhemmat kohtelevat toisiaan, sekin antaa suuren mallin siitä miten ollaan tai ei olla parisuhteessa ja miten toista siinä rakastetaan ja kunnioitetaan.

Nähtävästi olen sanonut jotain tätä vastaan, kun kerran näet tarkoituksenmukaiseksi puhua näin.

Ei sen tarvitse tarkoittaa vain lapsia, vaan ketä tahansa, varsinkin heikompaa ihmistä. Nykyisessä raamatunsuomennoksessa “vähäisistä”:

Matt. 18:6 Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänen kaulaansa pantaisiin myllynkivi ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.

Mark. 9:42 "Mutta jos joku johdattaa lankeemukseen yhdenkin näistä vähäisistä, jotka uskovat minuun, hänelle olisi parempi, että hänet heitettäisiin mereen myllynkivi kaulassa.

Luuk. 17:2 Parempi olisi hänelle, että hänet heitettäisiin mereen myllynkivi kaulassa, kuin että hän johdattaa lankeemukseen yhdenkään näistä vähäisistä.

Vanhassa testamentissa 5. Moos. 13:7 - 11 Vaikka veljesi, oman äitisi poika, sinun oma poikasi tai tyttäresi, vaimosi, jota rakastat, tai paras ystäväsi salaa houkuttelisi sinua palvelemaan vieraita jumalia, joita sinä ja sinun esi-isäsi ette ole entuudestaan tunteneet, niiden kansojen jumalia, jotka asuvat teidän ympärillänne maan äärestä toiseen, lähellä tai kaukana, älä suostu hänen ehdotukseensa äläkä kuuntele häntä. Älä sääli häntä, älä osoita hänelle armoa äläkä salaa hänen rikostaan, vaan surmaa hänet. Heitä itse ensimmäinen kivi, ja sinun perässäsi tulkoot kaikki muut. Kivittäkää hänet kuoliaaksi, sillä hän yritti viekoitella teitä luopumaan Herrasta, Jumalastanne, joka vei teidät pois Egyptistä, orjuuden maasta.