Odotan tietoja syttymissyystä ja siitä onko tämä kristinuskoa vastaan osoitettu teko.
Hyvin todennäköisesti on.
Toivottavasti ei ole – tähän mennessä arviot ovat olleet, että kyseessä olisi remonttiin liittynyt inhimillinen virhe.
Seurasin tuota surulla eilen illalla. Onneksi sentään tärkeimmät reliikit ja jonkin verran taidetta saatiin pelastettua liekeistä! Myöskin kivirakenteet ovat yhä pystyssä ja ehkä ruusuikkunatkaan eivät tuhoutuneet täysin. Kiitollisia voimme olla myös siitä, ettei kukaan kuollut. Mutta valtavasti on silti menetetty
Hirvittävä menetys koko Euroopalle ja koko maailmalle.
Toivottavasti ei olisi terroriteko. Kristittyjä kirkkoja on kuitenkin viime vuosina uhattu polttamisella ja pommeilla. Kiihtyvästi sitä mukaa kun ISIS on ajettu ahtaalle, ja sen viimeinenkin alue kukistettu. ISIS on kehottanut sen yksittäisiä terroristeja ja -soluja iskemään mm juuri kirkkoihin.
[
‘Petrol bomb’ threats sent to churches and supermarkets - BBC News
](https://www.bbc.com/news/uk-england-46891432)
Jan 16, 2019 - More than a dozen churches have been sent " threatening letters" bearing a West Midlands postmark, with one letter warning of a petrol bomb …
(Huom! Brit.English sana “petrol” tarkoittaa bensiiniä, ei valopetroolia.)
[
Police guard Catholic churches after bomb threats | News | The Times
https://www.thetimes.co.uk/.../police-guard-catholic-churches-after-bomb-threats-whbw…
](https://www.thetimes.co.uk/article/police-guard-catholic-churches-after-bomb-threats-whbww5p5s)
Jan 16, 2019 - At least 15 Catholic churches have been threatened with bomb attacks and stabbings, forcing police to watch over services to protect …
Iltalehti uutisoi että Notre-Damen vieressä asuva suomalainen oli kuullut kaksi pamausta minkä jälkeen alkoi näkyä liekkejä.
En ole seurannut ovatko ranskalaislähteet uutisoineet mitään vastaavaa.
Usassa kirkkojen polttamiset ovat olleet viime päivinä uutisissa.
Mutta itse en ole lukenut Notre Damen kohdalla muuta, kuin että tietoa ei ole, mutta moni viranomainen uskoo, että kyseessä on onnettomuus. Räjähtäviä ääniä kuuluu tulipaloista usein ilman räjähteitäkin, kun savukaasut syttyvät jossain tilassa.
Siis… kristillisen kirkon palaminen ei kosketa millään tapaa Kristuksen Ruumin, Hänen Kirkkonsa jäseniä paikallisesti/universaalisti? Millainen funktio sinun uskosi mukaan kristillisten jumalanpalveluksien ja sakramenttien toimittamisen paikalla sinulle sitten on? Vaikuttaako Kirkon pää, Kristus Pyhässä Hengessä vain Hänen seuraajiensa uskolla ja rakkaudella rakentamien palveluspaikkojen ulkopuolella?
“Kristuksen kirkolle ei tapahtunut mitään” ei vissiin vielä sulje pois sitä, etteikö moni kristitty surisi ihan oikeutetusti. Mutta silti Kristuksen kirkolle ei tapahtunut mitään, sillä me olemme Kristuksen ruumis. Me olemme Pyhän Hengen temppeleitä. Ei ole niin, että Kristus odottaa meitä kokoontuviksi vain tietyissä paikoissa, vaan siellä, missä kokoonnumme, on Kristus läsnä. Tämä saattaa kuulostaa meidän rauhassa ja mukavasti elelevien kristittyjen kannalta pelkältä teoreettiselta höpinältä, mutta oletan, että siellä, missä eletään todellisessa ahdingossa, se on valtavan iloinen asia.
Tietenkin järkyttää aina kirkkojen palaminen.
Historiallisen monumentin ja “aarrekammion” tuho on inhimillisesti myös, uskonnollisesti vieraantuneillekin, korvaamaton asia.
Mutta minullekin tuli ensijärkytyksen jälkeen heti mieleen ajatus: Taivas ja maa katoavat, mutta…
Ei Jumala todellakaan kuole eikä Kristuksen seurakunta katoa rakennusten ja aarteiden mukana.
Kristuksen ruumista eli uskovia tapahtuma on järkyttänyt ja satuttanut. Notre Dame on rakennettu ja koristeltu rakkaudella ja hartaudella Jumalan kunniaksi - sen kauneus on varmasti evankelioinut lukemattomia ja se on ollut valtavan pitkän ajan rukouksen ja hartauden keskus, jonka vaarantuminen on koskettanut ihmisiä yli kirkko- ja uskontorajojen.
Samalla on tietenkin totta, että tällaiset tapahtumat muistuttavat kaiken olevan katoavaista. Kauneimmatkin katedraalimme seisovat vain Jumalan armosta, ja jokin päivä kaikki palaa tuhkaksi – kuitenkin syntyäkseen uuteen ja täydempään elämään, iloitsemaan siitä täydestä kauneudesta jota kohti taide nyt vain haparoi.
Ranskalainen dominikaaniveljemme kirjoitti aamulla, että “Kirkko on eläviä kiviä, meitä.” ja “Tuo kuva katedraalin sisästä kertoo sen kaiken: tuhkapilvessä ja [savussa] risti loistaa edelleen voittajana.”
Eiköhän terroriteosta olisi jo joku järjestö ottanut “kunnian”.
Onhan se ihmeellistä että varotoimet eivät estä tällaista, koska ne ovat varmasti huippuluokkaa. Uskottavalta tuntuu, että remontti on jollain tavalla epäonnistunut, tai vaikuttanut liikaa normaaliin systeemiin ja huolellisuuteen kirkossa.
Mutta tuli on hirveä voima, kun se irti pääsee.
Savuavien kirkonraunioiden äärellä - Suomessa - itsekin olleena ymmärrän ihmisten valtavan murheen.
Tästäkin todennäköisesti seuraa kansan yhdistymistä ja ranskalaisten kansallistunteen, ehkä uskonnollisuudenkin nousu. Taannoinen terrori-isku Pariisissa oli hirveämpi inhimillisten kärsimysten osalta, mutta samantapainen yhdistävyys tähän onnettomuuteen kuuluu kyllä.
Kirkon urut varmaan tuhoutuivat? Vai onko uutisoitu jossain toisin?
Urut ovat maailman kuuluisimpia, elleivät ne kaikkein kuuluisimmat. Niille on moni säveltäjä säveltänyt vuosisatojen kuluessa.
Onneksi hienoja soittimia on monissa kirkoissa, mutta on tuo urkumusiikin ammattilaisille ja ystäville valtava menetys. Uruthan eivät ole irrallinen instrumentti vaan rakennettu (erityisesti aikoinaan) tiettyyn akustiikkaan ja tiettyyn rakennukseen. Tuota on todella vaikea ellei mahdoton rekonstruoida.
Niennan linkkaama kuva todistaa kaikkein tärkeimmästä ja lohduttaa tämän inhimillisen surun keskellä.
Ei Kristuksella ole mitään sitäkään vastaan, että Hän saapuisi luoksemme ja olisi läsnä “tietyissä pakoissa”, joita perinteisesti kutsutaan kirkoiksi.
9x:n asennoituminen nousenee luterilaisesta näkymätöntä kirkkoa/kirkkopuuta painottavasta ekklesiologiasta. Ortodoksit, katoliset ja orientaalit eivät aivan jaa tätä heidän kirkko-oppia tältä ja eräiltä muiltakin osin.
Vanhoilla kirkoilla, joiden sakramentaalinen ja liturginen elämä on tunnetusti reformaation jälkeisten kirkkojen vastaavia huomattavasti laajempi, palveluspaikoilla, luostareilla ja pyhillä paikoilla on huomattavasti syvempi merkitys niin teologisesti ja hengellisesti.
“Noussee” - sanotaan suomeksi.
Niin, kenellä noussee, kenellä ei. Luterilainen näkemys ei painota näkymättömyyttä. Ei ainakaan noin suoraviivaista jakoa kannata tehdä, tänä murheellisena päivänä. Oltaisiinko nyt sovinnolllisia?
Kuten Niennankin sitaatti osoittaa, tärkein on myös katolilaisille tärkeintä.
Ja toisaalta: kun tuossa viittasiin omaan kokemuksiini, kysymys oli keskiaikaisen kirkon raunioista. Ja tuntenet sen kertomuksen: Palaneen kirkon rauniolta lähti mahtava talkootyö ja yhteenkuuluvuus, jolla rakennettiin paljon uudelleen, yhdistettiin uuden ja vanhan taidetradition avulla asioita… Suomen eräs tunnetuimpia matkailukohteita on mitä suurimassa määrin kristinuskon näkyvää todellisuutta. Luterilaiset ovat muutenkin hyvin paljon maassamme arvostaneet vanhaa taidetta ja kirkkorakennuksia. Kyllä meillä elää ainakin vielä ymmärrys pyhistä paikoista ja vuosisataisen kristittyjen sukupolvien ketjun merkityksestä.
Mutta rakennuksiin ja traditioihin me emme viime kädessä turvaudu. Kristuksen kirkko on nytkin monin paikoin “häväisty, haavoitettu,
revitty uuvuksiin” … ajatelkaamme vain äärimmäisessä köyhyydessä, sotien ja kärsimysten keskellä eläviä kristittyjä. Siitä on maallinen loisto kaukana, ja sitä kirkkaammin säteilee ikuinen toivo.
Virsi 164
Ehdottomasti. Meillä on eromme ja joskus ne saattavat tulla pintaan vähemmän rakentavalla tai välttämättä mitään pahaa tietoisesti tarkoittaen.
Minusta olisi hyvä jos tähän ei liittyisi mitään politiikkaa, terroria tms. Vahinkoja sattuu. Niille jotka kävivät säännöllisesti messussa Notre Damessa, tilanne on varmasti ikävä ja ymmärrän heidän tuskansa. Nähtävyyden paloa en sure, mutta kirkon paloa suren.
D
Urut ovat ilmeisesti ihmeen kaupalla säilyneet, samoin kuin usea ruusuikkuna, mikä on iso helpotus. Mm. Kallion Kantaattikuoro on kertonut tukevansa urkujen kunnostusta tämän illan konsertin tuotoista: Redirecting...
On käsittämätöntä, että Pariisin paloturvallisuusviranomaiset eivät olleet varautuneet tulipalon riskiin katedraalissa. Viranomaiset eivät olleet huolehtineet siitä, että Pariisissa on palokunnalla riittävän hyvä kalusto korkeiden rakennusten tulipalojen sammuttamiseen, palokunnalle ei ollut jätetty ajokelpoisia kulkureittejä katedraalille, eivätkä viranomaiset olleet ilmeisesti myöskään vaatineet paloturvallisuuden takaamiseksi kiinteitä sammutusjärjestelmiä katedraalin niihin korkeisiin osiin, joihin paikallisen palokunnan kalusto ei yllä. Palokunnalta kesti Ranskan sisäministerin lausunnon mukaan noin puoli tuntia saapua paikalle. Kun palokunta lopulta pääsi paikalle, siltä puuttui kalusto korkeiden rakennusten sammuttamiseen. Pariisin palokunnalla ei ollut käytössään nopeasti käyttöön otettavia maasta käsin toimivia sammutuslaitteita, jotka olisivat ylettäneet riittävän korkealle. Eikä sillä ollut myöskään vesisumusammutukseen pystyvää laitteistoa, jolla olisi voinut estää palon leviämistä ylhäältä päin rakennevaurioiden aiheuttamista samalla vältellemään pyrkien vaikkapa helikopterista käsin. Sammutustyöt viivästyivät ja palo pääsi etenemään. Jos paloriskeihin olisi ollut varauduttu, palo olisi saatu haltuun nopeammin ja vahingot olisivat jääneet todennäköisesti paljon pienemmiksi.
Minusta on hyvin kuvaavaa, että tämä tulipalo sattui tapahtumaan juuri hiljaisella viikolla.