"On tullut aika tappaa Jumala ja isänmaa"

Libération eli tuttavallisesti Libé on Ranskan kolmesta tärkeimmästä sanomalehdestä vasemmistolaisin. Sille ei taida löytyä tarkkaa vastinetta Suomen lehdistökentästä, mutta nähdäkseni siinä on piirteitä paitsi Kansan Uutisista myös Vihreästä langasta tai Libero-lehdestä; nämä vertaukset ontuvat sikäli, että Ranskan Libén levikki on (maiden väkiluvutkin huomioon ottaen) suhteellisesti selvästi suurempi kuin yhdenkään mainituista kotoisista aviiseistamme, ehkä jopa suurempi kuin niiden kaikkien yhteensä. Libé on linjaltaan äärivasemmistolainen, siitä ei ole kahta sanaa.

Seuraavassa kääntämäni pääkirjoitus muutaman päivän takaisesta Libén kirjallisuusliitteestä. Kirjoittaja amerikkalainen kirjailija ja hipsteri nimeltä David Vann. Hän on näköjään niitä amerikkalaisia, jotka traumatisoituivat syvästi Trumpin valinnasta. Heitä on paljon. Vähemmän löytyy amerikoista kirjoittajamme kaltaisia fanaattisia ääriateisteja. Vann on entuudestaan minulle nevöhööd, mutta häneen on ihan opettavaista tutustua…

Jos olenkin tähän saakka suhtautunut Trumpiin tietyin varauksin, nyt tämän jutun lukemisen jälkeen niitä varauksia on entistä vähemmän; Le Penin mainiota bretoniklaaniahan olen jo vanhastaan varauksetta arvostanut. Juttu on sen verran pitkä, että pistin spoileriin.

[details=On aika tappaa Jumala ja isänmaa:]Olen iloinen osakseni tulleesta kunniasta saada laatia pääkirjoitus Libén tähän numeroon. Ovathan romaanini eksistentialistisia ja onhan Sartre minulle suuri vaikutteiden antaja. Voi olla, että nyt elämme eksistentialismin näkökulmasta merkittävämpää aikakautta kuin koskaan aikaisemmin. Meillä on kaikki syyt tuntea pelkoa ja hämmennystä joutuessamme todistamaan sellaisia toinen toistaan seuraavia oikeistolaisia ja kansallismielisiä absurditeetteja kuin Trumpin valinta, Brexit, Le Penin suosio, Wilders-ilmiö ja muut sellaiset. Ulospääsytien tästä sotkusta tarjoaa ateismi. Onhan näet selvää, että ne massat, jotka antavat äänensä autoritaarisuuttaan hädin tuskin salaamaan vaivautuville wanna be –diktaattoreille, elävät suureksi osaksi uskonnollisuuden vaikutuspiirissä. Juuri näistä massoista, samoin kuin Jumalan vastaisesta taistelustamme, on tarkoitukseni tänään puhua.

Sekä Ranskaa että Yhdysvaltoja nykyään uhkaavat vaarat, olkootpa sisäisiä tai ulkoisia, ovat lähtöisin Jumalasta. Vaikka uskonnonvapaus on länsimaisen demokratian kulmakiviä, on pakko todeta, että uskonnot itse eivät vähimmässäkään määrin edistä vapauden asiaa, vaan pikemminkin niitä seuraavat orjuuden ja väistämättömän sodan näköalat. Yliopistoissamme meillä on tapana ajatella, että kiistat Jumalasta ratkaistiin jo 1800-luvulla; meistä on tullut itsetyytyväisiä ja olemme unohtaneet, että alkuperäinen missiomme, joka on täysin maallistuneen maailman luominen, on yhä kesken. Se on itse asiassa koko koulutuksen varsinainen päämäärä.

Uskonnollista sotaa on aina tarkasteltava kahdesta näkökulmasta. Nuoret muslimit iskevät siviiliväestön kimppuun Ranskassa, Yhdysvalloissa ja muuallakin; nämä iskut suosivat sellaisten rasististen ja maahaanmuuttovastaisten kristittyjen sotapäälliköiden kuin George W. Bushin ja Donald Trumpin valintaa presidenteiksi, ja nämä viimeksi mainitut puolestaan kostavat iskut Lähi-idän kansoille, joiden keskuudesta nousee sitten uusia nuoria muslimeja halukkaina tappamaan länsimaisia siviilejä. Tämä on päättymätön kehä. Ehkä ainoa tapa onnistua katkaisemaan kostonkierre on käydä käsiksi oman puolemme vastuunalaisiin tahoihin; on toisin sanoen ryhdyttävä lähes mahdottomalta tuntuvaan tehtävään ja yritettävä osoittaa länsimaiden kymmenille miljoonille uskonnollisille nationalisteille, että heidän uskomuksensa ovat yksinkertaisesti vailla pohjaa.

Yhdysvaltain Floridan syvällä maaseudulla tunnen velvollisuudekseni yrittää vakuuttaa naapurini siitä, että on olemassa luotettavia tosiasioita; että Associated Press tai New York Times ovat uskottavampia lähteitä kuin Fox tai Breitbart; että miljoonat syyrialaiset eivät ole tulossa viemään amerikkalaisten työpaikkoja; että sellaista asiaa kuin Amerikan suuruus ei ole olemassakaan ja että sitä ei siksi tarvitse pyrkiä palauttamaankaan; että kansakunnan mottoa, God Bless America, ei kannattaisi enää hokea. Täällä Ranskassa teillä on edessänne sama tehtävä. Itse kunkin on parhaansa mukaan koetettava vakuuttaa oma naapurinsa siitä, että kovin oikeistolainen hallitus on vaarallisempi asia maalle kuin konsanaan terrorismi; että Ranskan ei kannata enää unelmoida suuruudestaan; että Jumala on kuollut.

Yhdysvalloissa on 70 miljoonaa katolilaista. Heidän äänestyskäyttäytymisensä on Trumpiin valintaan johtaneista aspekteista vähiten tunnettu. Moni heistä on niin sanottu yhden asian äänestäjä (single issue voter). He olivat siis liikkeellä edistääkseen yhtä ainoata asiaa ja antoivat äänensä Trumpille vain äänestääkseen aborttia vastaan. Me tavoittelemme avointa, demokraattista ja moniarvoista maailmaa, joka perustuu ilmiselviin tosiasioihin, järkeen ja sekulaariin lainsäädäntöön; emme voi voittaa tätä taistelua ennen kuin ymmärrämme, kuinka vakavasti uskonto jäytää maaperää kaikkien ponnistustemme alta.

Emme ole vieläkään onnistuneet esimerkiksi pyyhkimään pois kaikkia uskonnollisia viittauksia lainsäädännöstämme. Ajatellaan vaikkapa Yhdysvaltojen avioerolainsäädäntöä, joka rankaisee epäoikeudenmukaisesti sitä, joka tahtoo rikkoa avioliiton sakramentin. Tai niitä vaikeuksia, joita Ranska on kohdannut yrittäessään saada burqan kielletyksi, koska sellainen päätös muka vahingoittaisi uskonnonvapautta. Näiden esimerkkien valossa näemme, että meillä on vielä edessämme vaikeita vääntöjä, jotka saattavat kyseenalaistaa elämäntapamme ja ehkä hallitustemme koko olemassaolon oikeuden.

Mitä siis on pelissä? Kaikki! Trumpin nousu osoittaa ainakin yhden asian, nimittäin sen, kuinka kauhistuttavan nopeasti länsimainen demokratia voi romahtaa. Nyt on vaarassa hävitä koko joukko sellaisia instituutioitamme, jotka pysytettiin suojelemaan kansalaisia kotioloissaan tai työpaikoillaan, ja samalla tavoin on vaarassa tuhoutua heidän luonnollinen elinympäristönsä. Selvien tieteellisten tosiasioiden kiistämisestä on tullut hyväksyttävää. Seksismistä ja rasismista on jälleen tullut normaalia. Kansainvälisen yhteistyön, diplomatian ja kaupan loppuminen on mahdollista. Pohjois-Korean tai Taiwanin kysymyksen takia puhkeava maailmansota Venäjää ja Kiinaa vastaan on nyt ajateltavissa oleva tulevaisuuden skenaario, vaikka se ei saisi sitä olla.

Trump pitää pilkkanaan paitsi tosiasioita yleensä, myös kaikkea sitä, mitä hänestä kirjoitetaan. Myöskään Marine Le Pen ei tule noteeraamaan tätä kirjoitustani minkään arvoiseksi. Mutta näiden diktaattorikokelaiden kannattajat ovat normaaleja ihmisiä. Väestötilastojen valossa he ovat vanhahkoja, valkoihoisia, maalaisia, vähävaraisia, vähänlaisesti kouluja käyneitä ja läpikotaisin uskonnollisia. Meidän on lähdettävä etsimään näitä ihmisiä. Meidän on löydettävä keinot tappaa heidän Jumalansa ja meidän on tapettava myös heidän isänmaanrakkautensa. Tämä kaikki on epäilemättä mahdotonta, mutta onko se mikään syy olla yrittämättä?[/details]

1 tykkäys

Sepä oli kuin oppikirjasta. Voisi pääkirjoituksen aloituksessa tuttavallisesti olla “Se on David Frankfurtin koulukunnasta moro tässä terve!”

1 tykkäys

Kyllä kirjoittajan analyysi osuu aika hyvin kohdalleen. Kyllähän Jumala ja isänmaanrakkaus ovat olleet ja ovat edelleen hyvin pelottavia välineitä, joita demokratian kannattajan on syytä osata pitää silmällä. Molempia voi varmasti käyttää hyvään, mutta niitä on käytetty ja osataan edelleen käyttää myös vaarallisiin hankkeisiin. Jumalan ja isänmaan varjolla voidaan hallita ihmisten vahvoja tunteita jolloin vaaraana on järjen unohtuminen.

Miten muuten voisi perustella vaikkapa sitä, että kaikkien tietämä häikäilemätön valehtelija, vai pitääkö puhua vaihtoehtoisen faktan esittäjästä, voi saada niin suuren määrän uskovienkin äänistä, jos olettamuksena kuitenkin on että uskovien perusnäkemys on rehellisyyden kunnioittaminen. Vai onko niin että valehtelulla ei ole väliä kunhan valehtelee oikeina pidettyjen arvojen puolesta. Uskon kyllä, että sekin on valehtelua ja oikea arvo on tässäkin tapauksessa lopulta vain oma etu.

Noilla se isänmaan tarve riippuu aina niistä omista eduista.

Mutta tärkeimpänä kyllä länsimaissa asuvien pitää tunnistaa tosiasia, että kulttuurimme on romahtanut. Romahtamisen jälkeen esimerkiksi totuudella tai logiikkaan perustuvalla keskustelulla ei ole arvoa. Arvo on vain valtasuhteilla, joita yhteiskuntaan on rakennettu tuhoamaan kaikki, joka ei kumarra koneistolle. Eli saatanalle.

Näkee kaikkialla kulttuuri on tylsää, hidasta ja jälkeenjäänyttä; sallitaan vain yksi mielipide; Huudetaan että kaikille tehty yksi totuus on löydetty; Kieltäydytään kategorisesti keskustelu epäkohdista; Pakotetaan ajattelua ja luodaan kyttäysvaltio jne. jne. jne.

Valtaan itsensä kaikella mahdollisella ja mahdottomalla itsensä kammenneet eivät tule ymmärtämään, että he muka eivät olisi se totuus. Heille ei aukea, että yhteiskunta koostuisi muistakin kuin heistä. Ja kaikki valheet ja esitykset tultaneen käyttämään kohta puoleen sen esittämiseen, ettei asia noin olisi. Kun rakenteet alakavat romahdella omaan mahdottomuuksiinsa.

Ainoa epätriviaali asia on, että mitäs nyt? Ja ihmiselle tilanne olisikin mahdoton. Pitää vaan koko ajan entistä lujemmin luottaa kallioon, joka ei petä eli Jeesukseen.

Duodaduoda… ihanko Trumpin ja Le Penin takia kristinusko ja ei-trump/penläiset konservatiiviset luterilaiset ja katoliset että ortodoksit ansaitsevat osakseen moista antiteististä jihadismia? Vai mitä mije en nyt mielestäsi hokannut tuossa Taavitin lamentaatiossa?

“Kirjoittajan analyysi” on huutaa että uskonnot ovat vaarallisia ja ateismi pelastaa. Uskokoon se kenen uskoon moinen huuto sopii. Aatteellisen julistuksen lisäksi heppu tarjoilee kyllä aika jänniä totuuksia. Eurooppalaisessa tai ameriikkalaisessa “maahanmuuttovastaisuudessa” ei ole kovin kummoista uskonnollista perustaa (aihetta koskettavaa todellista analyysia voi lukea vaikka tästä The Atlanticin artikkelista), ja Trumpin nimittäminen “kristityksi sotapäälliköksi” on sen verran hölmöä että kristinuskon vastustajankin luulisi huomaavan.

2 tykkäystä

En nyt pitäisi tuota analyysina. Harvinaisen heikko teksti, joka murtaa uskoa ranskalaisen älymystön kykyihin entisestään. Tosin Liberation ei ilmeisesti koskaan ole varsinaista älymystöä nähnytkään. Tuo lopun unikuva “vanhahkoja, valkoihoisia, maalaisia, vähävaraisia, vähänlaisesti kouluja käyneitä ja läpikotaisin uskonnollisia” on lähes uskonnollinen vakaassa uskossaan siihen mikä ei ole totta, mutta mitä vasemmiston kuusikymppiset ikiteinit tahtovat totena pitää.

Noin yleisemmin on itsestään selvää, että kaikki mihin liittyy aitoa rakkautta on sosialistien mielestä väärin. Tämä johtuu siitä, että sosialismi on saatanasta.

2 tykkäystä

Muuten ei huomautettavaa kommenttiisi, mutta sen verran on pakko sanoa, että kirjoittaja David Vann ei siis ole ranskalainen vaan amerikkalainen. Yhdysvalloissa ateisteja on Euroopan maihin verrattuna varsin vähän, mutta silloin kun jenkki onnettomuudekseen saa ateistisen tartunnan, on seurauksena todennäköisesti huomattavasti fanaattisempi ja sekopäisempi tapaus kuin tällä puolen Atlantin on yleensä laita. Näin on tässäkin tapauksessa.

1 tykkäys

No tämä nyt on tätä. Koti-Ylekin on viimeaikoina julkaissut höpö-ateismin ilosanomaa. Hyvin lapsellinen kirjoitus, luulisi että yleverolla saisi parempaakin.

2 tykkäystä

Sivuhuomio; Vihreät ja vasemmistolaiset puhuvat näyttävästi ja koskettavasti köyhien, syrjäytyneiden jne. puolesta, mutta unohtavat sen tosiasian, että myös heidän joukossaan on paljon kristittyjä tai arvomaailmaltaan konservatiivisia ihmisiä.

Haluttomuus hyväksyä tätä ja tulla sen kanssa toimeen rakentavalla tavalla, on monille -usein abstraktilla, idealistis-teoreettisella tasolla ihmisyyttä lähestyvillä- heistä ideologisesti liian monimutkaista, joten nämä sosioekonomisesti valmiiksi suojattomassa asemassa olevat ihmiset hylätään. Heidät leimataan trumpetisteiksi, putinisteiksi jne. Putinisteja ei heistä kovin helposti tule, mutta tämän käsittelyn jälkeen, he kyllä antavat äänensä juuri niille, joita nämä punavihreät vihaavat.

1 tykkäys

Minusta tuo oli puolittain ihan hyvä kirjoitus. Kyllähän Trumpin nepotismi, vallan kolmijaon halveksunta ja vapaan tiedonvälityksen dissaus on aika pelottavaa.

1 tykkäys

Ja kaikki on kristittyjen vikaa. Asiat olisivat niin paljon paremmin kunhan saadaan kristinusko hävitettyä. Ateistisessa maailmassa on hyvät järkiperäiset johtajat aina. Sehän se viesti on.

Eikös eksistentialismi mennyt muodista jo monta vuosikymmentä sitten, muuten.

Onneksi ateistit, eivät sentään harrasta vihapuheita. Ranskan vallankumouskin tuotti valistuneen Robbespieren myötävaikutuksella vain satoja tuhansia ruumiita. Marxistien ja leninistien mukaan “uskonto on oopiumia kansalle”, joten uskonto piti tuhota neuvostoliitosta. Eihän siinä tapettu kuin parikymmentä miljoona ihmistä. Pol Pot ja Maokin toivat rauhan, demokratian ja hyvinvoinnin omiin maihinsa ja Pohjois-Koreassa on onnistuttu hävittämään kristinusko ja siellä ollaan onnellisesti ateisteja.

2 tykkäystä

Ihan hyvä kirjoitus se oli. Ikävää että joutui uskomattomuutensa vuoksi kiusatuksi.

Miten tämä liittyy kristinuskoon? Luin juuri artikkelin, jonka mukaan enemmistö Usan ‘evangelical’ kristityistä äänesti muuta ehdokasta kuin Trumpia, eikä Trumpia juuri kukaan kristitty tunnu pitävän esimerkkinä kristitystä.

Kettu on omaksunut monen ateistin klisheiset buddhalaissympatiat:

Muhamettilaiset puolestaan uskovat samalla alueella 1500 vuotta sitten mellastaneeseen hahmoon. Valtakoneistosta on kyse, oli se sitten kristinuskoa, muhamettilausuutta, hinduja… Ainoastaan buddhalaiset eivät näytä kunnostautuneen sotatoimissa viimeisen viidensadan vuoden ajalla.

Buddhismia ei luultavasti olekaan levitetty miekalla kuten erityisesti islamia ja (vaikkakin vähemmässä määrin) valitettavasti myös kristinuskoa. Buddhismi ei sinänsä kuitenkaan ole mikään rauhanomaisuuden tae. Tälläkin hetkellä theravada-buddhalaiset munkit johtavat raakoja etnis-uskonnollisia, kansanmurhan merkit täyttäviä vainoja Myanmarissa (Burmassa). Niin ikään theravadalaiseen traditioon kuuluvassa Sri Lankassa Buddhan nimessä ja usein munkkien konkreettisen siunauksen tuella on viime vuosikymmeninä käyty brutaalia sisällissotaa hindulaista tamiliväestöä vastaan. Mahayana-buddhalaisuuden piirissä puolestaan löytyy vaikkapa Kiinan Shaolinin luostarin taistelutaitoihin erikoistuneet munkit, joiden käden jälki näkyy mm. monissa verisissä salaseuroissa ja vaikkapa 1900-luvun taitteen ns. boksarikapinassa. Japanin perinteikäs sotilasluokka eli samurait inspiroituivat vuosisatojen ajan zen-budhhismista; bushido (“miekan tie”) saattaa herättää monessa eksotiikannälkäisessä länkkärissä mielikuvia vain esteettisestä hengellisyydestä, mutta voi kysyä, kuinka paljon Japanin keisarillisen armeijan raakuus toisessa maailmansodassa selittyy tällä vuosisataisella zen-buddhalaisella filosofialla.

1 tykkäys

Kommentoin artikkelia yleisesti. Mutta Suomen päässä Trumpia lähipiirissä kehuneet ovat olleet erisortin uskovaisia. Mikä on vähän creepya.

1 tykkäys

Artikkelissahan ei ole Trump-kritiikkiä. Siinä on hyökkäys kristittyjä kohtaan. Jos siinä on puolet hyvää, niin ihmettelen.

1 tykkäys

Kirjoitustesi perusteella en ollenkaan ihmettele, että pidät tuosta lajista.

1 tykkäys

Tuosta toinen huomio sen buddhalaiset eivät sodi eivätkä ole historiassa sotineet on valetta lisäksi.

Valtakoneistoja ovat sekä Suomen hallinto, että EU. Jos innolla lähdetään kyseenalaistamaan valtakoneistoja, niin silloinhan on järkevintä tietenkin aloittaa valtakoneistoista, joissa on eniten valtaa. Kirkko ja uskonto on vuonna 2017 erittäin huono kohde, koska sillä on äärimmäisen vähän valtaa.

Vai onko asia niin, että on valtakoneistoja, joita ei saa kyseenalaistaa? Kuten valtio ja YLE sen kylkiäisenä ja veronkerääjänä. Siis meillä on uskonnollisia dogmia, jotka ovat erilaisia, kuin ovat historiassa olleet mutta ovat yhä vahvasti paikallaan? Valtioon uskominen on aina ollut historiassa se verinen vaihtoehto, koska se mahdollistaa hirmuhallinnon syntymisen. Hallinnon jolla ei ole rajoittimena uskonnon sen toimintaan pakottamia moraalisia pelisääntöjä.