Ortodoksinen kirkko ja usko

Perustelut, löydetty on, vaan ei edelleenkään näy. Jatketaan sitten kun nämä lyöt pöytään ja nään korttisi.

Miten tämä “keskustelunne” liittyy ketjun otsikkoon?

2 tykkäystä

Ei mitenkään. Jellonalla lähti ortodoksijopo keulimaan niin lujaa että ortodoksejakin hirvittää.

D

5 tykkäystä

Ohimennen. Onko sinulla muuta todellisuutta kuin tämä palsta?

1 tykkäys

Kerroppa minulle kun maltillisesta keskusta positiostasi ehit, ketkä tässä universaalissa ja paikallistuneessa ortodoksisessa Kirkossamme sekoittavat teologiaamme ja esivallan (ydin)aseiden siunaamiseen sitä “vasemmistolaisuutta”?

Löytyykö niitä tältä palstalta? Olenko minä sellainen maybe?

Näinpä… Keskustelu tästä TimoAnttilan viestistä eteenpäin siirretty nyt tänne ketjusta https://uskojarukous.fi/t/pastori-arpad-kovacs-on-ollut-pe-rus-ta-mas-sa-anar-kis-tis-ta-ryhmaa-ouluun/4424/6.

Olin piilottamassa yltä eipäs-juupas-väännöt offtopicina, mutta jätin nyt osan näkyviin esimerkiksi siitä miten ei tule keskustella…

Tällainen on paitsi kovin tympeää, myös harmillisen tuttua luettavaa aina kun @Leijona ilmestyy keskusteluun. Jos haluatte tätä jatkaa, tehkää niin yksityisviestitse.

2 tykkäystä

En tarkoittanut sinua. Muutamalla muulla somealustalla olen törmännyt vasemmistolaisiin maallikko-ortodokseihin, jotka vetävät sellaista linjaa, että paheksuvat demokraattisten maiden laillisen esivallan poliisi- ja puolustusvoimiakin - ja ei, en viittaa nyt USA:n viimeaikaisiin kähinöihin, vaan ihan kotomaan tilanteeseen ja eurooppalaisiin ort. maihin. Se ei nouse ortodoksisuudesta vaan aivan tietynlaisesta vasemmistolaisesta poliittisesta ideologiasta.

Savonlinjan kysely, mitä bussivuoroja toivotaan. Voisitteko pyytää Helsingin ja Joensuun välisen ja Joensuun ja Helsingin välisen vuoron palautusta, jotta bussilla pääsisi taas Valamoon?

Kysely

4 tykkäystä

Pappismunkki, professori Serafim Seppälältä ilmestyy tänä vuonna kaksi kirjaa ja ensi vuonna yksi. Ensimmäisenä syyskuussa:

Theodoros Abu Qurra: Kirjoituksia islamista ja kristinuskosta

Laaja johdanto ja suomennos arabiasta ja kreikasta Serafim Seppälä.

Abu Qurralta on aikaisemmin suomennettu Ikonien kunnioittamisesta. Hän eli 700-luvun loppupuolelta 800-luvun alkupuolelle. Muistopäivä 19.7., siis tänään. Elämäkerta:

Synaksarion

3 tykkäystä

Orologionin rukouksista tehtyjen levyjen sisältö on ilmaiseksi YouTubessa ONL:n kanavalla omana soittolistanaan.

4 tykkäystä

Miksi Suomessa ortodoksi kirkossa jaetaan ehtoollista kertakäyttölusikalla vaikka patriarkaatti on sen kieltänyt. Onko jollakin tästä tietoa?

Ei minun tietääkseni patriarkaatti ole kieltänyt kertakäyttölusikoita. Mistä olet saanut sellaisen käsityksen? Meillä Suomessa käytetään puisia kertakäyttölusikoita, jotka poltetaan käytön jälkeen. Tämä on aivan korrekti käytäntö.

1 tykkäys

Ymmärsinkö väärin?

On parempi, että seurakuntalaiset uskaltavat mennä ehtoolliselle, kun se jaetaan kertakäyttölusikalla, kuin että he lakkaavat käymästä ehtoollisella taudin pelossa. Jotkut papit ovat kyllä kertoneet jakavansa ehtoollista lepra- tai ebolapotilaille ja nauttivansa pyhät lahjat loppuun samalla lusikalla saamatta tartuntaa, mutta me seurakuntalaiset olemme heikkoja ja pelkäämme, tai siis ainakin jotkut pelkäävät saavansa lusikasta tartunnan. Kristuksen ruumiista ja verestä ei kukaan sairastu, päinvastoin.

“Ehtoollinen jaetaan edelleen kaikissa hiippakunnissa poltettavilla kertakäyttölusikoilla.”

1 tykkäys

Lisään vielä, että ekonomiaa voi noudattaa, jos se palvelee ihmisen pelastusta paremmin kuin säännön tarkka noudattaminan (akrivia).

Filonilla kertoo Suomen kirkon ohjeet. Tarvitseeko siis patriarkaatin ohjeita noudattaa. Eivätkö ne sido Suomen ortodokseja? Miksi tälläistä ohjeita yleensä patriarkaatti antaa? Huvikseenko vaan? Tiedetäänkö siellä Suomen käytännöstä saako täällä poiketa näistä ohjeista, tarvitaanko siihen lupa.

Ortodoksisessa kirkossa jokainen hiippakuntapiispa on periaatteessa itsenäinen päättämään tällaisista asioista. Sitäpaitsi me olemme autonominen kirkko. Ei patriarkkamme mikään paavi ole. Patriarkka on antanut ohjeet omalle (Turkissa sijaitsevalle) hiippakunnalleen.

Ohjeet koski siis vain Turkkia. Ok ei tarvitse välittää. Tämä selvä. Turkissa onkin enemmän ortodokseja kuin täällä.

Patriarkka on kehottanut noudattamaan myös esivallan ohjeita koronan torjunnassa. Hänen opetuksensa ehkä suuntautuu tässä jo kauas koronan jälkeiseen aikaan, eli viesti on, että esivallan kanssa tehdään yhteistyötä viruksen torjunnassa, mutta poikkeustilan olot eivät ole syy muuttaa käytäntöjä pysyvästi. Kun tilanne helpottaa, palataan täysimääräisesti pyhään traditioon eli käytetään jälleen yhteistä lusikkaa ja pussaillaan ikoneja, kalkkia, siunaavaa kättä ja toisiamme.

1 tykkäys

Uudessa Aamun Koitto -lehdessä 4/2020 on sivuilla 8 - 9 rovasti Stefan Holmin kirjoitus “Miten ihminen löytää tien kirkkoon? Kirkon jäsenyys on elämää sen sisällä kirkon ohjauksen mukaisesti.”

Se soveltuu hyvin myös katekumeeneille tai muille ortodoksisuudesta kiinnostuneille. Ainakin Helsingin seurakunta järjestää syksyllä alkavan katekumeenikurssin, mutta kaikki seurakunnat eivät ehkä ole vielä päättäneet niiden järjestämisestä. Tavallisesti kurssit alkavat syys-lokakuussa ja jatkuvat pääsiäiseen asti, ja pääsiäisen edellä ne, jotka ovat valmiita liittymään ortodoksiseen kirkkoon, mirhavoidellaan sen jäseniksi.

Aamun Koitto 4/2020

2 tykkäystä