Lyhyesti: Jalovaara on käyttänyt yhdistyksensä keräämiä rahoja muihin tarkoituksiin kuin rahankeräysluvassa on määrätty. Iso osa käyttökohteista liittyy kuitenkin yhdistyksen toimintaan eikä varsinaiseen henkilökohtaisen hyödyn tavoitteluun, mikä on lieventävä asianhaara. 160 tonnia rikoshyötyä menetettäväksi valtiolle ja 8kk ehdollista.
En ole Jalovaaran asioita muuten viimeaikoina seurannut, kuin että hänen järjestönsä radio-ohjelmia joskus kuuntelen perjantai-iltaisin ja niissä olen havainnut selvän muutoksen parempaan päin ehkä parin vuoden kuluessa. Pirkko ei itse ole äänessä, mikä voi johtua Radio Dein ohjelmapolitiikastakin, kun oikeusprosessi on ollut kesken. Muut ovat vastanneet opetuksista ja ohjelmien vetämisistä ja sisältö on selvästi enemmän ristinevankeliumikeskeistä verrattuna aikaan, kun Pirkon kohu alkoi ja kirkot kielsivät hänen toimintansa useissa seurakunnissa varsin aiheellisesti. Nyt näitä oudompia opetuksia en ole enää kuullut ja toiminta lienee muutenkin mennyt parempaan suuntaan. Oikeuden tuomio on varmaankin aiheellinen ja kuvastaa sitä miten ahneus, raha, maine ja muu hairahtuminen erehdyttää ihmisen.
Kyllä tällainen tapaus vahvistaa sitä mielestäni tervettä epäluuloa, mitä kierteleviä parantajajulistajia kohtaan olen ennenkin tuntenut.
Jumala voi tehdä ihmeitä ja tekeekin. Sairaiden ja kärsivien puolesta on rukoiltu aina. Ei tule kristittyjen erehtyä luulemaan, että nykyaika olisi myös jotenkin niin fiksua ja fiiniä, että pitäisi kieltää henkivaltojen olemassaolo - vaikkei niihin tule keskittyäkään, koska Jumalaan uskominen on juuri Jumalan täydelliseen ylivaltaan uskomista, mitä erilaisiin pahuuden ilmenemiin tulee.
Mutta kuinka valtavasti onkaan noita lupaajia ja puoskareita hengellisissä piireissä? Tämä esimerkki varottakoon siitä ettei pidä lähteä juoksemaan nimien perässä. Seurakunnissa voitaisiin olla ihan Jumalan sanan pohjalta ilman tähtikulttia vähän enemmän hereillä näissä rukousasioissa. Luulen, että on tarkoitettu että kukin seurakunta tai paikallinen messuyhteisö yms. hoitaa jäsenensä. Kiertelijät kehittyvät usein tuollaisiksi staroiksi, jotka ovat sitten suuressa vaarassa muuttaa koko jutun vastenmieliseksi bisnekseksi, joka aiheuttaa vain karvasta pettymystä monille lopulta.
Ei mitään uutta auringon alla - se pätee tässäkin taas.
Jalovaaran leiri on ilmoittanut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden tuomioon ja hakee tuomion kumoamista hovioikeudesta. Hovi sitten aikanaan päättää kumoaako tuomion vai korottaako sitä.
Hyvä hyvä, huijarimuorit kiikkiin vaan. Harmi vain, että rahansa menettäneet vilpittömät ihmiset eivät tule saamaan niitä takaisin. Jos rahoja on annettu kolehtityyppisesti, niin eihän niistä jää mitään dokumenttia mihinkään, joten rahaa antaneet eivät voi todistaa antaneensa Jalovaaralle mitään.
Kolehdin kerääminen ei taida vaatia poliisilaitoksen rahankeräyslupaa, tuli vain mieleeni, joten niitä on saanut kerätä vapaasti. Keräyslupa koskee vain muuta, esim. netissä tilinsiirroilla tehtävää keräystä.
Muuten olen Jalovaaran tapauksesta aikalailla samaa mieltä kirjoittaneiden kanssa. Vilppiä on tehty ilmeisen tahallaan ja hengellisestikin toiminta meni aivan epäterveeksi. Hän myöskin toimi kuulemani ja hataran muistini mukaan vilpillisesti Seppo Juntusta kohtaan ottaessaan yhdistyksen nimen ja tukijalistat omiin nimiinsä ja käyttöönsä luvatta.
Poliisi.fi:
Kolehdin kantaminen on sallittua ilman rahankeräyslupaa, jos kolehtia kerää uskonnonvapauslaissa tarkoitettu uskonnollinen yhdyskunta julkisen uskonnonharjoituksensa yhteydessä ja jos kolehtia kerätään vain tähän uskonnonharjoitukseen osallistuvien keskuudesta. Uskonnollisella yhdyskunnalla tarkoitetaan uskonnollisten yhdyskuntien rekisteriin merkittyjä, virallisia uskonnollisia yhdyskuntia. Kolehdin keräämisen mahdollisuus ilman rahankeräyslupaa koskee vain näitä uskonnollisia yhdyskuntia, mutta ei esim. uskonnollista toimintaa harjoittavia yhdistyksiä
Onko Jalovaaralla virallinen uskonnolinen yhdyskunta?
Tässä on käsittääkseni tapahtunut muutos laissa/ laintulkinnassa äskettäin.
Silloin kun Jalovaara kiersi vielä luterilaisissa kirkoissa, kolehdin sai kerätä siellä ja jakaa sitten yhdistykselle. Sama koskee muitakin kirkkoja ja yhdyskuntia, esim. vapaa- tai muita seurakuntia, joissa J. on kiertänyt. En tiedä sääntömuutoksesta.
Niin voihan varmaan noinkin lakia kiertää…
Tämä menee jo offtopiciin, mutta kolehdin kerääminen kirkoissa eri yhdistyksille on täysin normaali käytäntö. Näin tehdään esimerkiksi kaikkien kirkon seitsemän lähetysjärjestön kanssa ja sen lisäksi joidenkin muidenkin kanssa. Jalovaaraan tämä ei liity mitenkään muuten, kuin että kolehtien osalta keräykset eivät ole tarvinneet erillistä poliisin lupaa.
Niin, sellaisia epärehellisiä ne uskovaiset ovat.
Rahankeräyslain kolehtipoikkeuksella on väliä vain jos jumalanpalvelus on ulkona.
“Rahankeräyslupaa ei tarvita myöskään kokoontumislaissa (530/1999) tarkoitetun yleisen kokouksen järjestäjän kokoukseen osallistuvien keskuudessa suorittamaan rahankeräykseen silloin, kun yleinen kokous järjestetään sisätiloissa.”
Käytännössä esimerkiksi Tampereen Linux-käyttäjien kokoontumisessa on kerätty “kolehti” kahvikassaan ja se on ollut aivan laillista.
Käytännössä esimerkiksi Tampereen Linux-käyttäjien kokoontumisessa on kerätty “kolehti” kahvikassaan ja se on ollut aivan laillista.
Aivan. Mutta olisiko aivan laillista kerätä tuollainen kolehti ja sitten Linus Torvalds panisikin rahat omaan pussiinsa…
Niin, sellaisia epärehellisiä ne uskovaiset ovat.
Toinen esimerkki tällaisesta kiertämisestä: Kun missiobisnesmies Kalevi Lehtinen kävi kotikaupungissani, hän aivan paikallisradion haastattelussa julisti miten täysin pyyteettömästi tekee tätä työtä. Ei saa siitä mitään korvausta. Jälleen kerran erehdyin ajattelemaan, etä onpas sitten tosiaan asialleen omistautunut rehellinen saarnamies.
Kunnes paljastui, että ehtona hänen tulemiseensa paikkakunnalle oli, että seurakunta oli ostanut hänen kirjansa jokaiseen seurakunnan talouteen. Huomattava rahasumma siis vaihtoi omistajaa verhojen takana. Edessäpäin esitettiin niiiiin hurskasta ja pyyteetöntä.
Sellaista se on tämä saarnamiesbisnes.
Kolmas esimerkki: Erehdyin mukaan erääseen avustustoimintaan, joka oli uskovaisten vetämää. Ajattelin, että eihän se haittaa mitään ovat kun yhdessä hyvää tehdään. Eikä siinä käytännön toiminnassa virsiä veisailtu. Sitten aloin ihmetellä, kun minkäänlaista kirjanpitoa ei ollut.
Lopulta tämä jo johtohahmo (politiikassakin mukana) vippasi henkilökohtaisesti rahaa. Lupasi maksaa. Ei näkynyt takaisinmaksua. Lupasin, että saa maksaa vaikka kympin kuussa. Lupasi maksaa. Ei näkynyt rahoja. Katsoin viisaammaksi poistua tuosta toiminnasta. En voi mistään muusta syyttää, kun vipin takaisinmaksamattomuudesta, mutta epäilys ja paha maku jäi. Koskahan opin, että e sekaanu mihinkään toimintaan, jota uskikset vetää…
Joskus tuntuu miltei epäreilulta elämä, kun yhdelle ihmiselle kasaantuu niin paljon tietoa ja kokemusta!
Tämä ei ole niitä hetkiä.
Koskahan opin, että e sekaanu mihinkään toimintaan, jota uskikset vetää…
Ei yksittäisten tapausten perusteella voi leimata koko joukkoa. Huijareita on joka paikassa ja joka joukossa. Sehän on selvä, koska huijattavia on joka paikassa ja joka joukossa. Uskovissa on paljon vilpittömiä ja hyvään uskovia ihmisiä ja siksi heidät koetaan myös helpoiksi uhreiksi.
En jätä äänestämättä vaaleissa siksi, että jokaisesta porukasta tuntuu löytyvän joku jolla on jotakin hämärää tai rikollista menneisyydessään. Jokainen paikka jossa käytetään rahaa tai valtaa on paikka, joka houkuttelee rikollisia, omanedun tavoittelijoita ja huijareita. Mutta ei se tarkoita sitä, että tuo paikka ja uhrit ovat “viallisia”. Mitä pienempi ja suljetumpi yhteisö niin sitä helpompaa on väärinkäytös. Mitä avoimempi ja suurempi yhteisö niin sitä suurempi on myös kontrolli. Toki kaikissa on mahdollisuus väärinkäytöksiin. Näin on tapahtunut hyvissä maallisissa järjestöissä ja keräyksissä. Mutta jos kaikkea epäilee niin jää elämä elämättä.
[quote=“atte, post:15, topic:1451”]Toinen esimerkki tällaisesta kiertämisestä: Kun missiobisnesmies Kalevi Lehtinen kävi kotikaupungissani, hän aivan paikallisradion haastattelussa julisti miten täysin pyyteettömästi tekee tätä työtä. Ei saa siitä mitään korvausta. Jälleen kerran erehdyin ajattelemaan, etä onpas sitten tosiaan asialleen omistautunut rehellinen saarnamies.
Kunnes paljastui, että ehtona hänen tulemiseensa paikkakunnalle oli, että seurakunta oli ostanut hänen kirjansa jokaiseen seurakunnan talouteen. Huomattava rahasumma siis vaihtoi omistajaa verhojen takana. Edessäpäin esitettiin niiiiin hurskasta ja pyyteetöntä.[/quote]
Kalevi Lehtinen halusi kirjojensa leviävän. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi ollut “missiobisnesmies”. Hän halusi, että hänen kirjansa olisivat edullisia, jotta kirjat leviäisivät mahdollisimman monelle. Olen siinä käsityksessä, että kirjoittajalle maksettavia provisiomaksuja ei Lehtisen kirjojen hintoihin ole suuremmin sisältynyt. Hän tiesi, että jos kirjoista perittäisiin kirjoittajalle kirjailijoiden yleensä perimien maksujen tyyppisiä summia, kirjan jälleenmyyntihinta kohoaisi, ja kirjojen leviäminen jäisi vähäisemmäksi. Lehtisen kirjojen myyntihinta isoissa ostoerissä ostaville taisi olla - ja taitaa yhä olla - aika lähellä kustantajalle aiheutuvien menojen summaa (mm. paino-, käsittely-, ja kuljetuskustannukset) lisättynä valtion perimällä arvonlisäverolla (nykyisin kirjoista menee 10 %:n arvonlisävero). Kustantaja perii Lehtisen kirjoista arvonlisäverottomana hintana isoissa erissä ostettuna nykyisin kai kaksi euroa ja jonkin senttimäärän päälle kappaleelta. Kirjakaupassa näiden kirjojen verollinen hinta on nykyisin 6 euron luokkaa, mutta se summa sisältää kirjakauppiaan menot ja tämän tavoitteleman katteenkin. Jos kirjailijalle maksettaisiin sellaiset provisiot, joita kirjallisuusalan järjestöt suosittelevat (esim. 21 % nettohinnoista), kirjoja ei taitaisi pystyä taloudellista tappiota tekemättä myymään niin halvalla hinnalla sellaisella muulla kustannusrakenteella, joka suomalaisilla kristillisillä kustantamoilla on.
Kalevi Lehtinen halusi kirjojensa leviävän. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hän olisi ollut “missiobisnesmies”. Hän halusi, että hänen kirjansa olisivat edullisia, jotta kirjat leviäisivät mahdollisimman monelle.
Varmaan näinkin on. Mutta olisi voinut olla siinä radiohaastattelussa rehellinen. Miksi nuo diilit piti tehdä salaa. Ei anna rehellistä kuvaa sellainen.
Ei yksittäisten tapausten perusteella voi leimata koko joukkoa.
Olet aivan oikeassa. Tapasin tuossa toiminnassa ihan mukavia uskiksia. Mutta miksi sinne johtoon valiintuu ne tietynlaiset…