Pyhälisien poisto

Suomessa pyhälisät töistä johtuvat uskonnosta l. kristinuskosta. Pitäisikö valtion ja kirkon eron vahvistamiseksi kaikki päivät neutralisoida palkan suhteen, niin että kenenkään ei tarvitsisi sietää uskonnollista perua olevia lisiä? Hengellisen työn tekijöillähän ei lisiä ole, joten kyse on myös tasa-arvosta.

D

2 tykkäystä

Näiden ajoituksen tausta on kristinuskossa. Mutta useiden taloustietelijöliden mukaankin on suurempi lisäarvo koetun hyödyn funktiossa, jos suurimmalla osalla ihmisistä on säännöllisesti vapaat yhtä aikaa kuin että jos ne ovat sikin sokin tai vaikeasti ennakoitavia, jolloin vapaa-ajasta saatava arvo voisi kutistua. Yhtäaikaiset säännölliset vapaat mahdollistavat esimerkiksi ihmisten tapaamismahdollisuuksi vapaa-ajalla huomattavasti paremmin kuin mikä tilanne olisi, jos selkeää yhteistä viikkorytmiä ei työelämässä olisi. Pyhälisät puolestaan ovat yksi tavoista, jolla pidetään yllä yhteistä rytmiä, kun yhteisen rytmin rikkova työnantaja joutuu maksamaan vastineeksi korkeampaa palkkaa.

1 tykkäys

Onko niillä enää samaa merkitystä kuin silloin, kun kaupat olivat kiinni sunnuntaisin ja juhlapyhinä?

2 tykkäystä

Vastasin osin tähän yli kymmenen vuotta sitten: Juhlapyhät, osa 2 - Kotimaa

Itsessäni on sen verran maalaispoikaa etten osaa kai ajatella tätä enemmistön tavoin. Lehmät kun piti lypsää myös sunnuntaina. Toki esim. lisäpalkan 100 % sääntö on helppo muistaa, mutta ei se nyt sen maagisempi luku ole kuin 90 % tai 110 %. Ja jos joku saisi palkankorotuksen arkipäiviltä mutta ei sunnuntailta, valittaisiko?

Seuraavaksi kai kyseenalaistetaan se, onko työnantajalla yleensä velvollisuutta maksaa palkkaa sairausajalta. Rokuliahan se aikoinaan oli tuo sairastuminen…
.

2 tykkäystä

Oliko sunnuntailisiä ennen kuin ammattiyhdistysliike alkoi pitää asiasta meteliä?

Diakonin väitteen suhteen epäolennainen kysymys, sillä peruste sunnuntailisille on kuitenkin päivän pyhässä luonnossa. Liittyy siihen kuinka ennen vanhaan oli työnantajan sakon uhalla annettava palveluskuntansa jäsenten käydä sunnuntaisin kirkossa tietyn aikavälein; tämä tieto tuli muistaakseni tällä keskustelupalstalla vastaan.

@JMantysalo

Itsessäni on sen verran maalaispoikaa etten osaa kai ajatella tätä enemmistön tavoin. Lehmät kun piti lypsää myös sunnuntaina…

Kyvyttömyys tarkastella asioita eri näkökulmista ei ole hyve.

1 tykkäys

Nämä ovat mutkikkaita asioita. Toisessa vaakakupissa on lepopäivän pyhittäminen ja ihmisten yhteisen vapaapäivän hyödyllisyys. Toinen puoli taas on se, että on kirkossakävijänkin kannalta mukavaa, jos kirkkoon pääsee myös bussilla ja samalla reissulla voi hoitaa muitakin asioita. Sitten on toki erikseen ne työt, joita on pakko hoitaa viikonpäivästä riippumatta: erilaiset hätätilanneasiat sekä myös sellainen teollisuus, jossa prosessin alas- ja ylösajo on pitkällinen projekti ja tuotanto siksi käytännössä pakko pitää käynnissä 24/7.

2 tykkäystä

Toki sinänsä, mutta kiinnostava silti. Jos sunnuntain messu on historiallinen esikuva, niin kyllähän palvelusväki on varmaan messun jälkeen mennyt röihin.

Joo, 6 § tässä: Uskontorikoksista, vanhan rikoslain 10. luku - Uskonnonvapaus.fi

Nykyään perusteluna kyllä käytetään ihan sitä, että koetaan vapaapäivä mukavammaksi kun kavereillakin on vapaata. Mutta jutussa on tietysti ensimmäisenä kysyttävä onko valtion asia säätää työehdoista ensinkään. Ja sitten voi miettiä onko perusteltua enää olla lauantailla 50 % lisää ja sunnuntailla 100 %, vai olisiko 75 % molempina, esimerkiksi.

Tai sitten vaan 30% lisää peruspalkkaan!

Tässä on varmaan jokin henkinen kynnys. Jos palkkaa nostettaisiin tuo 30% perusteluina se, että työhön kuuluu viikonlopputyötä, niin se ei varmaan kelpaisi vaikka lopputulema olisi sama. Pyhäpäivistä tulee saada erillinen korvaus. Paitsi hengellisen työn tekijöillä. Heillä (ja itselläni) ei kyllä näy palkassa tuo 30%. Keskiansioissakin taidetaan olla miinuksen puolella.

Mutta yhtä kaikki. Pyhien erityinen arvo on sidottu kristinuskoon (Suomessa).

Sunnuntaina lypsetty maito voisi olla tuplasti kalliimpaa.

D

Sitten olisi hinduilla pyhä lehmä ja kristityillä pyhä maito.

Tuohon arkipäivien palkan nostoon viittasin itsekin ylempänä. Minua myös kiinnostaisi nähdä sellainen kysely, jossa annettu rahamäärä pitäisi jakaa kahden työntekijän välillä. Vaikka Sari Sairaanhoitaja töissä perjantaina kello 8-16 ja Mari Sairaanhoitaja sunnuntaina kello 8-16. Sillä voisi haarukoida sitä, mitä ihmiset kokisivat reiluna kun otetaan huomioon että raha on aina pois joltain toiselta.

Ja hän toi meidät tähän paikkaan ja antoi meille tämän maan, maan, joka vuotaa maitoa ja mettä.
‭‭5. Moos. 26‬:‭9‬ ‭FB38‬‬

Raamatun sanat käyvät toteen silmämme edessä!

En näe yhteyttä lepopäivien pyhittämisellä ja pyhälisien maksamisella. Mikä se yhteys on?

Pyhälisien maksaminen tekee sunnuntaityöstä kallista, jolloin työnantajat eivät teetä sunnuntaityötä jos ei ole ihan pakko. Tämä edistää lepopäivän pyhittämistä. Pyhälisien poisto lisäisi sunnuntaityön määrää yhteiskunnassa.

4 tykkäystä

Meillä on Suomen Siionissa sellainen kummallinen käsitys, että pyhäpäivän varsinainen tarkoitus on lepäily. On se sitäkin, mutta käsky menee niin, että pyhitä lepopäiväsi, eikä lepää pyhäpäiväsi. Sunnuntai on varattu ensisijaisesti messulle, kristittyjen yhteydelle ja Jumalan sanan tutkimiselle. Luther muistuttaa, että pakanatkin osaavat makoilla.

Myös levolla on oma merkityksensä. Jumala keksi työn ja levon, mutta perkele keksi kiireen. On jumalista käydä sunnuntaina messussa ja mennä sen jälkeen päiväunille.

En ole ihan varma miksi tätä taustaa vasten ajatellen sunnuntaityöstä pitäisi maksaa enemmän, koska sehän nimenomaan palkitsee pyhäpäivän tuhlaamisesta maallisiin. Entä sitten ne pakolliset työt, jotka on hoidettava sunnuntaisin? Pitäisikö kuintenkin palkita lisäeuroilla, kun ei voi olla vapaalla perheen kanssa? Ehkä.

Noin muuten kannattaisi pohtia, että miksi jenkkien BKT on noussut euroaluetta nopeammin ja on merkittävästi euroaluetta korkeampi. Euroopassa on lyhyempi viikkotyöaika, enemmän lomia, random vapaita ja yleistä löhöilyä kuin ameriikoissa. Olisi järkevää laittaa focus työhön ja tuottavuuteen, koska muuten tulee IMF-mörkö hoitamaan valtiontaloutta ja sitä tuskin kukaan haluaa. Vaikkei siis sunnuntaisin tehtäisi enemmän, niin voisiko kuutena päivänä ahkeroida tomerammin?

1 tykkäys

Kuulostat pahasti A.Satoselta / R.Purralta. Pyhälisien poiston jälkeen porvarit otta(isi)vat silmätikukseen yötyölisät ja ylityökorvaukset ja muutkin palkan lisät, joita mm. paperiteollisuudessa ja muilla keskeytymättömän 3-vuorotyön aloilla on kosolti käytössä. TE-sopimuksetkin joutaisivat heidän mielestään samaan roskakoriin. Kun tuo EU nyt puuttuu milloin mihinkin lillukanvarteen niin ollakseen edes etäisesti hyödyllisiä nää MEPit vois harmonisoida palkat ja verotuksen koko EU:n alueella Saksan tasolle. Puhutaan sen jälkeen työn tuottavuudesta ja siitä kuka ne tuottavuuden hedelmät kerää…

1 tykkäys

Voi olla, mutta ei mennä päivänpolitiikkaan, koska se ei kuulu tänne.

Noin yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että työmiehelle kuuluu maksaa hänelle kuuluva palkka - tämän kieltäminen on taivaaseen asti huutava synti (Jaak 5).

Muutenkin on kaikinpuolin kehnoa markkinataloutta, jos ei makseta tuottavuutta vastaavia palkkoja.

Matt. 20:1-16. Viinitarhan työntekijät saivat kaikki saman palkan…

D

Eivät työntekijät voi kuitenkaan ilmoittaa työnantajalle, että haluavat sunnuntaitöitä (ja enemmän palkkaa). Toki joku voi, mutta työnantaja ilman muuta teettää töistä arkena niin suuren osan kuin voi.