Raamatun tutkimus

Aloitetaan ketju Raamatun tutkimiseen liittyvistä apuvälineistä ja sovelluksista.

Itse olen mielenkiinnosta kehitellyt ns. “raamattuhakukonetta”, millä voi etsiä jakeita Raamatusta:
https://biblesearch.es/

Lähtökohtana on että “hakuindeksi” koostuu (tällä hetkellä) viidestätoista eri Raamatun käännöksestä. Esimerkkinä, jos haetaan sanalla “snake”, niin haku löytää myös jakeen Genesis 3:1, vaikka siinä käytetään valtaosassa käännöksistä ilmaisua “serpent”.

Harmiksi hakukone on pelkästään englanniksi (suomalaisia, vapaasti käytettävissä olevia Raamatun käännöksiä en ole löytänyt/eikä taida ollakaan niin montaa että niistä saataisiin tällainen hakuindeksi muodostettua).

Mutta mielellään kuulisin kommentteja / kehitysideoita!

1 tykkäys

Pipliaseuralla näyttäisi olevan suomenkielisiä eri Raamatun käännöksiä, joita voi heidän sivullaan tutkia. Pitää rekisteröityä käyttäjäksi mutta se ei näyttäisi maksavan mitään.

Käyttöohjeet ja usein kysytyt kysymykset - Raamattu.fi - Raamattu siellä missä sinäkin - Suomen Pipliaseura

Käytän melko usein tätä suomenkielistä palvelua, kun haluan lukea tai löytää jonkin raamatunkohdan.

Vieraskielisistä suosikkini on Net Bible, josta on uudempikin versio mutta pidän tästä vanhemmasta enemmän.

3 tykkäystä

Tuo on ollut minulle riittävä. Helppokäyttöinen, ja käännösvaihtoehtoja on tarpeeksi maallikolle ainakin.

Useasti käyn sivulla:
https://www.finbible.fi/pdf-krefin/kr-fin.html
josta löytyy mielenkiintoista luettavaa ja tutkittavaa.

2 tykkäystä

Taannoisesta @Exkortti viestistä syntyi kehitysidea biblesearch.es hakukoneeseen: Lisäsin haun kattamaan viereisen jakeen, mikäli normaali haku yksittäisen jakeen sisältä ei tuota hakutuloksia.

Nyt siis mm. palautuu 2. Kings 6:5-6 hakusanoilla axe floats.

Samaan syssyyn näpertelin mahdollisuuden hakea jakeiden ohella myös lukuja.

3 tykkäystä

Päivitin biblesearch.es hakuun vielä mahdollisuuden kohdistaa haku tiettyyn kirjaan/kirjoihin. Voi hakea esim. pelkästään Vanhasta testamentista tai mistä vaan Raamatun 66 yksittäisestä kirjasta.

Tässä kohtaa tuntuu että homma alkaa olemaan jokseenkin valmis, tai ainakaan kehitysideoita ei enää ole laatikossa odottamassa. Kehitysideoita kyllä otetaan vastaan :grinning:

4 tykkäystä

Lisäsin biblesearch.es:iin vanhojen kirkkoisien/teologien jaekohtaisia kommentaareja. Eli nyt on mahdollista avata jakeen kohdalta (joko hakutuloksista tai kirjan luvusta) kommentaarit kyseiseen jakeeseen liittyen.

Kommentaareja on nykyisellään hieman vajaat 60 000 kpl. Mm. John Chrysostom, Augustine of Hippo, Origen of Alexandria ja Ambrose of Milanin tekstejä on paljon.

Nuo kommentaarit on oikeastaan aika mielenkiintoinen historiapläjäys (pääasiassa) aivan kristinuskon alkuvaiheilta CS Lewisiin asti.

1 tykkäys