Room.-kat. piispa Teemu Sippo eläkkeelle

Vatikaani on julkaissut maanantaina 20.5. klo 12.00 Italian aikaa tiedon siitä, että katolisen kirkon piispa Teemu Sippo vapautetaan Helsingin hiippakunnan piispan virasta. 72-vuotias piispa Teemu Sippo on pyytänyt paavi Franciscukselta pääsyä eläkkeelle ja paavi on suostunut pyyntöön.

Onkohan seuraaja jo tiedossa - suomalainen vai ulkolainen?

Monia armorikkaita eläkeläisvuosia isä esipaimen Teemulle! Multos annos!
Toivoa sopii kotimaista piispaa hänen seuraajakseen🙏

Katolikoille vinkkinä: Jos paavi empii, niin vihjatkaa että kotimaista käyttämällä hiilijalanjälki jää pienemmäksi.

1 tykkäys

Tärkeä ja olennainen offtopic: piispa Teemulla näkyy kuvassa sutaani (? Termi?). Käytetäänkö sitä miten taajaan Suomessa? Mie olen jotenkin elänyt oletuksessa, että sutaania ja pitsiä harrastavat lähinnä erilaiset traditionalistit.

Pidän melko varmana, ettei ole tiedossa. Tämä erohan tuli kolme vuotta aikaisemmin kuin Vatikaanissa on odotettu; yleensä piispat jättävät eronpyynnön 75-vuotiaina. Piispa Teemu täytti eilen 72 v.

Sutaani, joo. Kyllä papit sellaista melko taajaan käyttävät erilaisissa juhlavammissa tilaisuuksissa varsinkin. Pitsiä taas on käytetty enemmän tai vähemmän kuoripaidan helmoissa, ja kuoripaita on sutaanin päälle puettava vaate - vain liturgisiin yhteyksiin. Monissa kuoripaidoissa ei ole ollenkaan pitsiä, joissakin traditionalistien suosimissa on paljonkin. Itsekin olen joskus palvellut messussa sutaani ja kuoripaita päällä.

Olisi mukavaa, jos seuraavakin piispanne olisi suomalainen, vaan mahtaako sopivia kandidaatteja olla tarjolla? Pappejahan taitaa olla pari, mutta ovatko olleet vasta liian vähän aikaa pappeina? Minkä ikäisinä teillä yleensä vihitään piispaksi? Meillä on ulkomailla joitain nelikymppisiä piispoja, mutta yleensä lienevät vihittäessä siinä viidenkympin korvilla.

Alle 35 v ei kirkkolain mukaan kelpaa, mutta käytännössä toki piispaksi vihittävät ovat yleensä huomattavasti iäkkäämpiä. Meillähän monet kotimaiset on vihitty papiksikin vasta noilla main eikä nyt heti piispaksi enää nykypäivänä vihitä. Spekulaatiot lienevät tässä vaiheessa melko turhia. Yksi vinkki voisi olla sekin, kenet papit valitsevat asiainhoitajaksi. Viimeksi sellaisesta tuli piispa, edelliskerralla ei.

1 tykkäys

Nämä suomennokset on kyllä niin kapulakielisiä. Kontekstuaalinen teologia on kamalaa. Voisitteko siirtyä takaisin käyttämään pelkästään latinaa.

Asiainhoitaja voinee olla naimisissa oleva mieskin?

Asiainhoitaja valitaan maanantaina. Kuten näkyy, sen valitsevaan neuvonantajakollegioon kuuluu ainoastaan kirkkoherroja, sääntökuntaesimiehiä yms joten yhtään suomalaisperäistä ei ole joukossa.

Asiainhoitajaksi (SanGennarolle latinaksi administrator) voidaan valita yli 35-vuotias pappi, joten ei voi olla kuka tahansa.

No niin. Heti kuulosta paremmalta.

Paitsi että tuo vaikuttaa liiaksi englannilta ollakseen nätti.

…mutta nuorisoa siinä ehkä miellyttääkin juuri se…

Piispa Teemun seuraaja spekulaatioista: Toivottavasti uusi piispa löytyy nyt Suomessa palvelevan papiston joukosta.
Kun piispa Paulille (Ikuinen muisto!) aikoinaan nimitettiin puolalainen seuraaja Puolasta, siitä ei hiippakunnalle kauhean hyvää seurannut. Seuraava kierros olikin onnistunut eli valinta kohdistui isä Teemuun.

Minullakin on hämärä muistikuva, että Wróbelin kohdalla palikat eivät oikein koskaan asettuneet kohdalleen, vaan piispan ja seurakuntalaisten välillä oli jännitteitä koko hänen virkakautensa ajan. En kuitenkaan muista tarkemmin, mihin asioihin tyytymättömyys kiteytyi. Eikös hänellä ollut aika huono kielitaito, ja sen vuoksi yhteys suomalaisiin roomalais-katolilaisiin jäi etäiseksi?

Arvostan tätä muotoilua.

5 tykkäystä

Säännöt kieltävät nimien vääntelyn, joten tuossa on yksi esimerkki sääntöjen mahdollistamasta ortodoksisesta nimihuumorista.

2 tykkäystä

Jos nyt sujuvaa saksaa, ranskaa ja italiaa voi sanoa huonoksi kielitaidoksi (äidinkielensä puolan lisäksi), niin menköön :wink: Piispa Wróbel osasi kyllä hyvin kieliä, ne vain olivat asemapaikan kannalta ihan väärät kielet.

2 tykkäystä

Minä kun olen root vaan en administrator niin tätä paikkaa en voine hakea.

2 tykkäystä

Administrator tarkoittaa muun muassa (konkurssi)pesänhoitajaa. Kaipa tämäkin merkitys soveltuu hiippakuntaan.

3 tykkäystä