Sääntömuutoksia

Hei!

Olen tänään lisännyt sääntöihin seuraavat muutokset:

Keskustelussa tai siihen liittyen keskustelun ulkopuolella on kiellettyä uhkailla rikossyytteillä;

Valvojien tai ylläpitäjän valvonta- tai ylläpitotoiminnasta rikosoikeudellisilla toimenpiteillä uhkaileminen johtaa tilin jäädyttämiseen siihen saakka, että rikosoikeudellinen tutkinta on toteutettu ja tuomio on annettu.

8 tykkäystä

Ihan kiinnostuksen vuoksi kysyn, onko tällaista uhkailua esiintynyt? Sellainen olisi mielestäni kyllä huolestuttavaa ja ehdottomasti tuomittavaa. Pitäähän foorumia moderoida.

1 tykkäys

Kyllä. Sain sähköpostin, jossa väitettiin, että valvontatoimenpiteellä syyllistyttiin rikolliseen syrjintään. Mutta nyt on sitten asia sillä tavalla ratkaistu, että jatkossa jos joku uhkailee syytteillä, niin sitten laitetaan tunnus jäähylle ja selvitetään asia oikeudessa, jonka jälkeen voi palata.

6 tykkäystä

Nähtyäni joitakin viimeaikaisia viestittelyitä, olen lisännyt yksiselitteisen säännön:

Lisäksi kiellettyä materiaalia on koronaan liittyvien salaliittoteorioiden ja vastaavien levittäminen. Tämä foorumi ei ole tarkoitettu tällaisten aiheiden käsittelyyn.

Sanamuoto oli tässä hetkessä keksitty, sitä voi muuttaa jos keksitään parempi.

11 tykkäystä

Nyt on sakeaa settiä! Miten täältä voisi saada syytettä aikaan? Nimimerkillä kirjoittelu ja täällä puhutut jutut eivät ikinä ylittäisi syytekynnystä. Toivottavasti sinua Silvanus ei ole uhattu oikeustoimilla. Toisaalta ongelmia voi tulla jos joku kokee että hänen oikeuksiaan on loukattu ja että asia pitää tutkia oikeudessa. Oikeustoimien esiin nostaminen ei saisi olla sanktion syy.

D

1 tykkäys

Mutta jäljet johtavat sylttytehtaalle. Oikeustoimia on täällä ennenkin käsitelty. Tosin silloin ne eivät liittyneet foorumin toimintaan. Vestigia terrent.

D

Näiden aiheiden levittämisen kieltäminen on tosiaan aiheellista, sen sijaan näiden väärien uutisten ja teorioiden kritisointi ja siinä yhteydessä esilletuonti pitäisi voida olla mahdollista. Olen itsekin tuonut joitain esimerkkejä esille kriittisessä valossa.

2 tykkäystä

Ehdottakaa parempaa muotoilua!

Vaikka niin että salaliitto- ja disinformaatioaiheiden kritisointi ja sen ohessa esilletuonti (esille tuoden niiden virheellisyys ja oikean tiedon vastaisuus) on sallittua jos ne liittyvät keskusteltavaan aiheeseen.

Salaliittolinkkien levittäminen kritisointimielessä ei ole mielestäni täysin yksiselitteinen juttu – varsinkin jos kritiikki jää implisiittiseksi/linkkiä ei kontekstualisoida riittävästi. Aihetta voi usein käsitellä varsin hyvin myös ilman, että ohjaa foorumin lukijoita suoraan hörhösivustoille.

5 tykkäystä

Itselläni ei esimerkiksi ollut tarkoitus lisätä koronaketjuun linkkiä Rapsodia-sivustolle, foorumi teki sen automaattisesti. Kun yritin äsken muokata poistamalla Rapsodiasta fi-päätteen, jolloin se ei olisi linkki, ei vanhoja viestejä annettu enää siinä ketjussa muokata. Olisin jo alunperin halunnut jättää sen niin, ettei siitä tule linkkiä, mutta foorumisofta päätti toisin.

1 tykkäys

Muokkasin. Ei ole enää linkki.

4 tykkäystä

Hankala aihe kyllä. Toisaalta en ole ollenkaan kiinnostunut lukemaan täältä aivan hörhöimmän osaston rokotekritiikkiä ja linkityksiä kyseenalaisiin materiaaleihin. Toisaalta en haluaisi myöskään sellaista tilannetta, jossa kaikki hiukankin virallisesta totuudesta poikkeava ajattelu koronaa koskien johtaa välittömästi moderointitoimiin.

4 tykkäystä

Pöytäkirjaan kirjattavaksi esitän tästä niinkutsuttuja salaliittoteorioita koskevasta pykälästä eriävän mielipiteeni.

1 tykkäys

Käytin tätä muotoilua. Sääntökohta on nyt muodossa:

Disinformaatio ja salaliittoteoriat

Koronaan tai muihin aiheisiin liittyvien salaliittoteorioiden tai disinformaation levittäminen on kiellettyä. Väärien uutisten ja teorioiden kritisointi ja siinä yhteydessä esilletuonti on kuitenkin sallittua.

Mielipiteenne?

5 tykkäystä

Hmm no tuossa on tavallaan ongelmallista, että saa olla yhtä mieltä, mutta ei saa olla toista mieltä.

Mutta sitten taasen, jos salalittoteoriat sallitaan ja niitä jopa kannustetaan tuomaan esiin, on vaarassa että foorumi tuhoutuu niihin. Keskustelu käy lopulta mahdottomaksi.

Tämä on minun mielestäni jälleen ihan puhdasta tilastomatematiikkaa. Jos salaliittoteorioita esitetään tarpeeksi vähän, foorumi pystyy “sulattamaan” taikka käsittelemään ne jotenkuten. Mutta jossain vaiheessa tulee ns. “tipping point”, salaliittoteorioita tulee liikaa, ja foorumi menee sekaisin. Vanhat jäsenet tietävät että foorumilta on poistunut oikeastaan suurin osa fiksuista kirjoittajista vuosien mittaan, ja salaliittoteoriat jouduttavat vanhojen jäsenien karkaamista. Kuka jaksaa laittaa omaa aikaansa salaliittoteorioiden pyörittämiseen? Uskoisin että lähinnä vain salaliittoteorioiden kannattajat.

Salaliittoteoria on ehkä mahdollista määritellä aika helposti. Esim. wikipediasta löytyy sapluuna johon eri juttuja voi sovittaa, ja miettiä onko jokin juttu salaliittoteoria. Salaliittoteorialle löytyy määritelmiä varmaan helposti.

Voiko asiaa katsoa moraaliselta kannalta? Voiko kukaan väittää että salaliittoteoriat olisivat jotenkin kristillisen moraalin mukaisia? Ei voi olla oikein, että ihmisiä jaetaan vuohiin ja lampaisiin. Wikipedia kertoo:

“Salaliittoteorioiden mukaan salaliittolaiset ovat macchiavelliläisiä ja läpeensä pahoja ihmisiä, jotka tavoittelevat omaa etuaan kaikin keinoin. Jokainen tilanteesta hyötyvä voidaan nähdä salaliittolaisena, ja usein he ovat juuri niitä ihmisiä, joiden yleisesti kuvitellaan olevan yleisen edun asialla.”

Tästä seuraa käytännössä esimerkiksi tappouhkauksia terveydenhuollon työntekijöille ympäri maailmaa. Jos jokin juttu aiheuttaa tappouhkauksia, on mielestäni pakko miettiä onko sen levittäminen kristillisellä foorumilla järkevää. Näin ollen voi ajatella että siitä saa olla vain yhtä mieltä.

EDIT: googlella löytyy helposti esimerkkejä siitä, kuinka salaliittoteoriat johtavat tappouhkauksiin. Tässä vain muutama.

https://thethaiger.com/coronavirus/cv19-world/prominent-virologists-targeted-with-death-threats-from-anti-vax-conspiracy-theorists

3 tykkäystä

Jos saa vaikuttaa, niin ei. Salaliittoteoria tarkoittaa vain selitystä, joka perustuu salaliitolle toisin sanottuna liittolaisten yhteiselle sopimukselle, joka ei ole julkinen. Kyllähän erilaisia salaliittoja on tälläkin hetkellä maailmalla pilvin pimein. Ei olisi älykästä kieltää niistä puhumista tai edes niihin viittaamista, jota “levittäminen” kaiketi tarkoittaa.

Toiseksi “disinformaatio” ei ole ollenkaan yksiselitteinen sana. Inhimilliseen tietoon kuuluu, että emme tiedä kovin helposti, mikä on totta ja mikä ei. Kuka määrittelisi disinformaation? Vai olisiko ajatus se, että tietoisen disinformaation levittäminen (ts. valheellisen propagandan) levittäminen kiellettäisiin? Mutta tämähän on jo säännöissä kielletty.

Nähdäkseni em. muutokset olisivat vastoin foorumin yleistä ajatusta, joka on se, että ihmiset voisivat kertoa näkemyksiään ja siten keskustelun kautta ymmärtää laajemmin maailmaa. Muutokset “kuplauttaisivat” foorumi ja vieläpä tavalla, jossa yksittäinen ihminen ei voisi tietää tarkasti, mikä on säännöissä tarkoitettua disinformaatiota (ja mikä omaa tietämättömyyden esiintuomista) ja mikä salalliittoteoretisointia (ja mikä asian selittämistä sillä, että se tapahtuu joidenkin tekijöiden yhteisestä sopimuksesta). Ymmärtäisin muutosehdotuksen, jos foorumilla olisi jatkuvaa trollausta em. asioista, mutta tällaistahan ei ole ollut.

Hei.
En tiedä olenko siinä asemassa että voin edes ottaa kantaa (rekisteröidyin tänne tänään). Mutta jos lyhyt mielipide sallitaan niin kannatan. Voitte jättää tämän huomiottakin, sillä olen vähän arka ja pelokas ihminen, enkä halua suututtaa ketään tai astua kokeneempien käyttäjien varpaille.

Mielestäni tämä muotoilu on hyvä. Tämä foorumi ei liene aihepiiriltään muutenkaan salaliittoteorioiden pohtimiseen tarkoitettu; sille löytyy muitakin paikkoja netistä. En kannata että keskustelu aiheesta kiellettäisiin aivan totaalisesti, mutta tiukka linja on parempi kuin esim. Suomi24:n tai Ylilaudan linja, jossa kaikki jutut rehottavat vapaasti linkkeineen päivineen. Olen nuorempana uskonut salaliittoteorioita, ja tiedän kokemuksestani että kristityissäkin on valitettavan paljon näitä. Näillä perusteilla kannatan Silvanuksen esitystä.

Gideon Vuolukivi

3 tykkäystä

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: Agoran Off-topic keskustelut

Siirretyt viestit eivät enää kuuluneet tähän ketjuun.

1 tykkäys