Sateenkaarimessut

Mitä eroa satunnaisessa sateenkaarimessulla on verrattuna vaikkapa rotarien kirkkopyhään?

Kysytkö tuota aivan tosissasi? Olen todella huolestunut, jos kysyt. Rotarius ei tietääkseni ole synti, samaa sukupuolta olevien suhteet ja niiden edistäminen ovat. Sateenkaarimessu on harhaoppia ja sellaisia järjestävä seurakunta edistää synnin hyväksymistä ja Raamatun sanan aseman heikentämistä. Tätä ei pidä väheksyä yhtään.

8 tykkäystä

En tiennytkään että sateenkaarimessuissa harrastetaan samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita [sarkasmi].
Oletuksena on että saarna tulee sateenkaarimesussakin pitää kirkkovuoden tekstistä ja olla tunnustuksen mukainen.
Unohtuiko Jaakob 2:9?

Edit: oletko aivan varma että rotarien kirkkopyhänä muistetaan saarnata muiden kustannuksella rikastuminen synniksi.

No onhan niillä nyt todella paljon eroja muutenkin. Sateenkaarimessussa kirkkosalissa ja käsittääkseni jopa liturgin asussa voi olla satenkaarinauhoja. En nyt rupea linkittämään tässä kuviin, mutta niitä on näkynyt.

Lisäksi kirkkopyhät eivät kai ole niin puhtaasti teemallisia kuin sateenkaarimessut ovat. Esim. Kylväjän kirkkopyhiä on ollut.

3 tykkäystä

Tämäpä tämä. Sateenkaarimessu ei olisikaan samalla tavalla ongelmallinen, jos se olisi vain kutsu kirkkoon erityisesti niille, jotka eivät sinne muuten uskalla tulla. Se kuitenkin usein pitää sisällään sateenkaariaatteen nostamista kirkon virallisen opin rinnalle ja yli, ja tosiaan asiaan liittyviä symboleita kirkkotilassa. Sitä en tiedä, mitä siellä saarnataan.

(GLBTjne ihmisillä on valitettavan usein kokemusta siitä, että tavallisessa jumalanpalveluksessa tulee ilkeitä katseita ja kommentteja. Tässä on perinteisellä kirkkoväellä ehdottomasti parannuksen paikka! Vain jos seurakuntaan on tervetullut omana itsenään, on mahdollista alkaa prosessi kohti paremmin Jumalan tahdon mukaista elämää.)

Kirkkopyhät eivät tyypillisesti aiheuta muutoksia jumalanpalveluksen sisältöön. Ongelmallisia yhteistyökumppaneita harvemmin näkee, poislukien vanhoillislestadiolaiset. He kun eivät pidä oman porukan ulkopuolisia ollenkaan uskovaisina, ja välillä se myös näkyy, esim jos lestadiolainen ehtoollisenjakaja käyttää omalle porukalle eri jakosanoja kuin muille. Tällaisen kyllä kieltäisin.

5 tykkäystä

Sateenkaarimessut rinnastettuna järjestöjen kirkkopyhiin eroavat merkittävästi siinä, että kirkkopyhät ovat seurakunnan tavallisen messun yhteydessä tavalliseen aikaan, kun taas sateenkaarimessut ovat erikseen järjestettyjä. Jos johonkin rinnastetaan, niin paremmin sitten vaikka erillisiin nuorisomessuihin tai vastaaviin kuin kirkkopyhiin.

1 tykkäys

Tämmöistä en muista havainneeni koskaan. Mistä ihmeestä ulkopuoliset edes tietäisivät toisten seksuaalisesta suuntautumisesta ja sen mukaan elämisestä? Mahtaako LBGT-ihmisillä olla vain itsellä semmoinen tunne, että nyt heitä paheksutaan.

2 tykkäystä

Sateenkaarimessua ja Rotarien kirkkopyhää ei voi mitenkään asettaa samalle viivalle. Ehkä joku hypoteettinen muslimiveljeskunnan kirkkopyhä voisi olla liki.

2 tykkäystä

Monet seurustelevat parit liikkuvat käsi kädessä kirkon ovelta naulakolle, sieltä paikalleen ja ehtoolliselle ja lopulta kirkkokahveille. Jos samaa sukupuolta oleva pari liikkuu samalla tavalla käsi kädessä, uskon kyllä näkyvän paheksuntaa.

2 tykkäystä

Oma ketjunsa tälle aiheelle, ja kommenttia tähän. Tämä on yksi tapa, ja toinen mahdollisesti paheksuntaa herättävä asia on ulkonäkö. Homomiehet tosin harvemmin massasta erottuvat, mutta naisoletetun epänaiselliseksi koettu ulkoasu voidaan yhdistää seksuaali/sukupuolivähemmistöön. Selkeästi transsukupuoliseksi tunnistettavat vielä asia erikseen.

Mutta hätiköityjen johtopäätösten vaara on näissä kyllä ilmeinen. Samaa sukupuolta olevien välinen kädestä kiinni pitäminenkään ei ole Raamatussa kielletty, eikä siitä voi suoraan päätellä, mikä henkilöiden välisen suhteen luonne on ja sisältääkö se Raamatussa kiellettyjä asioita vai ei. Raamatun ajan ja seudun kulttuurissa itse asiassa lienee ollut niin, että samaa sukupuolta olevien ystävysten välinen epäseksuaalinen fyysinen läheisyys olisi ollut hyväksytympää kuin nykyään.

1 tykkäys

Ja Suomessa hyväksytään paremmin kahden tytön ja naisen halailu ja käsikkäin kulkeminen kuin poikien ja miesten. Tyttöjen/naisten kohdalla se nähdään helpommin ystävyytenä, poikien/miesten kohdalla herää helpommin ajatus homosuhteesta.

2 tykkäystä

Varmasti ihmetteleviä, uteliaita ja paheksuvia katseita voi saada kirkossa, jos tosiaan on pukeutunut tai käyttäytyy jotenkin stereotyyppisen homosti/lesbosti tai tuo käytöksellään tai ulkoasullaan huomiotaherättävästi suuntautumistaan esille. Tämä ei tietysti mitenkään rajoitu kirkkoon, mies mekossa, esimerkiksi, herättää huomiota kyllä kadullakin.
Ilkeät kommentit ja tökerä käytös ei tietysti ole koskaan hyväksyttävää. Jos yksittäinen seurakuntalainen havaitsee häiritsevää käytöstä, voi siitä mainita yksityisesti papille, joka harkintansa mukaan voi asiasta sitten keskustella asianomaisten kanssa.
Mitä raamatunaikoihin tulee, silloin oli silloin ja nyt on nyt. Suomessa miehet eivät kulje käsikädessä, jollei toinen ole esim. saattamisenn tarpeessa.

2 tykkäystä

Tällä itse asiassa juuri vahvistit osittain sen, miksi miespari ei välttämättä halua tulla tavalliseen messuun.

Nyt en ihan ymmärrä, ei kai messuun tulla kevelemään käsi kädessä.

4 tykkäystä

Juu ei! Autioon taloon kävellään käsi kädessä.:rofl:

5 tykkäystä

Mutta joku mies voi tulla kuuntelemaan saarnaa miespuolista puolisoaan penkissä kädestä pitäen tai olkapäähän nojaten. Kyllä sen erottaa.

Järjestys taitaa olla LGBT. Yhä useammin näkee LGBTQIA+:aa, jossa on mukana käsittääkseni ns. queer-ihmiset. Älkää kysykö mitä se tarkoittaa.

1 tykkäys

Miten niitä katseita tai kommentteja voi tulla, kun ei se vähemmistöläisyys näy naamasta. :man_shrugging:

Tällä tulee kyllä katseita ihan ilman homofobiaakin. Taatusti heteroparienkin kohdalla.

Ei pitäisi tulla. Riippumatta suuntaumuksista. Jumalanpalveluksissa keskitytään Jumalaan.

2 tykkäystä

Kyllä minä ainakin olen nähnyt hyvin usein seurustelevien parien ja (nuorten) avioparien kulkevan käsikkäin kirkossa, istuvan kylki kyljessä miehen käsi naisen harteilla. Samaa sukupuolta olevien parien näkökulmasta heidän samanlainen toimintansa on vähemmän hyväksyttävää, sitä saatetaan kommentoida tai ainakin katsoa pahasti. Totta kai he silloin kokevat, että heitä ei hyväksytä tavalliseen messuun samoilla ehdoilla kuin eri sukupuolta olevia pareja.
Tällä en ota kantaa itse sukupuolikysymykseen, vaan ainoastaan siihen, miksi seksuaaliset vähemmistöt voivat kokea että heille ei tavallisessa messussa ole paikkaa.

Pitäisikö vielä mainita @SanGennaro n kommentin takia että olen nähnyt näitä käsikkäin kulkevia ja toisiinsa takertuneita nuoria pareja myös mm. Sleyn ja KLn messussa, joissa nuoria aikuisia on keskimäärin enemmän kuin perus seurakunnan messussa.

Kaksoisstandardit ovat tietysti ikäviä, mutta jos heteroille sallitaan huonoa käytöstä, niin se ei varmaan kauhean loogisesti johda homojen huonojen käytöksen suvaitsemiseen. Varmaan tuollaisten ilmiöiden takia vanhastaan kirkoissa sukupuolet pidettiin erillään.

2 tykkäystä