Seimireliikki palautettu Roomasta Jerusalemiin

Suomalaisen median perinteitä noudattaen asenteellinen otsikko. Uutinen itsessään iloinen asia.

No oikeasti. Mitä iloa on jostain mahdollisesti todellisesta tai kuvitellusta seimen seinän palasesta? Vaikka kyseessä olisi aito palanen, mitä en helpolla usko, mitä merkitystä sillä olisi kenenkään hengellisen elämän kannalta? Tai jos olisi, ehkä olisi syytä tutkia tarkemmin itseään ja uskoaan.

4 tykkäystä

Onhan sillä paljon merkitystä. Vertailun vuoksi natsilipuillakin on merkitystä, tai epäjumalan kuvilla. Tuo ajatuksesi on enemmän tyypillinen meille luterilaisille, ,onhan meilläkin tietysti joitakin pyhiä esineitä.

1 tykkäys

Niinpä. Millään esineillä ei tule olla palvontamerkitystä.

Varmaan samaa iloa liitonarkista, apostolien varjosta, vaskikäärmeestä jne. jne.

1 tykkäys

Kyseessä on kyllä aivan eri asiat. Liitonarkki oli Jumalan läsnäolon paikka, jopa kuolettavan voimakkaasti. Vaskikäärme oli ennakkokuva Kristuksesta ja apostolit seurasivat Jeesuksen työtä ja tietä Pyhän Hengen voimassa jopa niin, että pelkkä Pietarin varjokin paransi, kun siihen uskoi. Miksei reliikkikin sitä joskus tekisi, mutta vain uskon ja ennenkaikkea Sanan tähden. Jeesuksen rististäkin on niin paljon puuta jäljellä, ettei läheskään kaikki voi mitenkään olla aitoa.

Minä sanoisin Jumalan tähden. Pyhissä vaikuttaa Jumalan armo, joka säilyy myös reliikeissä. Raamatullisten esimerkkien pointti oli lähinnä hahmottaa, että Jumala vaikuttaa myös materiaalisten asioiden kautta.

1 tykkäys

Tämä olikin hyvä pointti. Kannattaa selvittää itselle miten väärä erotettiin aidosta, siinä oli kirkossa tietty prosessi.

En nyt heti osta tuosta näkemystä että kysymyksessä olisi eri asiat. Reliikkien armon vaikutukset voivat olla huomattavat.

Joku, olisiko ollut joku pappismunkki, on koonnut tietoa pyhän ristin palasista ja saanut selville, että niistä palasista, joista tiedetään, saadaan kokoon vain yksi kolmasosa rististä. Ristin palat, joita säilytetään kirkoissa ja luostareissa, ovat hyvin pieniä siruja, ja risti oli monta metriä korkea.

2 tykkäystä

Inkarnaation kautta maailmankaikkeus on Jumalan läsnäolon paikka. Jotkin osat maailmankaikkeudesta ovat muodostuneet ihmisille tärkeämmiksi Jumalan läsnäolon muistamisessa kuin toiset.

1 tykkäys

Kristus tuli korvaamaan temppeliä ja sen kaikkein pyhintä ja liitonarkkua. Pyhän Henkensä kautta Jumala on läsnä kaikkialla, missä Hänen nimessään kokoonnutaan.

1 tykkäys

Aivan oikein. Nykyään pyhät ovat Pyhän hengen temppeleitä. Siksi reliikkejä kunnioitetaan.

1 tykkäys

Pyhät ovat kristittyjä ihmisiä, ei esineitä. Me olemme pyhiä.

1 tykkäys

Jos tietäisitte, kuinka paljon “ihmeitä” tapahtuu reliikkien kautta, niin ette vastustaisi niitä. Jumala käyttää armovoimaansa pyhien esineiden kautta, jolloin sairaat parantuvat ja muut ongelmat ratkeavat. Tästä on loputtomasti näyttöä.

3 tykkäystä

Jumala varmasti toimii näinkin. Aina sen on kuitenkin perustuttava sanaan ja uskoon.

“Suojelua nauttivat asiat asioita ovat mm. institutionaalinen kirkko, dogma, sakramentit, liturginen elämä, ikonit ja reliikit (lista ei ole kattava). Suojelulla (temaattinen suojelu) tarkoitetaan sitä, että kun näistä asioista keskustellaan, ei keskustelun peruslähtökohtaa saa kyseenalaistaa. Itse asioiden merkityksestä saa keskustella. Peruslähtökohdista voidaan käydä kriittistä keskustelua omalla osastollaan.”

4 tykkäystä

Mitähän tuokin tarkoitaa sanaan ja uskoon? Voitko nyt hiukan avata tätä ajattelua.

Toiminnan pitää perustua Raamatun sanan lupauksiin. Ja uskomalla siihen, mitä on luvattu Sanassa Jumala kyllä pitää sen minkä lupaa.

Ei tarvitse. Jumalan toiminta ei rajoitu pelkkään Raamattuun.

1 tykkäys

Menee offtopiciksi, mutta katolisessa teologiassahan Maria on Uuden Liiton liitonarkku. Marian ja liitonarkun välillä on monia mielenkiintoisia typologisia yhteyksiä, ihan vain loogisen yhteyden lisäksi, ja Ilmestyskirjassahan viittaus on jopa ihan suora.

Tämä on minusta rinnastus, joka protestantille aivan erityisen valaisevasti selittää Marian asemaa Katolisessa kirkossa.

2 tykkäystä