Selibaatti, homoseksuaalisuus ja lasten hyväksikäyttö

Ei voi olla miettimättä Katolisen Kirkon pappien selibaatin vaikutusta tällaisiin jatkuviin hyväksikäyttöuutisiin ympäri maailmaa. Toisaalta tällaiset uutiset eivät riepottele ortodokseja. Miksi?
Aivan varmasti KK miettii syytä tälle jatkuvalle mainettaan pilaavalle julkisuudelle, mutta ainakaan julkisuudessa en ole kuullut mitään niistä lääkkeistä, joita vaivaan olisi tarjottu. Onko pappien selibaatin arvo niin suuri, että vaikka se aiheuttaisi tällaisia oireita, niin siitä luopumista ei voi edes harkita?

4 tykkäystä

Ortodokseilla selibaattipapit eivät pääsääntöisesti toimi seurakuntapappeina, vaan he ovat pappismunkkeja, jotka asuvat luostareissa. Jokainen ortodoksinen pappi on valinnut itse siivilisäätynsä. Jo ennen alidiakoniksi vihkimistä pitää päättää haluaako olla naimisissa vai naimaton. Korkeampien vihkimysten jälkeen ei avioliittoa enää saa solmia. Pääsääntöisesti ortodoksiset papit ovat naimisissa olevia miehiä, ja heidät on vihitty papeiksi vanhempina kuin roomalaiskatoliset papit keskimäärin. Papiksi vihkimisen alaikäraja on ortodoksisessa kirkossa 30 vuotta.

Julkisuudessa on kyllä kerrottu minkälaisiin toimenpiteisiin Rooman paavit ovat ryhtyneet. Homoseksuaalien papistoon pääsy on nyt kielletty. Huonoja pappisseminaareja on lakkautettu. Valtaosa katolisen kirkon piirissä sattuneita lasten tai nuorten hyväksikäyttötapauksissa uhri on ollut nuori poika. Jos homopapit saadaan siirrettyä pois seurakuntatehtävistä ja uusia homoseksuaalisia taipumuksia omaavia pappeja ei enää vihitä, tilanne paranee nopeasti.

1 tykkäys

Luther kirjoittaa Isossa Katekismuksessa 6. käskyn kohdalla mm.

Yhteenveto

Edellisestä huomaat, miten paavin kannattajajoukot, papit, munkit ja nunnat ponnistelevat Jumalan järjestystä ja käskyä vastaan. He halveksivat avioliittoa ja kieltävät sen. He sitoutuvat muka ikuiseen siveyteen ja lupaavat pysyä siinä pettäen lisäksi vielä yksinkertaiset ihmiset valheellisilla sanoillaan ja teeskentelyllään. Sillä juuri nuo, jotka suuren pyhyytensä vuoksi välttävät avioliittoa, rakastavat ja haluavat siveellistä puhtautta kaikkia muita ihmisiä vähemmän. He joko elävät häpeämättömän julkisesti haureudessa tai harjoittavat sitten salassa jotakin vielä pahempaa, sellaista, mitä ei rohkene sanoiksi pukea. Siitä on valitettavasti aivan liian paljon kokemusta. Sanalla sanoen, vaikka he pystyisivätkin pidättymään teoista, heidän sisimpänsä on niin täynnä siveettömiä ajatuksia ja pahaa himoa, että siellä vallitsee alituinen polte ja kätketty kärsimys. Se voidaan välttää elämällä avioliitossa.

Iso Katekismus 6. käsky
Minusta on ihan päivänselvää, että vaatimus selibaatista papeille on aiheuttanut valtaosan, ellei kaikki, lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä. En usko, että poikien hyväksikäyttäjät tässä tapauksessa olisivat homoja sen enempää kuin heteroitakaan.

4 tykkäystä

Itse epäilen kyllä tuota homoseksuaalisuutta ja sen kitkemistä riittäväksi hoidoksi. Homoseksuaalisuus ja lapsien hyväksikäyttö eivät ole ensinkään sama asia. Ja tuntuisi jopa merkilliseltä, että jotkut kävisivät läpi opiskelun papiksi tietäen kirkkonsa kannan homoseksuaalisuuteen aivan kuin tarkoituksella päästä lapsien kanssa työhön. Pidän asian yleisyyden kertovan paremminkin siitä, että tukahdutettu seksuaalisuus etsii paikkaa purkautuakseen ja mikä sen helpompi kohde kuin lapsi, jonka voi kokea olevan kykenemätön kertomaan jonkinlaiseksi yhteiseksi salaisuudeksi muuttunutta suhdetta vaikkapa vanhemmilleen.

1 tykkäys

Peukku Sinituulin omalle kirjoitukselle. Lutherin tekstilainaus sitävästoin tuntuu jo liian julmalta ollakseen kokonaisuudessaan totta ja siinä on varmaan paljolti myös Lutherin mahdollisuutta näin päästä lyömään mielivihollistaan KK:a.

Erot katolisen kirkon ja ortodoksikirkkojen välillä johtunevat osin myös seuraavista:

a) Katolinen kirkko on, käsittääkseni, kovasti aktiivisempi yhteiskunnallisesti. Ts. siltä löytyy erilaisia orpokoteja ja tiesmitälaitoksia paljon enemmän.
b) Koska kat. kirkko on myös organisaationa maailmanlaajuinen, paljon pienemmätkin vastaavat uutiset leviävät helpommin eikä niitä (enää) hoideta vain matalalla profiililla paikan päällä.

2 tykkäystä

Mun näkökanta on se, että selibaatti ei aiheuta ihmisen seksuaalisuuden suuntautumisen/kohteen muutoksia. On olemassa paljon muitakin ihmisiä kuin katoliset papit, joilla ei syystä tai toisesta ole seksielämää pitkiin aikoihin, eivätkä he siitä pedofiileiksi muutu. Nykyään etenkin kaupunkioloissa katolisilla papeillakin olisi sitäpaitsi hyvin mahdollisuuksia harrastaa salaa ihan tuikitavallista aikuisten välistä heteroseksiä, eikä tavallinen tallaaja ole edes kiinnostunut seksistä pikkupoikien kanssa. Jonkinlainen olemassa oleva kiinnostuksen alku siihen asiaan pitää olla.

Jos pappisselibaatilla ja pedofilialla on jokin yhteys ylipäätään, niin se on se, että selibaattilupaus houkuttelee seksuaalisuutensa kanssa ongelmissa olevia ihmisiä. He ehkä ajattelevat, että lupaus antaa voimaa vastustaa kiusauksia, ja Jumala vahvistaa. Eivätkä koe varsinaisesti luopuvansa mistään, jos normaali avioliitto ei missään tapauksessa kiinnostaisi.

Mutta mua kyllä tökkii todella vahvasti tällainen miehen-pitää-saada-seksiä-muuten-tapahtuu-kauheita-ajattelu. Siinä on potentiaalia todella inhottaville sovelluksille, jotka eivät ole kristinuskon kanssa yhteensopivia ollenkaan.

13 tykkäystä

Itse suhtaudun kyllä aika skeptisesti ajatukseen, että seksistä pidättäytyminen johtaisi säännönmukaisesti kenenkään “pedofiloitumiseen”. Huomattava on, että moinen väite koskee sitten muitakin kuin katolisia pappeja. Kuinka kauan pitää olla sinkku/naimaton, että pitäisi olla huolissaan?

(Muoks: Anskutin otti tähän minua asiallisemmin kantaa. Iso komps.)

Mutta mutuilla voisin suuntaan tai toiseen. Tutkimusta asiasta lienee tehty, joten kääntyisin mieluusti sen puoleen. Kiire kuitenkin vaivaa. Yritän palata asiaan ehtiessäni.

(Sivuhuomiona: jos Luther kirjoittaisi foorumilla, niin moderaattorien elämä olisi aika kiireinen…)

4 tykkäystä

Jos tietäisit aiheesta enemmän, huomaisit, että olet väärässä. Näissä tapauksissa ei ole kyse vain pienten lasten yleensä vaan erityisesti nuorten poikien hyväksikäytöstä.

1 tykkäys

Kyllä ainakin tässä roomalaiskatolisten pappien tapauksessa on, koska valtaosa näistä rikoksista on homoseksuaalisia. Heteroseksuaalistakin lasten hyväksikäyttöä on olemassa, mutta katolisten pappien keskuudessa se on hyvin harvinaista. Mitä, jos itse pysyisit asiassa?

1 tykkäys

Ei nyt hyvän tähden. Otsikon ajatus on ihan pimeä. Ei oikeasti kenestäkään tule lasten hyväksikäyttäjää sen vuoksi, että ei voi harrastaa seksiä.

6 tykkäystä

Aivan. Parempi olisi etsiä syytä roomalais-katolisen kirkon opillisista erheistä kuten vaikkapa paavin erehtymättömyydestä tai filioque-lisäyksestä uskontunnustukseen. Väärä oppi turmelee.

2 tykkäystä

Ei tällaista vihjailua. Siivoathan viestisi tältä osin.

Sensuroitu …

1 tykkäys

Mies A on seksuaalisesti tekemisissä pojan kanssa päivää ennen tämän 16-vuotispäivää -> hän on pedofiili, eikä mitään tekemistä homoseksuaalisuuden kanssa.

Mies B on seksuaalisesti tekemisissä pojan kanssa tämän 16-vuotispäivänä -> hän on homoseksuaali, eikä mitään tekemistä pedofilian kanssa.

3 tykkäystä

Niinpä. Nämä boldaamani ovat tosiaan ne tärkeimmät muuttujat. Pedofiileja hakeutuu yleensä tehtäviin, joissa lasten kanssa pääsee tekemisiin, kuinkas muutenkaan. Kirkon todellinen skandalon ei tässä ole se, että hyväksikäyttötapauksia olisi erityisen paljon (ei niitä ole), vaan se että on usein ajateltu organisaation mainetta enemmän kuin hyväksikäytön uhrien kärsimyksiä. Ei sekään tosin mikään erityisesti katolinen ilmiö ole, mutta kirkon ylikansallisen rakenteen ja huomattavan koon takia sen merkitys korostuu pienempiin toimijoihin verrattuna. Surkeatahan tämä on, ei voi kieltää.

Näitä tekoja ei siis voi mitenkään puolustella, ja toivon, että seuraavaksi sanomaanikaan ei puolusteluna pidettäisi: on kuitenkin otettava huomioon sekin, että katolinen kirkko on Edistyksen ikiaikaisena perivihollisena (écrasez l’infâme! - Voltaire) erityisen mediaseksikäs kohde ja kaikki sitä koskevat skandaaliuutiset saavat aivan omanlaisensa painoarvon tiedotusvälineissä. No, on sinänsä ihan hyvä, että saavat, koska viimeistään nämä viime aikojen mediamyrskyt ovat pakottaneet kirkkoa parantamaan valvontaansa ja ottamaan ongelman vakavasti. Mutta se, että juuri katolisen kirkon tapaukset hallitsevat lööppejä, ei tarkoita sitä että se olisi tässä iljettävässä asiassa edes kristillisten yhteisöjen keskuudessa pahin tai suhteellisesti ajatellen suurinkaan toimija.

Ja taas huom! En yritä vähätellä katolisten pappien rikoksia tai muutenkaan niitä puolustella, mutta koska aloitusviestissä otettiin esille selibaattikysymys selittävänä tekijänä on pakko todeta, että kyllä näitä tapahtuu ihan yhtä paljon protestanttisten yhteisöjenkin piirissä, mutta ne yhteisöt ovat harvoin edes kansallisella tasolla, saati globaalissa mittakaavassa, katolisen kirkon kaltaisia yhtenäisiä ja suuria yksikköjä, mistä syystä tapaukset eivät saa samanlaista globaalia julkisuuttakaan; mutta pointti on, että näissä yhteisöissä selibaattia ei juurikaan esiinny.

Koska ketjun topiikkina on Australia, pistetään tähän vähän linkkiä sikäläisen anglikaanikirkon skandaalista. Muistettakoon, että anglikanismissa, sen enempää kuin muissakaan protestanttisissa tunnustuksissa, ei tunneta “pakkoselibaattia”.

Amerikassa, josta koko katolisen kirkon pedofiliavyyhti alkoi purkautua yli viisitoista vuotta sitten, myös lukuisat protestanttiset yhteisöt ovat painiskelleet aivan samanlaisten ongelmien kanssa, mutta niiden paikallisesta luonteesta johtuen niistä ei ole kantautunut tänne saakka juuri mitään. Eli ei, en usko, että selibaatti näyttelee tässä inhottavassa asiassa mitään kovin keskeistä roolia.

http://www.foxnews.com/story/2007/06/24/sexual-abuse-minors-in-protestant-churches.html

6 tykkäystä

En ole tyytyväinen muokkaukseesi. Kannattaisi korjata omia asenteitaan asiallisemmaksi ja sitten vasta tulla tänne keskustelemaan. En ole luonut pelkoa enkä vihaa ketään kohtaan, eikä myöskään katolinen kirkko, joka nykyään suhtautuu hyvin vakavasti paljastuneisiin hyväksikäyttötapauksiin.

Pedofilian tärkein tunnettu syy on se, että siitä kärsivä henkilö on itse lapsena tai teini-ikäisenä joutunut seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Valtaosa pedofiileista ei koskaan toteuta fantasioitaan, mutta sopivissa olosuhteissa näin voi käydä. Ennen katolisella kirkolla oli hengellisiä kouluja/seminaareja, joihin tultiin hyvin nuorena. Niissä esiintyi “maan tapana” nuorempien oppilaiden hyväksikäyttöä. Opiskelijoiden seksuaalinen suuntaus vaikuttaa toki tähän asiaan jonkin verran, koska heterot mieluummin etsivät muualta naiskumppaneja kuin ryhtyvät miespuolisiin tovereihinsa. Mitään vankiloitahan pappisseminaarit eivät tietenkään koskaan ole olleet. Siksi pappisseminaareihin ei nykyään oteta homoseksuaaleja. Huonoja kouluja on nykyisin lakkautettu, ja muille annettu tiukat ohjeet asian valvomiseksi.

Jotain kuitenkin on pahasti pielessä, jos uutisen mukaan 40% papeista on jossain hiippakunnassa syyllistynyt hyväksikäyttöön. Se on todella hurja osuus.

1 tykkäys

Ei pedofiili ole kiinnostunut aikuisesta. Joten tavallaan olet oikeassa.

Tässä hyvä yhteenveto asiasta:
http://psychology.ucdavis.edu/rainbow/html/facts_molestation.html

Jos lähttesi pohjalta päätyy tuollaisiin päätelmiin, että edellä esittämäni kuvitteellinen tilanne on noin, se ei ole lukemisen arvoinen.

Kai tiedät sen, että enemmistö lasten hyväksikäyttäjistä on naimisissa olevia perheellisiä miehiä?

1 tykkäys