Stlk:n kirkkokunnanjohtaja eronnut virastaan ja liittyy ortodoksiseen kirkkoon

Metafysiikka oli ennen osa teologiaa. Modernin ajan alussa niistä tuli kaksi eri asiaa. Sen jälkeen metafysiikka on ollut teologian taustalla. Mutta, kuten sanoin myytistä tuossa edellä, metafysiikka on siellä näkymättömissä, koska teologia ei tunne enää myyttiä, vaan on tullut myytin jatkeeksi ja muuttunut tiedoksi.

1 tykkäys

Tiedä hänestä. Toisaalta se oli luterilainen teologi joka minulle opetti että joskus tietäminen on osallistumista, elämistä. Se pitää paikkansa. Pari vuosikymmentä sielunhoitotyötä ja auttamista auttamisen jälkeenkin opettaa sen luterilaisellekin.

D

Tuo oli vain detalji, tosin aika yllättävä. Kirjoitin sinulle yv:nä vähän taustaa, koska tässä ketjussa olen jo sanonut sanottavani.

1 tykkäys

Yksi viesti siirrettiin toiseen ketjuun: Messu-uhri

Autocorrect ja pois jäänyt oikolukeminen… Olipas huvittavaksi tullut, samoin ylimääräinen vaalisija oli muuttunut väliajaksi tuolla toisessa keskustelussa. Nyt on korjattu ymmärrettävään muotoon.

Yksi viesti siirrettiin uuteen ketjuun: Ortodoksinen sosiaalietiikka

Nyt kun @Miknius siirryit ortodoksikirkkoon niin olisin kiinnostunut tietämään, miten suhtaudut tieteeseen ja sen saavutuksiin? Ortodoksit käsittääkseni pitävät tieteen saavutuksia arvossaan mutta STLK esim. luottaa nuoren maan kreationismiin. Oletko tässä asiassa edelleen STLK:n kannalla?

1 tykkäys

Käsiitääkseni valtaosa ortodokseista pitää Raamatun luomistapahtumien kuvausta ja evoluutioteorian yhteensovittamista oikeana ratkaisuna. Sitten on “outoja lintuja”, jotka pitäytyvät nuoren maan kreationismiin. Minä olen jälkimmäinen. Kysymys ei ole kuitenkin minulle henkilökohtaisesti kovin relevantti enää. Voin olla hyvin väärässä, koska tunnustan, että minun ymmärrykseni evoluutioteorian luonnontieteellisistä perusteista on tosi alkeellinen. Omassa ajattelussani painottuu enemmän teologinen näkökulma, se, että näen esimerkiksi vaikeana sovittaa yhteen Raamatun opetuksen kuolemasta ja evoluutioteorian. Mutta minä tosiaan olen maallikko eikä minun kantani paljon missään paina enkä jaksa käydä aiheesta isompaa keskustelua.

3 tykkäystä

6 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Kreationismi

Otettiin eilen. Kiitos!

9 tykkäystä

Armoa ja iloa ortodoksisen kirkon jäsenenä sinulle, Miknius!

1 tykkäys

@Miknius Monia armorikkaita vuosia!

1 tykkäys

Monia armorikkaita vuosia! Tervetuloa kotiin.

1 tykkäys

Ei voi, koska maailman luomisesta on ortodoksisen kirkon mukaan kulunut jo yli 7000 vuotta. En tosin tiedä monesko vuosi nyt on maailman luomisesta. Sillä ei minulle ole mitään merkitystä. Suhtaudun skeptisesti kaikkiin ihmisen yrityksiin tutkia Jumalan luomistyötä.

No jos kirkkokunnanjohtaja Mika Bergman ja Kansanlähetyksen Venäjän lähetti Joose Pitkänen liittyivät Ortodoksiseen kirkkoon, niin mielestäni se on heidän oma asiansa, ja jos he kokevat tulleensa hengelliseen kotiinsa, niin sehän on suuri kiitosaihe. :slight_smile:

Jo toinen STLK:n kirkkokunnanjohtaja erosi.

http://luterilainen.com/fi/lue/artikkeleita/kaksi-seurakuntiemme-pastoria-eronnut-virastaan

1 tykkäys

Minusta se ei heidän kohdalla ole ihan oma asiansa, koska he ovat olleet hengellisessä työssä vastuullisilla paikoilla. Mika on minusta hienosti avannut lähtemisensä syitä mm. tällä foorumilla. Joosen tapausta en yhtään enempää tunne.

Tulkitsenko oikein: johtajan jälkeen erosi myös kakkosmies?

Niin ilmeisesti. Se on mielenkiintoista, että nämä kaksi nuorta kaverusta yhdessä Vesa Hautalan kanssa vihittiin ja asetettiin pastoreiksi vasta vajaat kolme vuotta sitten. Saas nähdä, tuleeko Vesasta kirkkokunnanjohtaja, vai lähteekö hänkin lätkimään. Nyt olisi varmaan vapaita pastorinpaikkoja avoinna innokkaille “nominalisteille”.

En tiedä, missä määrin STLK:lla johtajan titteli tuo selkeästi ykkösaseman muihin nähden vai missä määrin on kyse siitä, että se sellaisena toimii jolla on mahdollisuus toimia pastorina, kirkkokunnanjohtajana ja lehden päätoimittajana päätoimisesti. Kirkko kun on kovin pieni, niin oletan ja olen käsittänyt, etteivät kaikki pysty toimimaan päätoimisina pastoreinakaan. Ei Puolimatka siis välttämättä ole ollut ns. kakkosmies, vaan hänellä on ehkä ollut parhaat mahdollisuudet ottaa vetovastuu Bergmanin yllättäen lähdettyä. Näköjää ainakaan vielä kukaan jäljellä olevista neljästä pastorista ei ole saanut kirkkokunnanjohtajan titteliä: http://luterilainen.com/fi/tietoa/ota-yhteyttä Näistä Markus Mäkinen ja Vesa Hautala edustavat vielä uutta pastoripolvea, ja näköjään viimeiseksi vihitty Markus Mäkinen on ainakin nettisivujen ja lehden päätoimittaja. (Lisäksi on tietysti STLK:n grand old man Markku Särelä, mutta hän ei selvästikään ole enää aktiivipalveluksessa.)

Vesa Hautalanhan henkilöhistoria poikkeaa sikäli muista STLK:n nuorista pastoreista, nykyisistä ja lähteneistä, että muut kolme tulivat ns. LHPK:n kautta. Hautala taas on muistaakseni tullut STLK:hon suoraan, muistaakseni hän luki nuorena uskonasioita pohtiessaan Särelän “Teesejä vanhurskauttamisesta” -kirjan, ja se teki häneen vaikutuksen. Tällainen pieni yksityiskohta muistui mieleen.

Mutta Herra sekä STLK:n nykyisiä että entisiä pastoreita hyvin johtakoon.