Sukupuoliroolit ja -stereotypiat kirkossa ja yleensä

En mene maahanmuuttokeskusteluun tämän enempää - se menee poliittiseksi ja täällä ei sitä harrasteta.

Mutta tämä integraation epäonnistuminen on mielestäni erotettava omaksi asiakseen jos on tarkoitus pohtia rasismia laajana aiheena. Meillä tapahtuu osittain samaa kuin kaikkialla ja virheitä toistetaan…

Rasismiin tässä on se linkki että kun ghetto tai jengi syntyy ja viha leviää, sitä tilannetta ei pureta hakemalla syyt ihonväristä ja syntyperästä. Jos näin tehdään se on ihan samaa rasismia meillä nyt kuin vuosisatojen ajan ollut vaikkapa Amerikassa.
Sillä tietyt tapahtumat seuraavat toisiaan. Suomalaisella valkoihoisella Mikko Mikonpoika Mikkosella on sama mahdollisuus ajautua puukottajaksi ja ryöstäjäksi kuin Afrikan pojilla. Ja näin myös tapahtuu. Suomalaiset tekevät pahaa lähimmäisilleen koko ajan.

Tämä tästä.

1 tykkäys

Enpä mene minäkään politiikan puolelle. Kyse ei ole maahanmuutosta, vaan täällä asuvasta väestöstä, joten siitä voinee hyvinkin keskustella.

Ja missään tapauksessa ihonväri- ja etnisyys ulkoisine fyysisine piirteineen ei ole ongelma missään muodossa.

Mistä nuo puheet taksiliikenteen nykyongemista kumpuavat? Perimmäinen syy lienee kilpailu toimeentulosta. Kun toimeentulo näyttää kapenevan, niin keinot toimeentulon takaamiseksi kovenevat.

Mutta naisten päätyminen raiskatuksi taksikyydin aikana tai sen jälkeen kuljettajan toimesta ei ole kysymys toimeentulosta, vaan siinä on kyseessä aivan muu ongelma. Ja se on ilmiselvästi se, että naisten oikeutta koskemattomuuteen ei kunnioiteta. Mikä viittaa siihen, ettei naisia kunnioiteta muutenkaan. Se on surullista ja taksiliikenteen maineen pilaantuminen on asian ilmiselvä seuraus.

2 tykkäystä

Someöyhötyksestä huolimatta taksiliikenne on pääosin hyvin turvallista poliisin mukaan ja valitettavien tapahtumien tekijöiden syntyperästä ei ole estetty puhumasta.

Menemättä politiikkaan on kaikille selvää minkä hallituksen tekemän taksiuudistuksen mätiä hedelmiä nykyinen hallitus yrittää korjata.

Itse käytän taksia jos julkisia ei ole. En ole kokenut sitä sen vaarallisemmaksi kuin ostarilla notkuvaa kotoperäistä huumejengiä.

Tässä on nyt vain se hiertävä tilanne, että varmistuakseen siitä, ettei taksikuski raiskaa, joutuu asiakas valikoimaan kuskien välillä.

Eli tässä syntyy sitä rasismia.

Mikään ei varmasti velvoita nuoria naisia olemaan ottamatta huomioon näitä muutamien kuskien tekoja.

Yleensä työpaikkaa ei saa, jos hakijalla ei ole nuhteetonta taustaa. Varsinkin, jos on kyse sensitiivisestä toimialasta.

Taksialalla ei liene tällä hetkellä tilannetta, jossa joku valvoisi sitä, millaisia kuljettajia siellä on liikenteessä. Ja tästä kärsivät kaikki toimeentulonsa edestä työtä tekevät kuljettajat.

1 tykkäys

On se poliittinen aihe ja liittyy maahanmuuttoon. Edellä viitattiin pääkaupunkiseudun alueisiin joissa väki on suurelta osin muualta tulleita. Siitähän seuraa pelkoa ja myös vihaa yhteiskuntiin kun muuttajat eivät sopeudu väestön joukkoon vaan elävät noissa lähiöissä. He alkavat myös toimia yhä negatiivisemmin ja kierre on siten valmis. Sama toistuu kaikkialla, ainakin Länsi-Euroopassa. USA on myös esimerkki siitä miten jo hyvin pitkään jatkunut köyhien ja rikkaiden ristiriita liittyy väestön alkuperään ja slummien vakiintumiseen.

En siis jatka keskustelua siihen mitä pitäisi tehdä päättäjien ja miten aiheesta eri puolueet esim puhuvat. Sillä se on erittäin poliittinen kysymys. Mutta kytkeytyy myös tähän, mitä on rasismi ja miten suhtaudumme eri ryhmiin ja ihmisiin.

2 tykkäystä

Juuri näin, tässä ylläpitäjän linjaus;

5 tykkäystä

Eikös M.A.Numminenkin soittanut jossain vaiheessa “neekerijatsia”?!?

1 tykkäys

Eikö se nyt jo ole kaikille tässä selvää että sana oli ihan normaali vielä joitakin vuosia sitten?
Nyt on eri aika ja eri tilanne.

Voi halutessaan ihan hyvin ymmärtää, että mustat miehet ja naiset eivät ole jotain “niitä,” outoja ja kaukaisia joita joko pelätään tai ihannoidaan kuten me lapsina opimme.

He ovat sen sijaan täällä kanssamme. Tajuamme että heillä on samat ihmisen ilot ja surut ja elämä kuten meilläkin…

Tajuamme että he haluavat tulla kohdelluksi ensi sijassa ihan tavallisina ihmisinä. Ja siihen kohteluun varmaan useimpien kohdalla kuuluu se että ihoväriin liittyvää kansainvälistä sanaa ei enää käytetä, olkoon se sitten ollut aikanaan miten neutraalia latinasta muodostettua kieltä hyvänsä.

5 tykkäystä

Eikös voitais käyttää Juicemaisesti ilmaisua musta musta, eli minusta musta?

Ei se lehtineekeri tuosta tule. Se tuli siitä, että sanomalehtimusteesta tuli oikeasti kädet mustiksi. Esimerkiksi taittohan tehtiin pitkään saksilla konkreettisesti leikkaa-liimaa -menetelmällä. Lehtineekereillä oli vielä 1970-luvulla sormet usein musteessa.

3 tykkäystä

Eivät enää edes muualta tulleita, vaan täällä syntyneitä viimeisen 20 vuoden ajalta ja tämä väki lisääntyy nopeasti. Ongelmia tuleekin juuri siitä, ettei täällä sopeuduta vallitseviin käytäntöihin ja normeihin. Mutta tarkoituksenani oli vain esimerkissäni osoittaa, ettei ongelmana ole rotu, syntyperä tai ihonväri, vaan sopeutumisongelmat, eri uskonto ja se, ettei noudateta edes oman uskonnon periaatteita. Siis täydellinen yhteiskunnasta ja myös omista arvoista eriytyminen.

Käyn itse paljon myös omassa luterilaisessa seurakunnassamme, jossa joitain kertoja on järjestetty kansainvälistä toimintaa. Muutamat pastorit Venäjältä, Afrikasta, Arabimaista, Aasiasta, ovat pitäneet lyhyitä puheita ja rukoushetkiä. Myös esittäneet omaa paikallista musiikkia. Vaikkei haluaisi mennä maahanmuuttoteemaan, olisi kuitenkin hyvä, jos heitä valittaisiin/olisi valittu myös uskonnollinen tausta huomioiden. Se olisi ollut kaikkien etu. Islamissakin on hyvää laki, vaikka evankeliumia ei tunnetakaan. Kun luovutaan kaikesta ja aletaan toimia kadun lakien mukaan, syntyy lisää ongelmia. Onneksi täällä myös järjestetään maahanmuuttajien evankeliointia keskellä pahinta ongelma-aluetta. Kontulan Metrokappeli tekee evankeliumityötä ja kutsuu väkeä. Helluntaiseurakunta tietenkin ja väärin evankelioitu joidenkin mielestä. Itse tuen mm. helluntailaisten Avainmediaa, joka tekee medialähetystyötä Arabimaissa ja luterilaista Sansaa, sen Intian radiotyötä. Jumala on ilmestynyt tai toiminut myös paljon niissä maissa ja johtanut paljon ihmisiä uskoon.

1 tykkäys

Palattaisiinko otsakkeen teemaan ja avattaisiin taksiautoilulle vaikka omansa?

Taisi olla Anskutin joka muutama päivä sitten kommentoi ylilyönneistä siveysvaatimusten suhteen?

Seuraavassa lyhyt mutta mukava ääninauha. Avautuu ehkä parhaiten niille joilla on kokemusta vapaimmista suunnista. Helluntaiveljen omaa tuotantoa satiiriseen tyyliin liikkeen kesäjuhlista:

Koetapa mennä katoliseen tai ortodoksikirkkoon hihattomassa paidassa tai polven yläpuolelle jäävissä housuissa tai hameessa, saat vähintäänkin paheksuntaa, mutta periaatteessa kiellettyä. Tai moskeijaan kengät jalassa tai nainen pää peittämättä, muusta pukeutumisesta puhumattakaan.

3 tykkäystä

Tuo on toinen vaihtoehtoinen selitys, tässä pari selitystä:
https://urbaanisanakirja.com/word/lehtineekeri/
https://fi.wiktionary.org/wiki/lehtineekeri

Onko Ruotsin kirkon ja seurakuntien osalta tietoa vastaavanlaisesta evankelioimisesta ja siitä kauanko sellaista on tehty? Entä kerätyt kokemukset?

Vai onko siellä laiminlyöty evankeliointi

Pukeutumisen ei tulisi olla kirkossa, (eikä teatterinäyttelijöitä lukuunottamatta ehkä muuallakaan) huomiota herättävää.
Ihmisluonto on nyt vain sellainen, että joidenkin keskittyminen häiriintyy esim. rukoukseen paljastavasta pukeutumisesta.

Mutta onhan nämä myös kulttuurisia juttuja: eri maissa eri tavat.

Jehovantodistajat, sekä miehet että naiset, ovat kyllä tässä asiassa mallikelpoisia.

Tukholmassa toimii Santa Clara - kirkko, joka on avoinna kaikille syrjäytyneille, huumeiden käyttäjille, prostituoiduille, maahanmuuttajille ja meille tavallisille syntisille. Muutama vuosi sitten kävin siellä messussa. Värikästä porukkaa, mutta homma toimii diakonian ja evankeliumin ympärillä. Seurakunta on todella aktiivinen, kirkko aina täynnä jumalanpalveluksen aikaan ja kasvaa nopeasti. Varmaan Ruotsissa monet muutkin seurakunnat tekevät samaa, luultavasti vapaammat suunnat erityisesti.

1 tykkäys

Kaikki suomalaiset miehet on samanlaisia :laughing:

1 tykkäys

Sallittaanko tämäkin.

Luonnon lapsia suomimiehet kuin “zulimanit”. Huumori on yksi lähentämisen tapa.

Edustan ikäpolvea, jonka aapiskirjassa oli N-kirjaimen kohdalla kuva siitä kielletyn sanan kuvaamasta hepusta. Yritän sopeutua tähän sievisteltyyn ja sensuroituun kielimaailmaan, mutta aina se ei onnistu.
(Milläs vuosisadalla se koettiinkaan törkeäksi jos ilmaisi verbaalisti että naisella on jalat?)

Musta ihonväri ei haittaa, kansainvälisissä firmoissa joissa olen ollut duunissa on ollut monen värisiä kollegoita. Enemmänkin minusta on kehittymässä (ja kokemusten pohjalta) uskonto- tai kulttuuri-rasisti, jos rasistileiman haluatte muutenkin kelvottomaan olemukseeni stampata.

Amerikkalaisista afrikkalaisiin mustiin kollegoihin, jotka ovat olleet kristittyjä, ovat olleet ihan yhtä OK kuin minkävärinen tahansa kuka muukin kollega, Asialliset hommat on hoidettu, ja kommunikaatio on skulannut. Mutta siirrytäänpä tiettyihin islamilaisiin kulttuureihin. Kummallisia mutkia tulee matkaan.

Vielä eläkkeelläkin saa joutua kummallisiin tilanteisiin tiettyjen kulttuurien edustajien kanssa - liikenteessä. Ei ole ainoa kerta, kun olen palannut stadiin viistopysäköidylle autolleni ja tahtonut lähteä liikkeelle, mutta joku onkin pysäköinyt poikittain autoni taakse tielle, blokaten autoni totaalisesti. SIinä kun sitten otan kuvia blokkaja-autosta ja funtsin soitanko jo poliisille, tulee tietynlainen kuski, ja anteeksi pyytämättäkään lähtee ajamaan. Takseina ei saman kulttuurin edustajille tahdo koko kadun leveyskään riittää, vaikka vastaan tulevaa liikennettäkin olisi. Bravuuriesitys on pysäköidä poikittain kolmen invapaikan päälle, vieden ne kaikki - ilman invapysäköintilupaa. Uusi herrakansako on saapunut?

Taksijärjestelmän romutus ala Berner on tuottanut epämääräisen kuskijoukon, joka ei osaa puhua suomea, ei näpytellä navigaattoriinsa
suomeksi lausuttua katuosoitetta, eikä tunne reittejä. Eikä osaa kunnolla ajaakaan. Kaikenlaisista laskutus- ja kuittisählingeistä puhumattakaan, saati kriminaalien päästämisestä kyseisiin hommiin.

3 tykkäystä