Suomen evlut-kirkon lähetysnäky

Talouspakotteidenkin tarkoitus on kohdistua koko maahan.

Ei köyhillä seurakunnilla liene varaa siihen.
Saman tien voisi edellyttää kaiken lähetystyön ja auttamistyön lopettamista useimmissa maissa “koska he voivat järjestää toiminnan itse”.

Mutta otetaan selvää tilanteesta. Anskutin varmaan kertoo jotain mitä en tiedä lähetysjärjestöihin liittyen.

Lähetystyössä on aina mukana palvelu ja evankeliumin sanan levittäminen, molemmat. Olosuhteet ovat usein erittäin vaikeat, joten liittyen myös tuohon Kylväjä-keskusteluun: rukoillaan ja siunataan - tässä ollaan kristinuskon ytimessä. Missiota ei saa hukuttaa kiistojen ja huhupuheiden alle.

3 tykkäystä

Kyllä, mutta niiden tarkoitus on poliittisen johdon painostaminen. Talouspakotteita ei määrätä siksi, että kuviteltaisiin esim Sortavalan mummojen olevan syyllisiä sotaan. Nämä mummoset kylläkin kärsivät pakotteista ja heidän auttamisensa on kristillistä ja oikein. Mummonen Sortavalasta ei voi vaikuttaa sodan kuulkuun, mutta hän voi jäädä ilman lääkkeitä ja ruokaa.

Nyt menee politiikan puolelle jo.

2 tykkäystä

Ei lähetystyöhön eikä seurakuntien tukemiseen. Meidänkin seurakuntamme tukee Inkerin kirkkoa varoin ja Esikoiset ry:n Inkerin työn kautta. On ollut Inkerin kirkkopyhiä, jossa Inkerin evlut-seurakunnan piispa on ollut paikalla tai Esikoisista Inkerin lähetti paikalla.

1 tykkäys

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Eivätkö amerikkalaiset evankelikaalit uskokaan herätyskristityn tavoin

Viesti yhdistettiin ketjuun: Eivätkö amerikkalaiset evankelikaalit uskokaan herätyskristityn tavoin

Pysytään edelleen ketjujen aiheissa, tämän ketjun aihe on:
Suomen evlut-kirkon lähetysnäky.

1 tykkäys

Osaat tehdä todella osuvia huomioita asioiden eri puolista. Nostan sinulle hattua.

3 tykkäystä

Mulla ei ole mitään sisäpiiritietoa yhtään mistään, vaan olen nettilähteiden ja julkisesti jaossa olevien lähettikirjeiden varassa. Inkerin kirkon piispan haastattelun luin Sanansaattajasta. Siinä vain mainittiin se, miten tietyistä asioista ei voi kysyä. Inkerin kirkko ei siis ainakaan julkisesti ota kantaa sota-asioihin, näin tulkitsen. Tällöin suomalaiset lähetysjärjestöt, oli niiden Venäjän työ tällä hetkellä sitten lähi- tai etämoodissa, tekevät yhteistyötä sellaisen kirkon kanssa, joka ei julkisesti tuomitse Venäjän toimia Ukrainassa.

Ok.

Kirjoitit aiemmin edellä

Mutta onko prioriteetit ihan oikeita, jos omatunto ei yhtään naputa Venäjän virallisen linjan sallimisessa? Kun käytännössä kuitenkin puhutaan sotarikoksista ja siviilien joukkomurhaamisesta.

Jos muuta tietoa ei ole kuin tuo että “ei voi kysyä kaikesta” ja että lähetystyö jatkuu - kyllä itsekin katselin, että eräs hiukan tuttu lähetti käy välillä esim. Viipurissa tai ainakin rajan takana ja toimii muuten Suomessa - niin tuo väite että “omatunto ei yhtään naputa” ei minusta ole ihan reilu.

Mitä he tekisivät? Onko ehdotuksia, miten ratkaista ongelma, kun Inkerin kirkko ei voi muuttaa Suomeenkaan? Venäjällä ei käytännössä voi kritisoida sotaa ja sen suurinta johtajaa. Tai voi, mutta siitä voi seurata lähes mitä vain.

Pitää muistaa että inkeriläisiä ja myös muita vähemmistökansoja sekä luterilaisia ja muita kristittyjä (varsinkin muita kuin ortodokseja) on vainottu Neuvostoliitossa hirvittävällä tavalla. On aika ymmärrettävää, että ei ole ollut eikä ole nytkään suurta halua “nousta barrikadeille” valtion herroja vastaan.

Tietenkin voi ajatella, että pitäisi tuomita, ja lausua sitä sun tätä, pelkäämättä seurauksia. Emme me kuitenkaan taida täällä tietää, missä määrin vähemmistökirkot “hyväksyvät sodan”. Eikä jollakin pienellä luterilaisella kirkolla mitään vaikutusvaltaa kuitenkaan ole Venäjän sotakoneistoon. Ortodoksijohtajilla olisi, joten se on aivan toisen luokan ongelma eettisesti.

Kun tässä vielä nyt on kysymys suomalaisesta lähetystyöstä, on syytä katsoa kokonaisuutta: Täkäläiset toimijat ovat Suomen evl-kirkon lähetystyön toteuttajia, ja he palvelevat (esim) Inkerin kirkkoa. Jos tässä siis väärin toimitaan, järjestöt ovat vain yksi pala koko asiassa. Isot linjat mielestäni vetää Suomessa kirkon lähetystyön keskus ja Venäjällä Inkerin kirkko, joka ei ole meidän järjestöjen “oma”, vaan tekee päätökset ja ratkaisut toiminnasta itse.

2 tykkäystä

Huomasitko lihavoimasi väitteen edessä sanan “jos”? En tiedä, mitä kulissien takana tapahtuu. En tiedä, miten Inkerin kirkon väki vastaa seurakuntalaisten kahdenkeskisiin kysymyksiin sota-asiasta. En tiedä, mitkä ovat minkäkin järjestön tulevaisuudensuunnitelmat minkäkin yhteistyökumppanin suhteen. Sen tiedän, että lähetysjärjestön täydellinen hiljaisuus aiheesta kotimaan väen suuntaan ja yhteistyön jatkaminen “business as usual” hengessä, iloisesti ignooraten olohuoneessa tai siis kirkkosalissa oleva virtahepo, herättää kummeksuntaa suomalaisissa kristityissä - en varmasti ole ainoa.

1 tykkäys

Siis, onko sinulla tietoa yhden vai useamman järjestön tilanteesta Venäjällä? Itse olen ainoastaan ja ohuesti tietoinen Sleyn työstä.

Mutta jätän tämän nyt osaltani. Asia on tärkeä, mutta siitä keskusteleminen vaatisi sekä laajempaa tietoa että rauhallista asennetta. Sotaa ei missään nimessä pidä vähätellä eikä Venäjän valtiota puolustella.

1 tykkäys

ELY ja SEKL ainakin nettitietojen perusteella vaikuttavat jatkavan “business as usual” Venäjällä, Sleyn lisäksi. Elyn yhdestä sodan alkuaikojen lähettikirjeestä löysin jonkinlaisen maininnan sodan olemassaolosta. Sleyn lähettien kirjeitä kun tuohon aikaan katselin, niissä muistelen asian tulleen pitkälti kokonaan ohitetuksi. Edelleenkin, mitään sisäpiiritietoa ei ole. Tarkoituksena ollut vain pohtia sitä, miten asiat mahtavat olla ja millaisen kuvan niistä julkisten lähteiden perusteella saa. Silläkin on merkitystä, vaikka julkinen kuva ei olisikaan koko totuus. Jätän tämän myös omasta puolestani tähän.

1 tykkäys

Kyllä se tässä Venäjän/Neuvostoliiton historiassa ja nykyisessä tilanteessa olisi todella tyhmää (ei viisasta) provosoitua selvästäkään vääryydestä yms. Ei kenenkään usko lisäänny, kun menettävät päänsä ja mahdollisuutensa lohduttaakaan ketään.
On käytettävä järkeään ja rukoiltava parempia aikoja.

(Samoin monissa muslimimaissakin edelleen tulisi olla super varovainen kristinuskon kanssa, koska ei kaikilla ole niin vahvaa ylösnousemususkoa, että kestäisi raa’at vainot, jotka kohdistuvat lapsiinkin. Kyllä minua kristittynä ko. vainot rasittavat suuresti. Ensin pitäisi saada muslimimaihinkin ja Venäjälle turva ja lupa valtiovallan luona tai tuoda kristityt kristittyihin maihin ja jättää muslimipakolaiset muslimien huoleksi. (No oma vaaransa siinäkin olisi! Ei siis muuta kuin rukoilla ja katsoa mahdollisuuden ja johdatuksen eteen.)

Kylväjän kirkkopyhät eri seurakunnissa toteutetaan yhteistoiminnassa paikallisen seurakunnan kanssa, eikä Kylväjän lähetit asetaa tuolloin ehtoja ketkä paikalliseurakunna papistosta saa olla toimitamassa messuja. Mahdollisesti jumalanpalvelusyhteistöätä väistävät keirtävät sitten kokonaan toisenlaisissa tilaisuuksiossa.

Vuosittainewn Lähetyksen Kesäpäivät toki Kylväjän oma tapahtuma, jolloin yhdistys kutsuu juhlajumalanpalveluksen toimittajat.

Ketjun otsikon alle sopii mainiosti myös Miikka Ruokasen luonnehdinta Suomen lähetysseurasta.

Miikka Ruokanen: Suomen Lähetysseura ei enää ole lähetysjärjestö – Kotimaa

1 tykkäys

Lainaus linkittämästäsi artikkelista:

"Suomen Lähetysseuran (SLS) strategian 2023–2028 mukaan SLS on ihmisoikeuksia toteuttava kansainvälisen diakonian toimija.

SLS on ennen muuta yksi Suomen merkittävimmistä kehitysyhteistyöjärjestöistä. Perinteisiä kristillisiä käsitteitä ei unohdeta, mutta ne asetetaan uuteen arvojärjestykseen siten, että kristillisen lähetystyön idea muuttuu radikaalisti.

Käännyttämistä ei tehdä."

Ohhoh, jäipäs omituinen olo. Olen toki tiennyt ettei Lähetysseura ole kuten ennen vanhaan, mutta en ole tajunnut muutoksen suuruutta. Oppia ikä kaikki :neutral_face:.

2 tykkäystä

Ruokanen kritisoi perustellusti SLS:n strategiaa ja julkikuvaa.
Toki Lähetysseuralla on vielä myös niitä työntekijöitä, jotka toimivat lähetyskäskyn hengessä. Reilua on antaa tunnustusta silloin kun on aihetta.

Vaikuttaa siltä, että SLS on valinnut humanitäärisen puolen julkisivuksi varmistaaksen laajan hyväksynnän yhteiskunnassa. Onhan sen tukijana myös ulkoministeriö - ja Unicef.

Muistan jo lähes 20 vuotta sitten myös ihmetelleeni lähetysjuhlilla sitä miten vähän ohjelmassa näkyi Jumalan sanan saarna ja hengellinen lähetys. Erikoisuutena oli Siionin kanteleen lauluseurat jotka veti Sleyn johdossakin ollut Seppo Suokunnas. Se oli varmaankin hengellisin tilausuus silloin…messun ohella. Mutkan kautta evankelisuus toki lähetysseuraan liittyy vaikkei sitä nyt uskoisi. Olihan evankelinen saarnaaja Pietari Kurvinen ensimmäisten suomalaisten lähetystyön tekijöiden joukossa 1860-luvulla ja kohteena tunnetusti Ambomaa, nykyinen Namibia. Evankeliumiyhdistys perustettiin vasta 1873 ja myöhemmin Kurvinen toimi kotimaassa sen työssä. Tytär Ester oli ensimmäisiä Sleyn lähettejä, Japaniin kävi matka v 1900.

Vaikka SLS siis lienee siirtynyt järjestönä pois ytimestä, saa esim sen lähettien kirjeistä ainakin välillä toisenlaisen kuvan. Ei unohdeta heitä!

1 tykkäys

Ei ollut tarkoitukseni paheksua yksittäisiä lähettejä. Heitä on tietenkin erilaisia, niinhän kaikkialla. Henkilökohtaisesti tunnen vain yhden Lähetysseuran lähetin, hän uskova ihminen mutta liberaali. Tärkeää työtä on kuitenkin lääkärinä tehnyt.

Tätä yleistä linjaa minä hämmästelin, koska onhan myös Kirkon Ulkomaanapu olemassa joka on selkeästi profiloitunut humanitaariseen työhön. Miksi tarvitaan Lähetysseura tekemään “samaa asiaa” lähes samalla sapluunalla?

Ymmärrän kyllä senkin, ettei asia kuulu minulle millään tavoin :zipper_mouth_face:.

1 tykkäys

Juu, et paheksunut. Enkä minäkään ole juuri silitellyt SLS:n päälakea, jos sillä on sellainen.

Kirjoitin äskeisen ajatellen sitä isoa joukkoa, joka muodostaa mielipiteitä kirkollisesta toiminnasta ja myös lähetystyöstä otsikoiden ja median nostamien juttujen perusteella.

Tätäkin keskustelua lukee moni joka ei kirjoita tähän - ja tätä varten ei tarvitse edes rekisteröityä foorumille. Heillekin haluan sanoa että vaikka kritisoimme Lähetysseuraa, emme usko Kristuksen kirkon lähettiläiden sieltä tyystin loppuneen. Uskon myös Miikka Ruokasen tietävän tämän. Luulen että hän kirjoitti vahvan tekstinsä toivoen että sillä olisi vaikutusta suunnan tarkistukseen, ei niinkään tyrmätäkseen tai valittamisen ilosta.

Mielestäni olet ihan oikeutettu kommentoimaan luterilaista lähetystyötä. Ei tämä ole suljetun joukon keskustelu. Sinulla on hyvä asenne foorumilla sen ekumeenisen luonteen kannalta.

3 tykkäystä