Vatikaani ohjeistaa nyt samaa sukupuolta olevien parien siunaamiseen

Vatikaani antoi julistuksen, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen – kirkon oppi avioliitosta ei kuitenkaan muutu

Tarkentaen: parien.

1 tykkäys

Tässä on tavallaan kaksi pihviä:

Sitaatti
Vatikaani julkaisi asiakirjan, joka mahdollistaa avoparien ja samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen.

Aika jännä juttu tuo avoparien siunaaminen. Onko se jotenkin erilainen kuin avioliittoon vihkiminen?

1 tykkäys

Siunaaminen on ihan oma asiansa katolisessa kirkossa. Se ei tarkoita siunattavan asian eri ominaisuuksien tai tekojen hyväksymistä eikä minkäänlaista kirkollista henkilön nykyhetken tilanteen oikeellisuuden vahvistamista. Siunaaminen on Jumalan siunauksen levittämistä (samoin kuin Herran siunausta luettaessa) siunattavalle ihmiselle, eläimelle tai esineelle.

Avioliitto taas on katolisessa kirkossa sakramentti. Kirkkolaki määrittelee miten ja kenelle se toimitetaan. Tämä siunausasia ei mitenkään liity avioliiton sakramentin toimittamiseen.

Muoks. taas sekavaa ajatuksenjuoksua, kirjoitin vihittävän, piti olla siunattavan

3 tykkäystä

Silloin minusta olisi loogista, että avopareja ja samaa sukupuolta olevia pareja ei siunattaisi. Siunattaisiin vain erikseen avomies, sitten avovaimo ja samalla tavoin homo-tai lesboparin jäsenet erikseen, ei parina.

3 tykkäystä

Kyllä tätä ovat ihmetelleet katolilaisetkin ympäri maailmaa.
Taitaa jossain muodostua jonkinlainen skismakin tämän asian tiimoilta.

Luulisin kyllä että näin erikseen tuo toimitus tehdäänkin. Siunattavan asian yli tehdään ristinmerkki ja voisin kuvitella että valtaosassa näistä siunauksista se tullaan tekemään kummallekin henkilölle erikseen.

Mutta tästäkin tulemme varmasti näkemään lööppejä.

2 tykkäystä

Ja eiväthän muut kuin paikalla olleet tule tietämään kuinka tuo siunaamistoimenpide itsessään tapahtuu ja kuinka käsiä pidetään. Itse ainakin luin otsikonkin ja ingressinkin niin että ahaa katolisetkin ovat sitten ryhtyneet siunaamaan avopareja.

Käsitääkseni ei ole kyse mistään liturgisesta siunaustoimituksesta, vaan spontaanista pastoraalisesta siunauksesta. Toissapäivänä jullkaistiin asiaa selvittävä tiedote.

Surullista tässä on tietysti se, että asiassa syntyy turhaa sekaannusta.

3 tykkäystä

Tämähän se tässä on harmi.

Mikä on tässä yhteydessä spontaania, tietäväthän siunattavat messuun mennessään että heitä kutsutaan vaikka vuorotellen eteen siunattavaksi?

Eli heille on ilmoitettu ennen messua.

Tässä on tuosta tiedotteesta otettu esimerkki:

Since some have raised the question of what these blessings might look like, let us look at a concrete example: let us imagine that among a large number making a pilgrimage a couple of divorced people, now in a new union, say to the priest: “Please give us a blessing, we cannot find work, he is very ill, we do not have a home and life is becoming very difficult: may God help us!”.

In this case, the priest can recite a simple prayer like this: “Lord, look at these children of yours, grant them health, work, peace and mutual help. Free them from everything that contradicts your Gospel and allow them to live according to your will. Amen”. Then it concludes with the sign of the cross on each of the two persons.

We are talking about something that lasts about 10 or 15 seconds. Does it make sense to deny these kinds of blessings to these two people who ask for them? Is it not more appropriate to support their faith, whether it be small or great, to assist them in their weaknesses with a divine blessing, and to channel that openness to transcendence which could lead them to be more faithful to the Gospel?

Toki on huomautettu, että tiedottella ei ole opillista arvovaltaa, vaikka se on siis Vatikaanista peräisin.

1 tykkäys

Siunausta ei saa suorittaa messun aikana.

Ja tässä piispamme lausunto.

Edit. Korjasin vähän tekstiäni, kun huomasin että se lähti näppikseltäni vähän hyökkäävään sävyyn. Pyydän anteeksi @Seuraaja lta.

2 tykkäystä

Onko aiemmin ollut kiellettyä esim. eronneiden uudessa suhteessa elävien siunaus tuohon tapaan, mitä lehdistötiedote esittää?

Kiitos tuon spontaani-sanan löytämisestä, jäi huomaamatta vaikken katolilainen olekaan.

Ei se sitä ollut, hymiöt piristävät lisäksi.

Ei se sellaista hyökkäävää ollut!

Ei se nyt sellaiselta näyttänyt!

Olen iloinen tästä. Ei siis tarvitse rientää ripittäytymään :blush:

Se, minkä piti lähteä näppikseltä humoristisena heittona näyttikin minusta sitten lopputuloksena kettuilulta tai nälvimiseltä, eli aivan päinvastaiselta kuin mikä oli tarkoitus. Mutta onneksi et tulkinnut sitä samalla tavalla kuin minä…

1 tykkäys

@Leonora tuossa linkkasikin paikallisen piispan ohjeistuksen.
Muutenkaan tällaiset ei-liturgiset siunaamiset eivät liity katolilaisilla Messuun.