Voiko radiojumalanpalvelusta kuunnella parvekkeella?

(Tervehdys taas foorumilaisille ja muille lukijoille, pysyin viikon poissa foorumilta koska potutti niin tuo Israel-ketjun sulkeminen, mutta siihen palaan myöhemmin muualla. Jos tälle aiheelleni löytyy valmisketju muualta, siirtäkää toki. )

Tänä aamuna oli kaunis ilma ja päätimme syödä aamiaisen parvekkeellamme. Kuuntelen usein radiosta jumalanpalvelukset ja otin nyt pikkuisen taskuradion parvekkeelle, koska kaunis ilma pidätteli minua sisään menemästä. Puolisoni tohkeentui, hän ei toki vastusta jumalanpalveluksen kuuntelua, mutta pelkäsi sen kuuluvan muille parvekkeille ja loukkaavan muun- tai ei-uskovia.

Totesin vain kristinuskon olleen Suomen pääuskonto tuhat vuotta, mutta enempiä parisuhderiitoja välttääkseni hain kuulokkeet ja kuuntelin enempiä ympäristöä häiritsemättä. Minulla on kai opettelemista tähän kerrostaloasumiseen, kun vaimon mukaan puhun liian kovalla äänellä ja soitan radiotakin parvekkeella ja vielä kolistelen liikaa. Varmaan totta, mutta elämisen ääniä kuuluu kyllä muistakin asunnoista.

Jotenkin vaimoni möksähti ja kireä tunnelma on kestänyt koko sunnuntain. Itse järkytyin. Jotenkin se, etten voi edes hiljaa kuunnella pikkuradiosta parvekelasien sisällä sunnuntaiaamun jumalanpalvelusta, tuntui kohtuuttomalta. Missään nimessä volyymi ei olisi ketään häirinnyt. Jos joku olisi kuullut hiljaisen jumalanpalvelusmenon, niin olisi ehkä ajatellut että joku naapuri on “niitä hihhuleita”, mutta olisiko voinut pahoin vaikka olisi ollut muunuskoinen/ei-uskova?

Kristinuskoakin joutuu nykyään kai häpeämään ja salailemaan tänä kaikentietävänä ja rationaalisena aikana.

Tänään muuten ortodoksisessa palveluksessa soi se kiva versio kerubiveisusta, mikä on minusta kovin kaunis, siksikin tahdoin sitä parvekkeella kuunnella. Löytyykö tuota versiota netistä?
,

Tekstin perusteella vaikuttaa lähinnä siltä, että puoliso on näin kerrostaloelämän alussa erityisen arka naapureiden suhteen. Toivottavasti muutamaa heistä saatte tervehdittyä (ja toivottavasti tervehtivät takaisin, se ei vissiin ole kaikkialla itsestäänselvyys), niin ainakin osa arkuudesta karissee.

2 tykkäystä

Kerrostalossakin saa kuulua normaalin elämän ääniä. Jos joku naapuri valittaa, naapurin sopii muuttaa pois kaupungista. Kaupungissa kuuluu ääniä.

1 tykkäys

Isot myötätunnot Sakarjalle asumismuodon muutoksessa.

Antti sanoo hyvin.
Kerrostaloeläminen ei välttämättä tee ihmisistä kerrostaloeläimiä. Mahdollista se valitettavasti on.
Kerrostalossa voi kuitenkin tutustua mukaviin naapureihin. Heiltä voi lainata jotain ja heille voi viedä lämpimäisiä. Heitä voi kutsua kylään ja heidän kanssaan voi valittaa huollon heikkouksista ja parkkialueen väärinkäyttäjistä. Heidän kanssaan voi pohtia talon sijainnin hyviä puolia ja sitä mitä yhtiö voisi kehittää.
Sanon minä joka olen perusluonteeltani erakko ja epäluuloinen.

Ehkä parvekkeella en soittaisi mitään ohjelmaa silti. Riippuu volyymista toki ja siitä miten laajalle se siitä kantaa.
Ei ehkä ole suurta eroa onko parvekeääni ortodoksista, karismaattista vai hevimetallista såveltaidetta.

1 tykkäys

naapureihin on tullut jo törmättyä rapussa ja roskiksilla, kaikki ovat olleet ihan mukavan tuntuisia ja muutamia sanoja on tavatessa vaihdettu. Ollaan kuultu hyviä vinkkejä oikopoluista ja erityisestä alueen jätepisteestä, mihin voi viedä esim isot koneet ja huonekalut. Hyvänpäiväntuttuja ollaan, että uskoisin naapurien uskaltavan tulla sanomaankin jos meiltä kohtuutonta jatkuvaa häiriötä kuuluisi.

Oikeastaan luulen, että ainoa jota jp-kuunteluni häiritsee, on vaimoni. Mutta kai se on sujuvinta pistää luurit päähän ja taskuradio vyöhön.

Mutta onko kellään vinkkiä/linkkiä siihen miten saisi tuon eilisen Sevettijärven ortodoksisen liturgian talteen, Areenassa se kait pysyy vain jonkin aikaa? Joskus vuosia sitten tappelin YleAreena_Downloaderin toimivaksi, mutta taas on käyttikset päivittynyt ja Areenakin.

2 tykkäystä

Laitappa kokeeksi parvekkeella radio auki kohtuullisella volyymilla ja kuuntele siitä mökämusiikkia (Mielensäpahoittajan termi). Jos siitä ei tule valituksia, niin voit sitten ihan syystä kuunnella samalla volyymilla jumalanpalveluksen samassa paikassa. Ei pitäisi (vaimolla) olla valittamista.

Parhaassa tapauksessa näin. Kantapään kautta olen oppinut, että varovainen kannattaa olla. Eräässä talossa seinänaapurini oli sairas eläkeläinen. Hän tykkää lapsista ja oli sitten naapurin pariskunnalle sanonut, että voi silloin tällöin vahtia lasta jos tarvii. No, lopun varmaan arvaattekin. Sitä lastahan oltiin sitten koko ajan tuuppaamassa tuolle rouvalle. Jossain vaiheessa hän alkoi olla jo uupumuksen partaalla, kun kohteliaana ihmisenä ei saanut sanottua vastaankaan.

Nykyisessä talossani naapureiden kanssa on kohteliaat mutta etäiset välit. Yhtä mummoa välttelen. Hänkin on oikein mukava ja sydämellinen ihminen, mutta länkyttää lapsenlapsestaan vaikka kaksi tuntia jos ei tilanteesta pääse irti :yawning_face: Nykyisin luikin karkuun vaikka kellarin kautta jos vaan ajoissa ehdin :laughing:

3 tykkäystä

Juuri näin. Ja on hyvin talokohtaista, miten paljon ääniä kuuluu. Olen asunut talossa, jossa joka ainoa ääni kuului läpi. Ei sille oikein mitään mahda, kun vika on talon rakenteissa. Oli tosi kuvottavaa syödä kuunnellen naapurin vessaääniä. Se häiritsi minua ihan valtavasti, mutta eipä sille mitään mahtanut. Eihän se naapuri sille mitään voinut, joten ei siitä oikein valittaakaan voinut.
Nykyiseen asuntooni ei kuulu naapureista juuri mitään muuta kuin ovisummeri ja koirien haukkuminen.

Voisihan Yleltä kysyä. Käsittääkseni jotain kyllä myyvät, koska Areenalla on tuo arkistomyynti -kohta.

1 tykkäys

Toinen vaihtoehto on onkia kerubiveisun säveltäjä ja hankkia jonkun kuoron äänite tai hakea sama veisu YouTubesta.

Tämä on virheellinen ohje, sillä järkevämpäähän on että jos haluaa mölytä, niin muutetaan maalle. Omakotitalossa hehtaarien kokoisella tontilla saa mölytä sydämen kyllyydestä.

@Sakarja n tapauksessa en usko olleen kyseessä mölyämisen.

2 tykkäystä

Puhuin normaalin elämän äänistä. Esimerkiksi hirveät bileet hiljaisuuden jälkeen eivät ole normaalia elämää. Silloin voi käydä pyytämässä hiljaisempaa volyymia tai soittaa poliisin.

Hiirenhiljaisuutta voi vaatia maalla. Kerrostalossa kuuluu lasten ääniä, koirien ääniä, rappukäytävän ääniä jne.

4 tykkäystä

Toisaalta, kun muuttaa hiljaisuuden vuoksi maalle saattaakin päätyä valittamaan iltamyöhään lähipellolla ajavista traktoreista.

Muuten tätä keskustelua lukiessa tunnen lähinnä iloa siitä, etten enää asu kaupunkikerrostalossa vaan omakotitalossa maaseututaajamassa. Ei tarvitse jatkuvasti hyssytellä lapsia. Eihän tämä vedä vertoja haja-asutusasumiselle, jolla tavalla elin lapsuuteni, mutta eipä toisaalta tarvitse autoa ihan joka kauppareissuun.

2 tykkäystä

Kerubiveisu laulettiin Sevettijärven liturgiassa aivan tavallisella sävelmällä, jolla sitä lauletaan melkein jokaisessa liturgiassa. Se on monilla ortodoksisilla CD-levyillä, esim.

  • Valamon kansanopisto: Ortodoksisia kirkkoveisuja numero 11 (tällä levyllä on muutenkin kirkkoveisuja niillä sävelmillä, joilla niitä tavallisesti palveluksissa lauletaan, kun monilla muilla levyillä “kanttorit laulavat kanttoreille” ja käyttävät harvinaisia sävelmiä, jotka ovat (?) taiteellisia mutta eivät rukouksellisia)

  • Joensuun ortodoksinen mieskuoro: Sinua kiitämme, Herra numero 7 (Nyt me salaisesti kuvaamme)

  • Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro: Vigilian ja liturgian lauluja numero 13

Youtubessa ainakin:

1 tykkäys

Ehkä hän kokee itsensä ulkopuoliseksi, jos olet kiinnostunut uskonasioista - ja etenkin ortodoksisuudesta, joka on useimmille suomalaisille täysin vierasta. Radion hiljentäminen voi olla yritys saada tämä asia hiljennettyä elämästäsi. Möksötys jatkuu, koska kuulokkeet laittamalla sulkeuduit entistä enemmän kuplaan, jossa hän ei tavoita sinua. Niinpä hän kokee itsensä syrjään työnnetyksi, erilliseksi ja unohdetuksi. Olisi ehkä ollut parempi, jos olisit laittanut radiota hiljemmälle, pyytänyt häntä hetkeksi kuuntelemaan kanssasi, ja sitten olisit kertonut, mitä palveluksen kuunteleminen merkitsee sinulle (esim. “Tämä kerubiveisu saa oloni tosi rauhalliseksi, kaikki stressi ja murheet unohtuvat - kuuntelepa hetki sanoja kanssani”) samalla kun hipsuttelet häntä.

1 tykkäys

Meillä kotona pidetään täysmittaisia luterilaisia jumalanpalveluksia ja on minua joskus vähän vaivannut miten yläkerran naapurit ja seinänaapurit tähän suhtautuvat, etenkin virsien veisaamisen osalta? Eivät ole kuitenkaan kertaakaan valittaneet ja kuulevatpahan edes sillä tavoin Jumalan sanaa.

1 tykkäys

Todella kaunista.

Ihmettelin vaan sitä, kun minulle on aina opetettu että ortodoksisessa kirkossa naiset peittävät päänsä. Tuon kuoron naiset olivat kuitenkin avopäin. Onko tässä jotain maakohtaisia eroja? En Moskovassa muista nähneeni huivitonta naista kirkossa (siis ortodoksisessa, kävin tietenkin pääsääntöisesti katolisessa). Saattoihan heitä toki olla, mutta sulautuivat vaan sinne väkijoukkoon.

Niin ja en todellakaan kritisoi huivin käyttöä. Käytän sitä itsekin. Mantillaa kirkossa ja kotona rukoillessa. Tavallista huivia useinkin kaupungilla liikkuessani.

On. Muualla maailmassa naisilla on yleensä huivi palveluksissa, Suomessa nykyään vain harvoin. Ja yritäpä neuvoa suomalaista naista pukeutumaan! Siitä seuraisi vain, että hän ottaisi nokkiinsa eikä tulisi kirkkoon sen jälkeen enää ollenkaan.

2 tykkäystä

:rofl:
Tuo on niin totta. Takavuosina oli seurakuntalehdessä kirjoitus aiheeseen liittyen niin hyvä ettei pappia vedetty kölin alta.

Mahdollista varmaan tämäkin, mutta enemmän tässä ajattelisin sitä, että kysymyksen ytimessä on naapurien mahdollinen häiriintyminen. Ja se, onko uskonnollinen “häiriköiminen” jotenkin pahempi asia kuin sekulaari. Kerrostalojen parvekkeiden välillä on joskus jotain ilmastointikanavia tms, joista voi joskus kuulua TODELLA selkeästi, mitä jossain toisaalla puhutaan - en tiedä, kuuluuko parvekkeelta vai sisätiloista, mutta veikkaan parveketta. Tämän ilmiön takia en itse kuuntelisi parvekkeella radiosta yhtään mitään.

No on minusta todennäköisempää, että vaimo loukkaantuu omasta kuin tuntemattomien naapureiden puolesta. Etenkin, kun naapurit eivät ole valittaneet melusta.