Yhdistysmuotoiset seurakunnat ja oikeus kerätä kolehtia

Ahvenanmaan rajaaminen ulkopuolelle johtunee siitä, että siellä keräysluvan antaisi maakuntahallinto?
Muistelen, että lakia yritettiin muuttaa edellisellä hallituskaudella Päivi Räsäsen ollessa aloitteentelikänä. Johonkin se silloin kaatui.

[quote=“JMantysalo, post:33, topic:1959, full:true”]
Mutta mitä keräyksen toimeenpano jollain alueella tarkoittaa, kun kyseessä on www-sivu?[/quote]

Alueellisilla luvilla saa järjestää paikallisia rahankeräyksiä. Nettikeräyksiin vaaditaan valtakunnallinen rahankeräyslupa. Ahvenanmaan itsehallinnosta johtuen Poliisihallituksellakaan ei ole kuitenkaan valtaa myöntää sellaisia valtion laajuisia lupia, jotka olisivat voimassa myös Ahvenanmaalla - vaan luvat sinne pitää hakea erikseen, jos luvan haluaa olevan sielläkin voimassa. Sisäasiainministeri selitti internetin rahankeräyslupakysymyksiä 10 vuotta sitten, kun nykyinen rahankeräyslaki oli tullut voimaan, näin:

Paikalliset yhdistykset voivat alueellisilla rahankeräysluvilla kerätä varoja yleishyödyllisiin tarkoituksiinsa omalla toiminta-alueellaan. Yleisöön vetoaminen kehotuksin tai pyynnöin antaa rahaa keräykseen on rahankeräyslain nojalla sallittua sillä alueella, johon rahankeräyslupa on myönnetty. Yleisöön vetoamista rahalahjoitusten saamiseksi internetissä ei voida rajata koskemaan tiettyä aluetta, joten tällaiseen toimintaan tulee olla valtakunnallinen rahankeräyslupa. Rahankeräyslaki on välineneutraali, joten yleisöön vetoamisen myös valtakunnallisessa televisiossa, radiossa tai lehdistössä on internetin tavoin katsottu edellyttävän valtakunnallista rahankeräyslupaa.

2 tykkäystä

“Välineneutraali” kuulostaa hienolta, mutta ei se ihan niin ole. Radiossa vaikkapa pitää maksaa sitä enemmän mitä laajemman yleisön haluaa. Nettisivu on lähtökohtaisesti aina koko maailmalle auki.

Äkkiseltään järkevintä olisi luopua paikallisen keräyksen käsitteestä kokonaan.

1 tykkäys

Kyse on sisällöiltään tyypillisesti aika erilaisista luvista, joista paikallisen luvan hinta on nykyisin yksi viidesosa valtakunnallisen luvan hinnasta. Jos paikallisen rahankeräyksen hinta pomppaisi valtakunnallisten rahankeräyslupien hintojen tasolle, tyrehtyisivät aika monet paikalliset rahankeräykset korkeaan lupamaksuun. Paikallinen rahankeräyslupa on käytännössä lupa vain yhden poliisilaitoksen alueella tapahtuvaan paikan päällä tehtävään rahankeräykseen, johon liittyvä lupa haetaan paikalliselta poliisilta. Paikallinen rahankeräyslupa maksaa nykyisin 63 euroa. Valtakunnallinen rahankeräyslupa voi sisältää mitä moninaisimpia rahankeräystapoja ja siihen lupa haetaan Poliisihallituksesta. Sen luvan hinta on nykyisin 300 euroa. Poliisihallituksen viimeisimpien tiedotteiden mukaan rahankeräysluvan käsittelyaika Poliisihallituksessa on nykyisin 5-6 kuukautta. Paikalliset rahankeräysluvat saa paikalliselta poliisilaitokselta huomattavasti nopeammin.

Omasta mielestäni rahankeräyslupaa vaativien rahankeräysten joukkoa voitaisiin kaventaa.

1 tykkäys

Onko Ålands polismyndighet Poliisihallitukseen rinnastettava elin? Vai miten tämä toimii?

Ahvenanmaalla luvat myöntää Ålands Landskapsregering eli Ahvenanmaan maakunnan hallitus. Ahvenanmaan rahankeräyslupa on samantapainen kuin poliisilaitosten myöntämät paikallisesti voimassa olevat rahankeräysluvat.

2 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.

Tämä jatkuu. http://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/rahankerayslain-taysremontti-toteutumassa-tyoryhma-ehdottaa-merkittavia-helpotuksia-keraysten-jarjestamiseen

2 tykkäystä

Äkkiseltään arvioituna hyvä uudistus. Aika näyttää - jos tuo toteutuu - minkälaisia väärinkäytöksiä tuo mahdollistaa.

3 tykkäystä

Lausunto päivässä pitää va-liiton aktiivisena. Tein tästä luonnoksen.

Uskonnonvapaus ja katsomusten yhdenvertaisuus toteutuu parhaiten, kun uskonnollisia ryhmiä kohdellaan samalla tavoin kuin muitakin yhteisöjä. Lähtökohtaisesti Adventtikirkkoa ja Kissojen katastrofiyhdistystä tulee säädellä samoilla lakipykälillä.

Kolehtia koskeva poikkeus on tarpeeton

Perustelujen mukaan uudistuksen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta eri rekisteröidyssä muodossa toimivien uskonnollisten yhteisöjen välillä. Tavoite on kannatettava, ja käytännössä muutos lisää yhdenvertaisuutta myös uskonnollisten ja muunlaisten toimijoiden välillä. Vielä parempi on poistaa erillinen kolehtipoikkeus kokonaan. Ehdotamme, että lain 2 § 3. momentin kohdat 5 ja 6 yhdistetään seuraavansisältöiseksi momentiksi:

“yhdistyksen tai Suomessa rekisteröidyn uskonnollisen yhdyskunnan tai säätiön järjestämään yleisölle avoimeen maksuttomaan tilaisuuteen osallistuvien keskuudessa järjestettävä kyseisen yhteisön toiminnan tarkoituksen tukemiseksi järjestettävä rahalahjoitusten keräys;”

Poistamalla vaatimus yhdistyksen rekisteröimisestä sallitaan esimerkiksi Lähetyshiippakunnan, joka toimii nyt rekisteröitymättömänä yhdistyksenä, kerätä kolehtia. Selvyyden vuoksi perusteluissa tulisi mainita, että tällainen keräys tarkoittaa myös kolehteja. Rajoitus sisätiloihin on tarpeeton.

Valtionkirkkojen asemasta

Valtionkirkkojen erityisasema tulisi purkaa ja erityisesti niiden verotusoikeus lopettaa. Rahankeräyslaissa muutokseen tulee varautua poistamalla esitetyt rajoitukset seurakuntien rahankeräykseen.

Rahankeräys tulee sallia evankelis-luterilaisen kirkon keskusrahastolle muulloinkin kuin diakoniarahaston lukuun. Samoin keräys pitää sallia myös sellaiselle seurakunnalle, joka ei kuulu seurakuntayhtymään. Evankelis-luterilainen kirkko voi tietysti sisäisesti antaa rajoituksia seurakunnilleen, mutta valtion asia se ei ole.

6 § viimeinen momentti tulee poistaa kokonaan. Valtionkirkkojenkin on voitava kerätä rahaa kaikkiin tarkoituksiin. Vapaa-ajattelijoiden mielestä on hyväkin, että esimerkiksi papiston palkkaus siirtyy verotuksesta aidosti vapaaehtoisen kannatuksen varaan.

Hyvän tavan vastaisuudesta

Lain mukaan rahaa ei saa kerätä “hyvän tavan vastaiseen” toimintaan, ja perustelujen mukaan tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi uskonnollista vakaumusta loukkaamista. Nykyinenkin ns. jumalanpilkkalaki tulisi kumota, eikä ainakaan tarvita uusia rajoituksia.

Koska myös hyvä tapa on käsitteenä häilyvä, on selkeintä kirjoittaa se auki itse lakitekstiin. Näin lain 6 § 2. momentti kuuluisi seuraavasti:

“Rahankeräystä ei saa järjestää yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi, eikä toimintaan joka loukkaa ihmisarvoa tai jonka tarkoitus on syrjivä.”

Osakeyhtiöistä rahankerääjinä

Lain mukaan osakeyhtiö ei voi järjestää rahankeräykstä. Jotkin osakeyhtiöt ovat tosiasiassa voittoa tavoittelemattomia, kuten esimerkiksi kristillisiä lehtiä kustantava Sley-Mediat Oy, Kokoomuksen omistama Kansalliskustannus Oy ja uskonnottomia juhlapuhujia välittävä Prometheus-Seremoniat Oy.

Toivomme työryhmän vielä harkitsevan tulisiko sallia rahankeräyslupa myös osakeyhtiölle, joka on sääntöjensä mukaan voittoa tavoittelematon.

1 tykkäys

Tuollaisella pykälällä pystyisi kyllä halutessaan kieltämään rahankeräysluvan kaikilta, jotka eivät kannata homoavioliittoja… Vaikka aika paljon tulkintaa se vaatisi, koska useimpien yhdistysten toiminnan varsinaisena tarkoituksena ei ole homoavioliittojen vastustaminen. Mutta entä jos on? Saisiko Aito avioliitto ry kerätä toiminnalleen rahaa, jos tällainen laki hyväksyttäisiin?

3 tykkäystä

Aika hyvä kysymys. Itse asiassa niin hyvä, että täytyy laittaa siitä lisäystä lausuntoon.

1 tykkäys

Laki ja hyvä tapa kai on sellainen standardimääritelmä, jota on ollut tapana käyttää.

Hei, onko tuo luonnos siis jo lähetetty vai vieläkö noita lausuntoja voi jostain sinne lähettää?

Tuo oli minun ehdotukseni va-liiton lausunnoksi. Sitä ei ole lähetetty, saati että lausuntoaika olisi ohi. Voihan U&R lausua jotain jos haluaa.

(Tai ilmoittaa yhtyvänsä vapaa-ajattelijoiden kantaan. :slight_smile: )

1 tykkäys

Lähinnä haluaisin tarkempaa tietoa, että miten ja minne nuo lausunnot lähetetään, ja onko lausuntopyyntö jossain julkisesti.

Täältä löytyy esitys ja lausuntopyyntö: http://intermin.fi/artikkeli/-/asset_publisher/rahankerayslain-taysremontti-toteutumassa-tyoryhma-ehdottaa-merkittavia-helpotuksia-keraysten-jarjestamiseen

(Ja palsta valittaa että linkitin sen jo, mutta olkoon nyt toisen kerran.)

Kiitos! Tuosta löysinkin nyt sitten eteenpäin. Hyvä homma! Ehkä UR-yhdistys voisi tosiaan tuohon ottaa jotain kantaa, erityisesti pienimuotoisten rahankeräysten osalta.

4 tykkäystä

U&R-yhdistyksen kantaa valmistellaan avoimena työskentelynä, vaikka toki kannan virallisesti muodostaakin hallitus: