Alaikäisten seksuaalisuus ja vanhempien auktoriteetti

Tässäkin on menty jumalattomaan suuntaan. 16 vuotiaalla on kuulemma seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Se kai tarkoittaa että voi haistattaa pitkät vanhemmille tässä asiassa.

Monet vanhemmathan nykyään hankkivat e pillerit jo 14-vuotiaalle :frowning:

Oon lähtökohtaisesti sitä mieltä, että vanhempia pitää totella (neljäs käsky!) ja että 16-vuotiaan ei tarvitse saada harrastaa seksiä ihan miten tykkää. Mutta silti mua jotenkin pahasti tökkii ajatus siitä, että 16-vuotiaalla tai yhtään minkään ikäisellä ei olisi seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Ehkä siksi, että seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puute liittyy mun päässäni tosi vahvasti siihen, että ei olisi oikeutta kieltäytyä seksistä. Sitä et varmastikaan tarkoittanut, mutta asiassa nyt kuitenkin on nämä kaksi puolta. Ja kai näissä asioissa nyt ensisijaisesti kasvatuksen kautta mennään, jotta sillä lapsella ei olisi 16-vuotiaana hirveän vahvoja haluja haistattaa pitkiä vanhemmille, vaan olisi oppinut luottamaan vanhempien arvostelukykyyn ja kunnioittamaan heidän näkemyksiään.

2 tykkäystä

Totta kai kaikenikäisillä on seksuaalinen itsemääräämisoikeus siinä mielessä ettei kukaan saa pakottaa tai käyttää hyväksi.

Mutta minusta yhteiskunnankin pitäisi vanhempien auktoriteettia sen verran tukea että 18-vuotiaaksi saakka vanhemmat saisivat kieltää seksuaalielämän. Tämä oli ainakin minulle selvää tuon ikäisenä: siis että vanhemmat saavat esim. kieltää yökyläilyt poikakaverin luona.

Tämä on jännä kysymys. Mulla homma meni niin, että kristillistä materiaalia aiheesta oli ollut tarjolla sen verran paljon, että olin teini-ikään tullessa hankkinut itselleni ihan samanlaisen vakaumuksen esiaviollisesta seksistä kuin vanhemmillakin. Näin ollen ei tullut sellaista tilannetta koskaan ajankohtaiseksi, että olisi tarvinnut ruveta kieltämään jotain. Enemmän näkisin tosiaan olevan, että näin sen pitääkin mennä: opetuksen ja ohjauksen kautta eikä käskyjen ja kieltojen. En kyllä tiedä yhtään, miten vanhemmat sitten olisivat toimineet, jos olisin päätynyt ajattelemaan esiaviollisesta seksistä eri tavalla. En tiedä, tietävätkö he sitä itsekään…

Yökyläilyn kielto ei kyllä ole sama asia kuin seksielämän kielto. Kyllä sitä seksiä pystyy harrastamaan muuhunkin aikaan päivästä, eikä yökyläily automaattisesti johda seksiin. Oon itsekin nykyisen miehen kanssa nukkunut erinäisiä kertoja samassa huoneessa seurusteluaikana, kun asuttiin eri paikkakunnilla ja olisi muuten ollut aika hankalaa tavata. Eikä siinä tapahtunut mitään ihmeellistä, kun molemmat oltiin itsenäisesti sillä linjalla, että seksi kuuluu avioliittoon.

2 tykkäystä

Ihan totta. Eiköhän seksielämän täyskielto alaikäiselle ole melko mahdoton.

Wau. Tuosta pisteet

Aamen, juuri näin, ja kiitos Herralle, miten vielä nykyisenä haureellisena aikanakin löytyy niitä vastuunsa tuntevia klassista kristinuskoa tunnustavia ja sitä edistäviä Jumalaa rakastavia ja pelkääviä vanhempia, joiden silkohapsista on varttunut vanhurskauden tammia, jotka sitoutuvat siveellisesti puhtaina ja tahrattomina neitsyeinä Tosi rakkaus odottaa - kampanjaan.

Liian huolettomilla seksisuhteilla hankkii vain huonon omantunnon. Uskokaa lapset tätiä.

(Tää ei ole väärä onlineri vaan ihan oikea, perusteltu mielipide ja neuvo.)

2 tykkäystä

Kyllähän vanhemmat saavat tehdä näin, ja heillä on omat, perheen sisäiset painostuskeinot (ULK). Rikosasiaa tästä ei voi tehdä. Vanhemmat saavat tarvittaessa poliisilta apua kateissa olevan lapsen löytymiseen, myös.

Pidän TRO:ta ongelmana. Ei ole sopivaa iskostaa nuorten mieliin erityisen striktiä, lupaukseen perustuvaa moraalia kasvuvaiheessa, jossa seksuaalisuus ylipäänsä on outo ja lähes tuntematon asia.

1 tykkäys

Semmonen juttu vaan, että vaikka TRO-nimi materiaaleissa pyöriikin, niin Suomessa ei ole mitään lupauksia harrastettu sitten 90-luvun ja silloinkin hyvin pienissä piireissä. Oon itse saanut TRO-vihon kahdesti, Sleyn riparilla 2004 ja EO:n Starttipäivillä 2012. Kummallakaan kerralla ei puhuttu mistään lupauksista mitään eikä meininki ylipäätään ollut erityisen striktiä. Eli vaikka kritiikkisi on sinänsä asiasisällöllisesti oikeaa ja olen samaa mieltä, ei se kohdistu Suomen TRO-kampanjaan kovinkaan hyvin.

3 tykkäystä

Juuri näin, sillä seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu jokaiselle. Suomen lainsäädäntö siis määrittelee, mitkä seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavat teot ovat rikoksia ja siten Suomen lainsäädännön mukaan rangaistavia. Rikoslaissa on pykälä (Rikoslain 20. luku 6 §), jonka tarkoituksena on suojata lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. 16 vuoden suojaikärajan tarkoituksena on pyrkiä vaikuttamaan siihen, ettei aikuinen tai alle 16- vuotiasta selkeästi vanhempi toinen nuori ryhtyisi seksuaaliseen tekoon (esimerkiksi seksuaaliset ehdotukset, hyväilyseksi, suuseksi) tai olisi yhdynnässä alle 16- vuotiaan kanssa. Alle 16- vuotiaan katsotaan olevan vielä seksuaalisessa kehityksessään keskeneräinen ja erityisen suojelun tarpeessa.

http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/turvallisuus/seksuaalirikokset/

Sen vuoksi vastuunsa tuntevat vanhemmat ovat tarkkoja siitä, mihin seurakuntansa nuorten toimintaan ja rippikoululeireille lapsensa lähettävät, koska Mikkelin piispan Seppo Häkkisen mielestä seurakuntien ja uskonnollisten yhteisöjen luonteessa ja toiminnassa saattaa kuitenkin olla piirteitä, jotka houkuttelevat puoleensa myös pedofiilejä.

– Ihmiset, joilla on taipumusta hyväksikäyttöön, hakeutuvat ehkä sellaisiin yhteisöihin, joiden toimintaan liittyy luottamuksellisuus ja läheisyys.

Kirkkohallitus on saanut viime aikoina yhteydenottoja kymmeniltä ihmisiltä, jotka kertovat joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joko kirkon tai sen herätysliikkeiden sisällä. Asiasta kertoo Turun Sanomat.

Tekijät eivät ole olleet pappeja, vaan seurakuntien muita työntekijöitä ja vapaaehtoistyötä tekeviä maallikkoja. Toistakymmentä tapausta on viety poliisin tutkittavaksi. Valtaosa ilmoitetuista hyväksikäytöistä on 10–15 vuoden takaa. Mikkelin piispa Seppo Häkkinen kertoo, että ilmoituksiin vaikuttavat taannoiset katolisen kirkon pedofiiliskandaalit ja Pietarsaaressa paljastunut hyväksikäyttövyyhti. Kirkkohallituksen perheasiain johtajan Martti Eskon mukaan yksistään vanhoillis-lestadiolaisen liikkeen sisältä on tiedossa 20–30 uhria ja useita epäiltyjä tekijöitä.

.

Hänen pyhyytensä paavi Franciscus on kohauttanut katolisen kirkon piirejä toteamalla, että jopa kaksi prosenttia kirkon papistosta on pedofiilejä.

Tampereen Helluntaiseurakunta laati seurusteleville nuorille seurustelusopimuksen, jota jaettiin maamme helluntaiseurakunnissa ja fifteenleireillä. :slight_smile:

SEURUSTELUSOPIMUS Pvm.

  1. Seurustelun tavoitteena on selvittää sopivatko osapuolet toisilleen puolisoiksi
  2. Seurustelu perustuu täydelliseen luottamukseen, avoimuuteen ja arvostukseen
  3. Kaikessa pyritään saamaan selville Jumalan tahto rukoillen ja kuunnellen
  4. Kaikenlainen kiirehtiminen on kielletty
  5. Fyysiset rajat

o Kaikki seksi säästetään avioliittoon
o Suutelu suulle on sallittu kihlauksen jälkeen
o Hyväilyissä sovelletaan uimapukusääntöä
o Hellyyspusut ovat sallittu
o Klo 23 jälkeen yhdessä oleskelu vain julkisissa tiloissa
6. Perheiden ja ystävien mielipiteitä kuunnellaan
7. Seurustelu päättyy yhteisymmärryksessä joko avioliittoon tai eroon
8. Kaikissa poikkeustapauksissa tulee olla yhteydessä sopimuksen valvojaan

Sopimuksen osapuolet:
Sopimuksen valvoja:

Evankeliset kristityt yhteisöt kasvavat voimakkaasti erityisesti Yhdysvalloissa. Onko klassisen kristinuskon mukainen raamatullinen siveysaate ja puhtauden paluu palaamassa myös Suomeen?

Tuollaiset “seurakuntasopimukset” eivät kylläkään ole mitään klassista kristinuskoa.

1 tykkäys

"Seurakuntasopimus” oli kirjoitusvirhe, piti olla “seurustelusopimus”.

Mutta eikö ole ihan hyvä asia, miten seurustelussa pyritään klassisen kristinuskon mukaiseen raamatulliseen kristilliseen avioliittoon siveellisesti puhtaina, koska Jumala haluaa varjella kuudennessa käskyssään lastensa siveyden sekä säätämänsä avioliiton pyhyyden velvoittaessaan meidät olemaan siveellisesti puhtaita ja pitämään avioliiton pyhänä?

“Älä tee aviorikosta.”
(2.Moos. 20: 14)

“Pitäkää avioliitto kaikin tavoin kunniassa älkääkä häpäiskö aviovuodettanne, sillä Jumala tuomitsee siveettömät ja avionrikkojat.”
(Hepr. 13: 4)

“Siveettömyydestä, kaikenlaisesta saastaisuudesta ja ahneudesta ei teidän keskuudessanne saa olla puhettakaan, eihän mikään sellainen sovi pyhille.”
(Ef. 5: 3)

Liian huolettomilla seksisuhteilla hankkii myös huonon naisen maineen, sillä neitsyys on lahja, joka voidaan antaa vain aviopuolisolle, ja vain yhden ainoan kerran. Et voi jaella kakkua ja säästää sitä, koska seksi ennen avioliittoa on Raamatussa kielletty myös kihlausaikana.

1 tykkäys

Neitsyys ei ole lahja, joka annetaan toiselle ihmiselle. Jumala antaa sen ihmiselle itselleen. Uniikkiuden ihannointi seksistä on minusta aika huono lähestymistapa. Seksuaalisuus on, kuitenkin, aika normaali osa ihmisen elämää, eikä jokin special thing.

1 tykkäys

Olen ymmärtänyt Raamatusta, miten uniikkiuden ihannointi seksistä kuuluu nimenomaan meille kristityille Jumalan jo luomistyössään asettamassa avioliitossa (1.Moos. 2: 18-24). Jo julkinen avioliittolupaus kihlaus osoittaa, miten sen vastaanottaja antaa tälle lahjalle sen arvon, mikä sille kuuluukin. Raamattu kutsuu kihlattuja mieheksi ja vaimoksi osoittaen sen, miten avioliitto solmitaan lupauksen muodossa omaatuntoa sitovana jo silloin, kun kihlalupaus annetaan (Matt. 1: 20-25). Kihlaparilla ei kuitenkaan ole lupaa elää aviollista sukupuolielämää ennen vihkimistä, koska Jumala ei ole vielä antanut heitä toisilleen. Sukupuolielämä aloitetaan vasta hääyönä todistusaineistona neitsyyden merkki (5.Moos. 22: 17). Sen vuoksi heidän ei pidä asettua asumaan yhdessä ennen vihkimistä, vaan heidän tulee valmistautua kunniallisesti erillään tulevaa yhteistä kotia varten. Kristityt haluavatkin aina pyhittää avioliittonsa vihkimisen yhteydessä Jumalan sanalla ja rukouksella sekä saada sille Jumalan siunauksen. Avioliitto kestää siihen asti, kunnes kuolema erottaa puolisot toisistaan.

" Sukupuolielämä aloitetaan vasta hääyönä todistusaineistona neitsyyden merkki (5.Moos. 22: 17)"

Kummankaan sukupuolen neitsyydestä ei oikeasti ole mitään merkkiä. “Immenkalvo” ei oikeasti ole mikään kalvo eikä seksuaalista kokemattomuutta voi todistaa verenvuodolla.

" Monella immenkalvon aukko on sen verran väljä, ettei se aiheuta kipuja tai verenvuotoa."

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mika-on-immenkalvo/

Katos vaan, mulla on jäänyt tällainen kommentoimatta vuonna 2018. Korjataanpa asia.

Seksuaalisuus on special thing, ainakin Raamatun mukaan (haureus sattuu ihmisen omaan ruumiiseen, vai miten se jae nyt menikään). Uniikkiuden ihannointi tyssää ainakin läntisessä kristikunnassa siihen, että leskien uusi avioliitto on täysin sallittu. Seksuaalietiikan ydin ei siis ole se, että seksiä saisi harrastaa vain yhden ihmisen kanssa.