Armonvakuutus ja absoluutio

Mitä sinulle tarkoittaa nikealais-konstantinopolilaisen uskontunnustuksen kohta, jossa tunnustetaan: “Uskon yhteen, pyhään, katoliseen ja apostoliseen kirkkoon.” Tai apostolisen tunnustuksen kohta, jossa sanotaan uskottavan “pyhän yhteisen seurakunnan”? Tämä on vakava asia, koska kyseessä on uskontunnustuksen kohta eikä mikään mielipidekysymys. Usko Kristuksen perustamaan kirkkoon ja siihen kuulumisen välttämättömyyteen on aivan olennainen osa kristinuskoa.

Se, että olet “allergisoitunut” joskus jossain, ei kerro mitään muista kirkkokunnista tai seurakunnista kuin siitä, johon olet tutustunut. Jos luulet, että ortodoksisessa seurakunnassa eläminen on “vankilassa” tai “lain alla” olemista, luulosi on väärä ja sitä kuuluttamalla annat vain väärän todistuksen.

Minusta on selvää, että sinulla ei ole aavistustakaan ortodoksisuudesta (tai roomalais-katolilaisuudesta), vaan projisoit vain omat aiemmat kokemuksesi jostain protestanttisesta yhteisöstä ja sitten arvioit muita siltä pohjalta ja leimaat ne syntyneen mielikuvasi pohjalta. Oletko käynyt edes yhtä kertaa ortodoksisessa jumalanpalveluksessa? Tai roomalais-katolilaisessa messussa? Onko sinulla mitään konkreettista perustelua sen kovan väitteen tueksi, jonka mukaan näissä on kyse “vankilasta” ja “lain alla olemisesta”? Mikä niissä elämisestä tekee sellaisia?

Jos ortodoksinen kirkko on vankila, niin sitten olen mielelläni vankilassa, koska olen siellä pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin seurassa. Ja heidän seurassaan olen mieluummin vankilassa, lain alla tai ihan mitä tahansa, kuin vapaalla jalalla ilman heitä.

Teitä viedään tuomiolle synagogiin, teitä teljetään vankilaan, te joudutte kuninkaiden ja maaherrojen eteen minun nimeni tähden. (Luuk. 21;12)

Te kärsitte yhdessä vankilaan teljettyjen kanssa, te suostuitte iloiten siihen, että omaisuutenne riistettiin, sillä te tiesitte omistavanne parempaa, omaisuuden joka pysyy. (Hepr. 10:34)

1 tykkäys