Avioliittolain muutos 1.3.2017

Huolestuttavia uutisia:

Kirkko ja kaupunki selvitti: Homot saavat kirkkohäät Helsingissä ja Vantaalla #uutisvahti

Kun kirkon portinvartijoina on mitä on, niin mikäpä näitä estäisi, vaikka täysin omavaltaista sooloilua onkin ilman kirkolliskokouksen hyväksyntää. Arkkipiispakin on antanut aiheesta täysin vastuuttomia lausuntoja. Jokohan herätysliikkeet heräisivät.

3 tykkäystä

Mitä herääminen on käytännössä tässä? Kyllä ne ihmiset ovat hereillä, joille tämä uutinen ei tule yllätyksenä. He ovat tienneet tämän tapahtuvan jo kauan sitten, 80- 90- luvulta asti.

Ehkä tarkoitat uudeksi kirkoksi ryhtymistä? Onko siihen yksimielisyyttä riittävästi?

Pahinta ei ole nyt siellä missä on mahdollisuus omiin messuihin ja omaan toimintaan, jos ko. seurakunnat sooloilevat ja piispat höpöilevät. Hankalinta on työskennellä siellä missä joudutaan ottamaan konkreettisesti kantaa työtovereina tai luottamushenkilöinä näihin sankareihin.

Olen samaa mieltä. Tilanne ei ole vielä paha ehkä muutamaan vuoteen, mutta pitäisi kuitenkin suunnitella tulevaisuutta varten. En sinänsä olisi halukas irtautumaan kirkosta millään lailla, vaan loppuun asti siinä sinnittelemään, mutta tällaiset irtiotot tuntuvat pahoilta ja jos ne leviävät ja laajenevat, pitäisi sellaisesta sanoutua irti jossain vaiheessa.

Jos kirkolliskokous muuttaa jossain vaiheessa linjaustaan, lienee aika konservatiivien kerätä voimat yhteen. Nyt nuo suunnitellut vihkimiset tapahtuvat vastoin kirkon linjaa ja täysin luvattomasti. Mutta kun osa piispoista hyväksyy ne arkkipiispa etunenässä, on tilanne aivan absurdi. On pantu susi tai sudet lammastarhan vahdeiksi, eikä tilannetta voi loputtomiin katsella. Kunpa nuo laittomuuden tekijät joskus ymmärtäisivät, että he joutuvat kirkon portinvartijoina joskus tästä luopumuksestaan tilille, vaikka tuomiokapitulit olisivatkin hampaattomia.

5 tykkäystä

Tämähän elää nopeasti, tämä tilanne.

Ei siitä ole kuin vajaat puoli vuotta, kun arveltiin “pattitilanteen kirkossa jatkuvan vielä pitkään”; vai käsitinkö jotain väärin tuossa taannoisessa keskustelussa?

Arkkipiispa siis kieltää antaneensa mitään vihkimislupaa.( Mikä on tietysti siinä mielessä selvää, että hän ei sellaista lupaa voi antaa.)

90125:n linkkaamassa artikkelissa Heinimäki moittii kirkkoa vaikeaselkoisuudesta, mutta tosiasiassa kirkon kanta on ollut aivan selkeä. Se, että siitä on tehty irtiottoja, ei muuta asiaa. Tällainen Heinimäen harrastama hämmentäminen on tietysti tietoinen strategia, jolla yritetään luoda kuva sekavasta tilanteesta ja ajaa omaa kantaa tilanteen “selkiyttämiseksi”.

7 tykkäystä

Tilanne eli nopeasti jo viime lokakuussa, jolloin kirjoitin foorumille toiseen ketjuun:

Hesarin tämän päivän artikkelissa referoidaan arkkipiispa Kari Mäkisen näkemystä:

Ajatus, ettei uusi avioliittolaki muuttaisi mitään kirkossa, on Mäkisestä epärealistinen.

Lisäksi Hesari referoi kirkkoherra Arto Antturin ajatuksia:

Vihkimistä voi verrata pappien velvollisuuteen tehdä yhteistyötä naispappien kanssa. Sekin alkoi vapaaehtoisuudesta. ”Siinä petettiin lupaus, joka oli tehty, kun pappeus avattiin naisille. Ei ole takeita, että tässäkään asiassa jätettäisiin lopulta omantunnonvapautta”, Antturi sanoo.

Tämä on täsmälleen se, mitä kirjoitin lokakuussa tuohon toiseen ketjuun:

11 tykkäystä

Tää on ollut alusta asti sellainen homma, että ainakaan taloudellisessa mielessä ja jäsenmäärällisesti kirkko ei voi voittaa. Ei varmaan edes sillä, että osa niistä jotka ovat eronneet sen näkemyksen vuoksi että kirkko syrjii homoja, liittyvät takaisin. Kai se toivo on siinä, että ne jotka kuuluvat kirkkoon lähnnä tavan ja tottumuksen vuoksi, pysyvät siinä.

Millainen johtaja oikein on sellainen, että aina kun hän sanoo jotain, ei kukaan voi loppuviimeksi olla aivan varma, mitä hän tarkoitti, ja lopulta jokainen muodostaa oman tulkintansa? Onko Delfoin oraakkeli valittu Suomen arkkipiispaksi?

2 tykkäystä

juuri äsken päättyi nettilähetys hstv.fi -osoitteesta.

Viisi pappia ja Hesarin toimittaja keskustelivat sukupuolineutraalista avioliitosta kirkon kannalta.

Paikalla olivat mm. Paavalin “räväkkä ultraliberaali kohupappi” (oma luonnehdintani, anteeksi) pari lib.naispappia (Vantaa ja ?) ja pari kons. miespappi-kirkkoherraa (Pitsku ja Espoonlahti).

Sekä lib. K&K-päätoimittaja ja lib. HS-toimittaja.

Siis pari konsuparkaa lib-vyörytyksessä.

Jotenkin siitä parin tunnin paasauksesta jäi mieleen tuo niin kovin tuttu liberaalisiiven suuri ajatus:
(vasta) nyt kun ymmärrämme Raamattua…

4 tykkäystä

http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/piispa-hakkinen-papeilla-ei-ole-oikeutta-vihkia-samaa-sukupuolta-olevia-avioliittoon

Tässä nyt ei kummempaa henkilökohtaista väriä Häkkiseltä, mutta kiistaton pitäytyminen tehdyissä päätöksissä. Viittaus arkkipiispan neuvoon olla sooloilematta olisi ehkä vaatinut toimittajalta tarttumista tyyliin “Oliko ap:n viesti mielestänne yksiselitteinen?” tms. En tiedä onko tarttumista tapahtunut, mutta vastaukset vaikuttavat kirjoitetuilta, sähköpostivastauksia varmaankin.

2 tykkäystä

Uutinen on kohta vuoden takainen.

No niinpä onkin! Voi poistaa minun puolestani.

Häkkiseltä vähän uudempaa viestiä:

1 tykkäys

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/homopareille-ei-vielakaan-kirkkohaita-tampereella-heidan-puolestaan-voidaan-rukoilla-24245965/

Tampereella ei näköjään ainakaan vielä ole kapinapappeja ilmaantunut, vaikka tuomiokirkkoseurakunta tarjoaakin tilojaan kaikkiin hääjuhliin. Huolestuttavasti monen asenne näyttää kuitenkin olevan, että lähinnä lupaa odottelevat. Tämä muuten kiinnitti huomioni:

– Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston linjauksen mukaan seurakunnan tilat ovat kaikkien parien käytettävissä hääjuhlaa varten, mutta valitettavasti emme voi vihkiä juridisesti kirkossa. Kaikille voidaan antaa siunaus ja kaikkien parien puolesta rukoillaan. Näin kirkko tulee vastaan, Hallikainen toteaa.

Mitä Hallikainen tarkoittaa tuolla siunauksella? Eihän ole myöskään hyväksytty samaa sukupuolta olevien parien avioliiton siunaamistakaan?

2 tykkäystä

Ymmärtääkseni Hallikainen lähtee siittä, että samaa sukupuolta-olevien maistraatissa solmima siviiliavioliitto voidaan jatkossa siunata aivan samoin kuin tähän asti on siunattu heidän rekisteröidyt parisuhteensa. Mitä se sitten noin käytännössä pitää sisällään, riippuu pitkälti asianomaisesta viranhaltijasta, jolle se “siunaustilaisuus” työvuorolistan mukaan napsahtaa.

Poistettu moderointiohjeiden vastainen sana ja vaihdettu lainmukaiseen. mod. Origi-Naali

Asiallisuutta, eikä herjaavia nimityksiä.

3 tykkäystä

Tuli mieleen tällainen villihkö ajatus: Voisiko nostaa metelin siitä, että evankelisluterilainen kirkko herjaa ja häpäisee vanhojen kirkkojen sakramenttia tekemällä siitä irvokkaan näytelmän? Siis siinä tapauksessa jos sukupuolineutraaliin avioliittoon vihkimiseen ja siunaamiseen mennään.

2 tykkäystä

Tottakai. Ja mahdollisimman näyttävästi se pitää tehdä. Paras tunkeutua siihen tilaisuuteen ja siellä tuoda se julki.

No ei nyt kuitenkaan mitään sosiaaliliberaalien tai sateenkaariliikkeen keinoja pidä käyttöön ottaa. Mietin vain olisiko ajatus liian radikaali.

No minulla nyt oli mielessä se mielenilmaus joka tapahtui, kuin ensimmäinen pari rekisteröi parisuhteensa…