Itsekkyys, kohtuus ja toisten auttaminen

Jatkossa aikakeskustelu tänne:

Yksi viesti siirrettiin toiseen ketjuun: Offtopic-aarrearkku

21 viestiä siirrettiin toiseen ketjuun: Offtopic-aarrearkku

“Niinpä tutkijat päättivät testata osasia erikseen. Yksi niistä on soc-1, eli synteettinen oksitosiinin kaltainen yhdiste 1. Kun rotat saivat pistoksen sitä, ne muuttuivat sosiaalisemmiksi. Ne jopa rapsuttelivat lempeästi lajikumppaneita, joita eivät olleet koskaan ennen tavanneet.”

Hmmm… itsekkyys lienee sekin aivokemiaa. Tai tiettyjen hormonien puutetta.

Lieneekö Jumala koodannut meihin perisynnin säätämällä aivokemiamme sellaiseksi, että lempeys ja hyvyys ovat väistyneet kovemman ja itsekeskeisemmän ihmisen tieltä?

Mutta jos ihminen menee sorkkimaan aivokemiaa ja aikaansaa vähemmän ‘syntisen’ itsensä, niin mihin valoon perisynti sitten joutuukaan? Voiko kenties ihminen voittaa perisynnin omin voimin?

Eihän tämä, että ihmisen ajattelu tunteineen ja taipumuksineen on myös aivokemiaa, ole mikään uutinen, jos nyt sitä tarkoititkaan. Itse olen suht ykstotinen selvinpäin, mutta muutaman ryypyn jälkeen tekisi mieli syleillä koko maailmaa. Lisäksi runsas kokemus psyykenlääkkeistä on opettanut, että mielen ilmiöihin voidaan radikaalistikin vaikuttaa kemiallisesti. Eikä vain kemiallisin keinoin vaan monilla muillakin ns. materialistisilla menetelmillä, vaikkapa liikunnalla.

Täytyy taas korostaa, etten ole teologi, mutta käsittääkseni kristillisessä ajattelussa puhutaan henki-sielu-ruumis -kokonaisuudesta. Siis ruumis on osa ihmisyyttä eikä sellaisena mitään pahaa. Jos se olisi pahaa, ei Jeesus olisi tullut ihmiseksi myös ruumiillisessa mielessä. Eikä varhainen oikeaoppinen kirkko olisi tuominnut gnostilaisuutta, joka piti ruumista sielun pahana vankilana, harhaoppiseksi.

Siis “aivokemian sorkkiminen” avun löytämiseksi eri vaivoihin ei lähtökohtaisesti ole kristinuskon kannalta noloa, jos sitten joku apu löytyykin.

Psyykenlääkkeillä ei perisyntiä kumota, mutta ne voivat olla kainalosauvoja, jotka mahdollistavat kilvoitukseen ryhtymisen. Ja silloin osa kilvoitusta on myös se, että ottaa lääkkeensä - mikäli ne käytännön kokeilun kautta on huomattu hyödyllisiksi - ettei ainakaan niitä laiminlyömällä muutu lähimmäisilleen jopa painajaismaiseksi taakaksi tai vaaralliseksi uhkaksi.

Muuten uutinen on tyypillinen tiedeuutinen: on keksitty joku X, joka voi mullistaa kaiken. Ja ehkä näin käykin, mutta se jää nähtäväsi.

3 tykkäystä

Sekä raskaudet että oma ja erään läheisen autoimmuuni kilpirauhastulehdus ovat opettaneet, että tunne-elämä ja mielenterveys ovat hyvin vahvasti kemiaa. Mutta jotainhan niiden pitää olla.

Raamatussa mainitaan joitakin ihmisen elämään liittyviä asioita, jotka ovat muuttumattomia. Ja ne ovat sitä edelleen. Ihminen ei elä yli 120-vuotiaaksi. Se sanotaan Raamatussa, ja se näyttää olevan edelleen ohjelmoituna soluihimme. Me emme voi laskea hiekanjyvien määrää, emmekä tähtiä taivaalla. Jotenkin uskon saman liittyvän mieleemme. Me voimme rajallisesti oppia vaikuttamaan asioihin, mutta syntisyydestä emme tule pääsemään eroon.

Ainakin yksi ihminen on todistettavasti elänyt 122- vuotiaaksi. Eli 120 vuoden rajapyykki on ylitetty. Lisäksi pitkäikäisyyteen auttavia tekniikoita ei edes ole vielä olemassa. Kenties tilanne on jo 100 vuoden kuluttua aivan toinen, ellei ihmiskunta tuhoa itseään tekemällä liikaa virheitä, jotka johtavat tuhon tielle.

Ei hiekanjyvien tarkkaa määrää tarvitse tietää. Ei myöskään tähtien. Sen sijaan niiden määrä voidaan arvioida riittävän tarkkaan. Jos Raamatussa väitetään, että tähtien ja hiekanjyvien määrää ei ihminen voi tietää, niin tuollainen väite on nykytieteen valossa melko outo.

Ei suinkaan aivokemia ole mikään uusi keksintö. Mielenkiintoista sen sijaan on se, kuinka pitkälle sitä opitaan sorkkimaan.

Kenties sopivalla sorkkimisella voidaan muuttaa esim ilkeitä yksilöitä kilteiksi jne.

Tämä uutinen on vasta alkusoittoa. Me nyt elävät ihmiset tuskin voimme edes kuvitella, mihin tämä polku voi vielä johtaa.

Alkoholistien parantumiseen ei tarvita enää sitkeää kieltäytymistä ja sinnittelyä, vaan yksinkertainen lääkkeen otto lopettaa himon.

Tämä oksitosiini on vain yksi pieni osa. Paljon muuta on vielä tulossa.

Voi sitä aivokemiaa sorkkia. Lyö vaan takaisin näpeille entistä kovemmin.

Tyypillistä synneillekin. Hetken voimakas mielihyvä, joka muuttuu sitten pikkuhiljaa kasvavaksi kärsimykseksi.

1 tykkäys

Siis eihän se ole tieteellinen väite. Vaan erittäin totta, kun sitä oikein päin katsoo. Jos ajattelee asioita pelkästään “tieteellisinä” väitteinä tai totuuksina/epätotuuksina, niin ajattelu liikkuu vain yhdellä tasolla. Tällöin keskustelu, varsinkin vähän syvällisempi, on mahdotonta.

1 tykkäys

Miksi ihmisen yleensä pitäisi tietää hiekanjyvien määrä tarkasti? Miksi ihminen olisi jotenkin vajavainen juuri tuon asian takia?

Olisihan älytöntä pitää kirjaa hiekanjyvien määrästä. Eihän ko tieto ole oleellinen minkään käytännön asian kannalta?

Sen sijaan hiekanjyvien määrä on kuriositeetti. Eräs fyysikko onkin kysynyt opetustyönsä yhteydessä yliopisto-opiskelijoilta approksimaatiota hiekanjyvien määrästä. Lienee niin, että opiskelija, joka pystyy esittämään nopeasti suuruusluokan likimääräisesti oikein, osoittaa jonkinlaista älyllistä lahjakkuutta. En tiedä, koska itse en pystyisi moiseen henkiseen vääntöön.

Tällaisena kysymys on järjetön. Ja tarpeeton.

Mutta mitä sisältöä näet esim. sillä Raamatun lupauksella, että “Ovatpa teidän päänne hiuksetkin kaikki luetut.” (Luuk. 12:7)

Soluista ei kuitenkaan puhuttu ilmeisesti mitään?

Hiusten määrä ei liene sekään oleellinen. Kaljunakin sitä kelpaisi olla paremman puutteessa.

Eipä tuo hiusten määrä kyllä ole mikään todiste minkään puolesta tai vastaan.

Ei ole mikään ihme, että kun puhutaan Jumalasta, joka on kaikkivaltias, niin samalla on luontevaa olettaa Hänen olevan myös kaikki tietävä. Ja tämä taas tietenkin sisältää myös ajatuksen, että Jumala kykenee palauttamaan halutessaan kauan sitten kuolleen ihmisen täsmälleen samanlaisena joskus myöhemmin.

Tässä muutaman vastaajan esittämät ajatukset antavat ymmärtää, että tässä asiassa Raamattu olisi jonkinlainen luonnontieteiden oppikirja mutta eihän se ole.

Raamattu ei sisällä mitään sellaista luonnontieteellisesti nykyään tunnustettua asiaa, jota ei olisi muutenkin tiedetty jo Raamatun kirjoittamisen aikoihin.

Tämä keskustelu kuuluisi jo säikeeseen Kristityt ja alkoholi, mutta tämän suuntainen lääke on jo olemassa, nimeltään naltreksoni. Minulla ei ole siitä henk. koht. kokemusta, mutta sillä on oma vankka kannattajakuntansa, mm. amerikkalainen näyttelijä Claudia Christian (tuttu Babylon 5 -faneille).

Tuttu näyttelijä on :wink:

Alkoholistien auttaminen on yksi juttu, mutta ei liene täysin mahdotonta ajatella, että myös itsekkyys tms usein negatiivisiksi tulkitut ominaisuudet voisivat olla lääkkeellä säädeltävissä.

Toisaalta näyttää siltä, että yhden positiiviseksi tulkittavan ominaisuuden muutoksen ohelle saattaa ilmestyä myös vahingollisia ominaisuuksia.

Oksitosiinia ei liene tämän perusteella syytä antaa lääkkeenä Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tms edustajille.

Sinä sen sanoit. :rofl:

Ei kukaan ole esittänyt "hiusten määrää todisteena mnkään puolesta tai vastaan :slight_smile:

Kysyin mikä mielestäsi on tuon kohdan sanoma. Siinä on vielä vähän syvempi sisältö kuin Jumalan kaikkitietävyys.

Oikeastaan se sanoma, minkä tuossa näen itse on, että Jumala on voimallinen herättämään kuolleita ja on myös parhaaksi katsomassaan tilanteessa myös aikeissa tehdä niin.

Hiusten määrän mainitseminen ikään kuin vakuuttaa ihmisille, että he tulevat olemaan mitä ilmeisimmin rakentuneet herätessään samanlaisina kuin eläessäänkin.

Onko siinä sitten jotain muutakin, sitä en tiedä. Jos on, niin varmasti maininnet asiasta…?

Mitä ajattelet hänestä tai hänen kokemuksistaan?

En ole seurannut hänen uraansa Babylon 5 jälkeen. Joskus olen imdb:ssä käynyt (nyt alkaa tulla elokuvamainoksia) katsomassa sarjan näyttelijöiden tietoja ja valitettavasti siinä on selvinnyt, että monen hahmon esittäjä on jo kuollut.

En tiennyt ollenkaan, että hänellä on ollut riippuvuusongelmia. Sen sijaan vuosia seuraamani muusikko menehtyi surukseni viime vuonna. Mahtavan lauluäänen omannut John Wetton menehtyi kohtuu nuorena sairauteen, joka oli pitkään jatkuneen alkoholismin seurausta. Vaikka hän oli raitistunut vuosia sitten, oli tuho jo ehtinyt tapahtua.

1 tykkäys