Kat.-Ort.-ekumeniaketju

Otsikon aiheelle varmaan riittää jatkossakin kysyntää, joten tehdäänpä uutisketjun sijaan vakituisempi ketju. Keskustelun aiheena siis erilaiset katolis-ortodoksiset ekumeeniset teemastot.

Ongelmat taitavat olla lähinnä kirkkojärjestekseen ja tällä hetkellä myös maallisiin, poliittisiin juttuihin liittyviä. Muita esteitä yhdistymiselle ei taida olla. Ainakin opilliset erot tuntuvat todella pieniltä, jos niitä edes on.

Ja oli miten oli on kyseessä erittäin läheinen yhteys, jossa ekumenialla voisi jotain tuloksia saavuttaakin. Lännen sisäinen hajaannus on paljon syvempi.

Ortodoksinen kirkko on tästä toista mieltä.

Eipä taida olla. Militantit maallikot toki molemmin puolin.

1 tykkäys

Älä lue niitä katolisten nettimedioiden juttuja. Aika vähän erilaisia Agreed statement on X-asiakirjoja on tehty. Jopa mitä ekumeenisin patriarkkamme Bartolomeos on antanut melko nuivia lausuntoja Marian perisynnittömyydestä ja kirkko-opista.

Ei niissä ole juuri koskaan mitään ortodoksisesta kirkosta. Kuljen vain vapaasti silmät ja korvat auki, kuten kunnon hipin tuleekin.

En tiedä olisiko ehtoollisyhteyden, mihin ekumenia tässä tapauksessa luonnollisesti pyrkii, edellytyksenä se, että ortodoksinen kirkko hyväksyisi koko katolisen dogmatiikan sellaisenaan. En usko, että on.

Minusta juuri koko dogmatiikan hyväksyminen sellaisenaan tulee olla tavoite. Toki voidaan hyväksyä sitten eri ilmaisumuodot, kuten riitukset.

Mutta ei katolisen dogmatiikan.

Tämä olikin hyvä tarkennus. Joku lukija saattaisi erehtyä luulemaan, että ortodoksi edellyttää katolisen dogmatiikan hyväksymistä. Tämä vaara on hyvä torjua.

1 tykkäys

Minusta kummankin osapuolen pitäisi keskittyä ensin siihen, että omat rivit ovat yhtenäisiä. Idän pitäisi etsiä ensin ykseyttä muiden itäisten kirkkokuntien kanssa, ja lännen läntisten. Ennen kuin tämä on tapahtunut, ei ole kovin mielekästä haaveilla enemmästä.

Toivon tietysti parasta, mutta olen aika skeptinen. Jos yhdistymistä yritetään väkisin pusertaa piispojen taholta ylhäältä alaspäin, niin se todennäköisesti johtaisi vain kummankin osapuolen entistä suurempaan sisäiseen hajaannukseen. Väistämättä tulisi uusia “vanhauskoisten” ryhmiä, jotka eivät hyväksyisi ylhäältä päin saneltua yhdistymistä. Yhteisen uskon tulee olla aitoa ja kokonaisvaltaista, muuten se jää vain teoreettiseksi kaunopuheeksi.

Muuten olen sitä mieltä, että ort. maailma on kuitenkin käytännöiltään ja opiltaan yhtenäisempi kuin katolilainen maailma. Mitä enemmän roomalais-katolilaisuuteen tutustuu, sitä heterogeenisemmalta se näyttää. Joskus ei voi välttyä vaikutelmalta, että Vatikaani hyväksyy melkein mitä tahansa, kunhan nämä vain tunnustavat paavin primaatin. Toisaalta pidetään tiukasti kiinni esim. pappien naimattomuudesta, mutta sitten jos joku porukka tunnustaakin paavin primaatin, niin sillä ei ole mitään merkitystä, että ovatko heidän pappinsa naimisissa vaiko eivät. Tällaisissa asioissa room.-kat. kirkko näyttäytyy minusta epäyhtenäisenä ja hieman opportunistisenakin porukkana.

Vanhalle foorumille linkitin kerran jonkun bloggauksen, jossa kuvattiin room.-kat. kirkkoa jossain Väli-Amerikassa: kerran tai kaksi vuodessa siellä pidetään katolilainen jumalanpalvelus, kun taas muun ajan vuodesta kirkkoa käytetään intiaanien synkretistisiin pakanallisiin menoihin. Se oli vain yksi esimerkki, mutta pitää muistaa, että jos yhdistyminen tapahtuisi, niin siinä ei sitten olla yhteydessä vain korkeakirkollisten ja oikeaoppisimpien ainesten kanssa, vaan tultaisiin vedetyksi yhteyteen kaikkien niiden kanssa, joita siitä toisesta puljusta löytyy. Ja en ole lainkaan vakuuttunut, että olisin halukas yhdistymään kaikkien niiden uskonsuuntausten kanssa, joita on roomalais-katolisen kirkon sisällä. Ja varmaan he ajattelevat meistä samoin.

Eivät ne voi, elleivät ne samalla hae yhteyttä idän katolisiin kirkkoihin.

Noin muuten käsityksesi katolilsesta kirkosta ovat vähän samat kuin jos pitäisi koko Venäjää tai Kreikkaa ja kaikkia venäläisiä tai kreikkalaisia ortodokseina ja sitten siunailisi hämmästellen ortodoksisia tapoja.

6 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Orientaaliskisma