Kysymyksiä foorumin tekniikasta

Miksi tahdot lukea tuolla tavalla ilkeästi sen, mitä kirjoitan?

Nuo osastot on olemassa siksi, että jos joku haluaa käydä kirkkokuntakohtaista keskustelua, se on mahdollista. Ei sinua tai ketään vastaan.

1 tykkäys

Miten määrittelet kirkkokunnallisen keskustelun? Miksi sellasta pitäisi olla? Saanko oman kirkkokunnallisen keskustelun?

Kyse on jonkinlaisesta “power to the people” ajattelusta.

Kun jollekin annetaan valtaa, niin sitä ei voi antaa liian laajasti. Muuten kaikista vakiokävijöistä voisi tehdä johtajia. Joten pitää valita joku pienempi kriteeri.

Olen itse miettinyt sellaista, että olisi joku rajattu alue, missä keskustelun aloittajalla olisi moderaattorin oikeudet siihen keskusteluun. Mutta foorumin tekniikka ei taida mahdollistaa sitä. Jos mahdollistaisi, niin ihmiset voisivat aloittaa kilpailevia keskusteluja samasta aiheesta. Sitten ne keskustelut jäisivät, missä aloittaja on liian laiska tai liian fasisti. Ja nousisi esiin niitä, jotka taitavasti saavat keskustelun paimennettua hedelmälliseen suuntaan, jolloin entistä useampi osallistuisi heidän aloittamiinsa keskusteluihin.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on sitten, että määritellään ryhmiä, jotka suojellaan ryhmään kuulumattomilta. Jokaisen kirkkokunnan oma aluehan on välittömästi suojassa myös ateisteilta.

Liikaa ei voi luottaa maallikkomoderointiin. Jos viestejä saisi piiloon äänestämällä, niin sitten tulisi se, että oikeassa olemisesta mutta eri mieltä olemisesta joutuisi sensuroiduksi. Tai oikeassa olemisesta niin, että ei ole kiva tyyppi. Eli jos ihmisille annetaan valtaa, niin valta pitää antaa a) vain siihen asiaan, missä sitä käytetään oikein, tai b) sellaisiin asioihin, missä sen väärästä käytöstä aiheutuva haitta on siedettävissä. Mutta sen antaminen asioihin, joissa se vaikuttaa enemmän hyvää kuin pahaa, on ehdottomasti kannattavaa.

Ongelma on ehkä siinä, että näitä kysymyksiä ei ole lähestytty kovinkaan filosofiselta kannalta. Tarkoitan sitä, että ihmiset eivät ole fiksuja tai trolleja, vaan se vaihtelee riippuen 1) aiheesta, 2) hetkestä ja 3) vastapuolesta ainakin. Toinen on hienosäädön kysymys. Jos pitää olla yksi mielipide siitä, että mikä on fiksua tai sallittua, ja sitä valvomassa on yksi tai kaksi ihmistä, joilla on myös omat näkemykset asioihin ja oma elämä foorumin ulkopuolella, niin tietenkään se ei voi toimia. Siksi auttaa jos tätä “fiksuudesta ja sallitusta” päättämisen vaivaa voi jakaa pienempiin osiin.

Eli saadaan aidosti kaksi rinnakkaista keskustelua mahdollisimman monesta asiasta. Joskus se on tarpeen, joskus se ei ole. Joskus menee 50/50, että kumpaan joku haluaa osallistua, jos voi osallistua molempiin.

Juuri näin. Ks. alla oleva linkki:

Sovellan multistakeholder-mallia foorumiin siten, että stakeholdereita ovat eri kirkkokunnat, käyttäjät yleisesti, moderaattorikolleegio, ylläpitäjä ja foorumia ylläpitävä yhdistys.

Foorumi toimii siten, että liputukset piilottavat viestejä automaattisesti. Eli joukkoliputus toimii. Mikäli moderaattori tulkitsee liputukset virheellisiksi, niin sitten siitä on vaikutuksia sille, kuinka järjestelmä myöhemmin tarkastelee virheellisesti liputtaneiden liputuksia. Liputus on oikeasti merkittävä vallankäytön muoto tällä foorumilla. Sen vallankäytöstä - esimerkiksi ei-roskapostin liputtaminen roskapostiksi - johtaa teknologian sisäisen rakenteen kautta vallan vähentymiseen. Liputusten suhteen “väärästä käytöstä aiheutuva haitta on siedettävissä”, ja myös myöhemmin korjattavissa.

Kirkkokuntia on tällä hetkellä määritelty foorumin ryhmärakenteessa kolme - luterilaiset, ortodoksit ja katolilaiset, jotka ovat merkittävimpiä foorumin käyttäjäkuntia. Mikäli käyttäjät haluavat, luterilaisryhmä voidaan myös jakaa esimerkiksi LHPK-laisiin ja evl.fi-jäseniin, tai perustaa vaikkapa oma LHPK-ryhmä, jos tällaista keskustelua haluaa käydä sopiva määrä henkilöitä. (Sopivana määränä pitäisin vähintään kolmea aktiivista käyttäjää.)

Kirkkokunnallinen keskustelu on mahdollistettu. Se toimii käyttäjien itsesäätelyn kautta. Ryhmiin liittyminen on vapaata, ja jos joku luteraani liittyy ortodoksikeskusteluun ja alkaa trollata keskusteluja, joissa he haluavat esimerkiksi keskustella kirkkonsa paastosäädöksistä yksin, niin he voivat joko lopettaa keskustelun, tai pyytää ylläpitoa puuttumaan ilmeiseen trolliin.

Ryhmäkohtaiset keskustelut on perustettu siksi, että lihaa syövät valkoiset cis-mieh… anteeksi, siis tarkoitan luterilaiset eivät voisi dominoida pienempiä kirkkokuntia, ja vastaavasti siksi, että ortodoksit tai katolilaiset eivät tulisi huutelemaan väliin, jos me luterilaiset haluamme keskustella jostain aiheesta.

Minusta on myös ihan hyvä, että jokainen ihminen oppii siihen, että jokainen keskustelu ei ole minua varten, vaan joistakin asioista minä joudun pysymään ulkona. Tarkoitus ei ole toki kuitenkaan sulkea ketään ulkopuolelle; sen vuoksi kaikki näkevät myös ryhmille tarkoitetut keskustelut.

1 tykkäys

Miksi foorumin ohjelmisto ei pidä lyhyistä vastauksista? Jos vastaan yhteen pitkään viestiin usealla lyhyellä viestillä, foorumiohjelmisto alkaa oitis sitä paheksua. Mielestäni montä lyhyttä viestiä on parempaa viestintää kuin yksi pitkä. Perustelen:

  • Yhteen viestiin sisältyy tyypillisesti monta näkökohtaa, pitkässä viestissä erityisesti. On selkeämpää, kun yksi viesti käsittelee vain yhtä asiaa.
  • Moderaattorit saattavat haluta siirrellä viestejä ketjusta toiseen niiden aiheen mukaan. Tämä on helpompaa tehdä järkevästi, kun yhdellä viestillä on vain yksi aihe.
  • Peukutukset ovat ymmärrettävämpiä lyhyiden kuin pitkien viestien kohdalla, kun sekä peukuttaja että kaikki muutkin tajuavat selvästi, mihin ajatukseen peukutus kohdistuu.
3 tykkäystä

Jos tarkoitat ns. onelinereitä, niin alla vastaus siihen:

https://uskojarukous.fi/t/moderointikeskustelu/103/256?u=silvanus

Mutta aivan, et tarkoita onelinereita…

Peukutus on hyvin monitulkintainen foorumiakti. Minusta meidän tulisi peukuttaa kaikkia viestejä, jotka mielekkäällä tavalla kontribuoivat keskusteluun. Jos peukutamme vain niitä, jotka ovat samaa mieltä meidän kanssamme, mitä kiitettävää siinä on?

Tämä on kyllä totta. Toisaalta moderaattori voi kyllä pilkkoa viestin halutessaan myös sisältä palasiksi.

Jos sinua varsinaisesti kiinnostaa se, miksi foorumisofta tosiaan tuolla tavalla huomauttelee, suosittelen kysymään asiaa täällä:

Tässä on sellainen juttu, että vakituisen kävijän eli mestarin tasolle pääseminen (ja siellä pysyminen) ilmeisesti vaatii tietyn määrän peukuttamista ja peukutetuksi tulemista. Eikä vain määrää, vaan peukkujen kohteiden ja antajien (plus antamisen ajankohdan) kanssa pitää olla myös riittävää hajontaa.

Lisäksi pitää riittävän ahkerasti lukea sekä tietty osuus uusista viesteistä että uusista keskusteluista. Eli ilmeisesti foorumin tekniikka on tehty aivan tietynlaista osallistumisen tapaa varten.

Toisinkin voi tehdä. Olen välillä katsonut hyvin huvittuneena kun täällä yksi veijari peukuttaa joka ikistä viestiä, missä kuka tahansa on vain eri mieltä Thinkcatin kanssa. Satavarmasti puolet sellaisia, jotka eivät kontribuoi keskusteluun yhtään mitään. Mutta ehkä sillä tulee hoidettua tuo edellisen kohdan statuksen säilyttäminen.

Suunnittelijoiden ajatuksia voi lukea täältä:

https://meta.discourse.org/t/what-do-user-trust-levels-do/4924/6

They can get to trust level 3 by…

This is time and activity based, unlike the previous levels. In the last 100 days…

must have visited at least 50% of days
must have replied to at least 10 different topics
of topics created in the last 100 days, must have viewed 25% (capped at 500)
of posts created in the last 100 days, must have read 25% (capped at 20k)
must have received 20 likes, and given 30 likes.*
must not have received more than 5 spam or offensive flags (with unique posts and unique users for each, confirmed by a moderator)
must not have been suspended

  • These likes must be across a minimum number of different users (1/5 the number), across a minimum number of different days (1/4 the number). Likes cannot be from PMs.
    All of these must be true.

Unlike other trust levels, you can lose trust level 3 status. If you dip below these requirements, whether from flagging or the passage of time, you will be demoted to Member. However, in order to avoid constant promotion/demotion situations, there is a 2-week grace period immediately after gaining Trust Level 3 during which you will not be demoted.

Kirjoitin viestin Raamattu -osioon ketjuun Alueesta Raamattu. Se ei kuitenkaan tule näkyviin kohtaan, jossa ovat tuoreimmat ketjut. Eihän sitä kukaan osaa tuolta etsiä. Onko se jotenkin piilotettu?

Jos se on tuo uuden otsikon Kihlaus Raamatussa -otsikon alle siirretty niin kyllä se ainakin minulla näkyi uutena kirjoituksena ja tuoreimmissa kirjoituksissa.

1 tykkäys

Onko muilla ongelmia peukuttamisen kanssa? En pysty tällä hetkellä peukuttamaan kenenkään viestejä.

Edit. Kyseessä taitaakin olla Edge-selaimen vika. Tykkäys-nappula näkyy jostain syystä näkymättömänä.

3 tykkäystä

Multa ainakin onnistui sun viestin peukuttaminen :slight_smile:

3 tykkäystä

Näkyikö sinulla siis tuoreimmissa jo kohdassa Alueesta Raamattu, ennen kuin sen oli siirretty oman otsikon alle?

Sitä en ehtinyt siinä vaiheessa näkemään. Mutta tuskin siinä mitään ongelmia on ollut. Jospa se hävisi sinulta juuri silloin kun siirto oli käynnissä ja siksi et sitä nähnyt.

Kirjoitin kokeeksi otsikon Alueesta Raamattu - alle tekstin, mutta minulla se ei ainakaan näy tuoreimmissa.

Ei sinne pidä kirjoittaa, koska se on kuvaus osion tarkoituksesta. Pitää kirjoittaa muiden siellä olevien otsikoiden alle tai luoda uusi ketju. Tuo ketju on kiinnitetty, eikä se käyttäydy samoin kuin normaalit ketjut.

2 tykkäystä

Totta, näinhän se on. En itsekään tuota edes miettinyt kun vastasin. Poistin tuon @Exkortti n koeviestin pois.

1 tykkäys

Foorumisofta ei vissiin tunnista hashtageja? Testataan:

#homoseksi #alkoholi #evlfi #kirkollisveroshampanjaksi

EDIT: Kiinnostavaa. Olemassaoleva asiasana meni läpi, uusia ei tuota kautta voi generoida.

Mitenkäs viestien järjestystä voi vaihtaa?
Pilkoin Turun ap-vaalin ketjua, koska keskustelu siirtyi koskemaan seurakuntien perustamista. Siirsin uuteen ketjuun joitakin viestejä, mutta huomasin sitten, että ensimmäiseksi olisi pitänyt siirtää se viesti, joka nyt jököttää uuden ketjun viimeisenä.

Voisin yrittää tuon korjata, mutta voisitko linkata ketjun ja kertoa tarkalleen, mitkä viestit ovat väärässä järjestyksessä?

1 tykkäys