Kysymyksiä katolisesta messusta

Jos kieli käy englannille, tuolla on havainnollinen esitys ruusukosta rukousnauhaan liittyen ja tuolla jopa suomeksi videoina rukoukset. Itse olen juuri ruusukkoa opiskelemassa.

1 tykkäys

24 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Luther ja Jeesuksen syntisyys

Tästä viestistä syntynyt keskustelu Lutherista ja Jeesuksen syntisyydestä siirretty omaan ketjuunsa: Luther ja Jeesuksen syntisyys.

Kysymys pukukoodista eli onko siinä mitään erikoisuuksia, jotka noviisin tulisi tietää?

Arkisissa vermeissä on porukkaa ollut niissä muutamassa arkimessussa, jossa olen ollut - itsekin “suoraan kadulta”. Voin kuvitella, että miehenä(kin) minun tulisi pukeutua arvokkaasti vähintään siinä tilaisuudessa, jossa minut joskus mahdollisesti kirkon jäseneksi otetaan, jos nyt sinne asti pääsen.

Arkimessuissa ollaan arkivaatteissa. Sunnuntaimessussa olisi syytä pyrkiä arvokkaaseen pukeutumiseen. Miehellä vähintään kauluspaita on paikallaan, pikkutakkia tai pukua käytetään myös.

Kirkkoonotto rinnastuu pukukoodissa luterilaiseen konfirmaatioon, jossa yleisesti ollaan puvussa. Poikkeuksia voi olla eri syistä, mutta tätä voi suositella.

44 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Messu velvollisuutena

Kirkkoonotto on tietysti spesiaalitilaisuus. Kukin juhlistaa sitä oman tyylisellään juhlavalla pukeutumisella. Jos olet pukumiehiä niin sitten puku, muukin juhlavaan käyttöön tarkoitettu oman maun mukainen asu on ihan yhtä hyvä.

Sunnuntaimessussa sama homma mielestäni, mutta niin että puhtaat, siistit, oman vaatekaapin mittapuulla “paremmat vaatteet” kelpaa. Kirkossa ei ole pukupakkoa eikä edes pikkutakki-pakkoa.

Itse en laita koskaan sunnuntaimessuun ns. ykkösiä päälle vaan arkivaatteista parhaimmat ja siisteimmät.
Tämä on ollut muissakin maissa ihan hyväksytty tapa, pukukoodien rinnalla.
Juhlat ovat sitten erikseen, jos on vaikka tutun kaste, konfirmaatio, kirkkoonotto tai häät. Varsinaisia juhlavaatteita minulla ei edes juuri koskaan ole ollut säästösyistä eikä naisille ole helppoa vastaavaa systeemiä kuin miesten puku.

Tuli tuo pukukoodista mieleen Jaakobin kirjeen toinen luku rikkaasta loistavissa vaatteissa ja köyhä ryysyissä. Jumala ei katso sitä mikä on ulkoinen pukeutuminen, vaan se mitä sydämestä löytyy. En ole koskaan kuullut katolisessa olisi mitään pukukoodia tavallisessa messussa. Itsekin olen nähnyt, että hypparit päällä monet ovat messussa.

Jossain southern baptist kirkoissa taitaa olla kirjoittamaton pukupakko. Samoin Radio Patmoksesta kuulun, jonkun saarnaan juuri, jossa puhuja käski miehiä hankkimaan kunnon kangasta ja teettämään puvun kirkossa käyntiä varten. Oletan, että se puhuja oli helluntailainen. Se puhe oli nauhoitteen tasosta päätellen 70-80 luvuilta.

Itsekin olen nähnyt, että hypparit päällä monet ovat messussa.

Mea culpa. Ortodoksikirkossa opin olemaan aika herkkä asianmukaisen pukeutumisen suhteen. Siksi edellä esitin kysymykseni.

Aikoinaan ensimmäisellä katekumeenikurssin tapaamisella ortodoksikirkolla olin kirkkosalissa talvitakki päällä ja kirkkoherra siitä heti - ystävällisesti - huomautti.

Jaakobin kirjeessä on sama periaate kuin opetuksessa lesken rovosta: vaatimaton lahjoitus oli leskelle kunniaksi, koska hän antoi parasta, mitä hänellä oli. Asenne on väärä silloin, jos siistejä vaatteita olisi käytettävissä, mutta ne on varattu ns. kirkkoa arvokkaampiin tilaisuuksiin.

Kirkossa on toki pakollinen pukukoodi, joka koskee muun muassa asun peittävyyttä. Tämän lisäksi pukeutumisen samoin kuin ruumiin eleiden ja muun käytöksen tulee osoittaa messun juhlavuutta ja kunnioitusta Kristukselle, joka tulee ihmisten vieraaksi.

3 tykkäystä

Tästä aioinkin mainita, miehet kyllä harvemmin laittavat päälle mitään liian lyhythihaista tai lahkeista.
Köyhä tosiaan laittaa parasta päälle niin kuin rikaskin ja vaikka ero olisi ulkoa päin katsellen suuri niin parhaat on kummallakin päällä. Mutta itse tosiaan pukeudun sunnuntainakin varsinaiseen juhlavaatekertaan vain jos on erityinen juhla, ei tavanomainen sunnuntaimessu.
En kokisi oloa luontevaksi muuten. Arvonantoaa sitten tietysti osoitetaan monin muinkin tavoin.

Niinpä…Ihmeellisesti on muuten yleistynyt tämä tapa pitää ulkovaatteet sisällä :sunglasses:

Voi kyllä olla että hiippakunnassa aletaan säästämään lämmityskuluista kirkossa, jolloin saattaa syytäkin pitää ulkotakki päällä :smiley: Toistaiseksi on ollut ainakin Helsingissä suht. lämpöistä myös talviaikaan.

1 tykkäys

Ikävää, jos teillä on ollut tuollaista, että kytätään vaatteita. Itsehän menen nykyään palveluksiin yleensä tohvelit jalassa. (Paitsi en silloin, jos itsellä on jokin palvelustehtävä.) Kukaan ei ole koskaan huomauttanut vaatteista tai kengistä - ja jos huomauttaisi, löisin hänelle kyllä jauhot suuhun.

2 tykkäystä

Ahaa, sinulla on siis aina jauhoja mukana. :joy:

2 tykkäystä

Nykyisinhän on vapaissa suunnissa ja myös vapaammissa luterilaisissa yhteisöissä on tapana pukeutua todella rennosti. Jopa papilla tai muulla pastorilla on suht lököttävät farkut jalassa ja joku villapaita. Liperi on kyllä papilla kaulassa, mutta eipä juuri muuten pukeudu. Seurakuntaväki pukeutuu kuka mitenkin. Itse en koskaan ole pukeutunut kirkkoon sen kummemmin kuin muutenkaan ihmisten ilmoille, kauppakeskuksiin tai ulos mennessä. Ei nyt ihan verkkareita tietenkään, vaikka joskus sellaisiakin joillain näkee, mutta asialliset arkivaatteet, pyhänäkin. Ellei sitten ole kyseessä jokin suurempi juhla.

Ikävää, jos teillä on ollut tuollaista, että kytätään vaatteita.

No en kyllä kokenut, että kytätään. Ymmärsin, että ajatus liittyi yleensä kunnioittavaan käyttäytymiseen kirkossa. Miehänähän minulla oli vielä aika helppoa. Enempi olen kuullut lähinnä netin keskustelupalstoilla, että naisten pukeutumiseen kiinnitetään enempi huomiota.

Ja nettikeskustelut on sitten vielä ihan eri asia verrattuna siihen, miten asioihin suhtaudutaan “livenä” palveluksissa.

Tuo oli ihan vilpitöntä tietämättömyyttä minun osaltani. Sanon näin olettaen, että et ole sarkastisesti liikenteessä.

En hyväksyisi t-paitaa ja shortseja edes kesähelteellä. Asiallinen pukeutuminen tietysti. Se mitä tarkoitan on, ettei ole mitään pakkoa hankkia mitään “Armani:a” messua varten.

2 tykkäystä

Luterilaisessa kirkossa on tavattu istua ulkovaatteet päällä perinteisesti. Nyttemmin, kun on lämmitykset sun muut, niin takit riisutaan.
Ehtoolliselle ei koskaan mennä päällysvaatteissa, vaan ne riisutaan sen ajaksi.

2 tykkäystä