Lutherin merkitys luterilaisille

Muistelen kuulleeni, että Luther piti Sidottua ratkaisuvaltaa tärkeimpänä teoksenaan. Jopa niin, että kaikki muu voitaisiin polttaa, muttei tuota opusta. Tjsp.

Ok. Periaatteelinen kysymys: onko luterilaisuus mitä tahansa Luther oli mistäkin mieltä?

Luterilaiset tunnustuskirjat esittelevät luterilaisen kristinuskontulkinnan. On niitäkin ihmisiä, jotka käytännössä pitävät miltei kaikkia Lutherin ajatuksia joko ohjeellisina tai ainakin erittäin painavina, mutta se ei ole millään muotoa tarpeellista eikä oikeastaan edes suotavaa.

4 tykkäystä

Näinhän se tietenkin on ja siinä mielessä “periaatteellinen” kysymykseni oli puoliprovo. Mutta Lutheria tosiaan siteerataan mielestäni kuten esim. ortodoksit siteeravat kirkkoisiä ja eräitä erityisesti ortodokseille tärkeitä teologeja. Voisiko Luther siis olla luterilaisille kirkkoisä? Tämä kysymys ei ole provo.

Kirkkoisyys ei kenties ole niitä tärkeimpiä tapoja luonnehtia Lutherin asemaa, mutta onhan hänen asemansa luterilaisille suurin piirtein sitä kaliiperia. Ainakin konservatiivisille luterilaisille. WA:ta siteerataan kuin Raamattua.

En usko, että luonnehdinta “kirkkoisä” menisi suuresti pieleen. Kyllä melkoinen osa niistä luterilaisista, joille oppiasiat yleensä jotain merkitsevät, arvostavat Lutherin juttuja kovasti. Minusta on syytä olla varovainen siinä, sillä jos luterilaisuus on oikeaa kristinuskontulkintaa niin tottahan sen pitää pärjätä myös ilman Lutheria sisällöllisesti.

1 tykkäys

Ei tietenkään. Mutta kun mainitsit tuon teoksen, niin tuli mieleen että se oli Lutherille tärkeä.

Se oli itsellenikin aikoinaan tärkeä. Eikös suomennoksessa ole mukana Erasmus Rotterdamilaisen teksti, johon Luther sitten aika äkäisesti reagoi? Fanitin Lutherin tapaa nuijia Erasmus maan rakoon.

2 tykkäystä

Ei ainakaan minulle. Minulle Lutherin merkitys luterilaisuudelle on historiallinen. Toisin sanoen, hän oli vaikuttamassa osaltaan siinä, että meillä syntyivät nämä tietyt opilliset painotukset vastalauseina toisille opillisille painotuksille, ja sitä kautta myöskin kirkko-organisaation hajoaminen.

1 tykkäys

On sitä Lutheria tullut jonkin verran luettua, Iso katekismus, Galatalaiskirjeen selitys, Sidottu ratkaisuvalta ja muutama muukin kirja. Halusin luterilaisena tietää, mitä “puljumme” oppi-isä opetti.

Koettelen sen, mitä Luther kirjoissaan sanoo, ja pidän siitä sen, mikä on hyvää. Ja sitä hyvää niissä on mielestäni valtaosa.

2 tykkäystä