Mystiikka ortodokseilla ja muilla

Toisaalta ei ole kauhean kristillistä suhtautua eleisiin ja sanoihin maagisesti. Epäjumalten palvominen on väärin, mutta toisaalta kontekstistaan irrotettu uskonnollistaustainenkin ele ei oletusarvoisesti ole epäjumalten palvontaa. Vastaavasti esimerkiksi pukeutumalla kaapuun ja lausumalla ehtoollisen asetussanat ei saa aikaiseksi ehtoollista, vaikka kuinka yrittäisi, koska sanat ja eleet eivät vaikuta maagisesti.

3 tykkäystä

Tosin en sitäkään pidä kovin järkevänä, että kristitty harrastaisi säännöllisesti jotain kontekstista irrotettuja vieraan uskonnon palvontamenoja tietäen, että kyseessä ovat alkujaan palvontamenot. Ehkä jonkin poikkeuksen voi löytää, mutta se olisi nimenomaan poikkeus eikä sääntö.

1 tykkäys

Toki tämäkin on kontekstiriippuvainen. En menisi Intiassa temppelissä joogaamaan, mutta voisin mennä suomalaisessa kansanopistossa joogaamaan, jos siellä ei ole joku oman elämänsä pöytälaatikkohindu vetäjänä.

1 tykkäys

Hmmmm… Minä osallistuin juhannuksena 2017 Saimaan rannalla “oluen uhraamisriittiin”…

Koska historiallisessa mielessä se oli kiinnostava demonstraatio-kokemus.

Voit kompensoida asiaa toimituttamalla oluen siunauksen.

Kiitos vinkistä, mutta koska en juo olutta, tuskinpa ostaisin sitä tuohon tarkoitukseen. Tosin googlen mukaan matka kaljakorin kanssa ei olisi pitkä, jos siunauksen voi saada missä tahansa katolisessa seurakunnassa…

Tämä on hyvä idea. Seurakuntalaiset ihmettelevät, kun kirkon oven takaa alkaa kuulua kaljakorin kilinä. Yhtäkkiä ovet pamahtavat auki ja sisäänastuja huikkaa ensimmäisenä “Siunaa, isä!”

2 tykkäystä

Sattumoisin kuuntelin tällaista tänä aamuna.

Kuunteleeko tai lukeeko kukaan muu Derek Princeä?
Mystiikka on parhaimmillaan sinä mitä se on tuossa y.m. saarnassa. Näkymättömän jumalallisen todellisuuden asia joka Jumalan tahdosta tulee näkyväksi konkreettisesti elämässä.

Tässä ko. Herrasta tietoa, monille ehkä tuntematon. Perinteisesti mystiikka määritellään toisella tavalla.

Mikä ero Princen määritelmässä on perinteiseen verrattuna?

D

Suomessa Taivas TV7 on esittänyt Derek Princen Raamattu-aiheisia opetusohjelmia.

Tuota kautta on tullut tutuksi, kun joskus olen katsellut. Harvinaisen selkeä, rauhallinen ja viisaanoloinen raamatunopettaja, jota kyllä mielellään kuuntelee.

1 tykkäys

Mystiikka ortodokseilla on mielestäni parasta. Koko patristinen laaja traditio, jumallistumisprosessin kuvaukset ja hesykastinen perinne. Luostariliike, ohjaajavanhukset jne. Luovuttamattomia.

Minusta ortodokseilla ei ole mitään mystiikkaa. On vain kilvoittelua. Keskiajan katolisessa kirkossa oli mystiikkaa.

2 tykkäystä

Lisäksi en ymmärrä, miten tämä liittyy mihinkään viestissäni. Derek Prince, jota kommentoin Plautillan viestiin ei ollut mikään mystikko, vaikka henkimaailman olemassaolon tunnustikin tietenkin kristittynä protestanttina.

1 tykkäys

Kyseinen Prince on ylläolevan wikipedia linkin mukaan helluntailainen eksorkisti ja sionisti.

Näistä ominaisuuksista voidaan olla montaa mieltä.

1 tykkäys

Niin voi, mutta oletko kuunnellut yhtäkään hänen opetustuntiaan? Muodosta mielipiteesi vasta sen jälkeen.

Prince syntyi Intiassa brittiläisille vanhemmille. Hän kävi koulua Eton Collegessa ja opiskeli King’s Collegessa Cambridgessa. Hänen pääaineitaan olivat kreikan kieli ja latina. Cambridgessa hän opiskeli myös filosofiaa, eritoten logiikkaa Ludwig Wittgensteinin johdolla. Hänestä tuli King’s Collegen fellow 24-vuotiaana.

En ole kuunnellut ja tuskin tulen kuuntelemaankaan. Mielipiteenmuodostus jää siis tekemättä.

Tässä saattaa olla jonkinlainen termiero eri perinteissä. Varmaan vaikkapa lakkaamaton rukous on meikäläisittäin ihan normaalia kristinuskoa ja on jossain muissa mystiikkaa.

6 tykkäystä

Lue ainakin hänen elämäntarinansa englanninkielisestä Wikipediasta. Varsinkin 1. avioliittoon liittyvät yksityiskohdat ovat vaikuttavia.
Saatat innostua kuuntelemaan hänen puhettaankin. Miellyttävä brittiaksentti ja puheita on YouTubessa sadoissa laskettava määrä. Jos tunnustuskunta ei miellytä niin tämä herra on kyllä merkittävä osa 1900-luvun kristillistä historiaa harhaoppisenakin. Eli niin kuin opetti. Ja opetti todella laajasti, muustakin kuin eksorkismista ja siionismista.
(Suomenkielinen Wikipedia-artikkeli on tynkä.
Tämä on parempi kuin Wikipedia englanniksikikaan. About Derek Prince | Derek Prince Ministries )

Aivan varmasti näin.
Itse olen kasvanut sellaiseen kristinuskoon että mystiikka on Jumalan todellisuuden ilmenemistä ikäänkuin läpikuultavan verhon läpi maailman asioita tarkastellessa ja Jumalan totuuksien näkemistä maailmaan kuuluvien asioiden välityksellä.

Niin kuin nyt vaikka taivaan jumalanpalvelus tulee elävällä tavalla todelliseksi kun siihen osallistuu vaikkapa liturgiassa, lakkaamatta rukoillen tai rukouskokouksessa rukoillen.

Kun viittasin mystiikkaan Derek Princen yhteydessä tarkoitin hänen opetustaan ‘miten ottaa Jeesuksen veren voima omaan elämään mukaan konkreettisesti’. Jeesuksen veri on asia minkä merkitys elämällemme maailmassa on vaikeaa tyhjentävästi osoittaa. Mutta me voimme elää sen todeksi ja elämämme läpi näemme jo ajassa mikä sen merkitys on ollut, on ja on oleva.