Notre-Damen katedraalin tulipalo

6 posts were merged into an existing topic: Sri Lankan terrori-isku kristittyjä vastaan

Kuvottavaa rappiota tässä tapauksessa edustaa se, kuinka auliita ihmiset ovat lahjoittamaan rahaa materian korjaamiseen.

Samaan aikaan valtavat ihmismassat kärsivät perusterveydenhuollon, riittävän ravinnon, puhtaan ympäristön ja oikeudenmukaisen työkulttuurin puutteessa. Näiden ihmisten hätä ei ketään kiinnosta, vaan päinvastoin heidän hädästään ollaan valmiita hyötymään esimerkiksi halpoina tuotteiden hintoina.

1 tykkäys

Miksi et ole kiinnostunut heidän hädästään?

4 tykkäystä

Kristitty kai viittaisi syntiin. Minä käytän samasta ilmiöstä sanaa perimä, joka ohjaa ihmislajin lajityypillistä käytöstä. Meillä näyttää olevan taipumus reagoida moraalisiin ongelmiin ainoastaan silloin, kun niillä on käytännöllinen yhteys elämäämme. Siksi rakenteelliset ongelmat eivät meitä kosketa.

Koska ihmislaji on moraalisesti rappioitunut, se pitäisi huomioida poliittisessa järjestelmässä. Demokratia ei toimi, koska silloin kukin demokraattinen yksikkö äänestää vain omaa etuaan muiden kustannuksella. Esimerkiksi ympäristötuhosta keskusteltaessa käytetään paljon yhteismaan käsitettä.

Jotta ihmisen ahneus, välinpitämättömyys, häikäilemättömyys ja lyhytnäköisyys (syy- ja seuraussuhteita ei tahdota tunnustaa, vaikka ne ymmärrettäisiinkin) saataisiin kuriin, täytyisi omaa etuaan ajavilta ihmisyhteisöiltä viedä äänivalta.

1 tykkäys

Rappioitunut sisältää ajatuksen paremmasta. Eli on ollut jokin parempi tila, josta on menty alaspäin. Tai vähintäänkin se vaatii sitä, että vaikka ihminen ei olisi ollut parempi, niin on olemassa moraalikoodisto joka osoittaa ihmisen rappion.

Jos taas kyse on lajityypillisestä meiningistä, se ei ole rappiota eikä mitään. Se on vain luontomme mukaista elämää.

Ristiriita on aika räikeä.

MUOKS: Puuttumaan jäänyt vaikka-sana lisätty.

4 tykkäystä

Käytetäänkö? Minä en muista kuulleeni tuota sanaa muualla kuin monopoli-pelissä.

Minusta on hieman erikoista, että nyt tuon katedraalin korjauksen yhteydessä ajatellaan, että siihen käytetyt rahat ovat pois maailman köyhimpien perustarpeista, kun monta tuhatta kertaa suurempia summia käytetään maailmassa koko ajan erilaiseen turhuuteen kuten elokuviin, televisio-ohjelmiin, musiikkiin, kuvataiteeseen, teatteriin, kilpaurheiluun, muotivaatteisiin, koriste-esineisiin, lomamatkailuun, kesämökkeihin, huvipuistoihin, juomaravintoloihin, kukkaistutuksiin, jne. Lista on loputon.

8 tykkäystä

Maailman köyhimpien vastikkeeton auttaminen on pohjaton kaivo eikä sillä ratkaista yhtään mitään. Rahat loppuvat kuitenkin pikavauhtia ja sitten on edessä ihan sama kurjuus kuin ennenkin ja sitten ei ole rahaa enää mihinkään muuhunkaan.

Väestöräjähdys on pitänyt huolen siitä, että köyhät eivät maailmasta lopu ja heitä tulee vain lisää ja lisää koko ajan.

1 tykkäys

Kulttuurin osalta (kuvataide,musiikki, kirjallisuus yms) voin todeta että olet harvinaisen väärässä todetessasi sen turhuudeksi. Ne ovat asioita jotka erottavat meidät muista eläimistä. Ja eduksemme. Ilman niitä asioita me olisimme vain ruokaa etsiviä ja lisääntymistä harjoittavia viettiemme varassa eläjiä. Kulttuuri on se asia mikä on puolustettavaa omassa ajassamme. Se on ainoa sellainen asia perustarpeiden lisäksi.

Kulttuurin ylläpitäminen ei muuta sitä miksikään, että sen lisäksi meidän tulisi huolehtia myös lähimmäisistämme. Ja se mitä tarkoitamme lähimmäisillämme taas erottaa meidät keskenään toisistamme.

2 tykkäystä

Ymmärtääkseni TV2 tarkoitti sitä, että jos kerran katedraalin korjaukseen lahjoitetut rahat ovat pois köyhiltä niin niin ovat myös kulttuuriin käytetyt rahat. Mutta ei hän sanonut, ettei kulttuuriin pitäisi käyttää rahaa.

Jos oikeasti köyhyyttä olisi haluttu poistaa, niin ihmisten lisääntymiselle tietyillä alueilla olisi pitänyt tehdä jotain jo kauan sitten. Mutta kun ei tehty, niin nyt niitä köyhiä on sitten entistäkin enemmän ja lisää tulee ankaraa tahtia koko ajan.

2 tykkäystä

Jatkuva ekspansiivinen väestönräjähdys on suurin ongelma kolmannen maailman alueilla. Se aiheuttaa massamaahanmuuttoa Eurooppaa, se aiheuttaa sotia ja muuta väkivaltaa Afrikkaan ja Aasiaan.

Ellei kolmannen maailman väestönräjähdystä saada hillittyä, nykyinen kehitysapu: materia, raha, ruoka, lääkkeet jne vain pahentaa kokonaistilannetta, sillä kaikki ne vain lisäävät syntyvyyttä ja väestöä.

2 tykkäystä

Hän ei sanonut että kulttuuriin ei pitäisi käyttää rahaa, mutta hän sanoi kulttuuriin kuuluvia asioita turhuudeksi. No, ehkä hän on saarnaajansa sisäistänyt ja pitää kaikkea turhuuksien turhuutena. Miksi ylipäätään elää, jos elämä on vain perustarpeita ilman ylevämpiä arvoja.

Väestön räjähdykseen olisi myös kirkoilla mahdollista puuttua opetuksen ja valistuksen puolesta ja hyväksymällä toimivan ehkäisyn, joka osin auttaisi myös aidsin ehkäisyssä.

2 tykkäystä

Junatunneli tietänee vastauksen tähän.

1 tykkäys

Oletteko sama persoona? Mielestäni on oikein kysyä kuitenkin sinun nimimerkilläsi esittämistä kulttuurikielteisistä mielipiteistä. En huomannut Junatunnelin pitävän kulttuuria turhuutena.

Kyllä perustarpeitakin ylläpitävä elämä voi olla hyvää elämää. Mutta kun se kulttuuri on vuosisatojen aikana pykätty pystyyn, niin tietenkin se on valtavan arvokas perintö ja sikäli vaalittavaksi kelvollista.

Perustarpeita tyydyttävä elämä voi (ja todennäköisesti on) olla epätyydyttävää, jos on kuitenkin olemassa sellainen joukko, jonka pillin mukaan pitää tanssia (vrt feodaaliyhteiskunnat).

Huomasitko, että juuri Junatunneli nimesi “kuvottavaksi rappioksi” ihmisten valmiuden lahjoittaa rahaa kulttuuriin eli Notre Damen korjaamiseen? Häneltä kannattaisi tivata ensin. Jos nimittäin hyväksyt hänen juttunsa, sitten on ihan turha vaatia TeeVeeltä selitystä viestiin, jossa käytetään samaa mittapuuta.

2 tykkäystä

Kuten sanoin, jopa miljardöörienkin rahat hupenevat hetkessä, jos niitä käytetään koko ihmiskunnan elannon juokseviin kuluihin.

Siksi olen täysin eri mieltä siitä, että Notre Damen korjaamiseen lahjoitetut rahat pitäisi suunnata köyhille ihmisille. Ainoa kohde mille voisi jotain lahjoittaa, ovat sairaat ja vammaiset oman maan kansalaiset, koska heillä ei ole kykyä tehdä työtä.

Niin. Minun pointtini oli se, että ymmärrän kyllä että on hieman ongelmallista käyttää rahaa perustarpeet ylittävään “turhuuteen” samalla kun toisilta puuttuu nuo perustarpeet, mutta miksi paheksuntaa aiheuttaa juuri tämän monumentin korjaamiseen muutaman vuoden aikana käytettävä muutama miljardi, kun samaan aikaan maailmassa joka vuosi käytetään tuhansia ellei kymmeniä tuhansia miljardeja euroja kaikenlaiseen muuhun perustarpeet ylittävään “turhuuteen”.

4 tykkäystä

Minusta vastaus tähän on aika yksinkertainen. Koska on aina helpompi ja mukavampi paheksua toisten toimintaa kuin omaansa. Raamatussa opetus on se, että jos meillä on kaksi ihokasta, annamme sen toisen köyhälle. Meillä jokaisella on reilusti yli kaksi vaatekertaa. Ja muutakin yllin kyllin. Kyllähän me useimmat kristityt varmaan jotain maailman köyhille annamme, mutta emme niin paljon kuin oikeasti voisimme. Lähellekään.

On muuten ihan puppua väittää, ettei köyhien maiden auttamisesta olisi hyötyä. Esim Gatesit ovat onnistuneet kääntämään Afrikan hurjat AIDS-luvut laskuun, ja koko maailman köyhien määrää on pystytty laskemaan. On laskettu, että maailman kantokyky riittäisi ruokkimaan kaikki, jos jaksaisimme ruuat toisin. Mutta silti, hyvin monenlaiseen hömppään menee meidänkin perheen rahoja, joten en minä ole itsekään millään tavalla muita parempi tässä.

2 tykkäystä

Tuskin on mielekästä vastata, mutta sanonpa nyt kuitenkin. Ymmärrän Junatunnelin ajatuksen sinänsä. Moni asia jää vaille huomiota kun yksi asia nostetaan ainoaksi korjaamisen arvoiseksi. Minä en vastusta ND:n korjausta. Olen surullinen sitä kohdanneesta tuhosta. Mutta en edelleenkään käsitä miksi muu kulttuuri on turhuutta ja ND ei. Näinhän voi lukea suoraan TV2:n kirjoituksesta jossa hän ei vielä laita turhuus-sanaa lainausmerkkeihin, niinkuin tuossa sinun kirjoituksesi jälkeen ja siten selvästi lieventää aikaisempaa kirjoittamistaan. Minusta kulttuuri on ainoa rikkaus mikä meillä on ja se nostaa meidät ylemmäksi pelkän lisääntymisen ja olemassaolon kamppailusta. Tästä syystä ihmettelin kirjoittajan näkemyksiä, mutta nähtävästi hän on itsekin huomannut jo ilmauksensa virheen kun on alkanut käyttämään siinä lainausmerkkejä.