Piispainkokous: ei kirkollista vihkimistä samaa sukupuolta oleville pareille

Mikäs prosenteissa on niin ihmeellistä? Enemmistö kannattaa muutettua avioliittolakia ja uuden kansalaisaloitteen hautaamista. Eikö tämä ollut jo kaikkien tiedossa?

Heh! Tuo uutinen on julkaistu 8.9. Nähtyäni @batos :ksen kommentin kävin lukemassa uutisen (eli 14.9. joskus aamupäivällä) ja äänestystilanne oli suurinpiirtein sellainen, että kannattaneiden äänet olivat kutakuinkin tuossa samassa (n. 1200), mutta vastustajia oli vain n. 550. Ihmeellistä, että miten nyt 15.9. klo 01.06 mennessä onkin tullut n. 1500 ääntä lisää :laughing:

Eiköhän sitä ole jossain sopivissa somekanavissa “yllättäen” jaettu…

Olikohan kyseessä se sama somekanava joka keräsi ensimmäisen kansalaisaloitteen taakse 160k nimeä päivässä?

Luultavasti. Se tuntuu monelle olevan sellainen kiihkoilun aihe, ettei kestetä “väärää” äänestystulosta edes jonkin paikallislehden useita päiviä vanhassa nettigallupissa. Jotkut sitten jaksavat jopa kommentoida tätä korjattua tulosta uskonnollisella keskustelupalstalla.

Täällähän tätä nettilehden galluppia mainostettiin alunperinkin? Onko tämän tuloksen arvo nyt jotenkin vähentynyt?

On. Jos sillä nyt mitään arvoa oli alunperinkään. Yleensä tuollaisiin ei kannata kovin suurella vakavuudella suhtautua.

Eli tästä gallupista ei tarvitse välittää, eikä niistä virallisistakaan gallupeista tai siitä että kansalaisaloite keräsi 160k nimeä päivässä missä se toinen ei saanut kuin 100k kasaan 6kk keräämisellä?

Koska ihan aikuistenoikeesti enemmistö on tätä lakia vastaan? Eikö niin? :grinning:

Mistäpä minä sen tietäisin. Luultavasti et tiedä sinäkään. Ainakin hyvä case voidaan esittää sen puolesta, että enemmistö haluaisi säilyttää avioliiton miehen ja naisen välisenä.

Minua juuri nyt kiinnostaa ainoastaan, että älä jaksa tuon masinoidun nettigallupin perusteella huudella kuinka kansalaisaloite pitäisi haudata.

Paitsi että se toinen kansalaisaloite ei saanut kuin 100k kasaan 6kk keräämisellä ja se toinen 160k päivässä?

Paitsi että jokainen virallinen gallup sanoo enemmistön hyväksyvän avioliiton samaa sukupuolta olevien kesken?

Paitsi että enemmistö eduskunnasta hyväksyi avioliiton samaa sukupuolta olevien kesken?

Missä se hyvä case on? Esitä ihmeessä ne perustelut? :grinning:

Minä en täällä tätä nettigalluppia alunperin “masinoinut”. Jos tulos ei enää miellytä, niin se on sinun ongelmasi.

Tämä nyt tuntuu olevan sinulle kovin rakas argumentti. Pidän tosin huomattavasti kovempana saavutuksena tuota Aito avioliitto -porukan lukua, sillä heiltä puuttui se useamman vuoden jatkuva median tuki. He ovat saaneet oman tuloksensa aikaan lähestulkoon mediapimennossa.

On aivan eri asia todeta avioliiton olevan vain miehen ja naisen välinen, kuin osoittaa tukeaan tuolle kansalaisaloitteelle. Esimerkiksi minä en tuota allekirjoittanut, vaikka pidänkin avioliittoa miehen ja naisen välisenä. Muistaakseni aiemmalla foorumilla tästä oli myös keskustelua, ja jotkut olivat toimineet samoin. Aito avioliitto ei siis onnistunut saamaan allekirjoitusta edes kaikilta potentiaalisilta kannattajiltaan. Monet luultavasti ovat kyllästyneet koko kysymykseen. Toiset eivät pysty hyväksymään kaikkia kommentteja, joita liikkeen piiristä on lausuttu. Toiset asettavat suuremman painon politiikan jatkuvuudelle.

Monet seikat vaikuttavat myös niihin “virallisiin” gallupeihin. Mitä niissä tarkalleen on kysytty? Onko kysytty kansalaisaloitteesta vai avioliitosta? Miten vastaajat ovat ymmärtäneet kysymykset? Onko kysymyksissä puhuttu sukupuolineutraalista vai tasa-arvoisesta avioliitosta? Onko otos ollut tarpeeksi laaja? Kyselytutkimuksessa vaikuttaa myös se, mitä vastaaja olettaa, että hänen halutaan sanovan. Onhan se nyt tullut jo selväksi, että homoavioliittoja vastustavat ovat epätasa-arvon kannalla eivätkä ymmärrä rakkaudesta mitään.

En ole näitä gallupeja hirveästi lueskellut. Mutta siitä olen aivan varma, että “jokainen virallinen gallup” ei kyllä ole ollut samaa mieltä. Sehän taisi olla jo itsessään pieni uutinen, kun saatiin ensimmäisen kerran gallup-tulos jossa enemmistö kannatti sukupuolineutraalia avioliittoa. Näillä gallupeilla on myös ollut ongelmia viimeaikoina ja persujen huima nousu eduskuntavaalien kynnyksellä tuli suurimmalle osalle yllätyksenä. Tämä nyt sinänsä ei ole mikään vaikuttava argumentti, mutta kertoo siitä, etteivät ne kyselytutkimusten ammattilaisetkaan aina onnistu. Ainut satavarma metodi olisi kansanäänestys jonka äänestysaktiivisuus lähentelisi 100%.

Eduskunta on avioliittolain kertaalleen muuttanut. Silloinkaan enemmistö ei tainnut olla mitenkään kovin selvä. Sen jälkeen eduskunnan kokoonpano on muuttunut ja nykyään tuo tilanne taitaisi olla vieläkin tiukempi. Tämä ei suoraan sada uuden kansalaisaloitteen laariin, sillä monet kansanedustajat ovat todenneet kunnioittavansa aiemman eduskunnan päätöstä. Mutta jos tämä nykyinen eduskunta olisi ollut sen ensimmäisen kansalaisaloitteen käsittelyssä, olisi se kenties jäänyt hyväksymättä.

Minun tarkoitus ei ole todistaa, että enemmistö vastustaisi sukupuolineutraalia avioliittolakia. Minähän jo totesin, että en tiedä sitä. Minä yritän ainoastaan esittää tällaisen järkevän epäilyn sille, että ei ole mitenkään itsestään selvää, että enemmistö, saati suuri enemmistö, välttämättä tukisi sukupuolineutraalia avioliittoa. Ehkä enemmistö tukee, ehkä se ei tue. Eikä minua se juuri edes kiinnosta. Enemmistö on monista asioista väärässä. Sen kanssa on sitten vain elettävä.

6 tykkäystä

Silloinkun tuon viestin alunperin luin ja linkitin, prosentit olivat 70%, 28% ja 2% , nyt on näköjään prosentit tosiaan “keikahtaneet”…
Hetken jo toivoin…joten se siitä.

Joo kyllä, mää ainakin. En kannata homoparisuhteiden kirkollista siunaamista tai vihkimistä (tämä on mulla se pääpointti) ja myös yhteiskunnallisella tasolla pitäisin parempana, jos avioliitto olisi vain miehen ja naisen välinen. Mutta en pidä tätä kysymystä niin isona, että sen takia lähtisin allekirjoittamaan kansalaisaloitetta - varsinkaan kun kyseessä on toisen kansalaisaloitteen kumoava aloite, mitä pidän lähinnä järjestelmän väärinkäyttönä. Siinä messuyhteisössä jossa tällä hetkellä käyn eniten, oli vahva ja aktiivinen kampanjointi kansalaisaloitteen puolesta, ja tuntui varsin vaikealta olla vähemmistössä. Silti en allekirjoittanut.

1 tykkäys

Jos niin kovasti halutaan tarkastella kansalaisaloitteiden menestystä (mikä mielestäni ei ole tässä oleellisin asia) niin tarkkaan ottaen Tahdon-kansalaisaloite keräsi ensimmäisen päivän aikana 105 439 ääntä, minkä jälkeen ei enää tullut kovin suurta piikkiä, viimeisenä keräyspäivänä tulos oli noin 2000 ääntä. Paperikannatukset jäivät vähäisiksi, ja sitä hieman ihmettelen… Kun siihenkin oli aika paljon panostettu, kirjastoissa ym.

Mutta kuten todettua, on vaikea sanoa mitä mieltä kansan enemmistö oikeasti on. Ja vasta-aloite menetti useita mahdollisuuksia kerätä nimiä esim. kristillisiltä kesäjuhlilta, joissa paperilomakkeen allekirjoittajia olisi varmasti ollut runsaasti, ja jotka eivät välttämättä menneet sitten nettiin allekirjoittamaan.

A-Talk -keskustelu aiheesta “kuka pääsee alttarille” loppui juuri. Juha Ahvio on todella terävä tyyppi, mutta senhän jo tiesinkin. Minulle entuudestaan tuntematon pastori Ville Auvinenkin argumentoi hyvin. Silti on päivän selvää, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko vihkii aivan näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa “avioliittoon” homo-, lesbo- ja tiesmitä -pareja; jokseenkin yhtä selvää on sekin, että hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa vihitään moniavioisia liittoja. Voi-huuto poloiselle isänmaalle!

Yhdyn voi-huutoosi!

Vahingossa katsoin tuon keskustelun. Ymmärsin aika hyvin lesbon naispapin näkemykset. Hän on asemassa, jossa hänen ei pitäisi olla ollenkaan. Heikki Leppää taas en ymmärtänyt ollenkaan. Tuli mieleen joku 70-luvun eurooppalainen hassishippi, joka viattomasti luuli Grateful Deadin olevan kommunistien bändi. Miehestä jäi myös se vaikutelma, että ei varmasti vihi, ennen kuin on varma, että vihkimisen takia ei menetä virkaa.

1 tykkäys

Michelange,

olet kai tietoinen, että keskustelijat oli valikoitu sillä perustein, että he edustavat jotakuinkin kirkollisen sivistyneen keskustelun ääripäitä?

Juha Ahvio on tiukka kalvinistisesti orientoitunut teologi, Ville Auvinen puolestaan luotsaa Suomen teologista instituuttia joka ainakin yhteen aikaan kokosi naispappeutta vastustavat teologian opiskelijat. Laura Mäntylä ja Heikki Leppä ovat puolestaan molemmat Helsingin hiippakunnan pappeja ja hyvin profiloituneita sateenkaariasian eteenpäinviejiä.

Suomen ev.lut. kirkossa on pappeja pari tuhatta, yhteensä yhdeksässä hiippakunnassa. Papeista merkittävä osa ei ole vastannut mitään kyselyihin, joissa on selvitelty halukkuutta samaa sukupuolta olevien avioliittojen vihkimiseen tai siunaamiseen.

Kirkolliskokouksessa voimasuhteet eivät ole merkittävästi muuttuneet. Piispainkokous antoi puolestaan oman lausuntonsa, sekin nykyistä käsitystä linjaava.

Päivän selvää on siten vain se, että nykyisen kaltainen pattitilanne jatkuu vielä pitkään.

Epäilen, että oikeusoppineet eivät kovin helposti lähde taistelemaan kirkon sisäistä järjestystä vastaan sääntörikkureiden puolesta. Jotkut saattavat sellaisia peliliikkeitä toivoa, mutta eivät kykene näkemään että Suomen Ev.-lut. kirkko ei ole ainoa uskonnollinen yhteisö tai edes ainoa julkisoikeudellinen kirkollinen yhteisö Suomessa. Puuttuminen Ev.-lut. kirkon elämään voisi sotkea kenttää laajemminkin.

Todennäköisintä on, että mikäli joku pappi menettää Ev.-lut. kirkossa pappisoikeutensa samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisen vuoksi, hallinto-oikeus asettuu kirkollisten päätösten taakse kuten erinäisissä ortodoksisen kirkon pappeja koskevissa oikeusjutuissa.

4 tykkäystä

Ohjelmassa heitettiin ilmaan arvio kolmestakymmenestä vuodesta; minulle tuo on vähänkään optimistisemmin ajatellen vielä “näköpiirissä olevaa tulevaisuutta”. :older_man:

Roomalaiskatoliselta puolelta hyviä kommentteja tuosta asiasta. Kiitos.
Ongelmamme on se, että kaikenlaiset pääsevät papinvirkaan.

Ville Auvinen kirjoittaa kauniisti viimeisimmässä Kulmakivessä:

…“Pahimmin median ja julkisuuden maalitauluiksi joutunevat ne piispat, jotka ovat päätöksiä tehtäessä kannattaneet perinteistä ja raamatullista avioliittonäkemystä. He kantavat silloin sitä ristiä, joka piispalle kuuluu, ja he tarvitsevat silloin erityisen tukemme ja rukouksemme…”

1 tykkäys

En tunne tätä kenttää juuri ollenkaan. Varmaan hellaritausta vaikuttaa, että nykyisestä kansankirkkolaisuudesta huolimatta en ymmärrä kirkon ja valtion linkityksiä. Avaisitko miksi veikkaat näin käyvän?