Piispat siivottiin pois Helsingin kirjamessuilta – miksi?

Niin eikö tässäkin jutussa se suurempi pihvi ole, että suuremmat kustantamot haluaisivat jyrätä pienet allensa? Joka onnistuu voimistamalla kaupallista jumputusta, jolla saadaan suurempi osuus väestöstä passivoitumaan TV:n ääreen, tai jos kirjaan koskeekin, niin sen mainostetun valmiiksipureskellun ääressä sitten.

Juuri näin itse koen ja tulkitsen. Totalitarismit pyrkivät hegemoniaan tukahduttamalla kaiken kritiikin, ajattelun ja keskustelun, mikä kyseenalaistaisi julistetun “ainoan oikean totuuden.” Massan pitäisi vain olla hiljaa ja omaksua se, mitä feministitätisetämuu kuplansa ajatuksista opettaa. (Tässä tapauksessa se tätioletettu joka sai määrätä messujen ohjelmaa ja kutsuttuja.)

3 tykkäystä

Wut? Evl.fi piispat ovat pienkustantamot, jota isommat kustantamot nuivivat?

1 tykkäys

Minusta kirkko on Suomessa toimija, joka edustaa luonnontieteellisestä katsannosta erillään olevaa pyhää. Kirkko on toimija, joka uskaltaa edes sivuäänellä sanoa aborttikysymyksessä, että ehkä se ei olekaan pelkkä soluklöntti.

Siksi minusta on mukavaa, jos kirkko on läsnä tapahtumissa, joissa on henkistä sisältöä. Aineellisesta maailmasta irti olevan pyhän hiljainen esillä pitäminen voisi kuulua jollekin toisellekin toimijalle, mutta Suomessa rooliin sopii parhaiten kirkko.

Ateistina pidän kristillistä maailmankatsomusta harhana, mutta harhaisilta vaikuttavat myös ateistien ja feministien puheet. He pyrkivät pelkistämään maailman palikoiksi ja kyseenalaistamattomiksi rakenteiksi ja arvoiksi, joita voi liikutella kuin lego-palikoita ikään.

Maailma, joka on helposti liikuteltavia palikoita, on minusta pelottava. Siksi sitä sotkemaan ja hidastamaan ja hiomaan tarvitaan erilaisia ääniä. Juuri missään asiassa ei ole olemassa totuutta, joka olisi ihmisen ulottuvilla. On vain erilaisia ääniä, jotka dialogisoituvat.

Tällä hetkellä pelottavan suurta kannatusta saa maailma, josta pyritään poistamaan dialogisuus ja esimerkiksi pyhän läsnäolo. Minä en näe, että tällainen maailma palvelisi edes luonnontieteellistä ateistista maailmankuvaa, koska ihminen kuitenkin on ihminen, eikä ihmistä ja ihmiselämää voi pelkistää pelkäksi aineeksi.

3 tykkäystä

Piispat edustavat ajattelua, ja ajattelua on vaikeampaa kaupallistaa. Näinollen se työnnetään syrjään turhana. Tilalle otetaan ylimielisimmät kiusaajat, jotka pakkopaukuttavat miettimättä mielipiteet mitä mieltä kulttuurissa saisi olla esimerkiksi mallilla Rantalan Rikun toiminta.

Kovan paikan tullessa valehdellaan, koska totuuden kaupallinen arvo on nolla. Tärkeintä on kova kaupallinen jumputus.

Yksi viesti siirrettiin toiseen ketjuun: Moderointikeskustelu

[quote=“Uskonsoturi, post:47, topic:3053”]Piispat edustavat ajattelua, ja ajattelua on vaikeampaa kaupallistaa.
[/quote]

Ainakin kristillisissä radio-ohjelmissa kristittyjen keskustelijoiden yksi ansio on se, että he edes yrittävät tukahduttaa välittömän tunnereaktionsa. Heidänkin mielipiteensä nousee väistämättä esiin, mutta se on viisaampaa esittää maltillisesti ja muita kuunnellen kuin julistaen.

Vaikea jaksaa enää maailmaa, jossa vuoronperään joku nousee julistamaan, kuinka asiat ovat, mitä niistä tulee ajatella ja mikä on oikein ja väärin. Nimenomaan paljon näkyvyyttä saavilta julkisilta keskustelijoilta toivoisi asennetta, joka johtaisi dialogiin ja erilaisten näkökantojen esiin nousemiseen ja esillä pysymiseen.

Nettikeskustelulle tuollaisia odotuksia toki on turha asettaa.

Julkiset keskustelijat, lähestulkoon kaikki, nimenomaan toimivat estäen kaikin keinoin julkista keskustelua, erityisesti yhtään syvempää sellaista, koska mitä moniäänisempi yhteiskunta on sitä vähemmän heillä on valtaa.

1 tykkäys

Tämä on kyllä erittäin mielenkiintoinen ateistin ajatuksena… Mutta tällöin joka tapauksessa astuntaan pois tieteen alueelta filosofian puolelle.

Kävin eilen Kirjamessuilla täysin autuaasti tietämättömänä mistään tällaisesta keskustelusta.

Itse panin merkille, kuinka paljon kristillisiä kustantamoita ja “kojuja” (mikä lie oikea sana) siellä oli. Ne oli jossain määrin ripoteltu eri paikkoihin ja aloin miettiä jossain vaiheessa, että olisipa helppoa, jos ne olisivat yhdessä paikassa, niin löytäisi kaikki kaverit aina heti… :stuck_out_tongue: Oli Lasten keskusta, Piplia-seuraa, kirkko yleisesti seurakuntavaaliteemalla #minunkirkkoni mukana, Valamon luostari, Lintulan luostari ja Katolinen kirjakauppa. Taisi olla vielä jotain muutakin.

Oli myös porukkaa, joka kai oli oikeistolaista. Siniristin liitto - http://www.siniristin-liitto.fi/ - jonka pj on Jouko Piho. Uusnatsifibat kävi mielessä siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, että vastustavat “islamisaatiota”. Että sellasta. Yrittivät siis keräillä kannattajakortteja, mutta en nimeäni antanut.

En suoraan sanottuna ymmärrä tätä kohua. Kirjamessut tekee omat valintansa ja heillä on oikeus siihen, koska he ovat yksityinen toimija. Heitä ei voi eikä saa pakottaa tekemään mitään (lakien puitteissa), mitä he eivät halua tehdä. Siihen ei kenelläkään ole oikeutta.

Henkilökohtaisesti olen myös sitä mieltä, että piispat haastattelijoina karnevalisoivat piispoja ja tekevät heistä yleisiä kulttuurisia puuhastelijoita, jotka menettävät luonteensa uskonnollisina toimijoina.

8 tykkäystä

Pakottamisesta harvempi on tainnut sanoa mitään – paheksua saamme vapaasti :stuck_out_tongue:

Hienoa, että kirjamessuilta löytyy kristillisiä kustantamoja!

Ilmeisesti Aikamediaa, Päivä osakeyhtiötä ja Aurinko kustannusta siellä ei tänä vuonna ollut?

Niitä kutsutaan osastoiksi.

2 tykkäystä

Niitä kutsutaan ständeiksi.

t. messu-pro

Kirjamessut on aikalailla samoin mittarein yksityinen toimija, kuin mitä kirkko on.

Ai niinkun heillä on verotusoikeus, presidentti nimittää johdon, osallistuvat näkyvällä tavalla eduskunnan avaukseen, enemmistö suomalaisista kuuluu jäsenistöön jne? Vai ei sitten kuitenkaan ihan samoin mittarein?

2 tykkäystä

Tosiaan, yhtenä jäsenenä tuossa osuuskunnassa Suomen Messut on Helsingin kaupunki. En nyt jaksa alkaa etsimään säännöistä, että minkälaista äänivaltaa tai osuutta tämä tarkoittaa.

No kaupungin monopoli vesiyhtiö, jos haluat poimia nuo osat kirkosta.

Jyväskylän kirjamessujen järjestäjä on ollut toinen, joten ei kai edes monopolista voi puhua. Turun kirjamessuista en tiedä.

Jyväskylässäkin on vesiyhtiö, joten Helsingin vedellä ei ole monopolia.