Pitäisikö tehdä kansalaisaloite arkkipiispan erottamiseksi virastaan?

Koska arkkipiispa Kari Mäkinen sooloilee aivan omiaan avioliittoasiassa, niin auttaisiko mitään, että tehtäisiin kansalaisaloite hänen erottamiseksi virastaan. Mitä me teemme tuommoisella arkkipiispalla, joka ei pitäydy Raamatun selvässä opetuksessa eikä edes siinä, mikä on tällä hetkellä kirkon virallinen linja.

1 tykkäys

Ei auttaisi mitään. Ei arkkipiispa ole mikään kirkon presidentti vaan oman hiippakuntansa piispa. Muutkin piispat ovat omien papistojensa ja seurakuntiensa itsenäisiä kaitsijoita.
Tuollainen aloite kääntyisi vaan Mäkisen ja kumppaneiden voitoksi. Ei Mäkistä mikään erota ja hän saisi vain sympatiaa lisää sieltä missä hänen toimintaansa ei ymmärrettä hajottavaksi vaan rakkauden ja onnen lisääjänä.

Mielenkiintoista tässä ei ole Mäkinen vaan se mitä kirkolliskokousta kunnioittavat piispat sanovat tai tekevät. Pessimisti sanoo että puhuvat pyöreitä eivätkä sanktioi kapinallisia. Toivoa voi että joku sentään pitäisi ryhtinsä.

1 tykkäys

Evl.fi on uskonnollinen yhteisö. Miten eduskunta ja lakialoitteet liittyy mitenkään mihinkään?

2 tykkäystä

Juu pitäis tehdä aloite laista jonka mukaan eduskunta voi päättää kirkon asiat ja sitten… Luonnollisesti ortodoksit pitäis kans pistää ruotuun saman tien!

1 tykkäys

Ratkaisu tuskin on, että eduskunta erottaa arkkipiispan. Addressi tosin voisi olla hyvä ajatus, kun kerta piispa puhuu vastoin selkeää kristillistä opetusta.

3 tykkäystä

Suomen pelastus oli vaaran vuosina 1945-1949 virkamiehen lainsuoja.
Nyt puhutaan arkkipiispan erottamisesta! Hurjia ajatuksia.

Eiköhän noita perinteisen linjan kannanottoja muutenkin tulla näkemään.
Mielestäni Mäkisen erottamisesta puhuva addressi aiheuttaisi vain hilpeyttä toisaalla ja toisaalla taas lisäisi hänen suosiotaan ja antaisi uuden syyn päivitellä konservatiivien järjenjuoksua yms.

Eri asia jos olisi jokin reaalinen mahdollisuus arkkipiispan syrjäyttämiseen. Mutta kun ei ole.

3 tykkäystä

Ehkä olet oikeassa erottamisen suhteen. Jonkinlainen panna lienee silti paikallaan.

Ellei kansalaisaloitetta kannata tehdä, niin mitä sitten? Onhan “änkyräpappejakin” saatu pois viralta, niin miksei sitten änkyräpiispaa saada viralta. Kai se herra on herrallakin. Tarkoittaako kansalaisaloite vain valtiota, eikö se voisi tarkoittaa myös kirkkoa?

1 tykkäys

Suomessa on kerran erotettu arkkipiispa. Suomen ortodoksisen kirkon ensimmäinen arkkipiispa Serafim erotettiin ajanlaskuriidan takia. Virallisesti hänet erotettiin “suomen kieltä oppimattomana.” Valtiovalta siirsi hänet lakkautuspalkalle ja kirkollishallitus määräsi hänelle asuinpaikaksi Konevitsan luostarin. Serafim ei kuitenkaan mennyt Konevitsaan, vaan muutti ulkomaille.

Luterilaisen kirkon arkkipiispan erottamisessa pitäisi tehdä niin, että kirkolliskokous erottaisi hänet ja sitten asiaan haettaisiin valtiovallan (ehkä opetusministerin) siunaus. Tuskinpa asiaa tarvitsisi eduskunnan käsiteltäväksi viedä.

Kansalaisaloitteella tuodaan eduskunnalle ehdotus lain säätämiseksi. Millään lailla ei voida puuttua yksityisen järjestön sisäisiin päätöksiin ja valintoihin. Ei siis mitään mahdollisuuksia. Kirkolla ei mielestäni ole mitään tällaista aloitemahdollisuutta, mutta ainahan voi vedota päättäjiin prosessin aloittamiseksi keräämällä nimiä. Mutta voisin neuvoa, että sellainen ei ainakaan tuota asiaa tule edistämään, koska hyvin pian kerättäisiin vastaavaa listaa arkkipiispan puolesta, Nimiä kyllä tulisi siihenkin samassa suhteessa, veikkaan.

Jos arkkipiispan voisikin erottaa tehtävästään, niin ojan ja allikon kautta lähtöruutuun joutuisi evankelisluterilainen konservatiivikristitty hyvin helposti. Sillä; mistäpä sellainen arkkipiispa entisen tilalle, joka ei aiheuttaisi teologista ihottumaa? Miten sellaisen valinnan voisi varmistaa?

Jos hyviä keinoja löytyy, niin mikä ettei ehkä sitten, mutta riitaisan oloinen hötkyily ei varmaankaan kannata, vaan pikemminkin jättää Herran haltuun.

1 tykkäys

13 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Hajanaista keskustelua hajaannuksen mahdollisuudesta

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.