Rautjärven vanha puukirkko on palanut kivijalkaan jouluaamuna 25.12.2022. Kirkko oli rakennettu vuonna 1881.
Palohälytys kirkkoon tuli kesken käynnissä olleen aamun jumalanpalveluksen, kun saarnaa pitänyt pappi huomasi ensin savun ja sitten liekit noin puoli yhdeksän aikaan. Kirkossa oli tapahtumahetkellä sisällä kolmisenkymmentä ihmistä, mutta kukaan ei tämänhetkisten tietojen mukaan loukkaantunut tapahtuneessa.
Myös samalla paikalla aiemmin olleet kaksi kirkkoa ovat tuhoutuneet tulipalossa. Ensimmäinen oli Ruokolahden seurakunnan Rautjärven kappeli, joka valmistui vuonna 1667 samalle mäelle kuin nykyinen kirkko. Sen polttivat venäläiset pikkuvihan (1741–1743) alussa. Vuonna 1774 valmistui väliaikaiseksi toinen kirkko ja 1776 uusi kirkko, joka paloi kesällä 1872.
Kotimaan www-sivun mukaan Ilkivaltaa epäillään. Siis että mitä? Kirkon ikkunoiden kivittäminen olisi ilkivaltaa. Tulipalon sytyttäminen puisessa kirkossa kun useampi kymmenen henkeä on sisällä ei ole ilkivaltaa vaan pikemminkin murhayritys.
Ilmeisesti noista naruista ei ole vielä tietoa, miksi niitä kahdella ovella oli. Suntio ei niistä kuitenkaan vaikuttanut tietävän. Jos olisi jokin ovi ollut jostain asiallisesta syystä tarkoituksella pois käytöstä, niin kyllähän suntio olisi sen heti pystynyt kertomaan.
Spekulaatio: Ollut oikeasti yhdellä ovella, tarina muuttunut matkalla. Ja se yksi ovi ollut joku puhelinkaapeli tms. joka on tippunut kun tulipalo on irrottanut kiinnikkeitä.
Tämä nyt lähinnä sillä karulla logiikalla, että massamurhaa noin suunnitteleva olisi laittanut muillekin oville jotain estettä.
Vahvistettua tietoa saadaan vasta, kun poliisi on asian tutkinut, mutta tämän tiedämme tapaninpäivän aamuna:
Hätäkeskus sai automaatti-ilmoituksen tulipalosta Rautjärven kirkossa kello 8.30 sunnuntaiaamuna.
Palo syttyi kesken jumalanpalveluksen, jolloin kirkossa oli sisällä arviolta 30–40 ihmistä.
Palon huomasi saarnastuolista kappalainen Timo Kälviäinen, joka havaitsi savua pääovien luona.
Ihmiset ohjattiin poistumaan sivuovista. Kälviäinen poistui sakastin kautta sen jälkeen, kun muut olivat poistuneet. Kukaan ei vahingoittunut.
Osa kirkossa olleista ihmisistä on kertonut, että sivuoviin oli viritetty jonkinlaisia naruja. Myös pelastuslaitos vahvisti Ylelle, että sivuovilla oli jotain köysiä, mutta niiden tarkoitusta ei tiedetä.
Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana kertoi jo aamulla, että epäily mahdollisesta tahallisuudesta oli herännyt pian palon sytyttyä.
Kello 10 jälkeen paloi talo noin kolmenkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Rautjärvellä Torsantiellä. Palossa tuhoutui talo ja piharakennuksia. Palon tutkinnan yhteydessä löytyi kiinteistön alueelta vainaja.
Iltapäivällä poliisi tiedotti, että kirkon palossa on viitteitä rikoksesta ja sitä tutkitaan nimikkeellä törkeä tuhotyö.
Illalla poliisi tiedotti tutkivansa Rautjärven palojen yhteyttä toisiinsa, ja yhtenä tutkintalinjana olevan, että ”palot liittyvät toisiinsa ja siinä tapauksessa vaaraa uusille tulipaloille ei ole”. Kaikki tutkintalinjat ovat kuitenkin yhä auki.
Lisää tietoa kerrottaneen vasta arjen valjettua tiistaina, kun poliisi on nimennyt palon tutkintaan tutkinnanjohtajan.
Tieto köysistä sisäänkäyntien edessä on vahvistettu poliisin toimesta.
Tapausta tutkitaan törkeänä tuhotyönä. Samalla paikkakunalla sattunut toinen tulipalo ei mahdollisesti liity tapaukseen mitenkään.
Edit:korjasin kirjoitusvirheen ja samalla tarkensin imaisua liittyen toiseen paloon.
Tapausta muutoin kuin lehdistössä lukeneiden juttujen verran tuntematta voisi spekuloida, että silloinkin vaikka narujen laittaja olisi palon sytytttäjä, ensisijaisena tarkoituksena ei narujen osalta välttämättä ole ollut aiheuttaa toisille hengenvaaraa, vaan mahdollisesti voisi olla siltä osin kyse ollut myös esimerkiksi yrityksestä ensisijaisesti estää sytyttäjän oma välitön kiinnijääminen, jotta tämä saa pakenemiseen aikaa, jonka turvin tämä voi päästä palon sytyttämisen jälkeen autolle ja ajamaan sillä pakoon ennen kuin kukaan sisältä tuleva ehtii ottaa tekijää kiinni. Jos tekijä on ollut esimerkiksi ikääntynyt tai muutoin kykenemätön juoksemaan kovaa karkuun, tämä on voinut pyrkiä vähentämään omaa välitöntä kiinnijäämisriskiään jollain viritelmillä. Tulipalo itsessään on toki ollut turvallisuusriski vanhassa puukirkossa olleille, ja narutkin ovat voineet käytännössä olla hengenvaarallisuutta lisäävä riskitekijä vielä lisää. Kyseessä on ollut todella ikävä tilanne kirkossa olleiden kannalta.
Palon sytytyksen motiiveista ei ole julkaistu vielä mitään tietoa. Mutta se, että tapausta tutkitaan törkeänä tuhotyönä eikä henkeen ja terveyteen kohdistuneena rikoksena, viittaa siihen, ettei poliisi ainakaan tässä tutkinnan vaiheessa ole katsonut esiintyneen evidenssiä siitä, että palon sytyttäjä olisi varsinaisesti pyrkinyt rakennuksen tuhoamisen lisäksi myös surmaamaan muita ihmisiä. Tiedon lisääntyessä toki rikosnimikkeetkin voivat vielä muuttua.
Tosin vahvistettua tietoa ei ole vielä siitäkään, epäilläänkö narujen olleen tulipalon sytyttäjän laittamia.
Motiiviksi en keksi kuin kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on viha kirkkoa, uskontoa ja uskovia kohtaan. Toinen on viha kylän asukkaita kohtaan, jolloin joulukirkko olisi vain ollut paras keino yrittää tappaa mahdollisimman monta.
Kymmenen vuotta sitten Tampereen Nekalassa paloi 12 asuntoa, kun mt-potilas sytytti pinon kenkiä ja paperia, tarkoitus oli jotenkin hänen mielessään kosto tyttöystävälle tms, mutta ei puolen talon tuho. Nyt nuo köydet kuitenkin tuntuvat kertovan, ettei sellaisesta voi tässä olla kyse.
Viranomaisilla on omat kriteerinsä, mutta mielestäni kirkonpolttajaa voisi syyttää murhan yrityksestä, koska hän sytytti kirkon silloin, kun siellä oli ihmisiä sisällä. Vaikka ovien ulkopuolella ei olisikaan ollut naruja, niin ainahan olisi mahdollisuus, etteivät ihmiset olisi päässeet ulos turvallisesti.
Olisihan tuhotyön voinut tehdä silloinkin, kun kirkossa ei ollut ketään sisällä. Onnistuihan tuo Ylivieskassakin.
Aiemmin kaikkien rakennusten tuhopolttoja, joissa oli mahdollista olla ihmisiä sisällä, nimitettiin lainsäädännössä murhapoltoiksi riippumatta mahdollisista uhreista. Sittemmin termi on muuttunut tuhopoltoksi tai tuhotyöksi, törkeäksi tai ei.
Eikun tuhotyö tai törkeä tuhotyö, riippuu lähinnä vahingonvaaran tarkkarajaisuudesta – törkeässä tapauksessa vaarassa on suurempi määrä tyypillisesti koska tuli olisi voinut levitä. Lisäksi ks. Kirkonpolttaminen - Hakusanat uskonnonvapaudesta
Mutta ei tuo minusta sulje pois murhaa tai murhayritystä rikosnimikkeenä.
Korjasin nimikettä, mutta oleellista oli se, että kaikkien rakennusten tahallinen sytyttäminen oli termillä murhapoltto, olipa sisällä ketään tai ei. Esim vanhan ladon tahallinen polttaminen laskettiin murhapoltoksi. Ja jos halusi hävittää jonkun vanhan rakennuksen polttamalla, piti ainakin saada siihen lupa, niin tosin on nytkin kai. Mutta ennen saattoi saada syytteen murhapoltosta.