Tilannekatsaus (tammikuu 2019)

Hei kaikille! Olen ollut Usko ja rukous ry:n toiminnassa mukana sen perustamisesta lähtien ja seuraavassa esitän jotain ajatuksiani siitä, mitä tähän mennessä on tapahtunut ja missä nyt mennään.

Usko ja rukous -foorumi on toiminut netissä suomenkielisenä (tarkkaan ottaen suomen- ja latinankielisenä ; ) kaikille avoimena mutta asiallisena kristillisenä ja ekumeenisena keskustelupalstana vuodesta 2005 lähtien. Itse liityin keskusteluun mukaan vasta vuonna 2006 (muistaakseni). Palstan asiallisuus on ollut suhteellisen tiukkojen sääntöjen ansiota: “klassisen kristinuskon” vastaisten ajatusten propagoiminen ja muutoin asiaton kirjoittelu on ollut kiellettyä, vaikkakaan ihan aukotonta konsensusmääritelmää “klassiselle” kristinuskolle ei ole pystytty kehittämään.

Foorumin perusti nimimerkki Justinos, joka toimi ylläpitäjänä muutamia vuosia. Tämä oli kenties foorumin kulta-aikaa. Monilla teologisesti oppineilla ja innokkailla ihmisillä oli patoutunutta tarvetta käydä opillisia keskusteluja, ja foorumi tarjosi siihen oivallisen mahdollisuuden. Teologista, filosofista ja filologista kirjallisuutta oli luettu hyllykilometreittäin ja siitä ammennettua tietoa täytyi päästä purkamaan johonkin. Sivustolle kertyi satoja mielenkiintoisia keskusteluketjuja, joihin osallistui kymmeniä aktiivisia kirjoittajia ja niitä seurasi kai satoja passiivisempia lukijoita. Sivujuonteena foorumille kehittyi palstan ydinalueen ulkopuolista, aktiivikäyttäjien vapaamuotoista keskustelukulttuuria.

Kun Justinoksella ei enää ollut aikaa foorumin ylläpitämiseen, nimimerkki Willeh otti vastuun foorumin jatkamisesta. Samalla foorumin nimeksi muuttui väliaikaisesti Usko ja elämä. Jotkut ovat nähneet tässä kohdassa tapahtuneen muutoksen foorumin moderointilinjassa, mutta itse en sellaista havainnut tai ainakaan en pitänyt sitä kovin merkittävänä. Sen sijaan huomasin kyllä, että ur-foorumin (eli Justinoksen ylläpitämän alkufoorumin) aktiivisimmat kirjoittajat olivat jo puhkuneet pois suurimman intonsa perusteellisiin teologisiin keskusteluihin eikä uusia innokkaita kirjoittajia juurikaan ilmestynyt tilalle. Vanhojen tähtien keskeisimpien osaamisalueiden kiinnostavimmat kysymykset oli käsitelty jo pariin kertaan, joten uusien opillisten vääntöjen suhteen takki oli tyhjä. Nyt parhaiten keskustelua herättivät ajankohtaiset kirkolliset uutiset. Lisäksi aktiivisesti kirjoitettiin foorumin ydinalueen ulkopuolisiin keskusteluketjuihin.

Kun Willehillä ei enää ollut aikaa foorumin ylläpitämiseen, nimimerkki Silvanus otti seuraavana vastuun sivuston ylläpidosta. Vaikka foorumin elinvoimaisuus oli ollut loivassa laskusuunnassa jo pitkään, pidettiin sen olemassaoloa kuitenkin edelleen tarpeellisena. Lisäksi vanhojen keskusteluketjujen säilyttäminen netissä kaikkien saatavilla nähtiin tärkeäksi. Foorumin taustalle päätettiin vuonna 2016 perustaa yhdistys lähinnä kahdesta syystä: (1) Ylläpitäjien vaihtuessa foorumille kertynyt satojen tuhansien viestien arkisto jäisi aina yhdistyksen eikä yksittäisen henkilön haltuun. (2) Sivuston verkkopalvelinten yms. kulut voitaisiin jakaa laajemman käyttäjäjoukon kesken, niin ettei ylläpitäjän tarvitsisi - kaiken muun näkemänsä vaivan lisäksi - yksinään maksaa sivuston kustannuksia.

Ajatuksena oli, ainakin minulla, että foorumin käyttäjien joukosta yhdistykselle saataisiin helposti noin 30-50 jäsentä, jotka maksaisivat noin 5-10 euron vuotuisen jäsenmaksun, yhteensä siis noin 200-300 euroa, millä saataisiin katettua sivuston palvelinmaksut, pankkitilin kulut ja kenties jonkin satunnaisesti järjestettävän livetapahtuman vaatimattomia kuluja.

Tämä ei ole toteutunut. Yhdistyksellä on vain 14 jäsentä, ja näistäkin vain puolet maksoi 10 euron jäsenmaksun vuonna 2018. Lahjoituksia on saatu vähäisesti. Foorumin palvelinmaksut ovat olleet 120-180 euroa vuodessa ja pankin palvelumaksut noin 60 euroa vuodessa. Hallituksen kokouksia on pidetty, mutta kunnollisia laajemman piirin livetapahtumia ei ole saatu järjestettyä. Yhdistyksen aktiiveilla on muiden kiireidensä takia ollut suunniteltua vähemmän aikaa ja energiaa sivuston ja yhdistyksen toiminnan kehittämiseen ja jäsenhankinnan edistämiseen.

Seuraava vaihe on ajaa hieman alas toimintaa, kunnes uusi innostuksen vaihe mahdollisesti joskus tulee eteen. Silvanus jatkaa foorumin ylläpitämistä entiseen malliin, mutta yhdistyksen pankkitili lopetetaan kustannusten vähentämiseksi, ja samalla täytyy luopua jäsenmaksujen veloittamisesta ja avustusten hakemisesta. Yhdistyksen muutama aktiivi maksaa foorumin palvelinmaksut suoraan omasta pussistaan. Foorumin toimintaan tämä ei siis tässä vaiheessa vaikuta millään tavalla, mutta pidemmän aikavälin tavoitteita ja vaihtoehtoja on syytä alkaa pikkuhiljaa miettimään.

4 tykkäystä

Voisiko olla joku tapa osallistua maksuun vaikka pankkitili lopetetaan?

1 tykkäys

Aluksi kannattaa liittyä jäseneksi, jos ei vielä ole. Se on juridisesti selkeää, koska yhdistyksen jäsenille saa esittää lahjoituspyyntöjä ilman rahankeräyslupaa. Varmasti tukemiseen keksitään keino.

3 tykkäystä

Ja tämä ohje on edelleen voimassa?

Kyllä, lähetä sähköpostia. :stuck_out_tongue:

1 tykkäys

Olen ainakin kertaalleen maksanut tuon jäsenmaksun, mutta en välttämättä viime vuonna. En muista saaneeni asiasta sähköpostia kuin kerran, ja silloin maksoin. Tällaiset asiat voivat helposti unohtua, jos niistä ei muistuteta, joten ei ehkä kannattaisi olettaa ihmisten liittymis- ja maksuhaluttomuutta, vaan tehostaa viestintää. Mielelläni haluaisin olla jäsenenä ja voin oikein hyvin maksaa enemmänkin kuin viisi euroa, koska pidän foorumia tärkeänä ja osallistun mielelläni ylläpitokustannuksiin. Varmasti moni muukin on kiinnostunut, jos asiaa pidettäisiin enemmän esillä.

3 tykkäystä

Valitettavasti yhdistyksen nykyisillä aktiiveilla ei ole aikaa viestinnän tehostamiseen yms. Jokainen jäsen on antanut yhdistykselle sähköpostiosoitteensa, ja oletus on että jäsenet näkevät tuohon osoitteeseen lähetetyn jäsenmaksuviestin. Maksujen suorituksia ei kenelläkään ole aikaa eikä kiinnostusta valvoa ennen kuin tilinpäätöksen laadinnan yhteydessä vuoden vaihteessa. Jälkikäteen emme ryhdy perimään maksamatta jätettyjä jäsenmaksuja.

Näin on. Monet joista @TV2:n luettelemista asioista (viestinnän tehostaminen, maksujen maksamisen seuraaminen, yms.) ovat yksinkertaisesti sellaisia, että vapaaehtoispohjalta ja hyvin pienellä panostuksella toimien yhdistyksellä ei ole resursseja kovin paljoon. Monia hienoja ajatuksia oli alussa, mutta nyt näyttää siltä, että toiminta keskittyy tasan ja tarkkaan tämän foorumin ylläpitoon, ja paljon muuta ei näillä resursseilla puuhailla.

Ei sillä, jos joku haluaa olla yhdistyksen virallinen olutiltavastaava tms. ja puuhailla sellaisia, niin yhteydenottoa vaan hallitukseen, niin tulee yhdistyksen virallinen tuki taustalle. Voi toki ilman sitäkin foorumilla organisoida kaikkea, jos haluaa.

1 tykkäys

Hyvä vaihtoehto voisi olla tuollainen, että yhdistyksen jäsenille ei olisi mitään liittymis- tai jäsenmaksuja, mutta jäseniä kehotettaisiin silloin tällöin lahjoittamaan yhdistykselle parhaaksi katsomansa summan, esimerkiksi 5-50 euroa. Jokainen voisi sitten iloisesti antaa kykynsä ja halunsa mukaan, tai olla antamatta mitään jos siltä tuntuu. Pankkitilin ylläpitäminen lienee kyllä välttämätöntä tässäkin tapauksessa, ja se maksaa noin 5 euroa kuukaudessa.

Niin, tosiaan ihan kaikille tiedoksi, että pankkitilin pitäminen maksaa yhdistyksille. Kovin moni ei tätä tiedä, kun kuluttajatilit eivät nähdäkseni maksa mitään. Pankkikulut on kuluistamme itse ylläpitomaksujen jälkeen suurin. Nyt on tosiaan mietitty, että tilin pitäminen ei ole järkevää, jos sitä ei kovinkaan paljoa käytetä…

2 tykkäystä

Onko se nyt siis liikaa vaadittu, että asiasta laitettaisiin mailia edes kerran vuodessa? En tarkoittanut mitään varsinaisia maksumuistutuksia tai jälkikäteen perimisiä, vaan sitä, että en muista saaneeni asiasta yhden ensimmäistäkään viestiä vuoden 2018 aikana.

Kaikille jäsenille, joiden email-osoite on yhdistyksen tiedossa, lähetettiin jäsenmaksu sähköpostiin, muistaakseni huhti-toukokuussa. Yhdellä jäsenellä oli selvästi virheellinen email-osoite.

Minä olen juuri myös miettinyt, että muistinko minäkään maksaa. Pahoitteluni, jos en. Mutta tiedän, että tilin pitäminen on kallista. Päädyimme juuri Washington D.C.:n lähetystöllä toimivan Suomikoulun kohdalla käteiskassaan siirtymiseen, koska kulut tilistä olivat n 35 dollaria kuussa, eli suhteettoman suuret muihin menoihin nähden.

1 tykkäys

No, olkoon tämä viestiketju nyt sitten myös muistukkeena kaikille jäsenmaksusta! :slight_smile:

1 tykkäys

Huomioksi vielä, että yhdistyksellä ei ole rahankeräyslupaa, koska senkin hankkiminen maksaa.
Yhdistys ei siis voi kerätä varoja muilta kuin jäseniltä. Lahjoitusten vastaanottaminen ei kuitenkaan ole yhdistykseltä kielletty, eikä lahjoittajan välttämättä tarvitse olla edes jäsen.

Niin. Emme siis voi vedota yleisesti rahan saamisen puolesta. Jäsenistöön sen ollessa rajattu joukko voidaan kyllä vedota.

Itseasiassa tämän viestiketjun näkee vain kirjautuneet käyttäjät, joka sekin on rajattu joukko.

Ihan teoreettisena spekulaationa, jos joku yhdistyksen ulkopuolinen henkilö vetoaisi suureen yleisöön, että lahjoittaisivat yhdistykselle rahaa ja kertoisi, mistä yhdistyksen tilinumero löytyy, niin tapahtuisiko siinä jotain väärää? :thinking:

Ei toimisi. Se olisi silti laiton rahankeräys. Rikoksen tekisi tuo ulkopuolinen, mutta hyödyn saisi yhdistys. Hyöty tuomittaisiin (mittavissa tapauksissa) valtiolle

Oho, eli jos jostain yllättäen ilmestyy lahjoitus yhdistykselle, niin tuota rahaa ei oikeastaan ole varaa käyttää, koska jälkikäteen voi vielä käydä ilmi että joku ulkopuolinen on kehottanut lahjoittamiseen ja lahjoitus tuomitaan valtiolle?