Turun arkkipiispan vaali 2018

En avaa tässä vaiheessa aiheelle uutta ketjua, mutta tiedoksi seuraava uutinen:

Vuodesta 2010 alkaen arkkipiispana toiminut Kari Mäkinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle 1.6.2018. Järjestyksessään neljästoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa saavuttaa eläkeiän ensi keväänä. Mäkinen täyttää tammikuussa 63 vuotta.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli käsitteli asian tänään keskiviikkona kokouksessaan ja päätti uuden arkkipiispan vaalista. Arkkihiippakunnan tiedotteen mukaan uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa 2018.

Tuomiokapitulin päätöksen mukaan arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina 8.2.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken torstaina 1.3.2018.

Moderaattorihuomio: siirretty uuteen ketjuun!

1 tykkäys

Hyvä että riittää keskustelunaiheita!

Helsingin hiipakunnan piispanvaalissa hyvin täpärästi toiselle sijalle jäänyt Miikka Ruokanen olisi hyvä valinta arkkipiispaksi.

4 tykkäystä

Ottamatta nimeen kantaa niin otan ikään kantaa eli on jo 64 v. Minusta eläkeikäisten ei ole syytä lähteä pelkän hienon eläketittelin vuoksi tavoittelemaan lyhyttä piispuuttakaan. Lähimenneisyydestä Gustav Björkstrand on tällaisesta valitettavan hyvä esimerkki. Mutta saattaahan tuohon kisaan lähteä nykyisiä piispojakin nuorimmasta päästä eli vaikkapa Jolkkonen vastaan Vikström. Jälkimmäisellä hyvä sparraaja isänä ja ehkä ei niin hyvä (tarkoitan että lähtisi kannattamaan veljenpoikaa) sparraaja setänä ex-piispoissa.

Ikä ei minusta ole tässä tehtävässä haitaksi.

Vahva teologinen osaaminen sen sijaan on eduksi.

1 tykkäys

Miika Ruokanen ei ole ollut ehdolla Helsingin piispaksi

Nykypiispoista ikänsä puolesta tulisivat kyseeseen lähinnä Vikström, Jolkkonen ja Luoma. Yliopistosta ei taida olla nytkään kiinnostusta, paitsi ehkä jos Hallamaa häviää ja päättää yrittää uudestaan. Naisarkkipiispa varmaan innostaisi tiettyjä piirejä. (Maaseututiedekunnista en toki osaa sanoa) Joku Turun puolen ihminen voisi tietää sieltä jonkun kirkkoherran, jolla olisi intoa tällaiseen kisaan lähteä?

En ihmettelisi jos konsupuolelta Turun MIkaelinseurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen asettuisi eli nostettaisiin ehdolle. On näkyvä persoona ja monessa mukana.

PS. Lehikoinen oli ehdolla jo viimeksi samassa vaalissa.

1 tykkäys

Myös Häkkinen ja Repo tulevat vielä ikänsä puolesta kyseeseen.

Häkkinen jäi niukasti kolmanneksi viimeksi. Hävisi kahdella äänellä Ruokaselle ja jäi toisesta kierroksesta. Voisi siis kiinnostaa.

No joo, onhan eroikä toki 68. Peurakin tuolla perusteella (syntynyt 57, toiset mainitsemasi 58 ja 59)

Naamakirjassa eräs pappisdiakoni ilmoitti uutisen tuottavan hänelle suurta iloa… Vihdoinkin Mäkisestä päästäisiin eroon. No, tähän kytyyn oli sit ihan pakko kataa vettä ja todeta että mistäs sitä tietää, vaikka Jaana Hallama nousisikin Mäkisen seuraajaksi. Jouduttaisiin ns. ojasta allikkoon. :fearful:

1 tykkäys

Tuota muistelin. Ja muistini mukaan Ruokanen hävisi viimeksi juuri arkkipiispan vaalissa.

Itse asiassa oli sen jälkeen vielä ehdolla Kuopioon.

1 tykkäys

Ilkka Kantolalle löytyy kannattajia

1 tykkäys

Kummakos tuo, Turun puolessahan löytyy myös Ilkka Kanervalle äänestäjiä.

1 tykkäys

Ike Kanervakin olisi vaan parempi mies AP:n virkaan kuin tuo ex-piiska Kantola. Alunperinkin häneltä olisi pitänyt riistää pappisoikeudet samalla kuin hänet savustettiin ulos Turun piispan virasta. On niitä pappisoikeuksia riistetty paljon kunniallisimmiltakin miehiltä.

1 tykkäys

Paitsi että ehdottaja on Malmin srk:n krha.

En oikein usko Kantolan tulevan valituksi vaikka ehdolle lähtisikin. Julkisuudessa ja politiikassa hänen avioelämään liittyvä taustansa ja kokemuksensa ovat plussaa, mutta kirkossa ei ehkä sittenkään riittävässä määrin.

Arkkipiispa valitaan todennäköisesti nykyisten piispojen joukosta. Tapio Luomaa on jo arvuuteltu sopivaksi. Itse pitäisin Jolkkosta tai Häkkistä hyvinä vaihtoehtoina, ja he myös saanevat kannatusta. Nykyinen trendi on kuitenkin valita joku liberaalimpi kuin kumpikaan heistä.

Tämä päivän Aamulehdessä joku toimittajan planttu ilmaisi ärtymyksensä siitä, että nyt kaikki piispat ovat miehiä ja esitti “nöyrimmän” toiveensa että Hallama ja tämä toinen Tsadiin ehdolla ollut nainen asettuisivat ehdolle myös arkkihiippakunnan vaaliin. Ja rivien välistä vihjasi tietävänsä muutamia hyviä nuoria naispappeja, jotka harkitsevat ehdolle asettumista…

Taru Hallama lauloi ihan kivasti Jaskan levyllä 80-luvulla. Oliko se joku “leipä”-levy? Leppilampi lauloi suuresta kylväjästä. Ja Jaska sen hienon “Me saamme rasvaa”…?
Ehkä Taru teki jonkun soolokiekonkin. Sitä en tainnut kuunnella.
Oi niitä aikoja!