Turun arkkipiispan vaali 2018

Olen kuullut huhuja, että ehdokkaaksi aiottaisiin asettaa Kuopion suunnalta naiskirkkoherra.

Arkkipiispan valinta ratkeaa siihen suostuuko vihkimään, siunaamaan tai vähintääkin avoimesti ja julkisesti hyväksymään homoavioliitot. Mäkisen jälkeen kukaan ei voi avoimesti vastustaa homovihkimisiä. Ruokanen ja Puotiainen olivat viimeisiä piispaehdokkaita, jotka kannattivat vain miehen ja naisen välistä avioliittoa. Siksi he hävisivät vaalit niukasti. Kukaan kirkon virassa oleva ei uskalla enää avoimesti ja julkisesti puolustaaa kristillistä avioliittoa, koska siitä seuraa julkinen leimaaminen ja nöyryyttäminen sekä homoyhteisön ja median viha. Pahimmassa tapauksessa paine kasvaa niin suureksi, että virka on jätettävä.

1 tykkäys

En itse asiassa usko, että tämä on millään tapaa merkityksellinen kysymys näissä vaaleissa. Luulen näiden vaalien olevan - taas kerran - sukupuolivaalit.

Unohdat Tapio Luoman ja Jari Jolkkosen

2 tykkäystä

Lisäksi se virhe Georgilla että Seppo Häkkinen on kirkon avioliitto-opetuksessa trad kannalla. Mutta ehkä häntä ei silti valita arkkipiispan virkaan, jos nyt on halukaskaan siihen.

1 tykkäys

9 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Miksi LHPK kritisoi evl.fi kirkkoa?

Ensimmäinen vaaliin ilmoittautunut naispuolinen ehdokas lähteen heti liikkeelle sukupuoliteemalla.

1 tykkäys

Onkohan arkkihiippakunnan pappisasessoria, Porin Teljän seurakunna kirkkoherraa Kaisa Huhtalaa jo kysytty ehdokkaaksi vaaliin?

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.

Uskalsin avata tämän ketjun uudelleen automaattisulun jälkeen, koska uutta tietoa on tullut aikaisemman keskustelun jälkeen.

Vaalien ehdokasasettelu alkaa huomenna 25.09. ja päättyy 27.11. joten nyt vasta pelikenttä on avoin.
Tällä hetkellä on tiedossa että ainakin neljä ehdokasta: Porvoon piispa Björn Vikström, Espoon piispa Tapio Luoma, Turun entinen piispa Ilkka Kantola ja teologian tohtori ja rovasti Heli Inkinen.

Vaalien ensimmäinen kierros suoritetaan 8.2. ja mahdollinen toinen kierros 1.3. 2018

2 tykkäystä

Ville Auvinen näköjään mukaan arkkipiispanvaaliin:

https://www.sley.fi/ville-auvinen-arkkipiispakisaan/

11 tykkäystä

Mahtavaa! Ehdottomasti paras ehdokas joka suhteessa.

10 tykkäystä

Peukutin, mutta toisaalta mietin, että mitä tästä seuraa ja miten järkevää oli pyytää ja suostua.
Varmaan asia on hyvin harkittu ja rukoiltukin. Ei ole kanttia mennä neuvomaan. Auvinen on myös “hyvä tyyppi” ja pätevä teologi jne.

Mutta se skeptinen puoli ajatuksissani sanoo, että mitä hyvää kirkon elämälle ja uskolle seuraa siitä, että arkkipiispan vaalin keskusteluissa tullaan kysymään ja vastaamaan paitsi tuota Auvisen mainitsemaan avioliitto-opetusta koskevia asioita, myös sellaisia ihan relevantteja seikkoja, että miten naispappeuden torjuja ollenkaan voisi olla arkkipiispana? En siis tarkoita että vanhakantaisten herätysliikkeiden edustajien pitäisi vaieta - mistään kirkon kysymyksestä - mutta tuleeko tässä liiaksi painottumaan se, että vaaliin on lähdetty vain edustamaan konservatiivisuutta, ja erityisesti vain pitämään avioliiton puolta?

Luulen että moni perinteisehkö kirkon ihminen miettii, onko parempi osoittaa kannatuksensa esim. ehdokkaina olevista piispoista “pienemmälle pahalle” (=Luoma?). Jos on täysin epärealistista päästä arkkipiispaksi, syökö ehdokkaaksi asettuminen ääniä ja tilaa sellaiselta jolla mahdollisuudet ovat kohtalaiset?

3 tykkäystä

On hyvä että asioita joudutaan kuitenkin nostamaan esille ja tuodaan selkeästi Raamatun linja esille. En sinänsä kovin paljon usko Auvisen mahdollisuuksiin vielä nyt, mutta kirkon jakaantuessa ja ehkä hajotessa muutaman vuoden päästä Auvinen olisi hyvä ratkaisu tulevan kirkon piispaksi. Sitä odotellessa tämä kierros tavallaan valmistaa siihen. Ja jos sellainen ihme tapahtuisi, että Auvinen valittaisiin nyt, olisi se siunaava ja tervehdyttävä voima koko kirkolle.

3 tykkäystä

Niin, totta on että pitkästä aikaa joku varmaan pääsee näissä puitteissa puhumaan kirkon ja Raamatun opetuksen mukaisesti. Ja voi olla, että taustalla on tuollaista tulevan kirkon suunnittelua… Aika surullista kyllä, jos näin on jo nyt laskettu, että tässä kirkossa ei voida pysyä.

Sellaista ihmettä ei valitettavasti voi tapahtua, että naispappeuden torjuva Sley-pappi tässä vaalissa valittaisiin. :grin:
(En tarkoita vinoilla tuosta vakaumuksesta, vaan sille miten mahdoton ajatus tässä yhteydessä on. Ensinhän pitäisi kirkon muuttaa virkakäsitystään ja järjestystään, jotta sillä voisi olla piispana mies joka ei toimi alttariyhteistyössä naisten kanssa.)

Kuka muistaa, milloin viimeksi ehdokkaana piispanvaalissa olisi ollut näin leimautunut herätysliikemies?
Miikka Ruokanen oli konsujen ehdokas, mutta ei näistä piireistä…

Evankelisista piispoista tunnetuin lienee Eero Lehtinen Lapuan piispana.
Yrjö Sariolalla oli taustassaan herätysliikkeitä, joista evankelisuus ehkä eniten vaikuttanut. Hän oli aikanaan Sleyn johtokunnassakin.
Eero Huovinen oli nuorena Evankelisessa ylioppilasliitossa, ja hänen isänsä tuomiorovasti Lauri Huovinen oli ennen kirkollista uraansa evankelisen liikkeen merkittävimpiä pappeja ja taisipa olla Sleyn “matkapappejakin”.

Näinhän sen yleensä menee, että naispappeuden torjuja ei pärjää, koska se on vastoin kirkkojärjestystä. Sateenkaarimielinen pappi taas käy, vaikka se onkin vastoin kirkkojärjestystä.

2 tykkäystä

Mikähän tämä hajaantumisennustus on?

Toivottavasti väärä. Tasa-arvoinen avioliittokysymys tulee kuitenkin toteutuessaan jakamaan paljon kirkkoa, niin uskon.

Onko sellainen toteutuminen tulossa?

Minä en ainakaan ole mihinkään tuollaiseen uuteen kirkkoon tulossa jq toivon, että Auvinen ei mitään uuden kirkon päämieheksi tulemista varten ole arkkipiispaehdokkaaksi tulossa.