Ukrainan ortodoksiset kirkot yhdistymässä

Tää on sinällään ymmärrettävä arkkipiispa Leon kanta. Jos asiaa kysyttäisiin Moskovan päästä niin katsantokanta voisi varmaankin olla kovin toisenlainen.

Ei näy menevän ihan muitta mutkitta kotinurkillakaan:

Ylen uutisen mukaan kymmeniä Suomessa asuvia venäläisiä ortodokseja on eronnut Suomen ortodoksisesta kirkosta Moskovan ja Konstantinopolin välirikon seurauksena:

Patriarkka Bartolomeos 26.10. Ukrainan tilanteesta:

”Uskollisena Herralle kirkko ei voi pysyä välinpitämättömänä ja passiivisena, kun se kuulee kärsivien tuskanhuutoja – niiden, jotka ovat joutuneet ryövärien käsiin, työtä tekevien ja vaivattujen, ylenkatsottujen ja epäoikeudenmukaisuutta kokevien, niiden, joilla ei ole mihin päänsä kallistaa, pakolaisten, häpäistyjen ja nälkäisten lasten tai väkivaltaisten sotien ja vainojen ja syrjinnän viattomien uhrien huutoja. Koko kirkon historia on ihmisrakkauden, pienten ja suurten palvelutehtävien virtaa. Se on kilvoitteluhistoriaa ihmispersoonan pyhyyden puolesta, palvelua ja tukena olemista, solidaarisuutta ja uhrautuvaa rakkautta. Kirkossa on kaikkialla olemassa ihmeteltävän hienoa dynamiikkaa, uhrautumisen ja auttamisen henkeä – asenteita, jotka herättävät ihailua jopa niissä, jotka sotivat Kirkkoa vastaan. Kristityn elämän päämäärä on ollut ja tulee aina olemaan, kuten suuri ihmisrakkauden profeetta ja meidän edeltäjämme Konstantinopolin Kirkon apostolisella istuimella, Johannes Krysostomos, on sanonut: lähimmäisiä on autettava kaikessa.

Toistan ja painotan taas ja taaskin: Kristuksen Kirkko on uhrihengen ja palvelun kirkko. Kirkon koko elämä on huolta ja kilvoittelua ihmisen tähden hänen maallisen ja taivaallisen päämääränsä jumalista palvelua varten. Tässä yhteydessä haluamme tehdä kaikille selväksi, että rakkaudellinen huolenpito Ukrainassa sijaitsevaa Jumalan kansaa kohtaan, joka on kärsinyt hajaannuksesta ja erilaisista levottomuuksista ja joka toivoi palavasti yhteyttä ja ykseyttä Kristuksessa, on ainoa motiivimme ja järkähtämätön perusteemme myöntää ekumeenisesta patriarkaatista Ukrainalle autokefalia. Kristuksen kirkkoon pätee aina ja järkähtämättä tämä periaate: ”Mikään ei ole niin pyhää kuin ihminen, jonka luonnosta Jumalakin tuli osalliseksi” (Pyhä Nikolas Kabasilas). Tarua ovat ne kirjoitukset ja puheet, joissa väitetään ekumeenisen istuimen päätöksen takana olleen muita motiiveja.”

(Suom. pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen)

Jos näin tapahtuu niin se on surullista valtapelailua.

1 tykkäys

Tämä ei toki tullut yllätyksenä:

En myöskään ole lainkaan yllättänyt. Venäläistaustaisten henkilöiden identiteetti taitaa kuintekin rakenutua sen isovenäläisyyden pohjalle ja heidän todellinen uskollisuutensa on “äiti-Venäjälle” ja Putinille - huolimatta siitä missä asuvat ja minkä valtion passilla liikkuvat. Nähtäväksi jää mitä tämän saagan seuraavassa jaksossa tapahtuu ja miten Moskoviitit tulevat reagoimaan jos ja kun Kiova alkaa pontevammin vaatimaan Kiovan ja muiden isojen kaupunkien kirkkoja omaan hallintaansa.

Yksi viesti siirrettiin toiseen ketjuun: Offtopic-aarrearkku

Puolan kirkko kieltää papistoltaan rukousyhteyden Ukrainan skismaatikkojen kanssa. Google translaten välityksellä:

Lähde:

http://www.orthodox.pl/41419-2/

Ukrainan skismaatikot eivät taida enään olla skismassa ainakaan Ekumeenisen patriarkaatin kanssa…Miten lie muut patriarkaatit asiaan suhtautuvat?!? Ja mitäpä tuumaa Ukrainan Kreikkalaiskatolinen Kirkko, jolla lienee on ollut hyvät välit Kiovan patriarkaattiin.?!?

Moskova lisää patruunoita tykistöönsä. He aikovat perustaa “vaihtoehtoisen patriarkaatin” Turkkiin ja lähialueille - eli aivan Konstantinopolin patriarkan takapihalle.
Lisää aiheesta täällä

Euromaidan Press! :sweat_smile: Samalla sivustolla esitetään, että venäläiset ovat suomalais-mongoloideja ja ukrainalaiset tosi slaaveja. Ukrainan sorto on siis jatke mongolien slaavien sorrolle. Tämä todistellaan mm. kallonmittausviitteillä.

Venäläisethän ovatkin laajassa määrin suomalais-ugrilaisia geeneiltään. Geenitutkimukset ovat aina pettymys omasta erinomaisuudesta haihatteleville. Samoin kreikkalaisille ja turkkilaisille on ollut pettymys huomata, että kansoilla on mitä suuremmissa määrin yhteinen geeniperimä.

3 tykkäystä

Ei tarvita Euromaidan Pressejä, riittää seurata venäläisiä tiedotusvälineitä. Venäjää osaamaton teki ei ymmärrä, mitä patriarkka tässä sanoo, mutta tiivistetysti hän päivittelee sitä, kuinka paljon Ukrainassa on suuttumusta ja vihaa, joka ei mitenkään voi olla Jumalan työtä. Tästä kätevästi päästään siihen, että siellä palvellaan saatanaa ja halutaan tappaa ihmisiä. Melkoinen saarna…

Saarnaa en tietysti kielitaidottomana voi kuunnella, mutta ajattelen periaatteessa noin kirkollisen yhteyden rikkomisesta.

Siis miten? Että autokefalian tavoittelijat haluavat tappaa ihmisiä? Vai palvelevat saatanaa?

1 tykkäys

Jälkimmäinen merkityksessä kirkollisen yhteyden rikkoutuminen on Saatanan aikaansaannosta. Ei toki niin, että syyttävä sormi asiassa osoittaisi pelkästään skismaatikkoihin. Kaikki osapuolet ovat varmaankin tehneet virheitä.

Ensimmäinen ja karkein niistä on se, että UOC-MP on täysin Putinin/itä-Ukrainan “kansantasavaltojen” käsikassara.

10 vuotta sitten tehdyssä mielipidemittauksessa suunnilleen kolmannes vastanneista oli tyytyväinen sen hetkiseen olotilaan, jossa Ukrainassa oli kolme de facto itsenäistä ort. kirkkokuntaa. 42 prosenttia kannatti yhdistymistä s.e. hiestä 31% halusi ehdottomasti että UOC-MP sulautetaan Kiovan Patriarkaattiin ja 12% taas päinvastoin. Lopuille asia oli enimmäkseen se ja sama.

Uskonnolliset yhteisöt ovat uskonnollisia yhteisöjä. Kristilliset yhteisöt ovat Jeesuksen käsikassaroita.

Siis kirkon asiat päätetään gallupeilla ja vielä niin, että kysellään kirkkoon kuulumattomilta asioista? Seuraavaksi varmaan voidaan tehdä gallup Suomessa, tulisiko STLKn hyväksyä naispappeus.

Nysse sitte on virallista. https://yle.fi/uutiset/3-10556884?origin=rss

Kirkon uudeksi patriarkaksi valittiin samassa kokouksessa 39-vuotias Metropoliitta Epfaniy eli Sergei Dumenko

Moskoviitit varmasti pujovat nyrkkiä ja suunnittelevat jotain uusia provokaatioita, mutta niihin tulee vastata tarvittavalla kovuudella. UOC-MP:n nokkamies Kirill ehti jo kutsumaan kokoukseen osallistuneita kirkkonsa pappeja “Juudaksiksi”.

Seuraava looginen askel olisi sitten juuria koko UOC-MP pois itsenäisestä Ukrainasta.