Vanhat kirkot

No, sanopa sinä missä oleellisessa mielessä luterilainen tunnustus eroaa ns. vanhoista kirkkokunnista ?
Kuten sanoin, luterilainen tunnustus ei mainitse naispappeudesta yhtään mitään, etusivulla sanotaan näin:
" Luterilaisen kirkon tunnustus perustuu Raamattuun, kolmeen vanhan kirkon uskontunnustukseen sekä luterilaisiin tunnustuskirjoihin."

Ehkä syitä pitäisi lähteä etsimään sitä kautta, että miksi ihmiset ovat erilaisia tmv ?

Minua ei tarvitse teititellä, vaikka olenkin ikäni (64v) kuulunut luterilaiseen kirkkoon, toiminut joskus hyvinkin aktiivisena vapaaehtoisena siellä, uudestisyntynyt n. 40v sitten, jolloin silmäni ovat avautuneet näille asioille, enkä hyväksy naispappeutta kun en löydä sille Raamatusta minkäänlaista hyväksyntää.
Siitä huolimatta olen luterilainen elämäni loppuun saakka, enkä enää aijo vaihtaa kirkkokuntaa.
Viimeisellä tuomiolla varmasti selviää asioiden oikea laita.

1 tykkäys

Jumalanpalvelus, pappeus, kolminaisuus (Filioque), pelastus, luostarilaitos, syntikäsitys, sakramenttikäsitys…

2 tykkäystä

Luterilainen kolminaisuusoppi on juuri sitä oikeaa vanhakirkollista oppia ja se ei eroa katolisesta opista mitenkään. Muissakin asioissa erot eivät ole merkittäviä, luostarilaitosta tosin ei esiinny, vaikka yksittäisiä luostareita kylläkin. CA opettaa, että oppi on sellainen " ettei siinä ole mitään, mikä on ristiriidassa Raamatun tai katolisen kirkon tai Roomankaan kirkon kanssa, sikäli kuin kirkon oppi on isien kirjoituksista meille tunnettua." Väärinkäytökset vain on pyritty poistamaan.

Suomen ev.-lut. kirkko kuuluu vanhoihin kirkkoihin. Toisaalta vanhoissa kirkoissa on paljon eroja, mm. noissa mainitsemissasi asioissa.

4 tykkäystä

Imeisesti et ole vilhelm, mutta sinulle heitän saman kysymyksen pappeudesta luterilaisessa kirkossa, kerro minulle missä kohtaa tunnustuskirjoissa puhutaan naispappeudesta ?

@cymbus sinua jo ohjeistaakin tuossa yllä, " Suomen ev.-lut. kirkko kuuluu vanhoihin kirkkoihin. Toisaalta vanhoissa kirkoissa on paljon eroja, mm. noissa mainitsemissasi asioissa."

Oleellisimmalta osiltaan luterilaisuus tunnustaa samoja asioita, eroja toki löytyy, mutta ovat nyansseja, joita tulee jopa siitä, että ihmiset nyt tuppaavat olemaan erilaisia (Luojan kiitos).

Pappeus ei tyhjene naispappeuden vastustukseen. Vaikka luterilainen vastustaisi naispappeutta, hänen pappeuskäsityksensä poikkeaisi silti vanhojen kirkkojen pappeuskäsityksensä.

2 tykkäystä

No näinhän en väitäkään, että kyseessä olisi vain naispappeuden vastustukseen liittyvä asia.
Toi loppu meni ohi.

Pääasia on, ettei se poikkea Jumalan itsensä käsityksestä siitä, jonka hän on ilmoittanut sanassaan.

1 tykkäys

Luterilaisilla pappi ei esimerkiksi toimita messu-uhreja.

1 tykkäys

No miksi niitä pitäisi toimittaa, “messu- uhreja”, sekä mitä ne ovat, kuka niin määrää, missä jne ?
Jeesus on kertakaikkinen uhri, uudenliiton välittäjä j n e. . .

1 tykkäys

Koska Jeesus on tätä ja paljon muuta, Hän on itse säätänyt että Hänen uhrinsa on läsnä jokaisessa messussa, juuri näissä merkityksissä.

1 tykkäys

Käsittääkseni messu-uhria ei toimiteta muualla, kuin Rooman kirkossa. Luterilaisessa kirkossa eukaristian uhriulottuvuus on olemassa.

Minustakaan ei tarvitse toimittaa. Mutta SG ei sanonut, että pitäisi toimittaa, vaan hän sanoi, että luterilaisten pappeuskäsitys poikkeaa vanhojen kirkkojen pappeuskäsityksestä. Katoliset ja näemmä myös ortodoksit ovat väärässä tässä asiassa, toki. Kyse ei kuitenkaan ollut siitä, kuka on oikeassa, vaan siitä, eroavatko käsitykset vaiko eivätkö.

2 tykkäystä

Nyt mennään muuten aika kauas ketjun alkuperäisestä aiheesta… Tuleeko se jollekin yllätyksenä, että luterilaisen ja katolisen uskon välillä on opillisia eroja? :smiley:

1 tykkäys

Sekä virheellisesti (itsepäisesti) pitää kiinni siitä, koska protestanteilla on naispappeja, tämä löytyy tunnustuksesta, joka perustuu Raamattuun, mutta näinhän ei ole.
-tämänhän tiesitkin.

Toki on, mutta ei tässä asiassa sellaisia, jotka eivät ole ylipääsemättömiä. Ortodoksein messu-uhreista en tiedä.

Tämä on sitten eri keskustelun paikka. Pointtinani oli hahmottaa, miten luterilaisuus eroaa vanhoista kirkkokunnista. Luterilaisuus voi olla oikeassa ja raamatullista, mutta sen uskonkäsitys eroaa vanhoista kirkkokunnista. Ja sen olettaisi olevan luterilaisille ihan ok.

1 tykkäys

Niin mikä on se ortodoksien messu-uhri? Meidän luterilaisten sakramenttiteologia on synkassa muiden vanhojen kirkkojen kanssa.

Voit aloittaa halutessasi asiasta oman ketjun.

En halua, vaan haluan tietää, toimittavatko ortodoksipapait messu-uhrin, jos se kerran on se, mikä erottaa luterilaiset teistä. Älä ole naurettava.