Askola palkitsi alaikäisen vuoden homona

Kari Mäkinen sanoo piispainkokouksen avauksessa seuraavaa (linkki puheeseen:
http://www.arkkipiispa.fi/kirkolla-on-vastuu-ihmisista/):

KM:“Minua on häirinnyt se, että kirkkokäsikirjaa on viime aikojen keskustelussa käsitelty kuin se olisi oikeusnormi tai moraalinormi. Kirkkokäsikirja on olemassa ihmisiä varten, jumalanpalveluselämää varten eri elämäntilanteissa, ilossa ja surussa, avioliiton yhteydessä ilossa. Jumalan antama elämä on monimuotoisempaa kuin kirkkokäsikirja. Kuten on useaan kertaan todettu, kirkkokäsikirjassa ei ole otettu huomioon sellaista tilannetta, jossa samaa sukupuolta oleva pari solmii avioliiton. Kirkon vastuu ihmisten palvelemisesta koskee kuitenkin yhtäläisesti myös tällaista tilannetta.”

Kirkkokäsikirja ei ole sitä varten, että sen osia sovelletaan Jumalan sanan vastaisiin toimituksiin, joihin Mäkinen tässä viittaa. Se on toisen käskyn rikkomista. Kirkkojärjestys määrittelee sen, miten ja millä prosessilla Kirkkokäsikirjaa uudistetaan. Siitä Mäkinen ei voi yksin päättää. Hän ohittaa tässä täysin piispainkokouksen ja kirkolliskokouksen. Mikäli näin olisi kuin Mäkinen sanoo, Kirkkokäsikirjaa ei tarvittaisi ja papit voisivat hatusta keksiä omia toimituksia ja temppuja mielensä mukaan.
Mäkinen rikkoo tässä täysin kirkkolakia ohittaessaan kirkkolliskokouksen.

KM: “Tulee myös olemaan tilanteita, joissa pappi omantuntonsa ohjaamana toimittaa avioliittoon vihkimisen ohjeista huolimatta. Kirkko ei siihen kaadu.”

Eli Mäkinen antaa luvan rikkoa kirkkolakia. Kirkkolailla, kirkolliskokouksella, piispakokouksella, tunnustuksella ja Raamatulla ei ole hänen silmissä mitään merkitystä. Ne voidaan ohittaa letkautuksella: ”Kirkko ei siihen kaadu”. Raamattu sanoo: ”Älkää eksykö, Jumala ei salli itseänsä pilkata; sillä mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää.” Gal.6,7.

Irja Askola puolestaan jakaa alaikäisille Gay-palkintoja:

“Vuoden homoksi kruunattiin 15-vuotias YouTubesta ponnahtanut Tuure Boelius. Porilainen nuorimies näyttelee myös Turun Kaupunginteatterin Tom of Finland -musikaalissa nuorta Touko Laaksosta.”_

Helsingin piispa Irja Askola jakoi palkinnon Tuukka Boeliukselle.

Eikö Suomen laki suojele (tai pitäisi suojella) alaikäisiä tälläisilta jutuilta?

1.Johanneksen kirje 3:4,
“Jokainen, joka tekee synnin, tekee myös laittomuuden; ja synti on laittomuus.”

4 tykkäystä

En nyt takertuisi liikaa tuohon Boeliuksen ikään. Jossain on väitetty, että hän olisi hiljakkoin täyttänyt 16 vuotta. Itse en olisi hyväksynyt piispaa jakamaan palkintoa, vaikka voittaja olisi ollut satavuotias, joten pitäisin vähän hassuna tuohon ikään tarttumista. Palkinnon antaminen kun ei ole seksuaalista toimintaa, jos tuolla 15 ikävuoden korostuksella viitataan seksin suojaikärajaan (joka siis on 16). Toki sikäli huono ikä antaa tuollaista palkintoa, että henkilö saattaa vielä etsiä itseään, ja nyt identiteetti pönkittyy vahvasti juuri tuohon suuntaan. Mutta toisaalta Boelius oli jo tullut sen verran julkisesti kaapista, etten usko palkinnon siihen juuri lisää tuovan.

Mutta summa summarum, piispan ei tulisi läsnäolollaan ylipäätään olla tekemässä hyväksyttävämmäksi homoseksuaalista elämäntapaa eikä ainakaan olla palkitsemassa siitä. Tästä johtuen palkitun ikä on lopulta sivuseikka.

Mistä kaikesta tässä on tarkoitus keskustella? Mihin kaikkeen viittaa “laittomuus”?

Tämä on häirinnyt minuakin. Ainakin näin maallikon maalaisjärjellä luulisi olevan niin, että kirkkokäsikirjaa ei ole luotu siinä tarkoituksessa, että siinä määriteltäisiin kirkon oppeja, vaan se on laadittu ohjeeksi, kuinka (muualla määriteltyjen oppien mukaiset) toimitukset käytännössä hoidetaan.

1 tykkäys

Ilmeisesti on tarkoitus kritisoida Suomen ev.lut.kirkon piispojen toimintaa (vaikkei otsikko kyseiseen kirkkoon suoraan viittaakaan). Mielestäni “laittomuudet” pitäisi korvata jollain muulla sanalla, sillä nythän täällä kuuluisi keskustella vain sellaisista asioista, jotka ovat selkeästi lain vastaisia.

Siihen olen jo turtunut, että Helsingin piispa kannattaa gay pride -meininkiä, mutta minusta tässä nimenomaan tuo ikä on aika hätkähdyttävää, kun homous kuitenkin määrittyy ennen kaikkea seksuaalisuuden kautta. Melko lailla vastaava juttu olisi, jos joku tunnettu keski-ikäinen valkoinen hieman ylipainoinen heteromies jakaisi jollekin 15-vuotiaalle pissis-tytölle “vuoden seksipommi” -palkinnon.

8 tykkäystä

Miten ylipaino tai valkoihoisuus tähän liittyy? Olisiko asia jotenkin vähemmän paha, jos jakajana toiminut piispa olisi hoikka tai tummaihoinen?

“Konservatiivit” usein syyttävät “liberaaleja” siitä, että ei puhuta Raamatun, vaan tunteiden pohjalta, mutta kyllä sitä samaa ilmiötä löytyy molemmilta puolilta.

1 tykkäys

Ehkä pointti oli tuossa se, että jakaja ei ollut mies, vaan nainen. Sinänsä ei pitäisi keskustella ihmisten ulkomuodosta, mutta siitä ei tainnut tuossa asetelmassa suoranaisesti olla kysymys.

Jos aloittajan ajatuksena on tuoda vain negatiiviset asiat esiin, niin silloin otsikko ei voi olla vaikkapa " Piispojen toiminta ", koska joku voisi erehtyä kirjoittamaan jotakin positiivista piispojen toiminnasta.

Eiköhän homon vastinpari ole hetero eikä seksipommi. Vuoden homo -palkinnossa ei tiettävästi arvioida henkilön seksuaalista puoleensavetävyyttä minkään sukupuolen näkökulmasta, vaan kai palkittu henkilö on lähinnä edistänyt seksuaalivähemmistöjen asiaa. Siinä mielessä olen samaa mieltä kuin @Stieleiche tässä ja @Max toisessa ketjussa: iän ongelmallisuus liittyy lähinnä siihen, että teini todellisuudessa vielä etsii itseään, vaikka luulisikin jo kaikki varmat vastaukset löytäneensä.

Mutta huomiot kirkkokäsikirjan asemasta olivat oikein hyviä. Kirkkokäsikirja ei tosiaan ole mikään opillinen tunnustuskirja. Ne toimitukset joiden kaava on määritelty kirkkokäsikirjassa, tulee toimittaa kaavan mukaan, mutta papin ei ole kiellettyä järjestää haluamansa tyyppisiä muita tilaisuuksia, esim. rukoushetkiä liittyen sellaisiin aiheisiin, joita ei ole käsikirjassa mainittu. Kirkkokäsikirjan tarkoitus ei siis ole rajata, että tässä on kaikki mitä pappi saa tehdä. Kirkon oppi on määritelty ihan muualla, mutta siitä taas tulee pitää kiinni, oli toimittamassa käsikirjaa noudattavaa tai muuntyyppistä toimitusta.

1 tykkäys

Suomen ev-lut kirkon ääni kai se tässäkin kuuluu: Irja Askola jakaa vuoden homo -palkinnon 15-vuotiaalle Tuure Boeliukselle. Katso kohukuvat kelaamalla linkattua artikkelia vähän alaspäin. Lastensuojelulla taitaisi olla perusteltua syytä puuttua peliin…


Moderoinnin (O-N) huomautus: Tämä ja jäljempänä olevia viestejä on siirretty toisaalta, koska käsittelivät jo täällä olevaa asiaa. Tästä johtuen tämä viesti ei sovi suoraan edellisen kanssa yhteen.

4 tykkäystä

Tee lastensuojeluilmoitus!

1 tykkäys

Ilmeisesti joku muu aikoo hoitaa asian. Ja hyvä niin.

3 tykkäystä

On kyllä surullista…

Onkohan tässä Askola joutunut maineensa vangiksi. Piispaa on pyydetty jakamaan vuoden homo -palkinto ja hän on tähän suostunut. Vasta myöhemmin hän on saanut tietää, että kyseinen palkinto menee lapselle. Tämän jälkeen kieltäytymisen kynnys on noussut liian korkeaksi. Tässä tapauksessa olen vain lamaantuneen pettynyt. Jotenkin tämä (vuoden homon palkitseminen) ei yllätä, mutta kyllä silti surettaa. (Tosin tässäkin tapauksessa “selkärankainen” ratkaisu olisi ollut jättää palkinto lopulta jakamatta).

Sitten olen täysin sanaton, jos Askola on tiennyt palkinnon saajan jo suostuessaan.

11 tykkäystä

Muotoilen paremmin:
Kuuluuko omien sääntöjen rikkomispaikkojen mainostaminen kirkon omalle medialle?

Kyse jutussa ei ollut neutraalista “uutisoinnista”, vaan lähes rehvakkaasta mainostuksesta.

1 tykkäys

Varmaan joku Seta tms Gay.Pride-organisaatio voisi antaa arvon piispoillemme (Askola &Mäkinen) kunniahomon arvonimet.

1 tykkäys

Homo Emeritus/Emerita, voisi olla hyvä, arvokas ja ehkä jopa kuvaava.

3 tykkäystä

Alaikäinen se on 16-vuotiaskin. Olisin tuossa iässä voinut itsekin julistaa yhtä sun toista kovinkin varmana asiastani, mutta Luojan kiitos mistään sellaisesta ei ole säilynyt todisteita. Nolottaisi aika pahasti.

4 tykkäystä

Ja simsalabim: Nyt puhummekin asiasta samassa ketjussa Stieleichen kanssa :blush: Jännä vain, että yhdistetty ketju ei näytä olevan aikajärjestyksessä.

No sitä minäkin ihmettelin. Laitoin tänne tulleeseen ensiviestiisi maininnan asiasta että muualta siirretty.

1 tykkäys