Miten todettiin? Kuka totesi? Mitä se tarkoittaa? Jos yritän helpottaa näiden miettimistä, niin voidaan ottaa kaksi ajatusleikin tyyppistä toteamusta: 1) koko kaikkeus on jumalallista alkuperää. Ja 2) mikä tahansa teksti, jota kukaan ei ymmärrä, ei varsinaisesti erehdy, eli on erehtymätön, koska sen ei voida päätellä, todistaa tai osoittaa sanovan mitään epätotta tai erheellistä.
Ehdotan, että ne osoittivat sen olemalla sisällöltään tietynlaisia. Eli on olemassa tietty sisältö, tietty kertomus tai tietty asioiden järjestys, joka on sinänsä totta, sen kertomisesta tai ilmoittamiseta eli Raamatusta riippumatta. Eli Raamattu ei ole itsessään totta, vaan se on totta, koska se heijastaa jotain todellisuutta itsensä ulkopuolella.
Josta seuraa se, että Raamattu on sitä lukevalle totta 1) sillä tavalla, 2) niissä asioissa ja 3) vain niissä rajoissa, missä se Raamatun avaama todellisuus on hänelle totta.
Raamatun erehtymättömyys itsessään ei pelasta ketään. Ihminen hyötyy Raamatusta vain sen, minkä hän siitä ymmärtää. Jos ihmisen ymmärrys rakentuu väärälle pohjalle, vaikka se näyttäisi kirjaimellisesti Raamatusta löytävän itsensä, niin ihminen ei ole käsittänyt Raamatun laatijan ajatusta. Eikä siten välttämättä pelastu, koska ihmistä ei pelasta Raamatun kirjain, vaan se, mitä laatija on kirjaimen kautta tarkoittanut ilmoittaa.
Joh. 16:8 Ja kun hän tulee, niin hän näyttää maailmalle todeksi synnin ja vanhurskauden ja tuomion: 9 synnin, koska he eivät usko minuun; 10 vanhurskauden, koska minä menen Isän tykö, ettekä te enää minua näe; 11 ja tuomion, koska tämän maailman ruhtinas on tuomittu.
Tämän kohdan voi käsittää kolmella tavalla: Se on joko a) viittaus asioihin Raamatun ulkopuolella, b) se on viittaus tiettyihin kohtiin Raamatun sisällä tai c) se on viittaus tiettyihin kohtiin Raamatun sisällä, jotka itsessään vaativat sellaisen laajemman kertomuksen käsittämistä, mikä ei ole Raamatussa itsessään, vaan koostuu Raamatun suhteesta yleiseen ilmoitukseen ja sitä lukevan yksilön kokemukseen (joka on osa yleistä ilmoitusta - joskaan ei sellaisenaan - ja siksi vaikea sellaiseksi käsittää).
Ainoa asia, minkä voi perustellusti sulkea pois yleisestä ilmoituksesta, ja on selkeästi seurausta lankeemuksesta, eli ihmisten syntisyydestä, ovat ihmisten yhteisöt ja ideologiat, politiikka ja sodat, hallitukset ja vallat. Yksilön tarpeet, tunteet, toiveet ja kokemukset ovat yleensä osa hänen alkuperäistä luotuisuuttaan, aivan samalla tavalla kuin materiaalinen todellisuus. Ihmiset ovat luotuja olentoja, jotka vääristyvät synnin valtaamassa maailmassa. Pitääkseen nämä vääristymät hallinnassa ja rajoittaakseen niiden tuhovoimaa he rakentavat yhteisöjä, ideologioita ja instituutioita. Tämä ei aina onnistu. Tai tämä toimii rajallisesti, mutta ei voi koskaan toimia täydellisesti. Joten päitä kierii kuitenkin.
Jokainen asia saa substanssinsa eli sisältönsä Jumalasta. Raamattu ei ole siihen mikään poikkeus. Kuten ei myöskään sitä lukeva yksilö. Kirjoitettu kieli erityisesti ei ole asia itsessään, vaan se on olemassa asioiden kuvaamisen ja niihin viitaamisen kautta. Se voi suoraan viitata itseensä, mutta sen on aina välillisesti tai lopullisesti viitattava muuhun kuin itseensä.
Raamattu on olemassa vain luodun todellisuuden osana ja luotua todellisuutta varten. Raamattu ei ole Jumalan osa eikä Jumalan ominaisuus. Se on ihmisten kielellä kirjoitettu, joten se on luodun eli ihmisten todellisuuden osa, ja kuvaa siten luodun suhdetta Jumalaan luodun näkökulmasta. Eli voidaan sanoa, että se on niiden ihmisten kirjoittama, jotka ovat käsittäneet Jumalan ja tämän suhteen oikein ja jotka ilmaisevat tämän oikean käsityksen siinä sillä kielellä, mikä heillä oli käytettävissä.
Anteeksi nyt. Puolimatkan UT&R:n luettuani en ikinä tiennyt, että tulisin joskus kuulostamaan Karl Barthilta. Mutta niin tässä vaan on käynyt. Tosin Puolimatka puhuu Raamatusta vain kirjana itsessään. Joten Barthin ajatuksesta, tai Puolimatkan tavasta esittää se, oikeastaan puuttuu oma ajatukseni. Eli se, että Raamattu on ymmärrettävissä vain sen kautta, mikä on sen suhde yleiseen ilmoitukseen.
Jos ihminen ei koskaan tarvitsisi eikä kaipaisi mitään, ja sillä tavalla kuolema ei uhkaisi häntä hänen halujensa ja unelmiensa päättymisen muodossa, ei kuolemalla olisi mitään merkitystä hänelle, eikä sillä tavalla myöskään millään pelastuksella. Siksi Raamattu ei merkitse mitään itsessään, vaan se saa merkityksensä ainoastaan niistä asioista, mitä se kykenee puhuttelemaan lukijassa. Tämä puhuteltavaksi tekeminen taas on Pyhän Hengen rooli kuviossa.
Synti: Ero Jumalasta, eli ihmisen tekemä viha, torjunta ja vieraus aiheuttaa sen, että merkityksellinen elämä on mahdotonta.
Vanhurskaus: Jumalalle kelpaaminen palauttaa mahdollisuuden merkitykselliseen elämään. Tämä taas on mahdollista siten, että Jumala vanhurskauttaa jokaisen, joka luopuu valheesta, eli lopettaa Jumalan torjumisen ja Jumalan lahjoista kieltäytymisen. Tämä on sovituksen merkitys, mutta en sano siitä nyt enempää.
Tuomio: Pitää käsittää se, että tämä maailma ei, sellaisenaan, ja sen sisältämät sosiaaliset, taloudelliset ja poliittiset instituutiot varsinkaan, tule koskaan kääntymään Jumalan puoleen. Eli ihmisen ei pitäisi määritellä itseään tai elämäänsä niiden kautta tai olla olemassa niitä varten.